Anteeksi että kestää, yritän urheillakin välillä. Toivottavasti jaksat vastailla.
AKV sanoi:
Tuossa Wikin esimerkissä se tuli hyvin esille. Vanhasen ja Lynnin tieto on korkeintaan suuntaa-antavaa, mutta siinäpä se. Erot IQ-testituloksissa eri etnisten ryhmien välillä ovat toki fakta, mutta Lynnin ja Vanhasen vetämiä johtopäätöksiä (selitys geneettinen, sitähän mieltämolemmat käsittääkseni ovat?) ei näin suppealta pohjalta saada aikaiseksi.
... tiedettä tehdään muilla forumeilla kuin Wikipedian sivuilla. ;)
Yritin mielestäni viimeksi käsitellä niitä Wikipediassa mainittuja ongelmakohtia. Se käsitteli enimmäkseen epäolennaisuuksia, joilla kaikilla ei edes ollut vaikutusta tuloksiin, vaan ne oli tehty puhtaasti mielenkiinnosta (arvioinnista:
http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/10.asp). Tutkimus ei ollut täydellistä, mutta se kyllä osoittaa heidän hypoteesinsa oikeaksi.
Mielestäni on loogista olettaa erojen ryhmien keskimääräisissä ÄO:issä johtuvan osaksi geeneistä koska näin on yksilöidenkin kohdalla, ja näin näyttävät tekevän Lynn ja Vanhanenkin. Erilaiset ympäristöt toki tekevät ympäristön suhteellisesta vaikutuksesta voimakkaamman, mutta se ei varmasti poista perimän osuutta kokonaan. (En jaksa tehdä tätä montaa tuntia päivässä ja Geenien tulo yhteiskuntatieteisiin -kirjaakin pitäisi lukea aika paljon että saan kirjoitettua tuosta perimän vaikutuksesta, mutta se on tulossa.) Tehtyjen johtopäätösten oikeellisuudesta alla.
Koska en ole lukenut IQ and the Wealth of the Nationsia, käytän lähteenä Lynnin ja Vanhasen artikkelia, joka on aineistoltaan hieman suppeampi (tutkimusdataa 60:sta valtiosta, kirjassa 81:sta).
http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/1.asp
Älykkyysmittaus
Käytettävissä ollut data 81:stä maailman 185 riittävän suuresta valtiosta on mielestäni riittävän suuri osa tutkimustyöhön. Artikkelissa aineistona olleiden 60 tutkimuksessa oli käytetty vain kulttuurista riippumattomia ja suuren g-latauksen omaavia Progressive Matrices -testejä. Näiden tuloksia on sovellettu suoraan, niistä on laskettu keskiarvo (suurimman ja pienimmän tuloksen korrelaatio keskimäärin 0,937) tai niistä on laskettu eri etnisten ryhmien koolla painotettu arvo.
Tulokset:
http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/t4.asp
Hypoteesi
Koko teorian pohjanahan on tavallaan Adam Smithin Wealth of the Nations, jonka mukaan kansalaisten taidot ovat suurin syy taloudellisiin eroihin kansojen välillä. Koska koulutettavuus ja sitä kautta taidot näyttäisivät olevan jossain määrin riippuvaisia älykkyydestä, voisi älykkyys osaltaan selittää eroja. ÄO ja koulutukselliset saavutukset korreloivat positiivisesti, aivan kuten yksilöidenkin kohdalla:
http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/t1.asp
Korrelaatio
Älykkyyden on havaittu liittyvän tuloeroihin yksilöiden välillä (korrelaatio 0,35; Jencs 1972). Koska ÄO vakiintuu melko varhaisessa lapsuudessa (korrelaatio aikuisiän ÄO:n kanssa 0,84; Li 1975), ja jo nuoruusiässä mitattu ÄO ennustaa aikuisiän tulotasoa (korrelaatio 0,327 valkoisille ja 0,126 mustille; Reynold 1995), ÄO on useimpien asiaa käsitelleiden mielestä
syy tuloeroille. Tämä johtaa olettamukseen, että keskimääräinen ÄO liittyisi tuloeroihin ryhmien välillä, sillä ryhmät koostuvat yksilöistä. Väite pitää paikkansa, sillä ÄO:n ja valtioiden eri alueiden (osavaltioiden/maakuntien) tulojen asukasta kohden välille on saatu korrelaatioiksi eri lukuja välillä 0,61 ja 0,81. Tätä voidaan edelleen viedä pidemmälle, ja olettaa, että ÄO liittyy eroihin kansojen tulotasoissa. Artikkelin mukaan ÄO:n korrelaatio reaalisen BKT:n kanssa onkin 0,757, BKTL:n kanssa 0,706 ja lähes yhtä suuri näiden kasvun kanssa (
http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/t2.asp).
Kausaalisuhde
Koska ÄO näyttäisi olevan osasyy eroille taloudellisessa menestymisessä yksilöiden välillä, on edellisen kappaleen perusteella loogista olettaa, että sama syy-seuraus -suhde olisi voimassa myös kansojen välillä. Tarkastellaan tätä kausaalisuhdetta.
Manheimin and Richin mukaan kausaalisuhde edellyttää neljää yhdenaikaista määrettä:
1. Syyn ja seurauksen täytyy kovarioida.
2. Syyn on edellettävä seurausta.
3. Syyn ja seurauksen välille on löydettävä kausaalilinkki.
4. Syyn ja seurauksen kovariointi ei saa johtua niiden yhteydestä johonkin kolmanteen tekijään.
Kuinka ÄO:n ja talouden kausalisuhde täyttää nämä vaatimukset?
1. ÄO ja talous korreloivat, joten ne ovat kovariantteja.
2. ÄO on osittain geneettisesti määräytyvä (todistetusti), joten eroja kansojen keskimääräisessä ÄO:ssä on ollut olemassa ennen poliittis-taloudellisia eroja.
3. ÄO vaikuttaa oppimiskykyyn (todistetusti), joten vain älykkäät ihmiset voivat oppia joitain taitoja, joista monet tuottavat hyvin. Korkeamman ÄO:n omaava kansa pystyy tuottamaan hyödykkeitä tehokkaamin sekä huoltamaan ja johtamaan yhteiskuntaa tehokkaammin, ja nämä kaikki vaikuttavat kansantalouteen. Osaaminen on siis linkki ÄO:n ja talouden välillä.
4. ÄO:n ja talouden yhteyden selittyminen jollain kumpaakin vaikuttavalla kolmannella tekijällä on epätodennäköistä. Yleensäkin on vaikea todistaa jonkun asian olemattomuutta, niin tämänkin teorian kohdalla. Tuo kolmas tekijä täytyisi määritellä ennen kuin voidaan tarkastella sen vaikutusta kausaalisuhteeseen.
Johtopäätökset
ÄO:n ja kansantalouden välillä näyttää siis olevan kausaalisuhde, jossa ÄO on syy talouden kehitykselle. Tarkastellaan onko tämä kausaalisuhde mahdollinen toisinpäin.
Rikkaat valtiot pystyvät tajomaan lapsilleen parempaa ravintoa, terveydenhuoltoa ja koulutusta. 1900-luvun aikana monien kansojen keskimääräinen ÄO on noussut, joka on ollut seurausta juuri yhteiskunnallisten olojen paranemisesta. Tämä johtaa siihen, että valtion varallisuus vaikuttaa sen kansalaisten älykkyystasoon, mutta ei ole tarkkaa tietoa kuinka paljon. Joka tapauksessa tämä vaikutus ei ole niin voimakas, että se pystyisi selittämään kokonaan havaittuja eroja ÄO-keskiarvoissa. On kuitenkin huomattava, että kansantalous vaikuttaa jonkin verran kansan älykkyyteen (Lynn ja Vanhanen ovat muistaneet tämän).
Pidän siis nykyisillä tiedoillani osoitettuna, että ÄO vaikuttaa BTK:hen, BKTL:ään ja näiden kehitykseen.
AKV sanoi:
-- jos sitä geneettistä selitystä työnnetään eteenpäin niin sitten pitäisi kyetä toimittamaan todisteita ja vastaamaan useisiin tämän selityksen kyseenalaistaviin seikkoihin (esim. siihen, miksi saman etnisen ryhmän edustajilla - kuten vaikkapa P-Irlannin katolisilla ja protestanteilla - on sama ero IQ-testien tuloksissa kuin mustilla ja valkoisilla, 15 pistettä).
Aukottomia todisteita nyt ei pystytä luomaan missään sosiologisessa tutkimuksessa. Tässä aiheessa yksi ongelma on juuri tuo mahdollinen kolmas tekijä, joka selittäisi sekä erot ÄO:ssa että taloudessa.
Mistä tuo tulos on? Tilastollisesta epätarkkuudesta kertovaa vaihtelua tuloksissa esiintyy aina, mutta Lynnin ja Vanhasen aineistossa sitä on melko vähän - kuitenkin melko merkittävänä esmerkiksi Puolan kohdalla. Tämän takia onkin toivottavaa jatkaa tutkimusta laajemmalla aineistolla. Esimerkiksi Britannian ja Irlannin välillä havaittiin selvä ero: 6-13-vuotiaitten irlantilaislasten keskiarvo oli vain 87 (Raven 1981), mutta irlantilaisten aikuisten tulokseksi saatiin 100 (Buj 1981), ja näistä laskettu keskiarvo 93 on varmasti lähempänä totuutta (brittien keskiarvoksi oli määritetty 100).
Reilun yhden keskipoikkeaman pokkeama (15-20 pistettä) pätee Yhdysvaltain mulattien ja valkoisten välillä, sen sijaan Afrikan mustien ja valkoisten välillä eroa on noin kaksi keskipokkeamaa (30 pistettä) - kuten esimerkiksi Etelä-Afrikan valkoisten, 94, ja "kokoveristen" mustien, 66, välillä (Owen 1992). Kannattaa muuten huomata se epätarkkuus, että joskus harvoin ryhmän keskimääräinen raakapistemäärä jää alle normitustaulukoiden ensimmäisen prosenttipisteen (ÄO 65), jolloin ÄO-keskiarvoksi annetaan 64. Tätä tapahtuu joskus afrikkalaisille.
AKV sanoi:
Rotuerot ovat luonnontieteellinen kysymys, etenkin jos ja kun niistä puhutaan samalla tavalla kuin tässä keskustelussa. Synteettisen evoluutioteorian käsitys on, että ihmisrotuja ei esiinny koskapa jakoa "rotuihin" ei ihmisen suhteen oikein saada tehdyksi yhtä pätevästi kuin ylipäätään biologian kentällä. Erot ovat pieniä ja vaihtelu suurta.
Tähän kohtaan joku varmaan vilauttaa Cavalli-Sforzan kirjan kantta ja sen populaatiokarttaa ...
Ei sitten... :D
Tuokin on yksi kiistelyn aihe. Puhutaan nyt sitten vaikka geneettisistä klustereista, eri ihmisryhmiä joka tapauksessa esiintyy.
"Variaatio on suurempi rotujen sisällä kuin välillä" -väite on muuten peräisin Lewontinin veriryhmien tarkastelusta, ja alkuperäinen väite rotujen kelpaamattomuudesta taksonomiseksi yksiköksi on osoitettu vääräksi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lewontin's_Fallacy
Sinänsä kuvaavaa on, että pelkällä DNA-näytteellä saadaan yksilön alkuperä selville melko tarkasti.
Tässä keskustelussa esiintyy muuten lähinnä minun oma näkemykseni, joka on luonnollisesti voimassa vain niin kauan kun se osoittautuu vääräksi.
AKV sanoi:
Gouldin ongelmana oli kyvyttömyys irtautua poliittisesta taustastaan (vasemmistolaisuus). Sitä ongelmaa tuskin on Gouldin kanssa kinanneilla henkilöillä kuten Dawkins, Ridley jne. monilla muilla sosiobiologeilla, joiden näkemys asiasta "ryhmien väliset erot älykkyydessä" onkin tullut jo mainittua. Ne voi lukea vaikkapa sieltä Ridleyn "Evolutionista".
Hmm… minun käsittääkseni Dawkins on lähinnä etologi. En ole hänen kasitykseensä älykkyydestä tutustunutkaan.
Voisitko kertoa lyhyesti tuosta käsityksestä, jos kirja on saatavillasi? Onko siellä jotain näyttöä sen puolesta, että erot
eivät olisi lainkaan perinnöllisiä? Suurin osa kritiikistä kohdistuu valitettavasti vain pohtimaan, voidaanko nykytiedon valossa (perustellusti) väittää mitään erojen perinnöllisyydestä, jolloin koko kysymys jää edelleen auki.
Ridleyn äärimmäisen popularistisessa ”Perimä – ihmisen historia 23 kappaleessa” –kirjassa muuten rotujen älykkyyskysymys sivuutetaan toteamalla, että ”ei ole mitään todistetta väittää, että nämä erot johtuisivat geeneistä”. Niinpä, kukaan ei väitäkään näiden erojen johtuvan geeneistä, vaan että perimä vaikuttaa myös. Ridley kertoo myös, että valkoisiin perheisiin adoptoitujen mustien lasten keskimääräinen älykkyysosamäärä olisi yhtä suuri kuin valkoisten. Mitään viitettä ei valitettavasti ole, ja tämä väite on aika pahasti ristiriidassa sen kanssa, että kotitausta ei juurikaan vaikuta älykkyyteen. Itse asiassa adoptiolasten älykkyysosamäärien korrelaatio on keskimäärin nolla, kuten Ridley pari sivua aiemmin oli todennut. Havainnon merkitsevyys voi myös olla kyseenalainen. Eräässä keskustelussa ihmeteltiin kirjan älykkyyslukua; kuinka niinkin maineikas mies voi kirjoittaa näin hutkien.
AKV sanoi:
Tosin on esitetty teorioita - liittyen esim. Flynnin vaikutukseen - että länsimaisen kulttuurin kuvakeskeisyys auttaisi asiaa, vaikuttamalla myönteisesti IQ-testien kuvapäättelyosioihin.
Tosiaan, Neisserin teoria tästä Flynn-efektin syystä pitää varmasti osaltaan paikkansa, ja tämähän liittyy myös väitteeseen älykkyyden perinnöllisyyden luonteesta, jonka mukaan perimme mahdollisuuden ja halun kehittää tietyntyyppistä älykkyyttä tietynlaisessa ympäristössä. Toisaalta tämä vaikutus ei jostain syystä näytä olevan niin suuri kuin voisi ehkä olettaa kulttuurimme täydellisen visualisoinnin huomioonottaen.
Tarkoitin tuossa kuitenkin nimenomaan saman kulttuurin sisäisten etnisten "alakulttuurien" välisiä eroja. Länsimaalaiset saavat varmasti matriisitesteissä etua muihin kulttuureihin verrattuna, mutta tämä ei päde esimerkiksi Yhdysvaltojen sisäisessä vertailussa.
AKV sanoi:
Ja rikkaat valkoiset saavat huonompia tuloksi kuin köyhät mustat.
Höps. Perättömät väitteet voisi jättää esittämättä. :jahas: (Tarkoitin siis varakkaita, en miss Hiltonia.)
AKV sanoi:
Käsittääkseni erot USAssa mustien ja valkoisten välillä IQn suhteen nimenomaan ovat pienentyneet?? Ainakin monet kattavat testit USAssa ovat antaneet eroksi 7-10 pistettä. Tosin nämä testit jätettiin pois esim. Bell Curvesta ja niiden sijaan tarjottiin USAn armeijan testejä, joista valittu AFQT ei edes ole varsinainen IQ-testi.
Ovathan ne pienentyneet, mutta eivät merkittävästi. Yhteiskunnalliseen tasa-arvoisuuteen pääseminen edellyttäisi nousua lähes samalle tasolle, sillä jo 15 pisteen ero vaikuttaa suuresti esimerkiksi sijoittumisessa ammatteihin, kuten Gottfredson osoittaa. Mitä tutkimuksia tarkoitat, mihin aikaan ne on tehty ja millä testityypillä? Toisaalta ”monet kattavat testit USA:ssa” 80-luvulla ovat antaneet eroksi aika tarkalleen sen 15 pistettä (tehty lapsille, joten ei juuri koulutuksen vaikutusta; testit mm. Stanford Binet ja WISC-R)
.
AFQT ei ole ÄO-testi, mutta se mittaa g:tä. AFQT:n käytölle on perusteensa, testaus on otannaltaan hyvin laajaa ja kokemusta testeistä on paljon. Tuloksia on myös helppo soveltaa eri yhteyksiin yhdessä armeijan muiden testien kanssa.
AKV sanoi:
Lisäksi on muistettava, että suhteellisesti mitaten USAn mustien asemassa ei ole tapahtunut kovin hurjaa kehitystä. Musta väestö kuitenkin keskiluokkaistuu kaiken aikaa (lue: parempi koulutus tms.), mikä sopii tuohon eron kaventumiseen suht hyvin - jos ajattelemme ympäristötekijöiden roolia tässä.
Kunnon sosiaalidarwinisti selittää tuon sillä, että heikommalla älykkyydellään he eivät pystykään nousemaan asemassaan. ;) Tämänsuuntainenkin näkökulma on mahdollisesti oikea, meillä kun ei ole tarkkaa tietoa siitä mikä vaikuttaa mihinkin ja kuinka paljon. Olennaista on minusta lähinnä
mahdollisuus kehittyä (syrjimättömyys, sosiaalinen yhdenvertaisuus, koulutus), joka toteutuu nykyään jo melko hyvin.