Suolat ja niiden todelliset erot

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Pexi84
  • Aloitettu Aloitettu
Eiköhän täällä porukka saa juustosta ja munista jo ylenpalttisesti jodia.

Itse suola-asiaan en osaa muuta kommentoida kuin että olen käsittääkseni nämä raffinoidut suolat - oli niihin lisätty sitten mitä tahansa, ovat keholle myrkkyä josta elimistö pyrkii eroon. Tähän taas liittyy korkea verenpaine.

TÄllaista pohdiskelua jostain netin syövereistä:

"Keinotekoisesti jalostetulla suolalla ei ole mitään tekemistä luonnonsuolan kanssa. Luonnonsuola on peräisin joko kuivattuna merestä tai louhittuna muinaisista sisämaan merenpohjista, kuten Himalajan suola. Molemmissa tapauksissa suola on luonnollinen yhdistelmä natriumkloridia, arvokkaita mineraaleja kuten kalsium ja magnesium sekä elintärkeitä hivenaineita. Tässä muodossa elimistö on suunniteltu suolaa käyttämään: luonnonsuolaa imeytyy kehoon vai tarvittava määrä, kun taas teollista ruokasuolaa poistaakseen keho joutuu toisinaan käyttämään jopa tärkeää solunestettä. Lisäksi luonnonsuolan mineraalit ovat täydellisesti elimistömme tarpeita vastaavassa koostumuksessa, joten elimistömme pystyy ne hyödyntämään.

Teollinen suola valmistetaan mekaanisesti vakuumimenetelmällä. Suolassa luonnostaan esiintyvät mineraalit haittaavat suolan mekaanista prosessointia joten ne poistetaan ja myydään lääketeollisuudelle ravintolisien raaka-aineiksi. Suolalla on nykyään lähes 14 000 eri käyttötarkoitusta, joista 93% kuluu teollisuuden käyttöön. Esimerkiksi muovi- ja kemianteollisuus käyttävät valtavia määriä teollisuussuolaa. Osa suolasta käytetään elintarvikkeiden säilytysaineena ja loput, 0,3 % ajautuu puhdistettuna natrium-kloridina keittiöihimme. Yleisesti tunnettu pöytä-eli ruokasuola on näin ollen teollisuuden sivutuote, 99,9 %:sta natriumkloridia, johon esteettisistä ja kaupallisista syistä lisätään nykyään muun muuassa paakkuuntumisenestoainetta ja muita kemikaaleja. Jodia suolaan alettiin lisätä viime vuosisadan puolivälissä, koska erityisesti sisämaiden asukkaiden huomattiin saavan liian vähän jodia ravinnostaan.

Raffinoinnin eli jalostusprosessin aikana suola kuumennetaan korkeassa lämpötilassa, jolloin myös suolan ainutlaatuinen, sähkönjohtokykyyn liittyvä molekyläärinen rakenne muuttuu. Puhdas natriumkloridi lisäaineineen on kehollemme myrkkyä, jota elimistömme ei tunnista, vaan pyrkii siitä nopeasti eroon.Voidaankin sanoa, että suolaa on kahta tyyppiä: toinen uhkaa terveyttäsi, toinen luo ja ylläpitää sitä.

Saman tempun elintarviketeollisuus tekee tosin myös vehnäjauhoille: jalostuksen aikana terveelliset kuidut ja öljyt poistetaan, koska ne tekevät jauhoista ruskehtavaa ja helpommin pilaantuvaa. On helppo ymmärtää, että mikä tahansa ravintoaine on elimistöllemme vierasta puhdistuksen, valkaisun, kuumennuksen ja muun käsittelyn jälkeen, lisäaineilla höystettynä.. "
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jodioidun suolan syöminen on tärkeää, koska jodin puutostila altistaa ihmisen muille halogeeneille, kuten esimerkiksi bromin kertymisen jodin tilalle.

Taas epäilyttää kemian tietämys. Halogeenejahan on kaikkiaan neljä tai viisi: fluori, kloori, bromi ja jodi. Se viides on sitten radioaktiivinen ja harvinainen astatiini. Mitä ne muut halogeenit ovat, joille jodinpuute altistaa?

Toiseksi, enpä ole koskaan kuullut bromin tuottamista ongelmista normaalielämässä. Myrkyllistä se kyllä muistaakseni on, taisi 1990-luvulla vanhassa kemianluokan varastossa olla vielä jotain muinaista bromia jonka kemianopettaja kertoi olevan käyttökiellossa.

TÄllaista pohdiskelua jostain netin syövereistä:

- - Lisäksi luonnonsuolan mineraalit ovat täydellisesti elimistömme tarpeita vastaavassa koostumuksessa, joten elimistömme pystyy ne hyödyntämään. - -

- - Raffinoinnin eli jalostusprosessin aikana suola kuumennetaan korkeassa lämpötilassa, jolloin myös suolan ainutlaatuinen, sähkönjohtokykyyn liittyvä molekyläärinen rakenne muuttuu. - -

Netissä kerrotaan myös, että maa luotiin 6000 vuotta sitten, ufot vierailevat maassa ja juutalaisten kansanmurhakin on ihan vaan salaliiton levittämä valhe.

Eikö mitään epäilystä herätä tuo "sähkönjohtokykyyn liittyvä molekyläärinen rakenne", jos nykytiede ei tunne mitään tuollaista. (Tai jos tuntee, ei ainakaan tuon kirjoittaja ole selventänyt mitä tarkoittaa.)

Ja uskooko nettijutun kirjoittaja jonkin jumalan luoneen ihmisen? Miten ihmeessä evoluutio tuottaisi maan päällä elävän olennon, joka pystyy aivan erityisellä tavalla käyttämään maan alta louhittavaa suolaa.

Nukkuvatko ihmiset kemiantunneilla, vai olettavatko he myös kemianopettajien (lääketeollisuuden salaliiton ym. lisäksi) valehtelevan?
 
Ja uskooko nettijutun kirjoittaja jonkin jumalan luoneen ihmisen?

Niinhän siinä lukee: "Tässä muodossa elimistö on suunniteltu suolaa käyttämään." :D


"On helppo ymmärtää, että mikä tahansa ravintoaine on elimistöllemme vierasta puhdistuksen, valkaisun, kuumennuksen ja muun käsittelyn jälkeen, lisäaineilla höystettynä.. "

Tämä ei ole minulle kyllä lainkaan helppo ymmärtää mutta ehkä merkkarin lähde tietää jotain mitä me emme eikä vain huutele lämpimikseen mutu-juttuja.
 
Taas epäilyttää kemian tietämys. Halogeenejahan on kaikkiaan neljä tai viisi: fluori, kloori, bromi ja jodi. Se viides on sitten radioaktiivinen ja harvinainen astatiini. Mitä ne muut halogeenit ovat, joille jodinpuute altistaa?

Mitä sillä on väliä mitä muuta sinne kertyy, jos jo pelkästään jodin puutos aiheuttaa struumaa yms.?
 
"Keinotekoisesti jalostetulla suolalla ei ole mitään tekemistä luonnonsuolan kanssa. Luonnonsuola on peräisin joko kuivattuna merestä tai louhittuna muinaisista sisämaan merenpohjista, kuten Himalajan suola. Molemmissa tapauksissa suola on luonnollinen yhdistelmä natriumkloridia, arvokkaita mineraaleja kuten kalsium ja magnesium sekä elintärkeitä hivenaineita. Tässä muodossa elimistö on suunniteltu suolaa käyttämään: luonnonsuolaa imeytyy kehoon vai tarvittava määrä, kun taas teollista ruokasuolaa poistaakseen keho joutuu toisinaan käyttämään jopa tärkeää solunestettä. Lisäksi luonnonsuolan mineraalit ovat täydellisesti elimistömme tarpeita vastaavassa koostumuksessa, joten elimistömme pystyy ne hyödyntämään.

Lol mitä roskaa :lol2:

"Ei mitään tekemistä luonnonsuolan kanssa" - paitsi 98% sisällöllisesti samaa tavaraa eli natriumkloridia.
"Arvokkaita mineraaleja kuten kalsium ja magnesium" - erittäin vähäisiä pitoisuuksia.
"Tässä muodossa elimistö on suunniteltu suolaa käyttämään: luonnonsuolaa imeytyy vain tarvittava määrä .. " - Kroppa ei käytänössä mitenkään valikoi mitä ravinnosta sisään imeytyy. Toiseksi, minkään eläimen kroppaa ei ole suunniteltu käyttämään lisättyä suolaa - jotkut rannikon eläimet ovat kyllä kehittyneet juomaan suolavettä ja poistamaan ylimääräisen suolan kropastaan tehokkaasti.
"Luonnonsuolan mineraalit ovat täydellisesti elimistömme tarpeita.. " - kuten todettu, esim. luonnollisen merisuolan läheskään kaikki mineraalit eivät ole biologisesti hyödyllisessä muodossa.

Eiköhän tämä aihe ole taputeltu. Minkään suolan käyttöä ei voi perustella edullisin terveysvaikutuksin - paitsi ehkä voimakkaan nestehukan yhteydessä.
 
Perinteinen ruokasuola on lähes kokonaan natriumkloridia (noin 99%), ja natrium nostaa verenpainetta.

Ruususuolassa ym. vastaavissa natriumkloria on noin 95%, joten ruususuolan käyttö ei juurikaan vaikuta verenpaineeseen. Muita mineraaleja niissä sitten on.

Ja se 4% muuttaa asiaa niin paljon ettei verenpaine nousekkaan??

"Suola auttaa säätelemään kehon tärkeimpiä toimintoja, muun muassa lihassupistuksia, hermojen toimintaa, veren määrää ja elimistön happotasapainoa. Kun rajoitat suolan saantia, elimistö korvaa natriumin erittäen kaliumia, joka aiheuttaa nestevajetta lihassoluissa. Tämä taas rajoittaa niiden kykyä kasvaa. Tarvittavan natriumannoksen saanti mahdollistaa lihasten koon kasvun nesteen avulla. Suurempi määrä solunsisäistä nestettä myös nopeuttaa proteiinien aineenvaihduntaa ja kiihdyttää sen kautta lihaskasvua. Toinen mekanismi, jonka kautta natrium antaa lisää voimaa, on nestemäärän lisääminen solukalvojen välillä, mikä parantaa nivelien liikkuvuutta ja siten antaa nostaa raskaampia painoja. Nestetasapaino solujen sisällä ja ulkopuolella vähentää tutkitusti myös lihasten ja nivelsiteiden venähdyksien sekä revähdyksien määrää, koska se vähentää mainittujen kudosten kitkaa.

Lopuksi: Monet välttämättömät aminohapot ovat riippuvaisia natriumista. Tämä tarkoittaa, että ne pystyvät tunkeutumaan lihassoluun vain yhdessä natriummolekyylin kanssa.

Suolan yhteyttä korkeaan verenpaineeseen ei ole pitävästi todistettu. Hiljattain tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että suolan rajoittaminen ei alenna verenpainetta."

Lähde: Muscle & Fitness Joulukuu 2011-2012 Tammikuu. MATT KROCZALESKI
 
Suolan yhteyttä korkeaan verenpaineeseen ei ole pitävästi todistettu. Hiljattain tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että suolan rajoittaminen ei alenna verenpainetta."

Lähde: Muscle & Fitness Joulukuu 2011-2012 Tammikuu. MATT KROCZALESKI

Mikähän tutkimus on ollut kyseessä? Laita viite, jos sellainen on tuossa lehdessä.

Väite on aika kova. Esim. http://ravintojaterveys.kotisivukone.com/uutiset.html?a100=72 kertoo "British Medical Journalissa ilmestyneet meta-analyysi ja pääkirjoitus kehottavat vähentämään suolan käyttöä. Artikkeleiden mukaan suolan käytön ja kohonneen verenpaineen väliset yhteydet ovat vahvistuneet entisestään."

Kuten ainakin Paletaani on täällä useampaan kertaa toistanut, meta-analyysien todistusvoima on kovempi kuin yksittäisten tutkimusten.
 
Eiköhän täällä porukka saa juustosta ja munista jo ylenpalttisesti jodia.

Itse suola-asiaan en osaa muuta kommentoida kuin että olen käsittääkseni nämä raffinoidut suolat - oli niihin lisätty sitten mitä tahansa, ovat keholle myrkkyä josta elimistö pyrkii eroon. Tähän taas liittyy korkea verenpaine.

TÄllaista pohdiskelua jostain netin syövereistä:

"Keinotekoisesti jalostetulla suolalla ei ole mitään tekemistä luonnonsuolan kanssa. Luonnonsuola on peräisin joko kuivattuna merestä tai louhittuna muinaisista sisämaan merenpohjista, kuten Himalajan suola. Molemmissa tapauksissa suola on luonnollinen yhdistelmä natriumkloridia, arvokkaita mineraaleja kuten kalsium ja magnesium sekä elintärkeitä hivenaineita. Tässä muodossa elimistö on suunniteltu suolaa käyttämään: luonnonsuolaa imeytyy kehoon vai tarvittava määrä, kun taas teollista ruokasuolaa poistaakseen keho joutuu toisinaan käyttämään jopa tärkeää solunestettä. Lisäksi luonnonsuolan mineraalit ovat täydellisesti elimistömme tarpeita vastaavassa koostumuksessa, joten elimistömme pystyy ne hyödyntämään.

Teollinen suola valmistetaan mekaanisesti vakuumimenetelmällä. Suolassa luonnostaan esiintyvät mineraalit haittaavat suolan mekaanista prosessointia joten ne poistetaan ja myydään lääketeollisuudelle ravintolisien raaka-aineiksi. Suolalla on nykyään lähes 14 000 eri käyttötarkoitusta, joista 93% kuluu teollisuuden käyttöön. Esimerkiksi muovi- ja kemianteollisuus käyttävät valtavia määriä teollisuussuolaa. Osa suolasta käytetään elintarvikkeiden säilytysaineena ja loput, 0,3 % ajautuu puhdistettuna natrium-kloridina keittiöihimme. Yleisesti tunnettu pöytä-eli ruokasuola on näin ollen teollisuuden sivutuote, 99,9 %:sta natriumkloridia, johon esteettisistä ja kaupallisista syistä lisätään nykyään muun muuassa paakkuuntumisenestoainetta ja muita kemikaaleja. Jodia suolaan alettiin lisätä viime vuosisadan puolivälissä, koska erityisesti sisämaiden asukkaiden huomattiin saavan liian vähän jodia ravinnostaan.

Raffinoinnin eli jalostusprosessin aikana suola kuumennetaan korkeassa lämpötilassa, jolloin myös suolan ainutlaatuinen, sähkönjohtokykyyn liittyvä molekyläärinen rakenne muuttuu. Puhdas natriumkloridi lisäaineineen on kehollemme myrkkyä, jota elimistömme ei tunnista, vaan pyrkii siitä nopeasti eroon.Voidaankin sanoa, että suolaa on kahta tyyppiä: toinen uhkaa terveyttäsi, toinen luo ja ylläpitää sitä.

Saman tempun elintarviketeollisuus tekee tosin myös vehnäjauhoille: jalostuksen aikana terveelliset kuidut ja öljyt poistetaan, koska ne tekevät jauhoista ruskehtavaa ja helpommin pilaantuvaa. On helppo ymmärtää, että mikä tahansa ravintoaine on elimistöllemme vierasta puhdistuksen, valkaisun, kuumennuksen ja muun käsittelyn jälkeen, lisäaineilla höystettynä.. "

Netissä on paljon romanttista höpöpuhetta "luonnollisesta" suolasta ja kaikenmaailman esoteerisia teorioita asiaan liittyen. :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Naturalistic_fallacy
http://en.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_nature
 
Mikähän tutkimus on ollut kyseessä? Laita viite, jos sellainen on tuossa lehdessä.

Väite on aika kova. Esim. http://ravintojaterveys.kotisivukone.com/uutiset.html?a100=72 kertoo "British Medical Journalissa ilmestyneet meta-analyysi ja pääkirjoitus kehottavat vähentämään suolan käyttöä. Artikkeleiden mukaan suolan käytön ja kohonneen verenpaineen väliset yhteydet ovat vahvistuneet entisestään."

Kuten ainakin Paletaani on täällä useampaan kertaa toistanut, meta-analyysien todistusvoima on kovempi kuin yksittäisten tutkimusten.

Ei ole tuon parempaa tietoa lähdemateriaalista. Ja tutkimuksiin kannattaa aina suhtautua tietyllä epäilyksellä, itse ainakin tarkkailen verenpainetta tuollaisista väitteistä huolimatta, etenkin kun suvussa esiintyy korkeaa verenpainetta. Verenpaineen kanssa ei ole itsellä ole ollut ongelmia vaikka käytän runsaasti suolaa, sen jälkeen kun jätin kaikki einesruuat pois.
 
- -Verenpaineen kanssa ei ole itsellä ole ollut ongelmia vaikka käytän runsaasti suolaa, sen jälkeen kun jätin kaikki einesruuat pois.

Eikö valmisruuissa ole ylipäänsä suolaa aika paljon, edelleen. Onhan kai niiden suolapitoisuutta vähennetty paljonkin, mutta lienee käyttö vastaavasti lisääntynyt.

Sadassa grammassa grillimakkaraa olisi Finelistä äkkiä katsottuna n. 2 grammaa suolaa. Ruokalusikallinen (=15 ml, enemmän kuin normaali lusikka) Finelin mukaan on 20 grammaa. Suolaisiko tuolla kotona kymmenen pientä 100 gramman pihviä? Vaikea arvioida, mutta veikkaisin että en laita noin paljoa suolaa lihaan.
 
Kroc kyllä tietää paljon juttuja esim. treenaamisesta mutta onpahan melkoista kakkaa tuossa M&F:n jutussa:

"Suola auttaa säätelemään kehon tärkeimpiä toimintoja, muun muassa lihassupistuksia, hermojen toimintaa, veren määrää ja elimistön happotasapainoa. Kun rajoitat suolan saantia, elimistö korvaa natriumin erittäen kaliumia, joka aiheuttaa nestevajetta lihassoluissa. Tämä taas rajoittaa niiden kykyä kasvaa. Tarvittavan natriumannoksen saanti mahdollistaa lihasten koon kasvun nesteen avulla. Suurempi määrä solunsisäistä nestettä myös nopeuttaa proteiinien aineenvaihduntaa ja kiihdyttää sen kautta lihaskasvua. Toinen mekanismi, jonka kautta natrium antaa lisää voimaa, on nestemäärän lisääminen solukalvojen välillä, mikä parantaa nivelien liikkuvuutta ja siten antaa nostaa raskaampia painoja. Nestetasapaino solujen sisällä ja ulkopuolella vähentää tutkitusti myös lihasten ja nivelsiteiden venähdyksien sekä revähdyksien määrää, koska se vähentää mainittujen kudosten kitkaa.

Suolan yhteyttä korkeaan verenpaineeseen ei ole pitävästi todistettu. Hiljattain tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että suolan rajoittaminen ei alenna verenpainetta."

Ensin sanotaan että suola lisää nesteen (ja veren?) määrää mutta silti se ei olekaan yhteydessä verenpaineeseen. Dafuq? Periaatteessa on kyllä mahdollista että aktiivisesti liikkuva ja monipuolisesti syövä ihminen pystynee vetämään enemmän natriumia kuin sohvaperuna ilman että verenpaine nousee mutta on ihan paskaa sanoa etteikö suolan ja verenpaineen yhteys olisi selvä. Siihen liittyy sellaiset asiat, kun natriumin absorptio munuaisissa, veren osmolaliteetti, antidiureettisen hormonin eritys yms. Nämä ovat ihmisen perusfysiologiaa.

Kuten ainakin Paletaani on täällä useampaan kertaa toistanut, laadukkaitten meta-analyysien todistusvoima on kovempi kuin yksittäisten tutkimusten.

Tarkennus :)

Kyllä se siltä näyttää että runsas natriumin saanti on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen ja assosioituu sv-tautien (erityisesti aivohalvauksen) riskiin:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3416162
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1583626
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7919085
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9519949
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11265954

Joissakin viimeaikaisissa jutuissa on viitteitä siitä, että natriuminsaannin ja sydäntautien välillä olisi J:n mallinen käppyrä, eli myös alhainen saanti voisi olla haitallista. Tämä kuitenkin vaatii vielä paljon lisäselvitystä eivätkä tuon paperin kirjoittajat itsekään oikein usko tulosta sillä käyrän alapäässä on paljon vähemmän porukkaa ja vähemmän tapauksia, mitkä sekoittavat tilastollista yhteyttä. Samassa jutussa nähtiin myös käänteinen yhteys kaliumin ja sydäntautien välillä, mistä on ollut aikaisemminkin juttua. Tuo kaliumin saanti voikin olla ainoita syitä vedellä vähän spesiaalimpeja suoloja naamaan (jos niissä edes on merkittävästi kaliumia?) sillä se kompensoi natriumin vaikutuksia.

Tunnustanpa tässä itsekin ostaneeni vasta ruususuolapurkin ihan kokeilumielessä :) Pakko myöntää että se maistuu paatuneen skeptikonkin suussa paremmalle kuin ihan tavallinen. En kyllä usko saavani siitä niin paljoa ylimääräisiä mineraaleja, että sillä olisi terveyteen mitään suurta vaikutusta. Ja toinen juttu on tietysti tuo jodin puute, mikä on selkeä miinus.
 
Tossakin on hyvä sit käsittää, että se kloridi ei ole siellä se saatana vaan natrium. Siis kun puhutaan verenpaineen nousemisesta. Kaikkien valmisruokien ja tollasten kohdalla natriumpitoisuus on yleensä suurempi kuin mitä ruokasuolan pitoisuus siinä paketin kyljessä antaa ymmärtää, koska todella monet lisäaineet sisältää natriumia myös.
 
Tossakin on hyvä sit käsittää, että se kloridi ei ole siellä se saatana vaan natrium. Siis kun puhutaan verenpaineen nousemisesta. Kaikkien valmisruokien ja tollasten kohdalla natriumpitoisuus on yleensä suurempi kuin mitä ruokasuolan pitoisuus siinä paketin kyljessä antaa ymmärtää, koska todella monet lisäaineet sisältää natriumia myös.

Täh, eikö esim. natriumglutamaatin natriumia lasketa tuohon mukaan? Sitä saa olla prosentti tuotteen painosta, joten määrä ei ole edes ihan pieni.
 
Täh, eikö esim. natriumglutamaatin natriumia lasketa tuohon mukaan? Sitä saa olla prosentti tuotteen painosta, joten määrä ei ole edes ihan pieni.

Tarkastelin vähän jääkaapin sisältöä ja tosiaan suurin osa näkyy ilmoittavan natriumpitoisuuden. Eli siihen tietysti on laskettu kaikki natrium mitä tuotteessa on. Mutta on siis myös tuotteita, joissa ilmoitetaan NaCl eli ruokasuolapitoisuus pelkästään ja se ei vastaa todellista natriumin määrää. Niissä kannattaa olla hereillä jos tulee vastaan. Taitaa suurimmassa osassa elintarvikkeita nykyään olla suoraan toi Na-pitoisuus.
 
Ja se 4% muuttaa asiaa niin paljon ettei verenpaine nousekkaan??

Yritin tuoda esiin, että mineraalisuoloilla ei ole verenpainetta nostavaa vaikutusta, koska
- niissä on natriumia vähemmän
- sen sijasta esum kaliumia

Vuorisuola ym. nostaa verenpainetta käytännössä saman verran kuin normaali suola. ("ruususuolan käyttö ei juurikaan vaikuta verenpaineeseen" - Tarkoitus oli sanoa, etteivät ne ole sen parempia verenpaineen suhteen kuin normaali suola, mutta tekstistä kyllä ymmärtää ihan muuta.)
 
Varmasti tyhmä kysymys, mutta kuinka paljon säännöllinen liikunta, siis sellainen jossa hikoillaan useampi kerta viikossa, vaikuttaa suolan määrän tarpeeseen? Onko tavalliselle treenaajalle mitään merkitystä?
 
Varmasti tyhmä kysymys, mutta kuinka paljon säännöllinen liikunta, siis sellainen jossa hikoillaan useampi kerta viikossa, vaikuttaa suolan määrän tarpeeseen? Onko tavalliselle treenaajalle mitään merkitystä?

Nyrkkisääntö oli muistaakseni että normiolosuhteissa aktiivisesti liikkuessa hikoillessa häviää noin 1 L nestettä per tunti, kun ei olla missään aavikolla tjsp. Suositus on että tämän korvaamiseen noin 2-3 grammaa suoloja per litra. Normiruoasta saat noin 10 grammaa suolaa per päivä, eli tuntimäärät saavat olla aika suuria että vajetta alkaisi syntyä.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom