Suolat ja niiden todelliset erot

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Pexi84
  • Aloitettu Aloitettu
Ei sillä lihasta kai olla kasvattamassa vaan ensisijaisesti natriumkloridin vähentämistä on suositeltu verenpaineen takia.

Öö, eivätkö nämä pansuolat ja vastaavat ole ihan eri asioita kuin joku Himalajan(tm) Übersuola(tm)? Jos viimeksimainituissa on merkittävä määrä jotain muuta kuin natriumkloridia, niin sittenhän niistä toki voi olla apua verenpaineeseen.

Maun suhteen olen puoliskeptinen. Tekisi mieli testata puuron tms. maustamista ja katsoa huomataanko ero.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Itselläni oli hieman ongelmia munuaisten kanssa. Oli sellaista pientä munuiaiskivien syntymistä. Luin sitten että hieno merisuola vaikuttaa elimistön happamuuteen ja varsinkin noihin kiviin. Tavan suolalla ei olisi sitä samaa vaikutusta. Olen nyt viimeisen kolme kuukautta ottanut joka toinen päivä noin puolikallisen teelusikallisen sekoitettuna tuoppiin vettä. Ja samalla dietannut joten nesteitä lähtenyt kropasta paljon. Ilman tuota suola hommaa olisin varmaan ollut jo useamman kerran munuaiskivien takia lekurissa. Ainakin aikaisemmin aina kun ollut joku eca-stack tai vastaava joka pistää nesteet liikeelle niin alkoi kivien kertymien. Nyt ei ole samaa ongelmaa ollut.
 
Olen nyt viimeisen kolme kuukautta ottanut joka toinen päivä noin puolikallisen teelusikallisen sekoitettuna tuoppiin vettä. Ja samalla dietannut joten nesteitä lähtenyt kropasta paljon.

Eikös se suola kuitenkin maistuisi paremmalta, kun sen lisäisi ihan ruokiin? :)
 
Tämä kertoo aika paljon. Ei-radioaktiivisia alkuaineita on 81.

Voi Jori ystävä! Lukeeko siinä pakkauksessa, että kaikki sisältyvät aineet ovat ALKUAINEITA??? Esim NaCl ei ole alkuaine, mutta on yksi sisältyvistä mineraaleista. Yhdisteitä kyllä riittää. Mineraaleiksi lasketaan SUOLAT, jotka ovat AINA yhdisteitä. Esim. MgSO4 "katkrerosuola"...
 
Voi Jori ystävä! Lukeeko siinä pakkauksessa, että kaikki sisältyvät aineet ovat ALKUAINEITA??? Esim NaCl ei ole alkuaine, mutta on yksi sisältyvistä mineraaleista. Yhdisteitä kyllä riittää. Mineraaleiksi lasketaan SUOLAT, jotka ovat AINA yhdisteitä. Esim. MgSO4 "katkrerosuola"...

Ei varmaan lue niin, mutta joku kirjoitti, että se sisältäisi 84:ää alkuainetta.. Taisi Jori siihen viitata.

Sitten offtopic sikseen. Itse en usko, että eri suoloilla/suolalaaduilla on mitään merkittävää eroa. Turhaa hifistelyä mielestäni. Tosin, jos on verenpaineen kanssa ongelmia ja/tai käyttää paljon suolaa voi ne pienetkin erot käytettävän suolan suhteen olla merkittäviä.
 
Voi Jori ystävä! Lukeeko siinä pakkauksessa, että kaikki sisältyvät aineet ovat ALKUAINEITA??? Esim NaCl ei ole alkuaine, mutta on yksi sisältyvistä mineraaleista. Yhdisteitä kyllä riittää. Mineraaleiksi lasketaan SUOLAT, jotka ovat AINA yhdisteitä. Esim. MgSO4 "katkrerosuola"...

Jos suolassa on esimerkiksi kaliumkloridia ja natriumbromidia, miten suolisto erottaa veteen liuenneista kalium-, natrium-, kloridi- ja bromidi-ioneista tämän verrattuna siihen, että suolassa olisi ollut kaliumbromidia ja natriumkloridia?

Missään en ole nähnyt listaa noista 84 "alkuaineesta", "mineraalista" taj "alkuaineesta ja mineraalista" -- nyt googlatessa näyttää viimeksimainittu muoto yleisimmältä. Tässä on kaikki ilmeiset urbaanin legendan tuntomerkit.
 
Jos suolassa on esimerkiksi kaliumkloridia ja natriumbromidia, miten suolisto erottaa veteen liuenneista kalium-, natrium-, kloridi- ja bromidi-ioneista tämän verrattuna siihen, että suolassa olisi ollut kaliumbromidia ja natriumkloridia?

Ei ne kaliumit, kloorit, natriumit ja bromit siellä vedessä yksittäisinä atomeina lillu eli kyllä sillä kuule eroa on :) ne on yhdisteitä ja se on aivan eri asia kuin "vapaa alkuaine".
 
Ei ole suolissa suuria eroja. Yleisestikin suomalaiset syö liikaa suolaa.

Kyllä niissä maun puolesta on ihan helvetin suuria eroja. Jotain sydänsuolaa tms. paskaa kun iskee ruokaansa niin ei tarvii ihmetellä miks kaikki maistuu niin pahalta. Punaista vuorisuolaa tai hyvää sormisuolaa käyttämällä muuttuu kaikki paljon maukkaammaksi, pelkästään naturellilla merisuolalla on iso ero markettien sydänystävällisiin skeidoihin. Suomalaiset syö liikaa sokeria. Ja juo liian isoja kerta-annoksia Koskenkorvaa. Ja vetää liikaa PKV-lääkkeitä.
 
Ei ne kaliumit, kloorit, natriumit ja bromit siellä vedessä yksittäisinä atomeina lillu eli kyllä sillä kuule eroa on :) ne on yhdisteitä ja se on aivan eri asia kuin "vapaa alkuaine".

Juu, esimerkiksi etanoli ja dimetyylieetteri ovat eri asioita, samojen atomien eri yhdisteitä. Mutta suolat eivät ole yhdisteitä samassa mielessä. Ei NaCl tarkoita, että yksi Na-atomi ja yksi Cl-atomi olisivat keskenään naimisissa samalla tavalla kuin veden H20 tarkoittaa yhden hapen ja kahden vedyn liittoa. Eikö tämän pitänyt tulla kerrotuksi jo yläasteen kemian tunneilla?
 
Ei ole suolissa suuria eroja. Yleisestikin suomalaiset syö liikaa suolaa.

No kyllä niissä on. Lisäksi ruokasuola vs. meri/vuori/ruususuola on aivan eri asia kuin ruokasuola vs. mineraalisuola. Kommentoin nyt lähinnä suolan vaikutusta verenpaineeseen:

Perinteinen ruokasuola on lähes kokonaan natriumkloridia (noin 99%), ja natrium nostaa verenpainetta.

Mineraalisuoloissa natriumkloridi on korvattu osaksi muilla yhdisteillä, yleensä kaliumkloridilla. Esim. PAN-suolassa on natriumkloridia 57%, kaliumkloridia 28% ja magnesiumsulfaattia 12%. Mineraalisuolat eivät nosta verenpainetta, koska

- natriumia on vähemmän
- kalium ja magnesium vaikuttavat päinvastaiseen suuntaan

Ruususuolassa ym. vastaavissa natriumkloria on noin 95%, joten ruususuolan käyttö ei juurikaan vaikuta verenpaineeseen. Muita mineraaleja niissä sitten on.
 
Tämmöinen taulukko löytyi vuorisuolan kemiallisesta sisällöstä.

Jostain kumman syystä aina jaksetaan mainita se "80 mineraalia" mutta ei niiden pitoisuuksia - näkökään syystä että lähes kaikkien pitoisuudet ovat äärimmäisen vähäisiä eli 1 miljoonasosa tai alle kokonaispainosta. Samoja pitoisuuksia löytää varmaan normaalista pöytäsuolastakin :D

Vuorisuolassa ja merisuolassa on joitakin mineraaleja hieman enempi kuin puhdistetussa, mutta aika pirusti saa jyrsiä suolaa päivittäin saadakseen mitään irti niistä. Noin 98% suolasta kuin suolasta on sitä itseään eli natriumkloridia - loput vuorisuolasta ovat lähinnä rikkiä, kaliumia ja kalsiumia. Kaupan päälle vielä jossain toisaalla oli tutkittu, että suurin osa esim. merisuolan mineraaleista on liukenemattomassa muodossa, eivätkä biologisesti käytettävissä. Esimerkiksi saadakseen magnesiumia saman verran kuin yhdessä perusmallin vitamiinipillerissä, pitäisi syödä kilo vuorisuolaa. Olettaen että vuorisuolat maksavat lähteestä riippuen 10-30 euroa/kilo, taitaa vitamiinipilleri tulla vielä hieman halvemmaksi - ja ehkä myös hieman terveellisemmäksi.

Yleensä kusetuksen haistaa heti kun lukee jostain "luonnollisempi". Ruuan suolaaminen on ihmiselle about yhtä luonnollista touhua kuin meriveden juonti, varsinkin ajatellen että keskiverto suomalainen käyttää about 3 merivesilitran edestä suolaa päivässä :D
 
Mineraalisuolat eivät nosta verenpainetta, koska

- natriumia on vähemmän
- kalium ja magnesium vaikuttavat päinvastaiseen suuntaan

Paljonko tuon viimeksimainitun vaikutus on? Jos suolaa tulee vaikka se perusmiehen epäterveellinen 5 g/vrk, paljonko terveellisempää olisi syödä sen lisäksi vielä vaikka gramma kaliumia ja toinen magnesiumia?
 
Seossuoloissa kuten esimerkiksi seltin on oikeasti erilaisia keinotekoisesti seostettuja suoloja. Omassa purkissani on 40% kaliumkloridia, 50% natriumkloridia, noin 10% muita suoloja, jodia ja vastaavia aineita.

Merisuola, vuorisuola, mineraalisuolat ja muut vastaavat ovat lähes puhdasta natriumkloridia. Niissä ON erilaisia hivenaineita kuten rautaa, sinkkiä, yms. mutta kun pitoisuus on 10-300mg/100g, niin voitte nopeasti laskea, että teidän täytyy syödä suolaa lusikkakaupalla saadaksenne siitä mitään varsinaista ravintolisällistä hyötyä. Ja mitäs siitä suolan käytöstä mainittiinkaan - 30 grammaa päivässä mitä tahansa suolaa ei ole ollenkaan terveydelle hyväksi, vaikkei se ehkä ihan heti tapakaan. ;)
 
Ei ne kaliumit, kloorit, natriumit ja bromit siellä vedessä yksittäisinä atomeina lillu eli kyllä sillä kuule eroa on :) ne on yhdisteitä ja se on aivan eri asia kuin "vapaa alkuaine".

Pakko päteä tästä asiasta. Suolot ovat ioniyhdisteitä, joissa molekyylit ovat siis sitoutuneet toisiinsa ionisidoksin. Ionisidos "hajoaa" liuetessa pooliseen aineeseen kuten veteen. Eli, jos kaadat ruokasuolaa veteen, niin ne natrium -ja kloridi-ionit lilluvat yksittäisinä ioneina siellä vedessä.
 
Mä oon vetäny vaan merisuolaa ja töissä on näemmä Jozo pöytäsuolaa. Vois siirtyä hifimpäänkin tuotteeseen jos saisi enempi painetta pönttöön.
 
Ei kai noissa suoloissa ole muuta käytännönmerkitystä kuin se, että niihin on lisätty Jodia. Jodia suomalaiset saa jodioidun suolan lisäksi eläinkunnantuotteista ja viljasta. Jodioidun suolan syöminen on tärkeää, koska jodin puutostila altistaa ihmisen muille halogeeneille, kuten esimerkiksi bromin kertymisen jodin tilalle. Jodin puutos aiheuttaa erinäisiä ongelmia kilpirauhasen kanssa, joka taas johtaa hormoonitoiminnan sekoittumiseen.

Sillä, että onko siellä suolan seassa jotain muuta kun sitä natriumkloridia ja jodia, ei ole minkään näköistä vaikutusta ihmisen terveyteen. Makuun ja ulkonäköön niillä voi olla vaikutusta.
 
No kyllä niissä on. Lisäksi ruokasuola vs. meri/vuori/ruususuola on aivan eri asia kuin ruokasuola vs. mineraalisuola. Kommentoin nyt lähinnä suolan vaikutusta verenpaineeseen:

Perinteinen ruokasuola on lähes kokonaan natriumkloridia (noin 99%), ja natrium nostaa verenpainetta.

Mineraalisuoloissa natriumkloridi on korvattu osaksi muilla yhdisteillä, yleensä kaliumkloridilla. Esim. PAN-suolassa on natriumkloridia 57%, kaliumkloridia 28% ja magnesiumsulfaattia 12%. Mineraalisuolat eivät nosta verenpainetta, koska

- natriumia on vähemmän
- kalium ja magnesium vaikuttavat päinvastaiseen suuntaan

Ruususuolassa ym. vastaavissa natriumkloria on noin 95%, joten ruususuolan käyttö ei juurikaan vaikuta verenpaineeseen. Muita mineraaleja niissä sitten on.

Siis kommentoin nyt lähinnä näitä natrium-suolia. Suolat, joissa natriumia on vähemmän, on tietysti eri asia. Itsekin suosisin niitä, koska natriumia saa niin helposti turhan paljon.
 
Ei kai noissa suoloissa ole muuta käytännönmerkitystä kuin se, että niihin on lisätty Jodia. Jodia suomalaiset saa jodioidun suolan lisäksi eläinkunnantuotteista ja viljasta. Jodioidun suolan syöminen on tärkeää, koska jodin puutostila altistaa ihmisen muille halogeeneille, kuten esimerkiksi bromin kertymisen jodin tilalle. Jodin puutos aiheuttaa erinäisiä ongelmia kilpirauhasen kanssa, joka taas johtaa hormoonitoiminnan sekoittumiseen.

Sillä, että onko siellä suolan seassa jotain muuta kun sitä natriumkloridia ja jodia, ei ole minkään näköistä vaikutusta ihmisen terveyteen. Makuun ja ulkonäköön niillä voi olla vaikutusta.

Tuo jodi on tärkeä pointti. Kannattaa ottaa jodia lisänä, jos ei syö epäterveellisiä määriä jodioitua suolaa. :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom