- Liittynyt
- 27.1.2004
- Viestejä
- 2 430
Tämän raflaavan otsikon jälkeen kerron lukeneeni Joe Jacksonin esseen: Smoke, Lies and The Nanny State. Essee kertoo siitä, kuinka tupakka yritetään tappaa tekemällä siitä nauttiminen lähes rikolliseksi toiminnaksi. Tätä perustellaan passiivisen tupakoinnin haitoilla, joita ei ole kyetty tieteellisesti todistamaan kymmenistä tutkimuksista huolimatta. Itse asiassa kattavimmassa WHO:n teettämässä tutkimuksessa (1998) havaittiin ainoana tilastollisesti pätevänä seikkana se, että passiivinen tupakointi itseasiassa suojasi lasta keuhkosyövältä - ei siis aiheuttanut sitä, kuten tupakka-askien varoitusmerkinnät viittaavat.
Meillä Suomessakin tupakkalakiin on täysin ilman tieteellistä näyttöä kirjattu näin:
11 §
Ympäristön tupakansavu on syöpävaarallinen aine, jolta suojaamiseen työssä noudatetaan, mitä tässä laissa ja työturvallisuuslainsäädännössä säädetään.
Jacksonin esseessä mm. kerrotaan, että nykyaikaisin menetelmin tupakansavusta puhdistettu ilma on puhtaampaa kuin puhdistamaton savuton ilma - kaupunkien katuilmasta puhumattakaan. Suurempi syöpäriskin on todettu aiheutuvan vaikkapa sienien syömisestä tai rintaliivien pitämisestä kuin (herrasiunaa) työskentelemisestä tupakansavuisessa ympäristössä. Passiivista ja aktiivista tupakointia on vertailtu tutkimalla passiivi- ja aktiivitupakoitsijoiden verestä nikotiinin hajoamistuotteen pitoisuutta: Havaittiin, että passiivitupakoitsijalla oli vain 1/500 aktiivipolttajan pitoisuudesta.
Lue Jacksonin essee, jotta tiedät, miksi et saa enää polttaa ravintolassa etkä paljon muuallakaan. :curs:
Meillä Suomessakin tupakkalakiin on täysin ilman tieteellistä näyttöä kirjattu näin:
11 §
Ympäristön tupakansavu on syöpävaarallinen aine, jolta suojaamiseen työssä noudatetaan, mitä tässä laissa ja työturvallisuuslainsäädännössä säädetään.
Jacksonin esseessä mm. kerrotaan, että nykyaikaisin menetelmin tupakansavusta puhdistettu ilma on puhtaampaa kuin puhdistamaton savuton ilma - kaupunkien katuilmasta puhumattakaan. Suurempi syöpäriskin on todettu aiheutuvan vaikkapa sienien syömisestä tai rintaliivien pitämisestä kuin (herrasiunaa) työskentelemisestä tupakansavuisessa ympäristössä. Passiivista ja aktiivista tupakointia on vertailtu tutkimalla passiivi- ja aktiivitupakoitsijoiden verestä nikotiinin hajoamistuotteen pitoisuutta: Havaittiin, että passiivitupakoitsijalla oli vain 1/500 aktiivipolttajan pitoisuudesta.
Lue Jacksonin essee, jotta tiedät, miksi et saa enää polttaa ravintolassa etkä paljon muuallakaan. :curs: