Suodatinkahvi vai murukahvi?

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Koko keskustelu on yhtä järkevä kuin kumpi on parempaa maito vai maitojauhe?

Oisko tässä kuitenkin kyse pannu vs suodatinkahvista?
 
Jason82, mitä mieltä olet tutkimuksesta, josta iltis tässä uutisoi:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200703095834854_uu.shtml

Onkohan tuossa tutkimuksessa jätetty huomiotta se kofeiinin adenosiiniblokkaus, joka kuulemma olisi suurin tekijä kofun piristävässä vaikutuksessa? Tässä siitä juttua, loppupuolella: http://www.student.oulu.fi/~mirjak/mol/kofeiini.html (myös wikipedian kofeiiniartikkelissa näkyi olevan samaa kamaa)


Sori Iivili, viestien vilinässä kysymyksesi meni ohi. :) Kyse on siis ns. ”caffeine withdrawal”-teoriasta, jolla tietyt tutkimusryhmät ovat vuosien ajan pyrkineet väheksymään/selittämään aamukahvin piristävää vaikutusta. Siinä ei siis ole jätetty tuota biomekanismia huomioimatta, mutta tutkimusaspekti painottuu osassa tutkimuksista sekä itsearvioituun toimintakykyyn, muistiin, suorituskykyyn ja mielialaan että niiden tutkimiseen erilaisilla hyvää suorituskykyä vaativilla suoritteilla. Vaikka teoriassa hyvääkin, niin ikävä kyllä tuo taipuu usein uutisoinnissa viestiksi jossa oltaisiin ikään kuin kumoamassa kahvin kaiken tasoista piristävää vaikutusta – siitähän ei oikeastaan ole kyse. Tai ei ainakaan pitäisi olla. :)

Tuossa Koullias tuttuun tapaansa viittaa asiantuntevasti kofeiinin yksilöllisiin vaikutuksiin ja varsin laajaan aineistoon, joka kuitenkin tukee kofeiinin piristävää vaikutusta kohtuullisissa käyttömäärissä nauttimisajankohdasta riippumatta. Tutkimuksissa kofeiinin vireystilaa kohentava vaikutus on voitu yhdistää erilaisiin keskus- ja ääreishermoston mekanismeihin. Adenosiiniblokkaus lienee keskeinen selittävä tekijä ja lisäksi on myös mielenkiintoisia viitteitä siitä, että kofeiini saattaisi vaikuttaa myös melatoniinin eritystä sääteleviin välittäjäaineisiin (Shilo ym., 2002).

Etenkin pieninä määrinä kofeiinin vaikutusmekanismit ovat usein olleet hieman erilaiset kuin suurina määrinä. Kokonaisuudessaan kofeiinin piristävät vaikutukset on kuitenkin saatu esiin sekä suurilla että tavanomaisilla, normaaliin kulutukseen verrattavilla kofeiiniannoksilla. Ihmiset myös reagoivat kofeiiniin yksilöllisesti, mikä johtunee mm. erilaisista käyttötottumuksista. Yksilöllisiä eroja ja ainakin osan tuosta aamukahviteoriasta selittänee se yksinkertainen seikka, että ne jotka nauttivat kofeiinipitoisia juomia säännöllisesti, eivät reagoi kofeiinin vaikutuksiin yhtä herkästi (ja osittain eri tavoin) kuin niitä epäsäännöllisesti nauttivat. Siitä on kuitenkin vielä pitkä matka selittämään piristävän vaikuksen liittyvän vain aktiiviseen käyttöön ja siinäkin lähinnä negatiivisten oireiden lievittämiseen.

Pääsääntöisesti uskaltaisi siis sanoa, että kohtuullinen kofeiinimäärä lisää myönteisiä mielialatuntemuksia useimmissa käyttäjäryhmissä. Suuret kofeiiniannokset voivat kuitenkin vaikuttaa mielialaan kielteisesti, riippuen taustasta. Ihmisten kofeiiniherkkyys saattaa vaihdella merkittävästi joko perinnöllisten tekijöiden ja/tai aiemman kofeiinipitoisten tuotteiden käytön perusteella (Nehlig, A. 2004).

Kokonaisuudessaan, yksilölliset erot kofeiiniin reagoinnissa ja erilaiset kulutustottumukset selittänevät eniten näitä ristiriitaisia tutkimuksia. Sekä ”ali-”, että ylenmääräisellä kulutuksella voi olla negatiivisia vaikutuksia tuon vasteen luonteeseen. :)

Eli tässäkin kohtaa päätynemme siihen tylsään kohtuuteen, jolla kuitenkin useimmissa ravitsemuskysymyksissä vältämme mahdolliset sudenkuopat.
:kippis1:
 

Suositut

Back
Ylös Bottom