Suodatinkahvi vai murukahvi?

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Tota oon miettiny, että onkohan noissa kofeiinimäärissä eroa... en muita ennen treeniä vedettäviä valmisteita käytä, ku puol kuppia hanakuumaa vettä ja kolme lusikallista halvinta Rainbow-pikakahvia sekaan puolisen tuntia ennen treeniä. Kyllä tossa setissä ainakin jonkun verran sitä kofuakin on, tai sitten mulla toimii valtavan tehokkaasti placebona.:) Mitä noissa apteekin kofutableteissa on kofeiinia vrt. normi kahvikuppi? Imeytyyköhän vaikuttava aine yhtä tehokkaasti kun litkussa, vai pitäskö ottaa aikasemmin että piristää justiinsa ku sitä efektiä tarvii? Taitaa mennä toikin melko hifistelyn puolelle, mutta se onkin palkkarin mineraalisuolan lisäks ainoo hömpötys mitä harrastan...:D
 
Umm, coffee… :kuola: Olipa taas tyypillistä T-nation-höttöä Poliquin kommentit. :D Menee taas jaskanpauhamiseksi, mutta sori, en voi vastustaa..

Sillä, onko raakakahvi luomua vai ei, on mitätön vaikutus kahvin oksidatiiviseen statukseen. On nimittäin osoitettu, että prosessiolosuhteilla on pro- ja antioksidanttiominaisuuksiin raaka-aineen alkuperää (esim. kahvilajiketta) huomattavasti suurempi vaikutus (Summa ym., 2007).

Sinänsä tuo mainittu Summan ym. tutkimus tuo pirteän uuden tuulahduksen kahvitutkimukseen, koska sekä paahdossa syntyvät antioksidanttiyhdisteet, Maillardin reaktiotuotteet kuten melanoidit ja haitallisista yhdisteistä mm. akryyliamidit syntyvät periaatteessa samoissa prosessointiolosuhteissa, 220–250 °C:ssa. Liekö Poliquin lukenut Summan ym. tutkimuksen, mutta siinäkin kuten aiemmissa tutkimuksissa (Stadler & Scholz, 2004; Taeymans et al., 2004) akryyliamideja muodostui eniten vaaleimmilla paahtoasteilla. Toisaalta kahvin antioksidanttistatus vahvistuu etenkin paahdon keskivaiheilla, joten kyse on varsin dynaamisesta ilmiöstä, jossa vahvat antioksidanttiyhdisteet näyttäisivät kompensoivan syntyviä haitta-aineita. Tämä näkyy mitatessa kahvin antioksidanttistatusta in vitro-menetelmillä (=vahvoja antioksidanttistatuksia).

Lisäksi kahvin akryyliamidien on todettu tuhoutuvan varastoinnin aikana varsin tehokkaasti. Mm. eräässä tutkimuksessa (Andrzejewski ym., 2004) todettiin kahvia huoneenlämmössä 6 kk:n varastoiden akryyliamidipitoisuuden pienentyneen 40–65 %: a.

Yleisesti ottaen, paahtoajalla, -lämpötilalla ja – nopeudella on merkittäviä vaikutuksia syntyvien yhdisteiden kirjoon. Akryyliamidipelottelu on sinänsä melko turhaa, koska väestötutkimukset osoittavat selkeästi tämän mahdollisen hyöty-haitta-puntarin kallistuvan vahvasti hyötyjen suuntaan: kahvin antioksidanttistatus ja (mm.) sitä kautta T2D-riskiä ja muutamaa muuta sairausriskiä pienentävä vaikutus on kohtuukäytöllä kahvin terveysvaikutuksista parhaiten edustettuina. Yksittäisillä parametreillä hifistelyn sijaan suotavaa voisi olla tutustua kahvia tutkineisiin väestötason tutkimuksiin – siellä alkaa mietinnät ravintoaineiden heikosta imeytymisestä ym. hukkua kohinaan.

:kippis1:
 
Apteeki kofeiinitableteissa on 100 mg kofeiinia. Tavallisessa kahvikupillisessa on suurin piirtein saman verran.
 
...mutta pannukahvis on jotain muita hyödyllisiä aineita mitä taas suodatinkahvis ei oo. Tuskin minkäänlaista merkitystä suuntaan tai toiseen kumpaa juo.

Ennemmin ajattelisin asiaa, siten, että suodatinkahvissa epäpuhtaudet kuten kärpäsenraadot ja etenkin kolesterolia lisäävä aines, kafestoli, jäävät suodattimeen eivätkä kahvin kautta kehoon. Kafestolin vaikutuksista voit lukea lisää vaikka sydänliiton sivuilta.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Yksinkertaisella päättelyllä suodatinkahvi on terveydelle edullisempaa vähemmän teollisesti jalostettuna tuotteena. Mitä prosessoidumpaa, sitä huonompaa ravintoa -päättely pätee useimmissa tapauksissa.

Poliquin kirjoitti hiljattain kahvista:

http://www.t-nation.com/readTopic.do?id=1470868

Suosittelee kovasti luomua karsinogeeniseltä kannalta ajateltuna. Itse en ole perehtynyt asiaan, onko esim. paahdolla tai kahvityypillä (espresso vs. hetero) suuria eroja.

Menit metsään. Suodatinkahvihan on jalostetumpaa kuin pannukahvi. Suodatinkahvi kuitenkin on terveellisempää kuin pannukahvi. EN tiedä päteekö sama murukahviin.
 
Pitää nyt sitten muistaa, että espressopohjaiset kahvijuomat ovat verrattavissa pannukahviin esim. tuon kafestolin osalta. Eli kyllä ns. pannukahvi eli suodattamaton kahvi on hyvinkin trendikäs juttu. ;)
 
tarkotetaanko murukahvilla ns pannukahvia. kuka enään näinä päivinä pannukahvia juo?

Eijei, murukahvi on sellaista "pikakahvia" joka heitetään lusikalla kiehuvaan veteen, ja se sekoittuu sinne about sekunnissa. Hotelleissa ulkomailla usein törmää tällaiseen, kun huoneessa on vedenkeitin ja pari pussia murukahvia.
 
En tiiä muitten kokemuksia tosta murukahvista mutta ite joskus tämän vuoden lopulla vetelin koulussa pari purkkia murukahvia ku sieltä sai semmosesta masiinasta ilmaseksi kuumaa vettä. No kumminkin sen parin purnukan jälkeen alko kyllä vatta meneen pikkusen sekasin ja kipeäkin oli monesti. Siihen jäi sitte murukahvin juonti. Normaalista kahvista ei kyllä tuu mitään tommosta.
Ja onhan tuon murukahvin maku aika meisseliä :urjo:
 
Ehdottomasti suodatin kahvi. Jo murukahvin nimi kertoo, että se maistuu kuselle :)
 
Ostan kofeiinitabletteja apteekista. Halvempaa ja kätevämpää...

Luulen että nautiskelu aamusella lukiessa uutisia ja nuuhkiessa kuumaan veteen upotetun kofeiinitabletin antoisia aromeja hieroessa unenpöpperöitä silmistä ei ole aivan yhtä antoisaa, jos vaihtoehtona on mieluiten juuri pavuista jauhetuista pavuista keitelty nautintovaihtoehto... Ja tuskin se leirinuotiollakaan ihan niin juhlallista on.
 
Pikakahveissa on aineita, jotka vaikuttavat veren puriiniarvoihin. Tämä saattaa aiheuttaa nivelkolotusta ja munuaiset rasittuvat (jos on oireita = turvotusta). Itseltäni pikakahvit löytyvät kiellettyjen aineiden listalta. Olut tuirvottaa joitakin ihmisiä herkemmin. Yksi kupillinne murukahvia vastaa muutamaa pulloa olutta.
 
Luulen että nautiskelu aamusella lukiessa uutisia ja nuuhkiessa kuumaan veteen upotetun kofeiinitabletin antoisia aromeja hieroessa unenpöpperöitä silmistä ei ole aivan yhtä antoisaa, jos vaihtoehtona on mieluiten juuri pavuista jauhetuista pavuista keitelty nautintovaihtoehto... Ja tuskin se leirinuotiollakaan ihan niin juhlallista on.
No tuo oli kyllä täysin vitsillä heitetty lause, koska tämä tredikin on lähinnä huvittava. Tosin näköjään tästäkin asiasta joku jaksaa oikein keskusteluakin käydä. Pakkis on vaan erikoinen. :D
 

Suositut

Back
Ylös Bottom