Umm, coffee…
Olipa taas tyypillistä T-nation-höttöä Poliquin kommentit. :D Menee taas jaskanpauhamiseksi, mutta sori, en voi vastustaa..
Sillä, onko raakakahvi luomua vai ei, on mitätön vaikutus kahvin oksidatiiviseen statukseen. On nimittäin osoitettu, että prosessiolosuhteilla on pro- ja antioksidanttiominaisuuksiin raaka-aineen alkuperää (esim. kahvilajiketta) huomattavasti suurempi vaikutus (Summa ym., 2007).
Sinänsä tuo mainittu Summan ym. tutkimus tuo pirteän uuden tuulahduksen kahvitutkimukseen, koska sekä paahdossa syntyvät antioksidanttiyhdisteet, Maillardin reaktiotuotteet kuten melanoidit ja haitallisista yhdisteistä mm. akryyliamidit syntyvät periaatteessa samoissa prosessointiolosuhteissa, 220–250 °C:ssa. Liekö Poliquin lukenut Summan ym. tutkimuksen, mutta siinäkin kuten aiemmissa tutkimuksissa (Stadler & Scholz, 2004; Taeymans et al., 2004) akryyliamideja muodostui eniten vaaleimmilla paahtoasteilla. Toisaalta kahvin antioksidanttistatus vahvistuu etenkin paahdon keskivaiheilla, joten kyse on varsin dynaamisesta ilmiöstä, jossa vahvat antioksidanttiyhdisteet näyttäisivät kompensoivan syntyviä haitta-aineita. Tämä näkyy mitatessa kahvin antioksidanttistatusta in vitro-menetelmillä (=vahvoja antioksidanttistatuksia).
Lisäksi kahvin akryyliamidien on todettu tuhoutuvan varastoinnin aikana varsin tehokkaasti. Mm. eräässä tutkimuksessa (Andrzejewski ym., 2004) todettiin kahvia huoneenlämmössä 6 kk:n varastoiden akryyliamidipitoisuuden pienentyneen 40–65 %: a.
Yleisesti ottaen, paahtoajalla, -lämpötilalla ja – nopeudella on merkittäviä vaikutuksia syntyvien yhdisteiden kirjoon. Akryyliamidipelottelu on sinänsä melko turhaa, koska väestötutkimukset osoittavat selkeästi tämän mahdollisen hyöty-haitta-puntarin kallistuvan vahvasti hyötyjen suuntaan: kahvin antioksidanttistatus ja (mm.) sitä kautta T2D-riskiä ja muutamaa muuta sairausriskiä pienentävä vaikutus on kohtuukäytöllä kahvin terveysvaikutuksista parhaiten edustettuina. Yksittäisillä parametreillä hifistelyn sijaan suotavaa voisi olla tutustua kahvia tutkineisiin väestötason tutkimuksiin – siellä alkaa mietinnät ravintoaineiden heikosta imeytymisestä ym. hukkua kohinaan.
:kippis1: