Suhteesi puolustusvoimiin ?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Thimbou
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
4.9.2004
Viestejä
66
Ikä
36
Itse olen 17v nuori, joka käy lukiota. Armeija ei ole vielä kovin ajankohtainen aihe minulle, mutta toki siitä on käyty paljon keskustelua. Suomessahan yleinen linjaus on, että armeijaan mennään ja sieltä suoriudutaan miehenä pois. Armeijan tehtävähän on oppia puolustamaan isänmaata, mutta uskoisin sillä olevan suurta vaikutusta myös nuorten miesten henkiseen kasvuun. Miten armeija sitten vaikuttaa nuoriin ja millaisena ihmisenä tulet sieltä pois ? Jos sodan uhkaa ei olisi ollenkaan, tarvittaisiinko armeijaa ? Toisaalta henkilökohtainen mielipiteeni on, että sodan uhka ei ole todellinen. Tiedän, että edellinen lause on vähän hölmösti sanottu, mutta näin minä ajattelen asian. Olisiko taas palkka-armeijalle suomessa käyttöä ?

Entä suhteenne/mielipiteenne siviilipalvelukseen ? Onko se hyvä asia ja vastaako se armeijassa uhrattua aikaa ? Entä onko siviilipalveluksen suorittaneista henkilöistä sama hyöty kuin armeijan suorittaneista henkilöistä ? Oma mielipiteeni on, että siviilipalvelukseen suhtautuminen pitäisi muuttaa yleisellä tasolla. Esimerkkini voi olla huono, mutta asia on omasta mielestäni näin verrattavissa. Eikö siviilipalveluksen suorittanutta henkilöä voi esim. verrata sodanaikaisiin lottiin. En usko, että kukaan voi sanoa, että sotilailla oli rankempaa kuin lotilla.

Viimeisenä kohtana haluaisin kuulla mielipiteenne totaalikieltäytyjiin. Jos yleisellä tasolla ajatellaan onko paha/rankka asia, että "joutuu" vankilaan vuodeksi ? Suomen vankiloissa voi opiskella, bodata tai vaikka maalata. Lähes jokaiselle on suunnattu jotain aktiviteetteja. Lisäksi oman käsitykseni mukaan totaalikieltäytyjät eivät joudu samalle osastolle pahimpien rikollisten kanssa. Onko teidän mielestänne edes järkevää valtiolta tarjota mahdollisuutta mennä vankilaan ?

Noniin sainpahan vähän purettua ajatuksia. Tekstini ei perustu faktoihin ja pyydän anteeksi jos se jotain jollain tavalla loukkaa. Haluaisin vain saada keskustelua asiasta. Jep PEACE
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Armeijassa tuli kavereita ainaki sekä alun jälkeen kaikki oppi sen että helpoimmin selviää hommista kun jättää sen valittamisen väliin ja tekee tehtävän mitä on käsketty. Oppi myös sen että ei se maata kaada vaikka sais päivän (todellakin 18h) seistä vesisateessa suurimmaksi osaksi aikaa vain odottelemassa sillä aikaa kun herrat menee välille mökilleen syömään. Tuon jälkeen ei ole enää mitkään pikku sadekuurot paljoa haitanneet :hyper: . Sivariksi menoa en itse edes harkinnut lähinnyt jo pitkän ajankaan takia eikä muutenkaan tuntunut se tarpeelliselta, mutta enpä nyt kovin kieroon katso niitäkään jotka sivarin on käynyt. Intistä jääneet muistot on sitte vähän niin ja näin, nimittäin just kun muistot ehti vähän kultaantua niin postista tuleekin kertauslappu.. :curs: :D

Tuohon vankilahommaan vielä, että minusta täysin turhaa touhua mennä vuodeksi vankilaan ja hankkia siitä merkintä papereihin kun sen intin voi välttää paljon helpomminkin jos se niin pakollista on.
 
Mike sanoi:
Armeija on vittumainen paikka kun siellä on, mutta jälkeenpäin muistot ovat kivoja. Siellä oppii hieman nöyryyttä ja kavereitakin saa pirusti, hyvä paikka IMO.

Tähän on vaikea mitään lisätä, eli samat ajatukset täälläkin.
 
Miken teksti kertookin kaiken oleellisen yksilön kannalta :)
Puolustusvoimat ovat välttämätön paha tässä maailmassa. Utopiassa niitä ei tarvittaisi, mutta reaalimaailmassa ne ovat itsenäiselle valtiolle pakolliset. Toimivia puolustusvoimia ei myöskään rakenneta vuodessa tai kahdessa, joten on väärin ajatella niitä perustettavan vasta kriisin uhatessa. Pidän Suomen puolustusvoimia varsin iskukykyisinä, sillä uskon ja tiedän huipputeknisen sodankäynnin olevan vain pieni osa sotilaallisten suurvaltojenkin asevoimia. Maantieteelliset olosuhteemme huomioiden pidän puolustustamme kohtalaisen uskottavana.
Siivilipalvelus on hyvä vaihtoehto osalle miehistä, eikä siitä synny ongelmaa kunhan sodanajan vahvuudet saadaan täytettyä jokaisesta ikäluokasta. Mielestäni siiviilipalvelus tulisi lyhentää 362 vuorokauteen vastaamaan pisintä mahdollista palvelusaikaa (kertaukset jäävät sivareilta tosin pois). Totaalikieltäytymistä en hyväksy ja pidän sitä rikoksena. Totaalikieltäytyjät ovat vapaamatkustajia, jotka ovat valmiit nauttimaan yhteiskunnan luomista turvallisuusrakenteista, mutta eivät ole valmiit osallistumaan niiden ylläpitämiseen. Totaalikieltäytymistä voisi tietyllä tapaa verrata veronkiertoon: yhteisen hyvän eteen ei olla valmiita panostamaan omien päämäärien kustannuksella.
 
Ite ainaki ihan positiivisin mielin lähen heinäkuun 11. kouluttautumaan sotilaspoliisiks. TJ 362 :rolleyes:
Armeijassa oppii sellasta tiettyä nöyryyttä, mitä tarvii tulevaisuudessa myös työelämässä. Aina ei voi olla se pomo. (Paitsi minä :evil: )
 
Suhteesi puolustusvoimiin ?

Niin lähdin suorittamaan tuota palvelusta innokkaana ja luullen että siitä tulisi kivaa. Itseasiassa ajattelin sen olevan unelmien paikka nuorelle miehelle, sotakalustoa, aseita, metsäretkiä, seikkailua...

Karu totuus kuitenkin valkeni pian... Alotusviikot olivat yhtä juoksemista eikä ollut aikaa mikään, mikä oli tavallaan kivaa kun tiesi sen loppuvan, sitä ajatteli että nyt karsitaan jyvät akanoista ja "kyllä mies tämän kestää"...

No kuukauden jälkeen aloin sitten vähän jo ihmettelemään että mihkä helvettiin meillä on aina kiire odottamaan ja miksi ihmeessä pitää "jäpittää" 15-30 minuuttia tuvassa ennen seuraavaan paikkaan siirtymistä samalla kuin joku hiiren kokoinen alikersantti tulee huutamaan naama punaisena "ei saa hymyillä, hymy perseeseen"... Joo toi oli kiva läppä pari ekaa kertaa, mutta rupes vähän jo toistamaan itseään siinä 1000:n kerran jälkeen. Tupatarkastukset oli kanssa yhtä vittuilua loppuun asti, kun etsitään pölyä joka raosta... Alikersantin naamalle tuli aina vittumainen hymy jos hiekanmurukin löytyi lattialta ja siivous meni uusiksi. Samoin päiväpeiton vääntäminen pinkaksi joita sit räjäyteltiin 2-3 kaverilta aina illassa ja aikaa minuutti tehdä se uudestaa.

No mutta pakkohan se on keksiä jotain täytettä kun oleelliset asiat olisi oppinut parissa kuukaudessa. Pari viimeistä kuukautta menikin sitten nukkuessa ja mahaa kasvattaessa tuolla Suomen suurimmassa kuntokoulussa.

T: pettynyt. ( 12.09-16.09 kertaamaan :evil: )
 
Näistä armeija asioista on ollut jo ihan hirviästi juttua... Mene vaan sinne armeijaan. Ainakin opit vihaamaan sotaa entistä enemmän, kun tiedät edes periaatteessa millaista se olisi. Kuten sanonta kuuluu: Kenraalien tehtävä on pidätellä poliitikkoja ajamasta maata sotaan.
 
Kyllähän intissä oppii paljon uusia puolia itsestään, ja osa varmasti kasvaa siellä henkisesti. Tosin jos nykyään olisin tekemässä uudestaan näitä valintoja, niin valitsisin todennäköisesti aseettoman palveluksen, pelkästään nykyisen aatemaailmani pohjalta... sivari ei kumminkaan olisi ollut silloin (eikä nytkään) mun juttuni.
Ei minulla silti mitään sivareita vastaan ole, päinvastoin.. samaa mieltä Willien kanssa tuosta siviilipalvelusajan lyhentämisestä 362 vuorokauteen.
 
Mike sanoi:
Meitsiä ei ole kertaamaan pyydetty vaikka tässä ollaan 18. päivä tätä kuuta reservissä keikuttu 10 vuotta.

Eipä ole minuakaan vaikka oikeastaan ihan mielellään menisi. Ilmeisesti joko A. hommat on alunperin hoidettu niin hyvin, että ei tarvitse kerrata tai B. niin huonosti, että eivät enää halua naamaa nähdä :D
 
palkka-armeija olisi tällä hetkellä paras vaihtoehto. miettikääpä miten hyvät suhteet meillä on muihin euroopan maihin, eikä venäjälläkään ole mikään sekopää vallassa tällä hetkellä.
tietysti ajat voi muuttua, mutta tuskin ihan muutamassa vuodessa tapahtuu mitään niin mullistavaa että meidän tarvitsisi varautua sotaan.

kantaani natoon en osaa sanoa.
 
Mike sanoi:
Meitsiä ei ole kertaamaan pyydetty vaikka tässä ollaan 18. päivä tätä kuuta reservissä keikuttu 10 vuotta.

Lucky bastard :thumbs:

Itselle tuli ensimmäinen jo kertauslappu 7-kuukautta intin päättymisen jälkeen, ensin luulin sitä jonkun tekemäksi vitsiksi, sitä se ei ollut, metsässä vedettiin lakua 5-päivää :itku:

No jos ne 10 kertauspäivän jälkeen sit jättäis jo vanhan rauhaan...
 
Vuosi varusmiespalvelusta, vuosi sopimussotilaan hommia... Luultavasti vuosia vielä edessä pv:lla, kunhan saan AMK opinnot suoritettua alta pois. Toivottavasti.

Mene ihmeessä armeijaan, vastuun opettelun ja henkisen kasvun kannalta tarpeellinen kokemus nuorelle miehelle IMO
 
Tykkään mennä armeijaan!! Mikäpäs siellä ollessaan kun on niin jääräpäinen ja muutenkin kunto on hyvä ja asenne kohdallaan.. Paperit lähti valmiusjoukkoihin, jos pääsen niin rauhanturvaajaksi ehdottomasti :whip:
 
Astuin palvelukseen 8.7.2002 ja pääsin pois 4.7.2003. Alku oli tosiaan sitä odottelua, joka tietty johtui siitä, että johtajat vasta opettelivat johtamaan. Nyt joku viksu sanoo, että "no vittu onko vaikeeta olla jossain vaikka minuutti aikasemmin" Mutta voin sanoa, että armeijassa on aina semmonen kirjo ihmisiä, että sinne mahtuu niitä, jotka tajuu vitsit heti, niitä , jotka tajuu ne seuraavana päivänä ja niitä, jotka ei tajua. Eli toiset ihmiset eivät vaan kykene toimimaan ripeesti, joten on varattava aikaa aina sen hitaimman mukaan.
Ja sitten kun painotetaan sitä, että "Sinä vastaat" ja sulla on 180 miestä vastattavana, niin ei voi päästää porukkaa pirstoutumaan, ellei ole varma, että ne tulee käskettyy paikkaan OIKEAAN aikaan. Senhän tietää, että aina joku myöhästyy...

Sitten kun lenkkarit saatiin potkia nurkkaan ja saatiin "vauhtipiikki", niin homma muuttui hieman viksummaksi. Päästiin mettään rymyämään. Sitten tuli P-kauden testit ja matka jatkui AUK:hon.

Aukissa juostiin vähän enempi (siis runtua tuli enempi). Palvelus kuitenkin kesti melkein aina 6:30-17:00 jonka jälkeen oli koko ilta vapaata.
Aukin testit ja muut ja sitten jatku matka RUK:hon.

Rukissa homma muuttu. Ei saanu nukkua aina niin kauheesti ja viikko-ohjelma oli todella vihreä (metsäpäiviä) Lisäksi ohjelmaa oli usein iltaan asti ja vielä iltatehtäviä jne jne. Hommaa riitti. Jotkut sitä lukemistakin jonnin verran harrasti ja saivat sitten parempia numeroita kirjallisista kokeista. Kurssijuhlat oli ihan jees.. ja sit kouluttajakokelaat lähti.. Siinä vaiheessa oli RUK lopuillaan. viimenen rutistus ja 5 viikon gines, sitten perusyksikköön.

Perusyksikössä passitettiin saman tein 9 päivän lomille kaikki koksut.
No sitten päästiin vähän kouluttamisen makuun. Morttien P-kausi ei ollu kovinkaan rankkaa aikaa. Vähän koulutusta ja suunnittelua. Koksut ei edes kouluttanu kauheesti, enempikin suunnitteli koulutuksia..
Sitten valinnat ja kaikki hyvät jätkät pistettiin AUK:hon (siis nohevat = nopesti heti valmiit)

E ja J (erikoiskoulutus ja joukkokoulutus) kaudet oli mettää mettän perään. Opeteltiin johtamaan sitä joukkoa tehokkaasti..

Sitten homma oli pulkassa ja päästiin kotiin..

Viime viikon olin kertaamassa ja oli erittäin miellyttävä kokemus. Kapiaisten suhtautuminen yllätti aivan täysin. Tällä kertaa ne piti meitä ihmisinä, eikä koirina. JEes. Ehkä taas parin vuoden päästä kertaamaan, mikäli määrärahat antaa myöden.
 
laihajaakko sanoi:
palkka-armeija olisi tällä hetkellä paras vaihtoehto. miettikääpä miten hyvät suhteet meillä on muihin euroopan maihin, eikä venäjälläkään ole mikään sekopää vallassa tällä hetkellä.
tietysti ajat voi muuttua, mutta tuskin ihan muutamassa vuodessa tapahtuu mitään niin mullistavaa että meidän tarvitsisi varautua sotaan.

kantaani natoon en osaa sanoa.

Palkka-armaija on kallis. Olen kuullut että samalla rahallan mitä menee nykyiseen armeijaan pystyttäisiin ylläpitämään vain reilu 20000 miehen palkka-armeijaa. Suomella on paljon rajaa, pystyisikö pieni palkka-armeija puolustamaan koko rajaa. Luulen että ei.
Maailmanlaajuiset tilanteet muuttuvat nopeasti. On myöhäistä pieraista jos paskat on jo housussa.

Yksi armeija tehtävistä on aiheittaa hyökkäävälle viholliselle niin suurta tuhoa, että hyökkääminen Suomeen ei yksinkertaisesti kannata. Pystyisikö palkka-armeija samaan tuhovoimaan? Luulen että ei.

Aina täytyy muistaa sijaintimme kartalla. Vaikka muut pohjoismaat pienentäisivät/pienentävät rajusti asevoimiaan, niin mielestäni suomella ei siihen ole varaa. Suomi on sopiva puskuri esim. Ruotsille idästä tulevaa uhkaa vastaan (ja koska vittu hurrit ois kunnolla sotinu?).

Niitä ihmisiä en ymmärrä jotka puhuvat armeijan lakkauttamisen puolesta.
Joku viisas mies on joskus sanonut, että joka maassa on armeija jos se ei ole oma se on jonkun vieraan maan.

Itse olen ehdottomasti yleiseen asevelvollisuus lakiin pohjautuvan armeijan kannalla.

Taidan olla niitä harvoja jotka lähtis mielellään kertaan.
-Näkis hyviä kavereita
-Ei tarvis kattella muijaa pariin viikkoon
-Saisi vetää viinaa kavereitten kanssa kunnolla, ja emännällä ei ois mitään oikeutta motkottaa.
 
Majori sanoi:
Palkka-armaija on kallis. Olen kuullut että samalla rahallan mitä menee nykyiseen armeijaan pystyttäisiin ylläpitämään vain reilu 20000 miehen palkka-armeijaa. Suomella on paljon rajaa, pystyisikö pieni palkka-armeija puolustamaan koko rajaa. Luulen että ei.
Maailmanlaajuiset tilanteet muuttuvat nopeasti. On myöhäistä pieraista jos paskat on jo housussa.
Niin, ymmärtääkseni Suomen puolustussuunnitelma kattaa koko maan, eikä ainoastaan strategisia kohteita. Palkka-armeijalla voitais puolustaa ehkä Helsinkiä ja loput voi sitten marssien vallata.
Yleinen asevelvollisuus tarkoittaa 350 000 miehen armeijaa, jolla on kohtuullinen kalusto ja jolla voidaan puolustaa lähes koko Suomea. Pääpainona tietty kaakonkulma ;)

Armeijan ensisijainen tehtävähän on luoda sellanen pelote, että tänne ei hyökätä. En tiedä kumpi on parempi pelote: 20 000 miehen palkka-armeija vai 350 000 armeija, mutta veikkaan, että jos sota syttyy, niin ei täällä kukaan voi lonnia. Kaikki osallistuu sotaan välillisesti tai välittömästi...
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom