Stuart McRobertin treenioppi

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
Vaikken suoranaisesti ole Hardgainer-ohjelmilla treenannutkaan kuin pariin otteeseen, on oma treenifilosofiani aikoinaan saanut todella paljon vaikutteita Stuart McRobertin Beyond Brawnista. Kyseinen kirja on ensimmäinen aikoinaan lukemani painoharjoittelua käsittelevä teos, jossa asiat sanotaan niin kuin ne ovat ja informaatio on hyödyllistä muillekin kuin vain roinaa tykittäville geenihirviöille.

McRobertin treeniohjeet sellaisinaan saattavat olla hiukan liian konservatiivisia (varovaisia) mm. palautumisen ja liikevalikoiman suhteen, mutta varsinkin tuossa Beyond Brawnissa painotetut periaatteet ovat yksinkertaisesti parasta antia mitä mistään harjoitteluoppaista löytyy.
 
Force sanoi:
Beyond Brawn lähtikin sitten hankintalistalle.
Älä sitten odota löytäväsi mitään mullistavaa infoa, McRobert vain painottaa toimivien perusasioiden, realistisuuden ja kovan kärsivällisen työn merkitystä niin paljon, että jotain järkevää jää väkisinkin päähän.
 
Hulkki sanoi:
McRobertin treeniohjeet sellaisinaan saattavat olla hiukan liian konservatiivisia (varovaisia) mm. palautumisen ja liikevalikoiman suhteen, mutta varsinkin tuossa Beyond Brawnissa painotetut periaatteet ovat yksinkertaisesti parasta antia mitä mistään harjoitteluoppaista löytyy.

Samaa mieltä. Stuartin treenifilosofia lähtee siitä, että punttitreeniä voi jatkaa koko elämän, eikä murrosiän salikokeilut lopu parissa vuodessa esim. Smith-laitteessa rikottuihin paikkoihin.

Ohjeet ovat varovaisia koska ne on suunnattu etenkin geneettisesti ruumiinrakenteeltaan keskiverroille tai keskivertoa heikommille (hardgainer), joiden paikat ei kestä mitä tahansa.

Omasta mielestäni vähintään tuon Beyond Brawn veroinen teos on myös siihen liittyvä tekniikkakirja (The Insider's Tell-All Handbook on Weight-Training Technique), jossa on kunnolliset ohjeet massaliikkeiden oikeasta tekniikasta (mm. kyykystä 16 sivua).
 
Mulla on kans toi Beyond Brawn aj Insider's tell all Handbook...

Onhan noi ihan lukemisen arvoisia.

Miinusta on McRobertsin ylivarovainen asenne. Mutu olis, että kohderyhmä on ne puntinnostoon geneetisesti heikoimmilla olevat 10%. Minun mielestäni ne loput 90% harrastajista voi huoletta lisätä määriä noihin ohjelmiin. Lisäksi mua ärsytti jonkin verran McRobertin fägäri-wannabe-bodari asenne.

Plussaa oli itse asia. Kirjat oli hyvin kirjoitettu ja kattoivat monta vähemmän käsiteltyä aspektia. Kyllä noilla ohjeilla järkevästi soveltamalla takuulla saa melkein kuka tahansa enemmän tulosta kuin jollain Weiderin bodauslehtien rutiineilla.

Siinä mielessä hankala kirja, että aloittelijalle noista ohjeista on eniten hyötyä, on eria asia saako aloittelija ohjeista irti... ehkä oiva kohde olisi sellainen muutaman vuoden päätä seinään takonut kaveri.
 
pååtta sanoi:
ei kukaan sattumalta haluis heittää jotai esimerkkiohjelmaa tuosta kirjasta?

Siinä ei ole varsinaisia ohjelmia, enemmänkin kehyksiä joiden avulla voi miettiä omia ohjelmia...

Tässä yksi esimerkki jaetusta:

Ma
Kyykky
SJMaVe
Ylätalja

Ke (apuliikkeet)
Pohkeet
Vatsarutistus
Kädet (puristus, ranteet)
Sivutaivutus
Hauiskääntö
Niska
Kiertäjäkalvosin

Pe
Penkki tai dippi
Pystypunnerrus

Tässä toinen, koko keho kerralla:

Kyykky
Dippi
SJMaVe
Pystypunnerrus
Leuanveto
Hauiskääntö
Pohjenousu
Vatsarutistus
 
pååtta sanoi:
ei kukaan sattumalta haluis heittää jotai esimerkkiohjelmaa tuosta kirjasta?

Ainakin Beyond Brawnissa korostetaan todella paljon yksilöllistä harjoittelua ja siinä vältellään todella tehokkaasti valmiiden sarja- tai toistomäärien antamista.

Mielestäni kirjassa suositaan mm. seuraavia liikkeitä (korjatkaa muut jos olette eri mieltä):

- Kyykky
- Maastaveto suoralla tangolla ja etenkin ns. trap- tai shrug-tangolla
- Dippi
- Leuat
- Erilaiset olankohautukset
- Pystypunnerrus

Oikeaa suoritustekniikka korostetaan todella paljon, mutta Beyond Brawnissa ei kuitenkaan ole tekniikkaohjeita. Niitä varten pitää hommata erikseen se tekniikka-kirja.

Stuartin mukaan ohjeet ovat alunperin peräisin kilpakehonrakennuksen steroideja edeltävältä ajanjaksolta eli vaikutteita on tullut jostain 50- ja 60-luvuilta. Kaikki on periaatteessa hyvin konservatiivista, yksinkertaista ja terveeseen järkeen perustuvaa.

Ote Beyond Brawnista on luettavissa osoitteessa:
http://www.hardgainer.com/articles/bbnumber3.html

Ja ote tekniikka-kirjasta:
http://www.hardgainer.com/articles/insidersnumber3.html
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom