Stadin kahvilat, listaus. Le´sufee! + pakkiksen virallinen kahvikeskustelu

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mike
  • Aloitettu Aloitettu
Kahvin säilytys alkuperäispakkauksessa ei ole kyllä käytännössä edes mahdollista. Olen silmäillyt kauppatapahtumia silmä ja tatti kovana, katsonut miten läpinäkyvästä tiskillä seisovasta lasipurkista annostellaan pussiin Jamaican Blue Mountain, mutta Hawaii Kona otetaan erillisessä pussissa kylmäkaapistaja siitä sitten liikkeen omaan pussiin. Tässä tapauksessa matka välillä kauppa ---> koti on niin lyhyt, että kahvi ei paljoa kerkiä kelaamaan mikä sen alkuperäispakkaus nyt sitten onkaan. Kotona kalliimpi kahvi siirretään kiltisti ilmatiiviiseen saranalukolla olevaan mummonrasiaan(posliinia) ja säilytetään sielä.

Olen pannut(laittanut) merkille, että alkuperäispakkaukset, ne hikiset pienet pussit, imevät näin kesällä kosteutta urakalla ja pussi tosiaankin tuntuu kostealta. Se aiheuttaa pienen stressireaktion ja neuroottisesti kahvia sitten pyritään siirtämään parempaan säilytystilaan. Mutta tämä koskee vain kalliimpia laatuja, joissa on tärkeää pitää tuo kallis ja puhdas nautinto.

Mutta usein näyttäisi pullonkaulana laaduntarkkailussa olevan juuri ne jälleenmyyjäliikkeet, jotka pitävät sitä kahvia nyt missä sitten sattuvat.

Ja itse puhun nyt vain pavuista, valmista jauhatusta en käytä.

Ja annetaas offtopic huomio tässä samalla. Istun nyt fredan ja lönkan kulmauksessa Cafe La Vés kahvilassa. Ensivaikutelma on tärkeä näissä mestoissa ainakin itselleni, ostin juuri presso/kahvi sydeemin, se on vallan hyvää, mutta samaan suppuun ostamani korvapuusti oli ihan saatanan kuiva, tiskillä se vielä näytti tuoreelta ja herkulliselta. Nyt siis valitettavasti on käynyt niin, että yhden kuppasen korvapuustin takia en enää vaivaudu tähän kahvilaan.

Jason, koska mennään kahville?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Latte maistuu kahviloissa, nyt on alkanu miettimään että jos sitä ostais härvelit että pystyy kyseistä herkkua tekemään kotonakin.

Budjettina jos on 500€ niin millaiset laitteet te ostaisitte laten valmistukseen?

Sillä rahalla saa halvimpia täysautoomaattikoneita, krups 7200 sarja jne. Vai ihan sellanen semiautomaattiko olis parempi?

TIetenkin esim joku Juran automaattimasiina on pahuksen tyylikäs ja epäilemättä hyvä laite, toivon vaan kovasti etten sellaiseen hurahda ja sijoita tuhatta euroa kahvinkeittimeen. :)
 
Automaatista jää se oman käden jälki pois.
Niin jää, ja saattaa olla meikäläisen tapauksessa parempiki että jää se oma sähläys vähemmälle. :)

Eli hakusessa, helppo, laadukas laite. Eikä tyylikäs ulkonäkökään haittaa..

Taisin muuten eilen Miken leveen selän bongata Stockan robert´s coffeessa papuostoksilla. :)
 
Eli hakusessa, helppo, laadukas laite. Eikä tyylikäs ulkonäkökään haittaa..

Tuossapa noita http://kaffecentralen.com/?t=c&id=39

Tuollainen Super Giada on duunissa ja sillä latten vääntää minuutissa:
img_56.png
 
Olis aika buenoo itse jauhaa! Joten kertokaa, oi Pakkisgurut, mistä löydän manuaalisen kaffimyllyn?

Itse poistin entiselle kämppikselleni synttärilahjaks moisen ihan Anttilasta. Ihan laatulaite, ei siinä mitään, mutta se veivaaminen alkaa vähän ajan päästä tympimään kunnolla. Varsinkin kun se mylly pitäisi olla pultattu kiinni johonkin ettei huojuisi paikasta toiseen - itse iskin laitteeseen kumitassut alle, ettei jättäisi jälkiä kun aamulla veivaisi muruja.

Tosin insinööreillä on aina ratkaisu valmiina, http://irc-galleria.net/view.php?nick=maerkus&image_id=24263512
 
Teen juuri testiä. Nyt säilytän ilmatiiviissä purkissa ja haistelen viikon päästä uudestaan. Sitten viikko jääkaapissa ja taas haistelua.

Mites Uncle Miken sniffitestissä kävi? Hajuaisti on toki tärkeä työkalu kahvin aistinvaraisessa arvioinnissa. Vielä kun saataisiin yhdistettyä tuohon vaikka haihtuvien aromiyhdisteiden kromatografia-ajo – pitoisuuksien tarkastelua eri ajanhetkillä. ;)

Harjaantuneelta sniffaajalta saattaa kyllä onnistua noinkin, ongelmana lähinnä referenssinäyte – voisit vaikka haistella sen säilyttämäsi kahvin rinnalla tuoretta kahvia noilla eri ajanhetkillä.

Kahvin säilytys alkuperäispakkauksessa ei ole kyllä käytännössä edes mahdollista

Joo, tuo aiempi vuodatus koskikin enemmän jauhettua kahvia – papu toki stabiilimpi vaikka herkkä sekin.

Ja annetaas offtopic huomio tässä samalla. Istun nyt fredan ja lönkan kulmauksessa Cafe La Vés kahvilassa. Ensivaikutelma on tärkeä näissä mestoissa ainakin itselleni, ostin juuri presso/kahvi sydeemin, se on vallan hyvää, mutta samaan suppuun ostamani korvapuusti oli ihan saatanan kuiva, tiskillä se vielä näytti tuoreelta ja herkulliselta. Nyt siis valitettavasti on käynyt niin, että yhden kuppasen korvapuustin takia en enää vaivaudu tähän kahvilaan.

Toi on muuten taivaan tosi – Suomessa ollaan vielä toisinaan aika lapsenkengissä tässä palvelukulttuurissa. Parempaan suuntaan toki menossa ja onneksi useat palveluntarjoajat ymmärtää jo (barista-) kouluttaa työntekijöitään. Kun tarjontaa Helsingin kokoisessa kaupungissakin löytyy jo kivasti, pienet asiat ratkaisee, kuten viittasit.

"Jos Helsingissä tilaa viisi espressoa, yksi on oikeanlainen. Jos Roomassa tilaa viisi espressoa, kaikki ovat parempia kuin se helsinkiläinen", sanoo vuoden 2003 barista Jaakko Rinne. Syy: barista- eli kahvimestarikulttuuri on vasta aluillaan. Siinä missä suomalainen koulutus kestää päivän, Australiassa ja Italiassa on kaksivuotisia barista collegeja. "Myös asiakkaille on aika sama, mitä merkkiä kahvi on. Ei osata vielä vaatia laatua tai arvostaa valmistustapaa. Toisaalta nuoret valveutuvat."
http://www.city.fi/artikkeli/Erikoiskahvien+k%E4sikirja/1030/

Mites muuten Maikki, joko on makuaistia kalibroitu eri alkuperämaakahveilla? Suosikkeja muodostunut jo? Koskas Mike-setä löytää espresson ihmeellisen maailman? ;) :davidschomer:

Ja ehkä tärkeimpänä, kellotitko uuden myllysi säätöjen tuottamia suodatusaikoja? Ihan referenssiksi, tuossa juuri eräs markkinoilla hyvinkin paljon myyty, tosin monta astetta halvempi (n. 100 egen laite) halpismylly osoittautui varsin sekundaksi, mikä ei sinänsä tietysti ollyt ullätys. Myllyn espressosäädöistä kaksi hienointa ei tullut laitteesta ulos ollenkaan. :jahas: Suodatinkahvisäädöllä taas tuli tuollaista jopa hieman EHJ-jauhatusta hienompaa, jonka suodatusaika lähenteli seitsemää minuuttia. :david: Ja senhän maistoi. :) Joten suosittelen kellottamaan & maistamaan!

Kyllä tässä varmaan joku Pakkiksen virallinen Team Coffaholics pitänee saada aikaan.. :lol2:
 
Hajutesti toimi kuten oletinkin ja tuo ilmatiivis lukollinen purnukka skulaa todella hyvin säilyttäen kahvin hajuaromit ainakin viikon.

Suosikki on edelleen Blue mountain, enkä ole löytänyt vastaavaa pehmeää kevyttä aromikasta makua vielä. Kävin Töölön suklaapuodissa ja pyysin vastaavaa, sain Perulaista Oxapampaa, mutta sekään ei niin puhtaan makuista ole. Hawaiin Kona rokkaa myös ja on halvempaa kuin BM. Java estate ei oikein iske.

Jauhatuskarkeutta olen testaillut ja löytänyt itselleni sopivan karkeuden oikealla papumäärällä. Moccamasterissa päästän veden läpi puolivauhdilla.
 
Sit tietenkin matkit Huppea ja ostat punaisen retro-radion sekä leipälaatikonkin (ottaa päähän tuo moccamasterin väärä väri, vaihtasko kukaan punaiseen? :D )

keittio1.jpg


Radio ostettu: www.kruunuradio.fi
Leipälaatikko: www.hobbyhall.fi
Hobbyhallissa myös monta muuta punaista tilpehööriä.

Sori myöhäinen vastaus mutta olin lomalla :D

Nyt on hakusessa vielä kahviaiheisia kuvia noihin kehyksiin. Pitää varmaan kuvailla itse lähäreitä pavuista jne.
Neuvostoliitolla on sairaan mageita kahvi"julisteita" himassaan, taisi tilata ne tuolta: http://www.allposters.com/
Ei pysty linkittämään mutta etsit "coffee" hakusanalla niin jo löytyy...
 
Onpa vaikea homma tämä kahvin jauhominen.
Koneena tuollainen Braunin perus vekotin jossa vastaavat terät kuin esim. sauvasekoittimessa.Karkeus aste säätyy sen mukaan mitä kauemmin jauhaa,mitään säätöjä tai automatiikkaa ei ole.
Hieman liian hienoksi jauhaa ja espressokeittimen sihti tukkeutuu,liian karkeaa ja vesi menee lorisemalla läpi jolloin tulee laimeata litkua.

Taidan siirtyä takaisin valmiiseen jauhatukseen,ei tunnu ainakaan tällä jauhaimella onnistuvan:(


edit. sen verran tarkkaa tuo espresson jauhannan karkeus,että tuntuu valmis kaupan jauhatuskin pussissa erottuvan.Melkein pitää erikseen vielä toisessa astiassa sekoitella.
 
Siirryin minäkin Moccamaster-kerhoon :)
Hommasin uusimman moccamasterin, eli CD mallin.

moccamasterCD-corp.jpg


CD

Moccamasterin designmalli. Teknisiltä ominaisuuksiltaan taattua Moccamasterlaatua. Automaattinen tippalukko, suodatinteline ja sekoittava aromikansi. Täyden
pannun suodatusaika n. 7 min. ja kahvia valmistuu 10 kupillista.
 
Sitten vaan samaan syssyyn hankkimaan kalkin ja kahvirasvojen poistoon vaadittavat tropit.
Eikö riitä, jos sopivin väliajoin ajaa kahvivehkeiden läpi ohjeen mukaan kalkinpoistomyrkyt ja kerran viikossa pistää pannun ja suodattimenpitimen (vai miksikä sitä kutsuisi?) tiskikoneeseen?
 
Eikö riitä, jos sopivin väliajoin ajaa kahvivehkeiden läpi ohjeen mukaan kalkinpoistomyrkyt ja kerran viikossa pistää pannun ja suodattimenpitimen (vai miksikä sitä kutsuisi?) tiskikoneeseen?

Kitkerän maun poistamiseen säännöllinen kalkinpoisto on toki jo paljon, muun pesun ohella. Kahvin lipidit vaativat kuitenkin erilaista huolenpitoa (kemiallista koostumusta puhdistusaineelta) - tuottavat helposti eltaantunutta ja kitkerää flavoria. Kahviöljyt ja kalkki eivät vaikuta "vain" makuun, vaan myös suodatustekniikkaan. Pahimmassa tapauksessa suodatusaikaan ja -lämpötilaan, mikäli huoltoa on laiminlyöty kuukausia.

Kalkinpoisto hoituu hapolla jos toisella, etikkahappo tosin pitää huuhdella aika huolella, ettei jää ikäviä sivumakuja. Kahvirasvojen poistoon ja laitehuoltoon ylipäätään löytyy kyllä edullisia kaupallisia valmisteita, joita ajaa helposti (säännöllisesti) masiinan läpi. :)
 
Meidän moccamasteria ei oo putsattu ainakaan 10 vuoteen... pitäsköhän koitella vaikuttasko jotain...
 
Eikö riitä, jos sopivin väliajoin ajaa kahvivehkeiden läpi ohjeen mukaan kalkinpoistomyrkyt ja kerran viikossa pistää pannun ja suodattimenpitimen (vai miksikä sitä kutsuisi?) tiskikoneeseen?
Todellinen Asian Tuntija ei laita pannua tiskikoneen lähellekään, kuten ei viinilasejakaan. Konetiskiaineesta jää aina jäämiä laseihin ja lasipannuun, ja tämä tietysti tuhoaa makunautinnon ja maailma räjähtää. Ja kannun/viinilasien kuivaamiseenhan käytetään oikeaoppisesti ainoastaan nukkaamaatomia pellavaliinoja, ei tavallisia keittiöpyyhkeitä.

Jepjep, menee vähän yli. Mutta tunnustan avoimesti peseväni sekä viinilasit että kahvipannun joka käytön jälkeen tunteella ja rakkaudella käsin. Ja niitä pellavaliinojakin löytyy...

Joissain Moccamasterin kannuissa jopa lukee, ettei niitä saa pestä koneessa konetiskiaineella. Mm. työpaikalta löytyy tällainen kannu. Estetiikka on luonnollisesti noiden tekstien kanssa huipussaan.

E: Kuulosti jo omaankin korvaan sen verran hörypäiseltä, että huomautan käsinpesun olevan lasien kohdalla pakollista niiden koon vuoksi (liian korkeat jalat, ei mahdu koneeseen), ja kannun kohdalla sen vuoksi, ettei kukaan täysjärkinen pyöritä tiskaria viittä kertaa päivässä yhden kannun takia. Ja ne on ihan oikeesti kivempia ne liinat kun ne ei nöftää... Nih.
 
Siirryin minäkin Moccamaster-kerhoon :)
Hommasin uusimman moccamasterin, eli CD mallin.

Jos tuo on sinulla vielä paketissa, niin mene palauttamaan ja osta jokin muu malli. Minulla on hieman yli vuoden ollut tuollainen ja tekisi kyllä jo mieli heittää menemään ja ostaa uusi keitin. Tippalukko ei tuossa nimittäin toimi ollenkaan. Tippalukko on jotenkin onnistuttu suunnittelemaan sellaiseksi, että kahvia tippuu aina levylle :curs:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom