Sotatarinat

Liittynyt
17.9.2003
Viestejä
2 759
Meistä aika useakin on kuullut juttuja sodasta, sitten isovanhemmiltaan tai muuten vain sodassa olleilta henkilöiltä. Saataisiinkohan tänne kerättyä parhaita paloja kyseisten henkilöiden kokemuksista, onnistumisista ja koettelemuksista?

Minä muistan Pappani kertoneen aina Mainilan laukauksista ja siitä, kun oli itse vartiossa ja kuuli nämä laukaukset ja tiesi että siitä alkaa sota. Tiesi myös että ampujana olivat ryssät, mutta mitäs yhen suomalaisen rajavartiomiehen sana painaa NL:n sanaa vastaan... Ei mitään.

Nyt harmittaa tosi paljon, kun en kysellyt lisää sodasta ja erilaisista asioista, mutta muunmuassa hänen sotilaspassiaan selaillessa huomaa, että hemmetti, Pappahan taisteli eräissä Suomen suurimmissa taisteluissa, ja säilyi hengissä.

Hänen hautajaisissaan sitten eräs sotaveteraani kunnioitti läsnäolollaan tilaisuutta ja kertoi ensitapaamisestaan isoisäni kanssa. He olivat aukean toisella puolella ja aukea oli aika kovan konekivääritulen alla, mutta muuta mahdollisuutta ei ollut kuin juosta aukean läpi. He päättivät sitten pareittain lähteä aukeaa yrittämään ja siinä vaiheessa he sitten taisivat tutustua, kun pareiksi joutuivat. Ei muuta kuin syvään henkeä ja aukion yli juoksemaan luotien viuhuessa jokapuolella ja he selvisivät toiselle puolelle. Urheaksi mieheksi sanoi hän Pappani olleen, ja sitä en epäile yhtään.

Muistan harmittavan vähän hänen tarinoistaan, mutta tuo on nyt jäänyt mieleen. Olisiko teillä muistienne sopukoissa lisää näitä sotatarinoita, etteivät pienetkin jutut katoaisi turhaan unhohduksiin?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mun isoisä on karjalasta kotoisin.On kertonut,että olivat kotona,kun ikkunan alla ammuttiin tykillä.Kun sotilaat huomasivat heidät,retuutettiin heidät hevosvankkureihin ja lujaa evakkoon.Isoisäni oli tuolloin muistaakseni 6-7vuotias.
 
Minun ukki tais olla 17 tai 18 kun meni sotaan. Pahemmin en muista niitä sen juttuja eikä se niistä kauheasti ole kertonutkaan mutta joskus se puhui jostain partiojutusta kun oli hiihtämällä ollut jonkun kanssa partioreissulla. Siellä sitten oli tullut vastaan lauma neukkuja. Vähän turha mun mielestä rueta täällä kertoilemaan näitä juttuja kun ei näitä kukaan kuitenkaan muista niin täydellisesti ja sodan käyneet tänne tuskin kirjottelee. Jutut siis muuttus varmaan aikalailla.
 
Oma ukkini taisteli Adolf Ehrnroothin JR 7:ssa, eli kaikista vittumaisimmissa paikoissa. Kun Hän oli vielä elossa, kyselin häneltä paljon sodasta ja sotimisesta. Ukkini otti seitsemän sotavankia ja ampui pitkälti yli 50 ryssää.
Muistaakseni heinäkuussa -44 venäläiset painostivat ylivoimansa turvin suomalaiset Vuoksen rantaan. Noh, ukkini ui Vuoksen yli samaan aikaan kun ryssä ampui rannalla perään. Oli kuulemma ollut melkoisen uskomaton hetki, kun on veden alla ja ristiin vettä silpoo venäläisten ammukset. Vesi oli ollut punaista ja ympärillä kellui kuolleita suomalaisia. Ukilla oli kädessään kello, joka pysähtyi uidessa, koska siihen pääsi vettä. Olen nähnyt tuon kyseisen kellon, joka on pysähtynyt aikaan 9.??. Sitä katsoessa pysähtyy miettimään kyllä asioita...
 
Minulla on albumillinen ätini isän jatkosodassa ottamia valokuvia. Kuvissa mm. kuolleita vihollisia, sotavankeja, tuhoutunutta viipuria (vaarini lapsuudenkodin rauniot) ja korsuja, tj-asemia ym.
Hallussani on myös isänisän ja mummon kirjeenvaihto sodan aikana. Todella liikuttavaa luettavaa. Niitä kaipausta, epävarmuutta ja rakkautta huokuvia kirjeitä kun lukee, ei omat murheet tunnu niin kovin merkityksellisiltä.
 
Oma ukki oli kaukopartiomies musitaakseni jatkosodan aikaan. Harmi vaan hän ei ikinä erityisesti noista asioista puhunut (ymmärrettävää tietysti). Mutta ehdottomasti kiinnostaa kuulla jos jollain on tarinoita!
 
Mul ei varsinaisesti ole kumpikaan isovanhempi ollut sodassa, mutta äidin eno tai vastaava oli jatkosodassa 18 kk kiväärimiehenä.. Oli sitten ollu ilmeisesti melko etulinjassa, koska "Kake" kerto olleensa Pohjois-Karjalassa, Kannaksella ja Viipurissa. Sitten kesällä -44 suurhyökkäyksen alkaessa oli juuri Viipurissa ja kerto juosseensa siellä jotain siltaa pitkin karkuun muiden suomalaisten kanssa vihollisen tankki ihan kintereillä!

Mielelläänhän noista kyselisi lisää mutta ei tollasia juttuja oikein uskalla ihan joka paikassa kysellä. Kakekin oli jotain 17-18 sotaan lähtiessä, että on se mahtanut olla kova koettelemus. Etenkin kun miettii, millasta olisi ollut ite lähteä sen ikäsenä kivääri kourassa kohti tuntematonta..
 
juuri tänään kävin katsomassa 97 vuotiasta pappaani joka on sota veteraani! ja siellä puhuttiin kis kis kukkulan taisteluista missä pappa haavoittui ja selvityi lähes ainoana ryssien motista! 60-luvulla oli kertonut ainoat sota tarinat mitä on koskaan puhunut ja niissä oli kertonut miltä kuullostaa kun kk tuli lävistää ihmisen! kiitos 1939-1945
 
Kumpikaan omista isoisistäni ei liikoja sodasta pukahtanut. Silmäkulma saattoi kostua, jos radiosta tuli Äänisen aallot ja joskus katse lasittui kiikkustuolissa kun ajatukset palasivat sodan koettelemuksiin.

Kuitenkin kerran isäni isä kertoi pari tapausta sodasta. Ukki tappeli kaikki kahakat, olipa vielä ajamassa sakemannejakin Lapista. Talvisodasta ukki jutteli näin:

"Yhtenä yönä, kun pakkanen kiristyi lähelle 40:ää, olin yöllä vartiossa tähtitaivaan alla. Ryssän asemat oli suon toisella laidalla ja niiden juoksuhaudoista kuului huuto ja vaikerrus kun joutuivat amputoimaan paleltuneita jalkoja rautalangalla. Meillähän ei ollu hätää kun lotat oli tehny niin hyvät talvikamppeet."

Jatkosodasta sain kuulla vain yhden tapauksen:

"Naapurin Niilo meni siellä *paikannimi*... Yritettiin kiertää muutamalla miehellä ryssän selustaan, mutta tarkka-ampuja pysäytti etenemisen. Ampui meidän alikersantin. Jäätiin Niilon kanssa vierekkäisten paksujen mäntyjen taakse piiloon. Niilo ei malttanu olla kurkistamatta. Tarkka-ampuja osasi päästä läpi."

Isäni kertoili sitten ukkini elämänkohtaloista enemmänkin. Sotien aikana ukki pääsi pari kertaa pidemmälle lomalle. Ensin hautaamaan pienen poikansa ja vähän myöhemmin saattelemaan vaimonsakin maan multiin. Ja sitten takaisin rintamalle.

Nämä jutut kun muistaa, ei voi olla ihmettelemättä nykynuorison rutinaa intin vässyköissä maastoharjoituksissa. Itsekin kuuluin joskus samoihin rutisijoihin. :david:
 
Nämä jutut kun muistaa, ei voi olla ihmettelemättä nykynuorison rutinaa intin vässyköissä maastoharjoituksissa. Itsekin kuuluin joskus samoihin rutisijoihin.
Et voisi olla oikeammassa. Talvisodan paukkupakkasissa ei paljoa kitiseminen auttanut.

Eikä ollut helppoa olla kotonakaan. Isoisä kertoi katselleensa pikkupoikana Helsingin pommituksista johtuvia valoilmiöitä kotonaan täällä lammilla. Ja matkaa Helsinkiin on kuitenkin yli 100 km. Lisäksi pommikoneita oli lentäny muodostelmissa yli muutamia kertoja. Mahtanu olla pelottavaa, kun ei tiennyt häviääkö suomi sodan..
 
Isoisä taisteli Yrjö Jylhän komppaniassa Taipaleenjoella talvisodassa. Talvisota-elokuva piti alunperin tehdä kyseisestä komppaniasta, mutta kun eloonjääneiden joukossa ei ollut kersanttia isompia herroja, niin tarina tehtiin siitä porukasta, joka oli "tuuraamassa" helpompina aikoina. Muuta legendaa on tullut myös kuultua: isoisän porukka ei kuulemma koskaan menettänyt yhtään pesäkettä ja porukkaa oli kaatunu suhteellisesti eniten kaikista yksiköistä... Aika lienee kullannut muistot, mutta hurja porukka tais olla kyseessä. :)
 
Oma ukki oli tykistössä, isä joskus kertonut pari juttua kun olin pienempi, joten en niitä kauhean hyvin muista, yksi meni jotenkin silleen että vihollisen hävittäjä oli ajanut pappaa takaa saunan ympäri, pappa oli aina juossut toisen seinän taakse kun hävittäjä oli tullut kohti. Tuolla pienenä nauroin kun en tajunnut asiaa ja meinasin saada (syystäkin) selkääni. Ei naurata enää. Sen myös muistan että papalta löydettiin viimeisimpänä päivinä sukkalaatikosta joku pirun vanha 7,65mm pistooli sukkalaatikosta, lipas täynä. Kuulemma oli siltä varalta jos ryssä tullee.
 
Oma ukkini oli 19 kun talvisotaan meni. Meille on sellainen kirja missä on sen divisioonan miehet kirjattu ylös missä ukkini oli. Siellä näkyy nimi ja taistelut. Viime kesänä kattelin tätä kirjaa ja huomasin, että ukkini oli taistellut raatteen tiellä. Tästä taistelustahan on kerrottu monet kerrat mutta en ollut tiennyt että ukkini oli ollut tässä Suomelle todella tärkeässä ja voittokkaassa tappelussa mukana.
On myös mielenkiintoista katsella sodan aikaisia valokuvia. Ukillakin on niissä aina hymy naamalla ja yhdessäkin kuvassa hän on sotatoverinsa vierellä käsiseisonnassa ja kaveri nauraa vieressä. On mahtanut olla vaikeaa repiä huumoria noina aikoina.
 
Vaarini taisteli Rajajääkäripataljoonassa, mutta en nyt millään muista oliko 1. vai 2. pataljoona.

No, joka tapauksessa olen lukenut sotapäiväkirjan, jossa kerrotaan vaarini haavoittumisesta (muistaakseni -42).
Hän kertoi minulle, että olivat olleet pakkikaverinsa kanssa juoksuhaudassa odottamassa taistelun alkua, kun venäläinen aukion toiselta laidalta ampui suorasuuntaustykillä parivaljakon takana olleeseen paksuun mäntyyn. Niistä sirpaleista vaarini haavoittui lievästi, mutta pakkikaverinsa sai pahan osuman ja kuoli vaarin syliin siinä paikassa.

Viime kesänä suunniteltiin (mutta vaarin heikon kunnon takia jäi väliin), että lähdettäisiin porukalla käymään vuoden -44 venäläisten suurhyökkäyksen taistelupaikoilla. Hän kertoi, että olisi mukava nähdä se jumalattoman suuri kivenlohkare jonka alle olivat kiireessä kaivaneet itselleen pienen poteron. Valmiita asemia ei ollut ja siellä kolossa olivat sitten muutaman miehen kanssa täysin voimattomina pelänneet ja kuunnelleet venäläisen tykistön keskitystä.
 
Isoisä oli tulenjohdon tiedustelijana ja vaikka harvoin mitään kertoi muutaman kerran suostui jotain paljastamaan. Kerran hänelle tuli käsky mennä sanomaan etulinjassa olevaan tulenjohtokorsuun että ryssä on tulossa läpi ja kavereiden on paras perääntyä. Hän teki työtä käskettynä ja juuri kun oli korsun ovella haistoi hän mahorkan. Päätti olla avaamatta ovea ja hetken kuunneltuan ymmärsi että joku etupartio oli jo valloittanut tuo korsun ja se oli täynnä venäläisiä. Tuli kuulemma aika kova kiire takaisin omien luo :D
 
Vaarivainaa oli joskus isälleni kertonut, että pimeässä oli astunut kuolleen ryssän päälle. Ryssältä oli tullut ilmat keuhkoista pihalle ja oli kuulunu sellanen ääni ku siit nyt voi kuvitella et tulis. Oli kuulemma pelästyny pirusti. Toinen sukulainen oli menettänyt etusormensa sodassa, mut meille lapsille sanoi vain juosseensa sormi pystyssä vastatuuleen ja silloin oli sormi katkennut.
 
Isoisoisän toinen jalka ammuttiin ja toisen päältä ajoivat jotkut vankkurit. Kummatkin täyty amputoida.

Isoisän toisesta korvasta taas lähti kuulo lähes täysin kun sirpalekranaatti räjähti niin likellä.

Helvetin hieno homma kyllä että molemmat selvisivät hengissä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom