Sokeri tekee sut niinku, öö, tyhmäks tai jotain.

Timo Kettunen

Health Skeletor
AMMATTILAINEN
Liittynyt
29.5.2002
Viestejä
910
Kalifornian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa fruktoosilla syötettyjen rottien aivot hidastuivat ja oppiminen vaikeutui. Omegakolmoset taas estivät fruktoosin haitallisia vaikutuksia.

Kokeessa rotat olivat kuusi viikkoa paljon fruktoosia sisältävällä dieetillä. Fruktoosinhan on jo aikaisemmin todettu makeuttajana olevan glukoosia haitallisempaa, koska elimistö ei osaa käsitellä sitä samalla tavalla. Fruktoosin käyttö saattaa vaikuttaa haitallisesti insuliiniherkkyyteen ja aiheuttaa rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Fruktoosia käytetään paljon makeutukseen glukoosi-fruktoosisiirapin (maissisiirappi) muodossa, koska se on halpaa ja helposti kuljetettavaa skeidaa. Ja skeida ei ole hyväksi elimistölle. Kuten ei esim. turha amputaatiokaan.

Anyway, eksyin vähän aiheesta kun söin pussin karkkia. Tai jotain. Ne rotat, tosiaan. Niiden aivojen hermoston aktiivisuus hidastui dieetin aikana, ja niillä oli vaikeuksia suoriutua labyrintista joka ennen oli ns. pala kakkua. Tuskin tosin fruktoosilla makeutettua kakkua... niin joo, eli sokeri hidastaa aivojen toimintaa. Samassa tutkimuksessa toiselle rottaryhmälle syötettiin myös omegakolmosia (DHA), ja nehän selvisivätkin labyrintistä nopeammin. Tämänkin tutkimuksen mukaan fruktoosi vaikuttaa haitallisesti insuliinin säätelyyn, mutta aivoissa vaikutus ilmenee muistia ja oppimista häiritsevänä tekijänä. DHA näyttäisi tosiaan estävän ainakin osan fruktoosin haitallisista vaikutuksista, joten tältä pohjalta sitä voisi suositella päivittäin nautittavaksi.

Eli kannattaa katsoa kun light-juomia tai muuta teollisesti makeutettua, tai ylipäätään sokeroitua kamista vetelee, että onko 1+1 vielä 3.

Lähde: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-05/uoc--smy051512.php
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Eli kannattaa katsoa kun light-juomia tai muuta teollisesti makeutettua, tai ylipäätään sokeroitua kamista vetelee, että onko 1+1 vielä 3.

Lähde: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-05/uoc--smy051512.php

Eihän light juomat sisällä fruktoosia? Teollisesti makeutettu ei taida olla sama asia kuin fruktoosilla makeutettu? Vai oliko kyse nyt pelkästään maissisiirapista? Eli HFCS (high fructose corn syrup).

Ja näiden kysymyksien jälkeen päätin sitten lukea tota tekstiä ja vastata itse itselleni.

"We're not talking about naturally occurring fructose in fruits, which also contain important antioxidants," explained Gomez-Pinilla, who is also a member of UCLA's Brain Research Institute and Brain Injury Research Center. "We're concerned about high-fructose corn syrup that is added to manufactured food products as a sweetener and preservative."


Mun mielestä on hyvin tärkeää erottaa glukoosi-fruktoosisiirapin (eli HCFS) ero ja tavallisen fruktoosin. Aloituspostin perusteella kun vaikuttaa siltä että puhutaan fruktoosista joka ei siis ole niin haitallista.

Yhdysvalloissahan toi on ongelma koska tuota mönjää tungetaan joka paikkaan ja siellä tuoretta ruokaa ei ole saatavilla ihan samoissa määrin kuin suomessa.
 
Wou. ES-jonnet on kusessa jos toi uutinen pitää paikkansa.

Niinpä. Onnea Suomi.

Luonnon oma fruktoosi taitaa olla hieman erilaista ku elintarvikkeisiin tungettava, ja määrät vissiin himppasen alhasemmat :D

Perusompussa fruktoosia jotain 4,5 g / 100 g. Kyllä se huoli koskee nimenomaan tota glukoosi-fruktoosisiirappia, mikä ulkomailla tunnetaan nimellä high-fructose corn syrup. Tästä mähmästä on reilu 40% fruktoosia.
 
Yhdysvalloissahan toi on ongelma koska tuota mönjää tungetaan joka paikkaan ja siellä tuoretta ruokaa ei ole saatavilla ihan samoissa määrin kuin suomessa.

On sitä ainakin jossain vaiheessa ollut täälläkin päin maailmaa myytävissä tuotteissa. Mutta olet ihan oikeassa, että on himppasen harhaanjohtavaa käyttää pelkästään fruktoosi-termiä. Mutta tuleepahan ainakin keskustelua :)
 
On sitä ainakin jossain vaiheessa ollut täälläkin päin maailmaa myytävissä tuotteissa. Mutta olet ihan oikeassa, että on himppasen harhaanjohtavaa käyttää pelkästään fruktoosi-termiä. Mutta tuleepahan ainakin keskustelua :)

Joo siis kyllähän tuota löytyy suomestakin varmaan jokaisesta karkkipussista. Mutta suomessa kun voi käydä kioskin kokoisessa siwassa ja ostaa sieltä paketin jauhelihaa joka käy terveellisesti ruuasta kun taas amerikassa tuoretta ruokaa ei ole ihan samalla tavalla tiskit täynnä. Ja vaihtoehtona on tietenkin sitten teollisesti makeutettua moskaa.
 
Joo on täällä Suomenmaallakin tuota. Ainakin itse olen löytänyt säilykepavuista... Nyt on pitänyt alkaa lukemaan tuoteselosteitakin niistä ettei vaan oo säilötty sellaseen skeidaan vaan pelkkää suolaveteen. Ja tuo tutkimus todistaa täydellisesti, miksi pikkuveli on kokoajan aivan jäässä vaikka lätkämolke onkin :D Kaveri vetelee limsaa ja mässyä lähes joka päivä...
 
Eikös lähes kaikissa esim protskupatukoissa käytetä juuri tuota glukoosi-fruktoosisiirappia?
 
Eikös lähes kaikissa esim protskupatukoissa käytetä juuri tuota glukoosi-fruktoosisiirappia?
Proteiinisekoitus (hydrolysoitu gelatiini, maitoproteiini-isolaatti, heraproteiinikonsentraatti*, soijaproteiinikonsentraatti), maitosuklaanmakuinen kuorrute 14% [sokeri, kovettamaton palmu- ja palmunydinöljy, herajauhe*, vähärasvainen kaakaojauhe, vehnäjauho, emulgointiaineet (soijalesitiini, E 476), aromi], appelsiinitoffee [sokeri, kasvirasva, glukoosisiirappi, vesi, rasvaton maitojauhe, luontainen aromi, suola, emulgointiaine (E 472c), säilöntäaine (E 202), sakeuttamisaine (E 401), värit (E 120, E 160a)], kosteudensäilyttäjä (glyseroli), glukoosisiirappi, vesi, vähärasvainen kaakaojauhe, aromi, kasviöljy, hapettumisenestoaineet (tokoferolisekoitus). *Maidosta.


Siinä erään tunnetun kotimaisen valmistajan patukasta infoa, näkyis olevan glukoosisiirappia. E-koodeja tosin on niin paljon, että tuota voi kohta kutsua jo täyssynteettiseksi.
 
Tästähän on jo useampi tutkija/lääkäri maininnu, että ei ole parhaimpia aineksia esim diabetikoille, koska glukoosi-fruktoosisiirappi nostaa melkoisen haipakalla vauhdilla verensokerit kattoon + romahdus on tuon jälkeen kova. Kyllä noita patukoita on tullu ittekki vedettyä ja ei ne aina oikein hyvältä ole tuntunu treeninkään jälkeen.
 
Taitaapi melkeen jokaisessa prosessoidussa ruoassa/juomassa olla glukoosi-fruktoosisiirappia, jenkit ovelasti keksi jotain käyttöö kaikelle maissillekkin, tosin Suomessa tuota vissiin esiintyy ihan vehnästä ja ohrastakin tehtynä. Olisi ihan hauska tietää paljon tulee viikossa tuotakin vedettyä omaan napaan, aina tulee luultua syöneensä "puhtaasti" mutta taitaa kuitenkin todellisuus olla vähän muuta. Pitänee vielä linkkaa "vastaava" tutkimus vuodelta 2009, taitanee vaan osoittaa ettei ruokateollisuutta nämä ainakaan kiinnosta.
 
Kyllä se huoli koskee nimenomaan tota glukoosi-fruktoosisiirappia, mikä ulkomailla tunnetaan nimellä high-fructose corn syrup. Tästä mähmästä on reilu 40% fruktoosia.

On tuota käytössä myös eri glukoosi-frukotoosi-suhteilla. glukoosi-fruktoosi siirappi ei kuitenkaan eroa kovin merkittävästi normaalista sokerista, joka on 50/50 glukoosi-fruktoosia. 400 gramman karkkipussi ja vähän colaa päälle, niin ihan mukava annos tulee.
 
Tästähän on jo useampi tutkija/lääkäri maininnu, että ei ole parhaimpia aineksia esim diabetikoille, koska glukoosi-fruktoosisiirappi nostaa melkoisen haipakalla vauhdilla verensokerit kattoon + romahdus on tuon jälkeen kova. Kyllä noita patukoita on tullu ittekki vedettyä ja ei ne aina oikein hyvältä ole tuntunu treeninkään jälkeen.

Diabetestutkijoitahan monet näistä fruktoosia ja glukoosi-fruktoosisiirappia tutkivat proffat ovat. En usko, että pelkästään diabeetikot ovat riskiryhmässä, vaan J..:n pikkuveli ja muu nuoriso joka oikeasti vetelee päivät pitkät teollista skeidaa. Klassinen lauantain karkkipäivä pienellä namiannoksella olisi paljon terveellisempi malli - jos sitä sokeria nyt pitää ylipäätään syödä. Toki itsekin vetelen joskus energiapatukoita jos muuta ei ole tarjolla tai verensokeri meinaa tippua liian alas.

Taitaapi melkeen jokaisessa prosessoidussa ruoassa/juomassa olla glukoosi-fruktoosisiirappia, jenkit ovelasti keksi jotain käyttöö kaikelle maissillekkin, tosin Suomessa tuota vissiin esiintyy ihan vehnästä ja ohrastakin tehtynä. Olisi ihan hauska tietää paljon tulee viikossa tuotakin vedettyä omaan napaan, aina tulee luultua syöneensä "puhtaasti" mutta taitaa kuitenkin todellisuus olla vähän muuta. Pitänee vielä linkkaa "vastaava" tutkimus vuodelta 2009, taitanee vaan osoittaa ettei ruokateollisuutta nämä ainakaan kiinnosta.

Ruokateollisuuden mukaan tämä on vissiin "yhtä suurta väärinkäsitystä". Kyllähän tuo jenkkien meno vaikuttaa siltä, että ruokateollisuutta kiinnostaa vain voittojen maksimointi tunkemalla maissia ja antibioottia jokainen lehmä ja ruoka ja reikä täyteen. Jos oikeasti haluaisi syödä täysin puhtaasti, niin pitäisi varmaan käydä lähitiloilta pelkkää luomua. Kyllä mä alan pikkuhiljaa uskoa, että nimen omaan prosessoitu ruoka on yksi asia joka on yksi todella merkittävä negatiivinen asia ihmisten terveydelle.

On tuota käytössä myös eri glukoosi-frukotoosi-suhteilla. glukoosi-fruktoosi siirappi ei kuitenkaan eroa kovin merkittävästi normaalista sokerista, joka on 50/50 glukoosi-fruktoosia. 400 gramman karkkipussi ja vähän colaa päälle, niin ihan mukava annos tulee.

Ok, hyvä tietää. Ulkomuistista heitin luvun joka jäi joltain luennolta mieleen.
 
Diabetestutkijoitahan monet näistä fruktoosia ja glukoosi-fruktoosisiirappia tutkivat proffat ovat. En usko, että pelkästään diabeetikot ovat riskiryhmässä, vaan J..:n pikkuveli ja muu nuoriso joka oikeasti vetelee päivät pitkät teollista skeidaa. Klassinen lauantain karkkipäivä pienellä namiannoksella olisi paljon terveellisempi malli - jos sitä sokeria nyt pitää ylipäätään syödä. Toki itsekin vetelen joskus energiapatukoita jos muuta ei ole tarjolla tai verensokeri meinaa tippua liian alas.
Ohan tuo melko pelottavaa katottavaa. Pienet vaahtosammuttimen mittaiset tytöt/pojat menee kaupasta ostaa energiajuomia jne. Sitten ihmetellään, että miksi on diabetes nousussa. Ja jos kaupassa kattelee karkkipusseja nykyjään, niin moni noista on kyllästetty tuolla samalla glukoosi-fruktoosisiirapilla. Eli ei silläkään puolella olla säästelty tuota myrkkyä. Ja monessa jäätelössä on sama homma.
 
Onko ongelma siis fruktoosin määrä vai fruktoosin ja glukoosin suhde? Vai fruktoosista tuleva fruktoosipiikki veressä, jos fruktoosin syö karkkina eikä päärynässä?
 
On tuota käytössä myös eri glukoosi-frukotoosi-suhteilla. glukoosi-fruktoosi siirappi ei kuitenkaan eroa kovin merkittävästi normaalista sokerista, joka on 50/50 glukoosi-fruktoosia. 400 gramman karkkipussi ja vähän colaa päälle, niin ihan mukava annos tulee.

Normi sokeri eli sakkaroosi on 50/50 glukoosia ja fruktoosia ja täsmälleen samoista koostuu glukoosi-fruktoosi-siirappi, mutta solutasolla MERKITTÄVÄN eron tekee se, että sakkaroosissa molekyylit ovat erillään, kun taas glukoosifruktoosissa ne ovat kiinni toisissaan.
 
Normi sokeri eli sakkaroosi on 50/50 glukoosia ja fruktoosia ja täsmälleen samoista koostuu glukoosi-fruktoosi-siirappi, mutta solutasolla MERKITTÄVÄN eron tekee se, että sakkaroosissa molekyylit ovat erillään, kun taas glukoosifruktoosissa ne ovat kiinni toisissaan.

Eipä se ero kovin merkittävä todellisuudessa ole. Ruoansulatuselimistö murtaa tuon heikon linkin alta aikayksikön.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom