- Liittynyt
- 29.5.2002
- Viestejä
- 910
Kalifornian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa fruktoosilla syötettyjen rottien aivot hidastuivat ja oppiminen vaikeutui. Omegakolmoset taas estivät fruktoosin haitallisia vaikutuksia.
Kokeessa rotat olivat kuusi viikkoa paljon fruktoosia sisältävällä dieetillä. Fruktoosinhan on jo aikaisemmin todettu makeuttajana olevan glukoosia haitallisempaa, koska elimistö ei osaa käsitellä sitä samalla tavalla. Fruktoosin käyttö saattaa vaikuttaa haitallisesti insuliiniherkkyyteen ja aiheuttaa rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Fruktoosia käytetään paljon makeutukseen glukoosi-fruktoosisiirapin (maissisiirappi) muodossa, koska se on halpaa ja helposti kuljetettavaa skeidaa. Ja skeida ei ole hyväksi elimistölle. Kuten ei esim. turha amputaatiokaan.
Anyway, eksyin vähän aiheesta kun söin pussin karkkia. Tai jotain. Ne rotat, tosiaan. Niiden aivojen hermoston aktiivisuus hidastui dieetin aikana, ja niillä oli vaikeuksia suoriutua labyrintista joka ennen oli ns. pala kakkua. Tuskin tosin fruktoosilla makeutettua kakkua... niin joo, eli sokeri hidastaa aivojen toimintaa. Samassa tutkimuksessa toiselle rottaryhmälle syötettiin myös omegakolmosia (DHA), ja nehän selvisivätkin labyrintistä nopeammin. Tämänkin tutkimuksen mukaan fruktoosi vaikuttaa haitallisesti insuliinin säätelyyn, mutta aivoissa vaikutus ilmenee muistia ja oppimista häiritsevänä tekijänä. DHA näyttäisi tosiaan estävän ainakin osan fruktoosin haitallisista vaikutuksista, joten tältä pohjalta sitä voisi suositella päivittäin nautittavaksi.
Eli kannattaa katsoa kun light-juomia tai muuta teollisesti makeutettua, tai ylipäätään sokeroitua kamista vetelee, että onko 1+1 vielä 3.
Lähde: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-05/uoc--smy051512.php
Kokeessa rotat olivat kuusi viikkoa paljon fruktoosia sisältävällä dieetillä. Fruktoosinhan on jo aikaisemmin todettu makeuttajana olevan glukoosia haitallisempaa, koska elimistö ei osaa käsitellä sitä samalla tavalla. Fruktoosin käyttö saattaa vaikuttaa haitallisesti insuliiniherkkyyteen ja aiheuttaa rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Fruktoosia käytetään paljon makeutukseen glukoosi-fruktoosisiirapin (maissisiirappi) muodossa, koska se on halpaa ja helposti kuljetettavaa skeidaa. Ja skeida ei ole hyväksi elimistölle. Kuten ei esim. turha amputaatiokaan.
Anyway, eksyin vähän aiheesta kun söin pussin karkkia. Tai jotain. Ne rotat, tosiaan. Niiden aivojen hermoston aktiivisuus hidastui dieetin aikana, ja niillä oli vaikeuksia suoriutua labyrintista joka ennen oli ns. pala kakkua. Tuskin tosin fruktoosilla makeutettua kakkua... niin joo, eli sokeri hidastaa aivojen toimintaa. Samassa tutkimuksessa toiselle rottaryhmälle syötettiin myös omegakolmosia (DHA), ja nehän selvisivätkin labyrintistä nopeammin. Tämänkin tutkimuksen mukaan fruktoosi vaikuttaa haitallisesti insuliinin säätelyyn, mutta aivoissa vaikutus ilmenee muistia ja oppimista häiritsevänä tekijänä. DHA näyttäisi tosiaan estävän ainakin osan fruktoosin haitallisista vaikutuksista, joten tältä pohjalta sitä voisi suositella päivittäin nautittavaksi.
Eli kannattaa katsoa kun light-juomia tai muuta teollisesti makeutettua, tai ylipäätään sokeroitua kamista vetelee, että onko 1+1 vielä 3.
Lähde: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-05/uoc--smy051512.php