Soijaproteiini - huonoa?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Guile
  • Aloitettu Aloitettu
TERVEELLISTÄ...

Hypothyroidismia lapsissa, jotka saavat soijamaitoa:

Chorazy PA (1995). Persistent hypothyroidism in an infant receiving a soy formula: case report and review of the literature. Pediatrics Jul: 96 (1 Pt 1): 148-50

Hypothyroidismia aikuisissa:

Ishizuki Y, Hirooka Y, Murata Y, Togashi K. The effects on the thyroid gland of soybeans administered experimentally in healthy subjects. Nippon Naibunpi Gakkai Zasshi 67:622-629 (1991).

Käänteinen vaikutus testosteroniin (sekä vapaaseen, että totaali pitoisuuteen) Japanilaisissa miehissä. Eli mitä enemmän syödään soijaa, sitä alemmat t-tasot.

Nagata C (2000). Inverse association of soy product intake with serum androgen and estrogen concentrations in Japanese men. Nutr Cancer; 36 (1): 14-8

Haitallista kilpirauhaselle:

Daniel R. Doerge and Daniel M. Sheehan
Environmental Health Perspectives Supplements, Volume 110, Number S3, June 2002

Genistein, aiheuttaa estrogeenisia vaikutuksia, pitoisuuksina, joita soijatuotteitta syödessä esiintyy plasmassa:

Strauss, et al. "Genistein exerts estrogen-like effects in male mouse reproductive tract," Mol Cell Endocrinol 1998 Sep 25;144(1-2);83-93

Kivessolujen tappaja:

Anderson, et al. "Effect of various genotoxins and reproductive toxins in human lymphocytes and sperm in Comet assay," Teratog Carcinog Mutagen 1997;17(1);29-43

Kumi-Diaka J, et al. "Cytotoxic potential of the phytochemical genistein isoflavone (4',5',7-trihydroxyisoflavone) and certain environmental chemical compounds on testicular cells." Biol Cell 1999 Sep;91(7):515-23


Genistein saa aikaan transkriptiota sitoutuessaan estrogeeni reseptoriin:

Breinholt V, et al. "Estrogenic activity of flavonoids in mice. The importance of estrogen receptor distribution, metabolism and bioavailability." Food Chem Toxicol 2000 Jul;38(7):555-64

Casanova M, et al. "Developmental effects of dietary phytoestrogens in Sprague-Dawley rats and interactions of genistein and daidzein with rat estrogen receptors alpha and beta in vitro." Toxicol Sci 1999 Oct;51(2):236-44

Stahl S, et al. "Phytoestrogens act as estrogen agonists in an estrogen-responsive pituitary cell line." Toxicol Appl Pharmacol 1998 Sep;152(1):41-8

76% alentuminen testosteronitasoissa aikuisissa miehissä:

Zhong, et al. "Effects of dietary supplement of soy protein isolate and low fat diet on prostate cancer." FASEB J 2000;14(4):a531.11

Testosteroni tasot aikuisissa miehissä merkittävästi alemmat soijaa syöneillä miehillä, kuin lihaa syövillä miehillä:

Habito RC, et al. "Effects of replacing meat with soyabean in the diet on sex hormone concentrations in healthy adult males." Br J Nutr 2000 Oct;84(4):557-63

Additiivinen efekti estrogeenin kanssa, ei siis antiestrogeenistä vaikutusta:

Casanova M, et al. "Developmental effects of dietary phytoestrogens in Sprague-Dawley rats and interactions of genistein and daidzein with rat estrogen receptors alpha and beta in vitro." Toxicol Sci 1999 Oct;51(2):236-44
Santell RC, et al. "Dietary genistein exerts estrogenic effects upon the uterus, mammary gland and the hypothalamic/pituitary axis in rats." J Nutr 1997 Feb;127(2):263-9

Genistein voi lisätä estradiolin määrää elimistössä:

Harrison RM, et al. "Effect of genistein on steroid hormone production in the pregnant rhesus monkey." Proc Soc Exp Biol Med 1999 Oct;222(1):78-84

Vähentää IGF-1 konsentraatiota:

Aukema HM, Housini I. "Dietary soy protein effects on disease and IGF-1 in male and female Han:SPDR-cy rats." Kidney Int 2001 Jan;59(1):52-61

Vähentää T4 tasoja:

Klein M, et al. "Energy metabolism and thyroid hormone levels of growing rats in response to different dietary proteins?soy or casein." Arch Tierernahr 2000;53(2):99-125.

Huonompaa proteiinia kuin kaseiini:

Schadereit R, et al. "Whole body protein turnover of growing rats in response to different dietary proteins?soy protein or casein." Arch Tierernahr 1999;52(4):311-21

Genistein heikentää lihaksen kasvua:

Ji S, et al. "Soybean isoflavones, genistein and genistin, inhibit rat myoblast proliferation, fusion and myotube protein synthesis." J Nutr 1999 Jul;129(7):1291-7

Japanissa syödään 39.2±36.4 g/päivässä soijatuotteita. Ja nämä poikkeavat länsimaisista tuotteista siten, että ne sisältävät vähemmän phytoestrogeeneja eli ne on perinteisesti valmistettuja.

Adlercreutz H, Honjo H, Higashi A, Fotsis T, Hämäläinen E, Hasegawa T, Okada H. Urinary excretion of lignans and isoflavonoid phytoestrogens in Japanese men and women consuming traditional Japanese diet. Am J Clin Nutr 54:1093-1100 (1991).
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Eli eikö tässä taaskaan päästy sitten mihinkään? Tuo testosteronivaikutus on todettu myös hömpäksi; Tri L J Lul Texasin yliopistosta, Galvestonista kirjoitti tutkimuksestaan siten (mittasivat hormonitasoja joka ilmansuunnasta ja enemmänkin) että miehillä sekä testosteroni- että estrogeenipitoisuudet veressä pysyivät muuttumattomina, mutta dihydrotestosteroni laski huomattavasti, 13%. Juuri tämä dihydrotestosteroni on se joka edistää eturauhasen kasvua ja sen mukana tuomia riskejä. Myös muut löydökset osoittaisivat vastaavaa: genesteini ja diadzeini estää testosteronin konvertoitumista dihydrotestosteroniksi. Tässä ja muissa on myös esitetty että soijan isoflavonit toimii 'sukupuolikohtaisesti'; miehillä ja naisilla erilaiset hormonaaliset vaikutukset.

Hmm... Olisko yksi vaihtoehto että eri hutkimuksissa käytetyissä soijatuotteissa olisi eroja. Tai vaikka että genesteini ja diadzeini toimivat kenties synergisesti joidenkin muiden soijan yhdisteiden kanssa eri lailla, tai vaikka olisi olemassa erilaisia muotoja niistä, vaikka valmistuksen jäljiltä, kuka tietää. Kun näyttää olevan puolesta ja vastaan. Joka tapauksessa tämän päivän laadukas soijaprotskuisolaatti pärjää vertailussa jopa eläinproteiinin kanssa (jos ei ajatella muita mahdollisia vaiktuksia).

Itse olen edelleen sitä mieltä että tulen nauttimaan kerran päivässä sen annoksen laadukasta soijaproteiinijuomaa ja sen tuomista hyvistä vaikutuksista. Eli en edelleenkään aio käyttää sitä pitkin päivää. Joku on varmasti eri mieltä, mutta aivan sama mulle.
 
Itsekin olen kallistumassa keväällä ainakin yhden soijaprode paukun per pvä annokseen. Olen kaavaillut sitä aamuprodeksi jolloin oli puolet heraisolaattia ja puolet soijaisolaattia satsissa.
Eli tälläinen sisältö tuossa aamupalassa:
Ravintosisältö / 100 g
Energia 1587 kJ / 378 kcal
Proteiini 89 g
Hiilihydraatti 0,1 g
-Laktoosi 0,1 g
Rasva 2 g
-Lesitiini 2 g
 
Tällä hetkellä dietatessa menee soijaa välipaladrinksuina 1-2 kpl per päivä. Minun mielestäni vaan parempi kuin heraprode dieetillä, sillä maha tulee "täydemmäksi" soijan sakeutumisen ansiosta. Lienenköhän perverssi, koska minusta soija on paremman makuista kuin hera... :jahas:
 
Jep nyt olen parina aamuna ottanut tuota edellä mainitsemaani heraisolaatti/soijaisolaatti prodea. Se on viellä maustamatonta mutta yllättävän hyvää. Ja jatkossa aion ottaa sitä joka aamupalalla. On kuitenkin hinta/laatu ihan kohdallaan.
 
Omalla kohdalla soija on ollut yksi eniten käyttämäni ravinne. "Pommi:n" sanojen kanssa olen samaa mieltä siitä että soija täyttää mahaa hyvin. Ja toinen asia minkätakis sitä suosin on sen hidas imeytyminen, jonka ansiosta se on varsinkin välipalana ja iltapalana hyvä proteiini lähde. Ja tuo uusimman B&K:n artikkeli soija-proteiinista oli ihan mielenkiintoinen ja antoi varmasti monelle uutta tietoa kyseisestä ravinteesta!
 
Soija on kevyesti halvin proteiini koska siitä on ylituotantoa öljyteollisuuden takia. Siitä voi päätellä minkä takia sitä ylistetään lehdissä ja lisäravinnemainoksissa. Halvempi proteiini, korkeampi kate.

Japanilaisten ruokavaliossa oli muistaakseni n. 8-24g soijapapuja useimmiten käyttämällä tehtyinä. Siinä vaiheessa kun aletaan laskea mukaan suurempi kalan syönti, saasteettomampi ympäristö, stressittömämpi elämäntyyli ja suurempi vihannesten syönti voi pitkäikäisyys ja tiettyjen syöpätyyppien harvinaisuus olla lähinnä soijasta huolimatta, ei sen ansiosta. Ei taida soija kasvaa Sveitsin (euroopan pitkäikäisin kansa) rinteillä

Kokonaiskolesteroli kertoo yhtä paljon sydäntautiriskistä kuin silmien väri. Alentunut kokonaiskolesteroli voi kasvattaa sydäntautiriskiä jos vähentyminen on tapahtunut HDL-kolestrolista ja/tai LDL partikkelien koko on pienentynyt. Ja muistaakseni soija alensi todella korkeita arvoja. Normaaliarvoille ei tapahtunut mitään.

Jenkkien tutkimuksiin en luottaisi tuolla saralla pätkääkään. Sinne on teollisuus kylvänyt rahaa moonta miljoonaa parin vuosikymmenen ajan että nuo tuloksen on saatu.
 
JackOfAllTrades sanoi:
Ja muistaakseni soija alensi todella korkeita arvoja. Normaaliarvoille ei tapahtunut mitään.

"Decreases in serum LDL cholesterol concentration in hypercholesterolemic and normocholesterolemic subjects were 0.18 mmol/L (95% CI: 0.01 to 0.35 mmol/L; P = 0.03) and 0.14 mmol/L (95% CI: 0.06, 0.23 mmol/L; P = 0.0008), respectively"

http://www.nutrition.org/cgi/content/abstract/134/9/2395
 
Korjaan,

Meta-analyysi(8 trials):

"Decreases in serum LDL cholesterol concentration in hypercholesterolemic and normocholesterolemic subjects were 0.18 mmol/L (95% CI: 0.01 to 0.35 mmol/L; P = 0.03) and 0.14 mmol/L (95% CI: 0.06, 0.23 mmol/L; P = 0.0008), respectively"

http://www.nutrition.org/cgi/content/abstract/134/9/2395

yksittäisiä:

“Our results indicate that soy protein enhances the hypocholesterolemic effect of the NCEP Step I diet in both normocholesterolemic and hypercholesterolemic men.”

http://www.ajcn.org/cgi/reprint/68/6/1385S

“Consumption of isoflavones as a constituent of ISP resulted in small but significant improvements in the lipid profile in normocholesterolemic and mildly hypercholesterolemic postmenopausal women”

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/73/2/225


“Isoflavones significantly improved the lipid profile across the menstrual cycle in normocholesterolemic, premenopausal women”

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/71/6/1462

:hyper: :rock:
 
Ostin pussin Soijaproteiinia.... Kertokaa nyt herranjumala joku miten tosta litkusta saa juotavan makuista! Aivan kamalan makuista mun mielestä. Ajattelin iltaproteiiniksi, mutta nyt yleensä niin hyvän makuinen iltadrinksu muuttuu kamalaksi velliksi. Pitää yrittää miksata heraan. Vinkkejä?
 
Mä oon ottanu yödrinksuks fast soija 90 ja laittanut kolmasosan heraa sekaan, maustanut sitä mustikkamehulla. Ihan hyvin uppoo...
 
Soijatuotteethan ovat myös ruokana halpoja(kin) ja silloinkin erittäin proteiinipitoisia. Olenpa täällä ohjeitakin jakanut. Nam nam.
 
No prkele! Jos soijaproteiini on haitaksi niin mä olen kusessa. Tulee joka päivä vedettyä soijaa aamulla 1 dl. Mutta jos se on terveydelle hyväksi, niin mä olen kohta tosi terveellinen! Ja alas menee maidon kanssa. Kai sekin kohta todistetaan huonoksi tavaksi ottaa soijaproteiini.
 
Tuosta soijaproteiinin pahasta mausta on paljon kokemusta, käytän allergian takia vain sitä. Mulla on kaapissa sekä halvinta (8,90 e/kilo) että kalleinta (25 e/800g) soijaproteiinia ja ero on kuin yöllä ja päivällä. Halvinta en suostu sheikkeriin laittamaan, koska maistuu suurinpiirtein samalle ko vehnäjauho, ehkä hieman pahemmallekkin, ja on lisäksi järkyttävän rakeista ja tahnamaista :urjo: . Käytän sitä vain leivonnassa. Kallein puolestaan on maultaan suorastaan hyvää ja koostumukseltaan erittäin hienojakoista, sopii hyvin palautusjuomaksi (siis jos ei heraa voi käyttää). Merkki on wrange ja makuja kolme: mansikka, vanilja ja suklaa. Fastin heraa käyttävä siippakin ottaisi maun puolesta mieluummin minun vaniljasoijaa kuin omaansa.

Nämähän on tietysti makuasioita, joista voi kyllä kiistellä, mutta turhaa kai se on.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom