Sijoituskirjallisuus

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mige
  • Aloitettu Aloitettu
Uusin Saario on nyt luettu. Ihan ok kirja, sitä samaa perussettiä mitä löytyy aikaisemmistakin teoksista, vähän vaan päivitetymmässä muodossa. Aloittelijoille hyödyllinen.

Kävin myös ostamassa Jeremy Siegelin Future for invesor kirjan. Tuo on jatkoa mainiolle Stocks for the long run kirjalle. Kirja kertoo lähinnä osakesijoittamisen "ylivertaisuudesta" pitkällä aikavälillä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Nostan ketjua ylös.

Te, jotka olette lukeneet Jussi Hyödyn osakekeissien pauloissa sekä Juha-Pekka Kallungin Uusi yrityksen arvonmääritys-kirjat tarvitsen apuanne. Itselläni molemmat kirjat jäivät puolitiehen, koska en yksinkertaisesti ymmärtänyt kirjojen sisältöä, joten osaatteko kertoa ihan ymmärrettäviä perusteoksia, joiden jälkeen edellä mainitut teokset aukeaisivat kenties paremmin.

Tähän mennessä olen lukenut Saarion sijoituskirjan ja kuinka sijoitan pörssiosakkeisiin 2, Henri Elon Löydä kuplat vältä helmet sekä Lindströmin vaurastu arvo-osakkeilla.
 
Koulussa lueskellaan rahoituksen kursseilla mm. seuraavia kirjoja:
Brealey, Myers & Allen - Corporate Finance
Bodie, Kane, Marcus - Investments
Weston, Mitchell, Mulherin - Takeovers, Restructuring, and Corporate Governance

Jos arvonmääritys kiinnostaa, kannattaa lueskella McKinseyn Valuation.

Tässä muutamia alaan liittyviä ja vähemmän teoreettisia teoksia, lisätietoja kannattaa tsekkailla vaikka Amazonista:
- When Genius Failed: The Rise and Fall of Long Term Capital Management
- Barbarians at the Gate: The Fall of RJR Nabisco
- Liar's Poker: Rising Through the Wreckage on Wall Street
- Monkey Business: Swinging Through the Wall Street Jungle
- The Intelligent Investor (Ben Grahamin kirja, Buffettin oppi-isä)
- Common Stocks and Uncommon Profits
- The New Market Wizards: Conversations with America's Top Traders
- Market Wizards: Interviews with Top Traders
- Stock Market Wizards
- Fiasco: The Inside Story of a Wall Street Trader
- A Random Walk Down Wall Street

Robert Kiyosakin Rich Dad, Poor Dad -kirjat ovat olleet myös ihan mukavaa ratikkalukemista.

Samaa mieltä suurimmasta osasta näistä kirjoista (kaikkia en ole lukenut), mutta erityisesti Ben Grahamin The Intelligent Investorista. Pakkoluettavaa jokaiselle sijoittamisesta kiinnostuneelle. Vanha kirja, mutta sitä on päivitetty useaan otteeseen ja kaikki pääasiat pitävät kutinsa myös nykyään.
 
Nostan ketjua ylös.

Te, jotka olette lukeneet Jussi Hyödyn osakekeissien pauloissa sekä Juha-Pekka Kallungin Uusi yrityksen arvonmääritys-kirjat tarvitsen apuanne. Itselläni molemmat kirjat jäivät puolitiehen, koska en yksinkertaisesti ymmärtänyt kirjojen sisältöä, joten osaatteko kertoa ihan ymmärrettäviä perusteoksia, joiden jälkeen edellä mainitut teokset aukeaisivat kenties paremmin.

Tähän mennessä olen lukenut Saarion sijoituskirjan ja kuinka sijoitan pörssiosakkeisiin 2, Henri Elon Löydä kuplat vältä helmet sekä Lindströmin vaurastu arvo-osakkeilla.

Varsinkin tuo Uusi yrityksen arvonmääritys on aika törkeän raskasta luettavaa. Mulla oli se kirjastosta lainassa, mutta kesken jäi kun loppui lukuaika kesken. Eli toi pitäs ostaa itelle ja lukea ihan pätkä kerrallaan ajatuksen kanssa, jos haluaisi asiat sisäistää kunnolla.

Eli minä en ainakaan keksi mitään oikotietä onneen tossa kohdassa, enkä näe että minkään toisen sijoituskirjan lukeminen olisi ton kanssa olellisesti auttanut. Ehkä tämä jollekin KTM:lle on päivänselvää tekstiä, mutta ainakin itselle sisäistäminen vaatii aikaa, jota ei sillä hetkellä ollut kun kirja kirjastosta lainassa oli.
 
Loppuviikosta pitäisi suunnata ulkomaille tuollaiseen yleispätevään talous/sijoitus/yms. seminaariin muutamaksi päiväksi. Lontoon kieli sujuu muuten mutta näissä talous/sijoitus/yms. sanastoissa on muutama musta aukko jäljellä.

Löytyiskö keneltäkään linkkiä johonkin kohtuullisen kattavaan suomi-englanti sanastoon koskien yllämainittuja osa-aluieita?
 
Loppuviikosta pitäisi suunnata ulkomaille tuollaiseen yleispätevään talous/sijoitus/yms. seminaariin muutamaksi päiväksi. Lontoon kieli sujuu muuten mutta näissä talous/sijoitus/yms. sanastoissa on muutama musta aukko jäljellä.

Löytyiskö keneltäkään linkkiä johonkin kohtuullisen kattavaan suomi-englanti sanastoon koskien yllämainittuja osa-aluieita?

Mikä tahansa lontoonkielinen kirja josta löytyy sanasto? Eli kirjastosta voisi löytyä, jos ei täällä kellään tuu mieleen mitään.
 
Lukaisin tuossa Atso Andersénin teoksen Rahoitusjärjestelmä on valinta (2006). Ajattelin duunata tällaisen vähän pidemmän kirja-arvion. Samalla tulee pohdittua itsekin vähän tarkemmin lukemaansa sekä suhteutettua tätä nykyhetken kehityskulkuihin.

Kirja koostuu artikkeleistä, joita on kirjoitettu vuodesta 1997 eteenpäin. Kuten kirjan nimi jo ennakoi, teoksessa käsitellään ja vertaillaan markkinaehtoisen sekä pankkikeskeisen rahoitusjärjestelmän eroja, etuja sekä haittoja. Sinällään teos on varsin perustasoa, eikä mielestäni vaadi syvällistä taloustieteen tuntemusta, jotta kaiken kirjassa esitellyn voisi sisäistää. Kirja on kuitenkin mielenkiintoinen siksi, että en ole itse ainakaan törmännyt teoksiin, joissa käsiteltäisiin kansallisten rahoitusjärjestelmien kytkeytymistä toisiinsa (EMU:n myötä) sekä tämän tuottamia muutoksia noususuhdanteiden ja laskusuhdanteiden aikana.

Eniten kirjassa jäi harmittamaan sen pintapuolisuus. Olisin halunnut enemmän perusteluita muun muassa sille, miten konkreettisesti markkinaehtoistuminen tasoittaa makrotaloudellisten suhdanteiden välittymistä heikentämällä epäsymmetriseen informaatioon liittyviä agenttiongelmia sekä pienentämällä agentuurikustannuksia.

Erityisesti tuo epäsymmetrinen tieto jää vaivaamaan. Subprime-kriisissähän on pitkälti kyse siitä, että asuntoluottoja on niputettu, muutettu arvopapereiksi ja myyty eteenpäin. Käsittääkseni niitä on vielä lyöty muunlaisten sijoitustuotteiden kylkeen, joten lopulta kukaan ei tiedä mitä kyseinen ihana paketti oikeastaan sisältää. Tämä on siis markkinaehtoisuuden lisäämistä, mutta millä tavalla tämä parantaa epäsymmetriseen tietoon liittyviä ongelmia? Ei millään tavalla, vaan pahentaa niitä! Andersénille näyttäisikin tässä tapauksessa riittävän se, että kyseisten luottojen myyminen eteenpäin on itseisarvo jo sinällään. Kyseinen artikkeli oli kirjoitettu vuonna 1997, joten se kuvastaa hyvin tuonaikaista käsitystä markkinoiden ylivertaisuudesta. Kirjan loppupuolella esiteltävässä myöhemmin kirjoitetussa artikkelissa huomioidaankin epäsymmetrisen informaation tuottamat ongelmat. Subprime-kriisi taitaakin mennä sekä haitallisen valikoitumisen että luottamuksen väärinkäytön lokeroihin. Jälkimmäiseen ehkä vähän enemmän, koska luotonantajat tiedostivat kyllä riskit, mutta antoivat lainoja kuitenkin.

Alkupään kappaleet ovat sikäli mielenkiintoisia, että niissä on pyritty antamaan vastauksia sille, kuinka EMU:n kolmannen vaiheen toteutumisen myötä systeeminen riski pienenisi ja tasoittaisi suhdannevaihteluita. Nyt kun voidaan kohtuullisella todennäköisyydellä sanoa, että Eurooppaan iskee jonkinasteinen taantuma, tulevat sekä EU-instituutiot että yhteinen rahapolitiikka kokemaan ensimmäisen (?) todellisen tulikasteensa.

Andersén kirjoittaakin osuvasti: "Lisääntyvän kilpailun tuomat paineet saattavat johtaa Euroopan maissa pahimmillaan myös pankkien riskinoton tarpeettoman suureen kasvuun. Joissakin maissa kilpailu on ehtinyt näkyä korkomarginaalien huomattavana supistumisena sekä luotonannon kasvuna." Kuvaa mielestäni hyvin ainakin Suomen tilannetta asuntoluottojen osalta. Andersén ei kuitenkaan käsittele kirjassaan juurikaan tällaisen luotonannon seurausta, eli talouden ylikuumentumista Euroopassa. Ainoana mainintana on seuraava "Merkittävämpi makrotaloudellinen taantuma saattaisi kääntää Euroopan pankkien kannattavuuden laskuun." Kappaleessa 5. tätä kuitenkin käsiteltiin jonkin verran lisää Andersénin ja Leena Mörttisen toimesta.

Kehittyvien talouksien muodostaman riskin hän kyllä huomioi, vaikka tämä arvio onkin siis tehty vuonna 1998. Riskit ovat mielestäni tällä hetkellä varsin samanlaisia kuin 10 vuotta sitten, joskin asuntoluottokriisi on vielä ylimääräisenä rasitteena tällä kertaa. Toisaalta teknologiakuplaa ei tällä kertaa tietääkseni ole muodostunut.

Hän toteaa kyllä aivan oikein jo vuonna 1997, että korkotaso voi laskea inflaatio- tai deflaatioriskipreemion alenemisen vuoksi. Näin on tosiaankin ollut pitkään 2000-luvulla, mutta kiihtyneen luotonannon seuraukset alkavat näkyä inflaationa sekä korkotason nousuna.

Kirjassa pistää myös silmään erittäin kapea-alaisesti määritelty tehokkuuden käsite, joka tulee esille Kulut/tuotot-suhteen yksikoikoisessa käsittelemisessä. Andersén olettaa, että "kulut"-kohtaa voidaan pienentää, ilman että se vaikuttaa "tuotot"-kohtaan. Hän jopa yhdessä kohtaa mainitsee, että "Henkilöstökustannuksia on karsittu suurimmissa pankeissa. Tehokkuus on tästä syystä parantunut, vaikka samaan aikaan pankkien tuotot ovat supistuneet merkittävästi." WTF??? Eli on tehostettu niin paljon, että ei saada enää tehtyä tuottoa? Tämäkö on hyvä asia? Vai ovatko tuotot sitten supistuneet jostain muusta syystä, jota tässä ei lainkaan mainita, kuten kilpailun kiristymisestä...

Kirja edustaa siis hyvin pitkälti sitä kehitystä, jossa 1990-luvulla oltiin markkinoita ja rahoitusjärjestelmiä koskevien teorioiden ja kirjallisuuden osalta. Sääntelyn purkaminen ja markkinaehtoisuuden korostaminen olivat vallitsevia.

Andersén korostaa hyvin mielestäni sitä tärkeää seikkaa, että vaikka EU:ssa ollaan luomassa (ja luotu) sisämarkkinoita, sääntely on edelleen kansallisten valvontaviranomaisten harteilla. Edes yhteisiä "Eurooppa-tason" pelisääntöjä ei ole luotu.

Muutaman kappaleen Andersén on omistanut Japanin pankkikriisin käsittelylle. Kappaleet ovat mielenkiintoisia ja niissä käsitellään mm. likviditeettiloukkua, josta oli paljon puhetta myös Yhdysvaltain subprime-kriisin alkupuolella. Käsittääkseni tämä seikka on edelleen ajankohtainen.

Kappaleesta 9. voisi kirjoittaa vaikka oman arvion sen mielenkiintoisuuden vuoksi, mutta jätän sen nyt tekemättä. Kappaleen otsikko on "institutionaalinen tutkimusote ja makrotason neoklassinen analyysi - vuorovaikutuksesta vakautta". Tämä kappale saattaa olla kaikkein vaikein lukijalle, joka ei ole aiemmin tutustunut taloustieteeseen akateemisena oppiaineena. Kappaleen tarkoituksena on oikeastaan korostaa sitä, että instituutioiden merkitystä taloustieteellisessä analyysissä tulisi korostaa nykyistä enemmän.

Nyt onkin mielenkiintoista nähdä, millaisia teoksia ja teorioita alkaa pulpahdella esiin tämän jenkkilästä lähtöisin olevan kriisin myötä. Korostavatko Yhdysvalloista lähtöisin olevat teoriat jatkossa jopa julkisen sääntelyn roolia, vai kehotetaanko niissä rakentamaan yksityisten toimijoiden toimesta keskinäisiä sääntelyn ja valvonnan keinoja?

Kokonaisarvio kirjasta :4:
 
Peter Lynch: One up on Wall Street....stockpickingiä alan huippumieheltä...helppolukuinen, ei teoriaa
 
Talousalan kirjoista eniten itelle on jäänyt mieleen Jaarli Tulimeren Kaikki rahasta : nuoren talousrikollisen tunnustukset. Oon lukenu ton kehdesti, kun se on niin helvetin hyvä..
 
Back
Ylös Bottom