Sienestys

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Huppe
  • Aloitettu Aloitettu

Huppe

Iso Kingi H.
VIP
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 113
Onko pakkiksella sientenpoimijoita? Miten kannattaisi aloittaa? Itse en tunnista kuin keltavahverot, eli kanttarellit.
Kiinnostaisi alkaa poimimaan sieniä. Parhaat vinkit ja reseptit? Tatit ovat ainakin hyviä ruokasieniä, mitkä muut?

Ketjun käyttö omalla vastuulla, kaikkihan muistavat miten HS uutisoi taannoin että "sienet ovat parhaimmillaan nuorena" ja kuvassa oli valkokärpässieni, joka on erittäin myrkyllinen sieni:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/69806-tappavien-myrkkysienten-syomiselle-selitys
 
Viimeksi muokattu:
En ole sienestäjä mutta ukon/akan sientä ollaan joskus emännän kanssa poimittu kuusiaidan alta. Voilla paistettuna pannulla erinomaisen hyvää.
 
Kanttarelleja tulee poimittua metsästäessä. Justiinsa tein soosia viimevuotisista yksilöistä. Hemmetin hyvää. Pilkotut kantarellit kuivalle pannulle, jotta neste lähtee pois niistä. Voita pannulle ja paljon pilkottua sipulia perään. Kuullotellaan sipulit pehmeiksi ja lisätään kermaa, annetaan porista hiljakseen 5-10 min. Maustetaan siinä välissä mieltymysten mukaan. Heitin puolirandomilla timjamia, mustapippurirouhetta ja hiukan suolaa. Esim. murekkeen kyytipoikana aivan loistavaa.
 
Tästä ketjusta tulikin idea, että taidan justiinsa lähteä lähimetsään tiedusteluretkelle tsekkaamaan, alkaako maassa jo näkymään poimittavaa :).

Kanttarelleja ja varsinkin suppilovahveroita kertyy joka syksy, sitten lampaankääpää, orakkaita, kehnäsientä jne. piirakkatäyte- ja pastakastikeaineksiksi ja tärkeimpänä kaikista sienisalaattiaineksia eli haperoita ja rouskuja tulee aina kerättyä ja suolattua jonkinmoinen määrä. Herkkusienet jne. kelpaavat myös, jos vastaan tulee ja hengissä ollaan vielä.

Nyt ei ole saanut väkisinkään hävitettyä edes viime syksyn satoa vielä kokonaan, mutta riittääpähän talven yli vaikka tästä syksystä tulisikin vähän heikompi.

Jos leikkiä aloittelee, niin kannattaa alussa opetella muutama yleisin ja helposti tunnistettava sieni, sitten vähitellen pyrkiä opettelemaan jokunen uusi laji joka vuosi.
 
Suppilovahveroa, kanttarellia, korvasientä ja tatteja tulee nykyisin pääasiassa kerättyä, metätyksen ja koirien treenauksen yhteydessä. Tänä syksynä ainakin täällä pohjois-karjalan karhumailla on aivan onnettoman vähän sieniä. Veikkaan, että tästä keskustelusta tulee lyhyt, sen verta vähäistä tuntuu nykyisen nuoremman sukupolven sieniharrastus olevan.
 
Mauri Korhosen sienikirja mukaan sinne metsään, niin oppii sitä mukaa kun tulee uusia lajeja vastaan, eikä tarvitse kantaa kotiin asti syötäväksi kelpaamattomia tai toisaalta harmitella kun jäikin herkut metsään. Muuten käy takuulla niin, että olet opetellut ulkoa parit tatit ja haperot, ja metsässä törmäätkin sinivalmuskaan, limanuljaskaan, kehnäsieneen, orakkaisiin, ... ja tulet kotiin kori tyhjänä. Itse laskin kerran tunnistavani muistaakseni 38 syötävää ruokasientä, ja lisäksi yleisimmät myrkylliset. Ei ole mitään tähtitiedettä tämä harrastus. Sateita odotellessa.. :rolleyes:
 
Yhden pakurikäävän vattuja kerätessä mukaan otin:

koivupahkako.preview.jpg


Teetä siitä keittelen.
 
Kanttarelleja on tullut aina keräiltyä silloin kun on sattumalta löytänyt hyvän paikan. Voin,sipulin ja kerman kanssa parhaimmillaan. Harmi vaan että parhailta paikoilta on yleensä jo sienet kerätty ennenkuin itse on päässyt paikalle.
 
Joskus sain jostain ilmaisen sienioppaan. Ekalla sivulla oli ohje että opettele tuntemaan myrkkysienet. No seuraavalla sivulla sitten olikin ohje että kerää vain sieniä jotka tunnet. Siihen loppui mun sienestys harrastus.
Vaikkakin kuljen paljon metsässä niin ei minusta saa mitään marjanpoimijaa tai sienestäjää. Ei vaan jotenkin nappaa.... mutta kyllä tuo emäntä aina mukana olessaan kerää kaikki syötävät sienet mukaansa. Joten meillä on sellainen työjako: mä yritän hommata lihaa ja emäntä sitten muut lisukkeet lautaselle.
 
:D Hieno opas...

"Ekalla sivulla oli ohje että opettele tuntemaan myrkkysienet. No seuraavalla sivulla sitten olikin ohje että kerää vain sieniä jotka tunnet. Siihen loppui mun sienestys harrastus."
 
Martat järjestää usein luentoja syötävistä ruokasienistä ja myös sieniretkiä syksyisin, jotka taitavat olla maksullisia. Itse ajattelin osallistua sieniretkelle ihan siitä syystä, että oppisin tuntemaan alueen sienet ja toisaalta ne sienipaikat :)

Keväisin olen poiminut korvasieniä ja syksyisin satunnaisesti erilaisia rouskuja ja tatteja.
 
PK-seudulla tuntuvat olevan metsät vielä ihan tyhjiä, mutta viikonloppuna Tampereen takana metsään poiketessa olikin tilanne aivan toinen. Mustaa torvisientä kertyi iloinen määrä, tänään taitaa olla sienikeittoa iltapalana. Tatteja löytyi jo jonkun verran, rouskuja ja haperoitakin olisi ollut mutta aika ei oikein riittänyt niiden keräämiseen, perkules sentään. Jos parin viikon päästä alkaisi kotipuolessakin tilanne paranemaan, niin voisi uhrata yhden viikonlopun Nuuksion metsissä kiertelemiseen kori kourassa.
 
Eilen tuli käytyä sienimetsällä. Noh en ole kovinkaa kokenut sienestäjä enkä tunnistanu juuri mitään ja meni sekin pieni hetki metsässä sienikirjaa selatessa, kunnes älytön hirvikärpästen määrä ajoin pois.
Seuraavalla kerralla täytynee lähteä jonkun kokeneemman matkaan jos saisi vaikka jotain tulosta.
 
Tänään klo 19.06 Luonto Suomen sieniilta Ylen Radio Suomessa.Kysymyksiin on vastaamassa Anne Lempinen Uudenmaan Martoista ja Mauri Korhonen Sieniseurasta.
 
Täällä Järvenpäässä on näitä valevahveroita ihan perkeleesti.
Löytyi metsälenkiltä oikeen kunnon palsta täys näitä ja ehdinkin jo innostua että nyt on kanttarelleja loppuelämäksi pakastimessa..
Kyllähän nää sitten lähemmän tarkastelun jälkeen aina tunnistaa mutta erittäin samannäkösiä ovat.

Onkohan tässä vuosien varrella noita tarttunut kuinka paljon sienikoriin ja sitä kautta lautaselle.. :jahas:
 
Tämän ketjun innoittamana taidan hakea pakkasesta korvasieniä pussillisen ja tehdä sienipizzaa. En ole koskaan jauhelihaa syöny korvasienten kanssa, eikait se huonompi kombo voi olla?
 
Hyvin sopii sienet ja jauheliha yhteen, laitan usein jauhelihakastikkeeseenkin puolet tattia tai muuta metsäsientä. Ja lihapulliin. Hitto, pitäis saada toi pakastin tyhjäksi viime sadon sienistä, kun alkaa jo uutta pukata. Otetaan vastaan vinkkejä, mihin kaikkialle sitä voi lykätä, kun perinteiset kastikkeet, piirakat, keitot ja munakkaat tulee pian korvista.
 
Uwish: -Kokeile ainakin kaalikääryleisiin ja -laatikkoon lihan lisäksi, sopii oikein hyvin.
 
Back
Ylös Bottom