Samaa ruokaa joka päivä, terveellistä?

Ns. normijampat eivät yleensä tiedä eivätkä välitä mitä syövät, ei varmaan monellekaan tule vaikkapa 2g/proteiinia per painokilo, tai mitään muitakaan bodareiden suosimia määriä mitään.
Ei tarvitse kuin miettiä paljonko protskua on jossain hernekeitossa tai muussa kinkkukiusauksessa jne., lautasellisessa peukalonpään kokoinen määrä jauhelihaa tai "kinkkua" Vähän eri ravintoarvot kuin paistijauhelihaa 300g/kanan rintafilettä.. Halpaa valmistaa työmaaruokaloille kyllä, nekään eivät aina niin kaukana halpiseineksistä ole. Tähän verrattuna ne einekset on aika lailla samaa luokkaa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Opiskelijana teen yleensä arkipäiviksi kerralla ison kattilallisen jonkinlaista lihasettiä (jauhelihakastiketta/kananfileetä/pekonia), jonka kanssa syön vähän vaihdellen riisiä/pastaa/parsakaalia/kukkakaalia, jonka oheen heviosaston settiä tyyliin kurkku, tomaatti, jv-salaatti. Aamu- ja iltapalaksi sitten maitorahkaa/kaurahiutaletta/banaania/muroa&maitoa ja välipalaksi erilaista pähkinää/heraa yms. Viikonloppuisin käyn vanhempien luona syömässä vaihtelevaa peruskotiruokaa - melko usein kalaa tai broileria.

Loppujen lopuksi melko pientä palettia kierrätän (syynä säästäminen, laiskuus, uusavuttomuus keittiössä sekä uunin puute), mutta on tuossa pientä kiertoa.

Lisänä vetelen d-vitamiinia ja nyttemin myös vähän magnesiumia ja sinkkiä.

En usko että tuossa mitään kovin pahoja puutostiloja kerkeä syntyä. Hedelmä ja vihannespuolelle olen kyllä ajatellut lisätä variaatiota.
 
Jos miettii miten ihmiset kehittyneet ja miten ruokaa on joskus pari tuhatta vuotta sitten ollut saatavilla tietyillä alueilla niin tuskin yksipuolisuudesta on mitään haittaa kunhan vitamiinit ja kivennäisaine vaatimukset täyttyy.
 
Joskus ku noita entsyymijuttuja tutkailin, niin siitä jäi vaan mieleen. Ei kai mitään haittaa ole, mutta hyvähän se on pitää ruuansulatus valppaana erilaisille aineksille.

Rupesin miettimään että tämähän kuulostaa ihan vatsan reenaukselta - välillä pitää vaihtaa hankalampaan ruokavalioon ni saadaan vatsan toimintateho uuteen nousuun! Voiko tähän soveltaa samoja periaatteita, eka 2 kk syödään 3 porkkanaa 15 palasena, sitten 2 kk syödään 5 porkkanaa 5 palasessa. Lämmittelyksi kannattaa syödä pari babyporkkanaa :D Toisaalta, voisi ajatella että jos kroppa tottuu yhteen ruokavalioon, niin periaatteessa keho hivenen erikoistuu käyttämään sitä tehokkaasti hyödykseen entsyymien ja muokkausreittien osalta, ja ruokavalion vaihtelu vain heikentää adaptaatiota.

Periaatteessahan voitaisiin kehittää sopiva pirtelöresepti mistä bodari saisi juuri sopivasti kaikkea, ja voisi vaan heittää 4x päivässä ko. pirtelön nassuun. Vastaavaan tietenkin monesti pyritäänkin laskeskelemalla grammoja ja mittailemalla makroravinteita ja vitamiinimääriä, niin eikös se olisi sitten vain helepompi kun olisi vain yksi ruokalaji mistä saa kaiken tarpeellisen? Ongelmia tulee lähinnä siinä vaiheessa jos sieltä jää jotain tärkeää poissa eikä sitä huomaa. Sekaravinnon etu on juuri siinä että kun randomilla syö vähän kaikenlaista, ni todennäköisesti saa sitten vähintäänkin hieman kaikkea tarvittavaa.

Nykyään meillä on onneksi kaiken maailman ravintolisät ja vitamiinipillerit keksitty, ei muuta tarvisi nauttia elääkseen ku sopivasti heraa, maltoa ja rypsäriä sekä vähän kuituja kera muutaman pillerin :lol2:
 
Meillä oli lapsella joskus allergian takia erityiskorvike ja tasan viisi ruoka-ainetta. Lääkäri sanoi noista viidestä "Monipuolisempaahan se on kuin enemmistöllä maailman ihmisistä." Surullista, mutta totta. Samoin merimiehillä yms. on ollut hyvin pitkään hyvin niukka ruoka-ainevalikoima. Heilläkään ei kai isompia ongelmia tullut sen jälkeen, kun opittiin varmistamaan C-vitamiinin saanti.

Rasvaista kalaahan on pitkään kehuttu monestakin syystä (fosfori, D-vitamiini, DHA+EPA, mahdollisesti muutakin). Sitäpaitsi lohi on hyvää, mikset söisi sitäkin välillä?
 
^ lohi myös älyttömän edullista nykysin. Viereinen S-matket myy lähes jatkuvasti 5e/kg norjalaista lohta.
 
Asia, joka mielestäni tullut vielä esille on ruoka-aineyliherkkyydet. Ne eivät ole siis varsinaisia allergioita, vaan yliherkkyyksiä, jota niminkin sanoo. Vaikka syntymekanismia ei tiedetä tarkkaan, niin niitä kehittyy kun samaa ruoka-ainetta käytetään jatkuivasti. Esimerkiksi Charles Poliquin sanoo, että lähes 90% (en nyt muista tarkkaa lukua) hänen testaamistaan kehonrakentajista on ollut herkkä tavallisille kehonrakentajien käyttämille ruoka-aineille, kuten kananmunat, kana, kaura, hera, kaseiini jne. Sama pätee totta kai keneen tahansa, mutta tuossa esimerkki yhdestä väestöryhmästä.

Ruoka-aineyliherkkyydet eivät ole varsinaisia allergioita ja oireetkin voivat olla hyvin huomaamattomat. Niitä ei edes välttämättä huomaa ennen kuin ongelmallisen aineen jättää pois 3-4 viikoksi. Yleistä on kuitenkin, että kehossa on pieni jatkuva tulehdustila päällä kun allergeenia tulee säännöllisesti elimistöön. Tämä aiheuttaa mm. rasvakudoksen kertymistä - asia, joka voi kiinnostaa monia. Muut oireet voi olla hyvin laajalta skaalalta vaihdellen aina päänsärystä, ripuliin ja jopa migreeneihin asti.

Ylesimpiä allergioiden ja yliherkkyyksien aiheuttajia ovat:
-Maitotuotteet
-Viljat
-Kananmunat
-Pähkinät

Tässä artikkelissa on hommaa avattu aika hyvin.

All about food sensitivities

Putoan itse juuri tuohon kategoriaan, että tykkään syödä samoja simppeleitä safkoja päivästä toiseen. Edes jonkin asteinen ruoka-aineiden kierrättäminen on kuitenkin usein suositeltavaa.
 
Esimerkiksi Charles Poliquin sanoo, että lähes 90% (en nyt muista tarkkaa lukua) hänen testaamistaan kehonrakentajista on ollut herkkä tavallisille kehonrakentajien käyttämille ruoka-aineille - -

Tarkoittaako tämä, että on veressä vasta-aineita joillekin ruuille? Tuohan on tunnettu juttu allergiapuolella, allergiatestit antavat erittäin runsaasti vääriä positiivisia, ja välillä vääriä negatiivisiakin. Tyhjää parempi ne ovat allergioiden haarukointiin, mutta altistus-välttäminen-altistus -kierto on silti ainoa luotettava tapa tunnistaa allergia.
 
Tarkoittaako tämä, että on veressä vasta-aineita joillekin ruuille? Tuohan on tunnettu juttu allergiapuolella, allergiatestit antavat erittäin runsaasti vääriä positiivisia, ja välillä vääriä negatiivisiakin. Tyhjää parempi ne ovat allergioiden haarukointiin, mutta altistus-välttäminen-altistus -kierto on silti ainoa luotettava tapa tunnistaa allergia.

En ole todellakaan ravintojuttujen ekspertti. Perusasioita olen kuitenkin yrittänyt opetella.

Käsittääkseni toimintaperiaate on sama kuin allergioissakin, eli vasta-aineet ovat veressä. Ei niitä muuten varmaankaan voitaisi vain verikokeilla testata. Labratesteissä tietääkseni pelkkä verinäyte on riittävä. Oireet eivät ole vain välttämättä yhtä voimakkaita. Allergiatesteistä en tiedä sen paremmin, että kuinka luotettavia ne ovat. Varmasti tyhjää parempia joka tapauksessa. Mainitsemasi altistus-välttäminen-altistus on tosiaankin ainoa varma keino selvittää, että onko jotain ongelmallisia ruoka-aineita. Aikaa vievää ja työlästä se on, siitä ei pääse mihinkään.
 
Sinänsä ihan kivaa tietää, että yleisimmät ruoka-aineherkkyyksien aiheuttajat on ruokavaliossani aika pieniä (vehnä, viljaa nyt syö koko maapallon väestö, mutta vehnä on se paha), maitotuotteit harvoin, pähkinöitäkin ja kananmunia epäsäännöllisesti.

Lohta syömään!
 
Food Detectivellä on helppo tsekata yliherkkyydet. Ja aloitusviestiin.. Ei todellakaan oo mitään järkeä syödä samoja ruoka-aineita joka päivä. Säännöllisyys, monipuolisuus, laatu, määrä. Siinä pyhä neliö safkaamisen suhteen. Entsyymitoiminnan saa aikas äkkiä hiipumaan syömällä samoja sapuskoja päivästä toiseen. Ja kyllä niillä ihan jokaisella vitamiinilla, hivenaineella jne. on ne omat tehtävänsä tuolla solupopulaatiossa. Mutta jokainen tehköön niinkuin parhaaksi katsoo =)
 
Asia, joka mielestäni tullut vielä esille on ruoka-aineyliherkkyydet. Ne eivät ole siis varsinaisia allergioita, vaan yliherkkyyksiä, jota niminkin sanoo. Vaikka syntymekanismia ei tiedetä tarkkaan, niin niitä kehittyy kun samaa ruoka-ainetta käytetään jatkuivasti. Esimerkiksi Charles Poliquin sanoo, että lähes 90% (en nyt muista tarkkaa lukua) hänen testaamistaan kehonrakentajista on ollut herkkä tavallisille kehonrakentajien käyttämille ruoka-aineille, kuten kananmunat, kana, kaura, hera, kaseiini jne. Sama pätee totta kai keneen tahansa, mutta tuossa esimerkki yhdestä väestöryhmästä.

Ruoka-aineyliherkkyydet eivät ole varsinaisia allergioita ja oireetkin voivat olla hyvin huomaamattomat. Niitä ei edes välttämättä huomaa ennen kuin ongelmallisen aineen jättää pois 3-4 viikoksi. Yleistä on kuitenkin, että kehossa on pieni jatkuva tulehdustila päällä kun allergeenia tulee säännöllisesti elimistöön. Tämä aiheuttaa mm. rasvakudoksen kertymistä - asia, joka voi kiinnostaa monia. Muut oireet voi olla hyvin laajalta skaalalta vaihdellen aina päänsärystä, ripuliin ja jopa migreeneihin asti.

Ylesimpiä allergioiden ja yliherkkyyksien aiheuttajia ovat:
-Maitotuotteet
-Viljat
-Kananmunat
-Pähkinät

Tässä artikkelissa on hommaa avattu aika hyvin.

All about food sensitivities

Putoan itse juuri tuohon kategoriaan, että tykkään syödä samoja simppeleitä safkoja päivästä toiseen. Edes jonkin asteinen ruoka-aineiden kierrättäminen on kuitenkin usein suositeltavaa.

Tottakai sellanen jonkintasonen kierrättäminen on todella jees, kyllä alkaa varmasti helpommin migreeniä, masennusta ja vitutusta esiintymään huomattavasti enemmissä määrin jos joka päivä vetää vuodesta toiseen samanmakuista ravintomössöä aamusta iltaan vaikka makrot, vitamiinit, hivenaineet, polyfenolit, rasvahapot jne. ois optimoitu just sopiviksi. On se syöminen kuitenkin ihmiselle psyykkisellä tasolla kuitenkin jonkinlainen nautinto, toisille isompi ja toisille pienempi. Ei varmaan kuitenkaan perustreenaajan kannata liikaa kuumottaa Charlesin jorinointeja, jos jonkunlaista variaatiota tulee aina välillä, makrot on kunnossa ja ruoka koostuu suht puhtaista raaka-aineista. Varsinaisen ravinnolla ikuisen elämän tavottelun jätän kanssa näin saastuneella pallolla omaan arvoonsa, parempi keskittyy vaan vuorotellen anaboliaan ja anti-kataboliaan. :D
 
Tungenpa huoleni nyt tähän ketjuun: Eli siis mitenkäs asia nyt lopulta on? Jos syön joka ikinen päivä vaikkapa mustikoita, vadelmia ja puolukoita (kuten omassa tapauksessani), enkä pidä taukoa juuri koskaan (muita marjoja saattaa kyllä tulla lisäksi, mutta nuo kolme on mukana joka ikinen päivä), niin "tottuuko" elimistö niihin ja huononeeko vaikutukset tms., vaiko eikö? Yhdestä suunnasta sanotaan yhtä ja toisesta toista... Sama on esimerkiksi rehujeni kohdalla. Joka ikinen päivä menee porkkanaa, tomaattia, kurkkua ja punajuurta, pinaattia ja parsaa. Joinakin päivinä muutakin, mutta noita joka ikinen päivä. Tietysti menee joka päivä paljon muitakin, mutta ongelmani ei nyt koske protskuja, hiilareita ja rasvoja. Korkeintaan oman mielenterveyden kannalta tarpeellista vaihdella nuita lähteitä. Ongelmani siis lähinnä koskee vitamiineja, antioksidantteja, hivenaineita ja kaikenmaailman hilavitkutin adaptogeenejä. :D Eli tarvitseeko pitää taukoa ja vaihtaa välillä esim. täysin toisiin marjoihin?

EDIT: Niin!! Ja mites on lisäravinteiden laita? Niitäkin kun suositellaan monessa osoitteessa kierrättämään... Itsellä mennyt vuosikaudet lähes päivittäin heraa ja kaseiinia.
 
Tungenpa huoleni nyt tähän ketjuun: Eli siis mitenkäs asia nyt lopulta on? Jos syön joka ikinen päivä vaikkapa mustikoita, vadelmia ja puolukoita (kuten omassa tapauksessani), enkä pidä taukoa juuri koskaan (muita marjoja saattaa kyllä tulla lisäksi, mutta nuo kolme on mukana joka ikinen päivä), niin "tottuuko" elimistö niihin ja huononeeko vaikutukset tms., vaiko eikö? Yhdestä suunnasta sanotaan yhtä ja toisesta toista... Sama on esimerkiksi rehujeni kohdalla. Joka ikinen päivä menee porkkanaa, tomaattia, kurkkua ja punajuurta, pinaattia ja parsaa. Joinakin päivinä muutakin, mutta noita joka ikinen päivä. Tietysti menee joka päivä paljon muitakin, mutta ongelmani ei nyt koske protskuja, hiilareita ja rasvoja. Korkeintaan oman mielenterveyden kannalta tarpeellista vaihdella nuita lähteitä. Ongelmani siis lähinnä koskee vitamiineja, antioksidantteja, hivenaineita ja kaikenmaailman hilavitkutin adaptogeenejä. :D Eli tarvitseeko pitää taukoa ja vaihtaa välillä esim. täysin toisiin marjoihin?

EDIT: Niin!! Ja mites on lisäravinteiden laita? Niitäkin kun suositellaan monessa osoitteessa kierrättämään... Itsellä mennyt vuosikaudet lähes päivittäin heraa ja kaseiinia.


Oon aika varma, että jos syöt hedelmiä, marjoja, vihanneksia ja kasviksia joka päivä niin se näennäinen haitta ("turtuminen" mikroravinteille [jota ei vissiin ole tutkitusti todistettu] ja allergisoituminen [paska mäihä]) ei paina vaa'alla läheskään yhtä paljon kuin ne hyödyt mitä niistä tulee vatsan toiminnan, vitamiinien/antioksidanttien ja mikroravinteiden kautta.

Eli don't overthink this. Vetäisin ite elämäni loppuun asti pelkkiä marjoja, tuoreita hedelmiä, vihanneksia ja tuoretta lihaa/kanaa/kalaa/kananmunia jos ei taloudelliset realiteetit tulis tielle.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom