Rypsiöljy vai oliiviöljy?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja _joku_
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Rypsi vastaan oliivi

Oliiviöljyä luullaan monesti terveellisemmäksi kuin rypsiöljyä. Näin ei kuitenkaan ole. Kotimaisessa rypsiöljyssä on vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja kuin oliiviöljyssä. Lisäksi rypsiöljyssä on runsaasti terveellistä linoleenihappoa (omega-3), jota oliiviöljyssä on vain hitusen. Rypsiöljyssä on myös huomattavasti enemmän E-vitamiinia kuin oliiviöljyssä.

Rypsi- ja raspiöljyissä on samanlaiset rasvahappokoostumukset. Suomessa puhutaankin yleisesti vain rypsiöljystä kun tarkoitetaan rypsi- tai rapsiöljyä.

Rypsiöljyn terveellisyys perustuu sen erittäin matalaan tyydyttyneiden rasvahappojen määrään. Lisäksi siinä on runsaasti ns. tyydyttymättömiä öljyhappoja. Rypsiöljy sisältää myös merkittäviä määriä elimistölle välttämättömiä rasvahappoja (linoli- ja alfalinoliinihappo). Näitä elimistö ei pysty itse valmistamaan, vaan ne on saatava ravinnosta. Rypsiöljy on myös erinomainen E- ja K-vitamiinien sekä muiden rasvaliukoisten vitamiinien lähde.


http://www.kuntolehti.com/kirjasto/ravinto/rypsioljy.html
 
´
Muistetaan kuitenkin, että tyydyttyneitäkin rasvahappooja tarvitaan ihan jo testosteronitasojenkin vuoksi. :)
 
IsoDino sanoi:
Rypsiöljyä.

Samat täällä, rypsiöljyn paremmuuden vuoksi, oliiviöljyn maku ei oikeen innosta :itku:
 
Tyhmä kysymys, viisas vastaus (toivottavasti..)
paljos tota rypsärii pitäs päivässä nauttia? mulla menee joka päivä ruokalusikallinen. :urjo:
 
Sustanooli sanoi:
Kylmäpuristettua rypsiöljyä aamu ja iltapalaan reilu ruokalusikallinen.

Aamupuuroon 2 ruokalusikallista rypsäriä ja iltasella oliiviöljyä.
Eli molempia tulee otettua. Oliiviöljy tuntuu tekevän hyvää iholle + sillä pitäisi
kai olla jonkinlaista vaikutusta elimistön rasvanpolttoon? jostain täältä senkin luin.
 
Kylmäpuristettua rypsäriä 2rkl illan kahdella viimeisellä "aterialla".
 
Kylmäpuristettua rypsiöljyä 3-4 ruokalusikallista päivässä. Lisäksi kalaa mahdollisimman paljon.
 
SeriouS sanoi:
Tyhmä kysymys, viisas vastaus (toivottavasti..)
paljos tota rypsärii pitäs päivässä nauttia? mulla menee joka päivä ruokalusikallinen. :urjo:

Riippuu aika paljon siitä, minkälainen ruokavalio sulla on, missä suhteessa proteiinia, hiilareita ja rasvaa otat, siis kuinka paljon täytyy lisätä rasvan saantia että oikea suhde täyttyy, tai kuinka paljon haluat saada kaloreita yli kulutuksesi.

1-2 rkl riittänee jos haluaa lisätä hyvien rasvahappojen saantia.
 
Rypsiöljyä hörpin. Laitan illalla n. 6rkl tonnikalaan :nolo: Ei muuten. No ehkä välillä vielä vähän riisin joukkoon, niin ei ainakaan ole riisi liian kuivaa.
 
Teet ruokas siinä rypsärissä/lisäät ruuan joukkoon niin ei tarvi erikseen juoda sitä.
 
Oliiviöljyä. Nykyään en rypsäriä käytä enää ollenkaan.

Käsittääkseni ainoat tällä hetkellä täysin "turvallisiksi" todetut rasvat on monotyydyttymättömät ja niitä oliiviöljy on pullollaan. Ja antioksidantteja. Seuraavalla painonpudotuskaudella ajattelin kyllä kokeilla korvata osan rasvasta kookosrasvalla...
 
Miuku sanoi:
Oliiviöljyä. Nykyään en rypsäriä käytä enää ollenkaan.

Käsittääkseni ainoat tällä hetkellä täysin "turvallisiksi" todetut rasvat on monotyydyttymättömät ja niitä oliiviöljy on pullollaan. Ja antioksidantteja. Seuraavalla painonpudotuskaudella ajattelin kyllä kokeilla korvata osan rasvasta kookosrasvalla...

Samat syyt mullakin osittain. Lisäksi rypsiöljyssä on liikaa omega 6-sarjan rasvahappoja, joita ei tartte saada tuollaisia määriä. Nuo kasviöljyistä saatavat omega-3 rasvahapot ei muutenkaan vastaa kalaöljyjä. Niistä kyllä elimistö syntetisoi EPA:a ja DHA:ta, mutta prosessi on hieman konstikkaampi. Syön pelkästään kalaöljyä ja pellavansiemenöljyä (ei niin paljon omega kutosia) oliiviöljyn lisäksi. Oliiviöljyn makuun tottuu. Ja ei tietty kannata kaikista halvinta paskaa mennä ostamaan. Mustia oliiveja tulee muutenkin paiskottua salaatteihin ym.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom