Ruoka kallistuu ennätystahtia

Sydämeni itkee verta, kun kuulen että joku heittää ruokaa roskiin. :(

Älä itke ei sitä ruokaa niin paljoa mene roskiin...kastikkeen rippeet jne. :) Mä oon se meidän jätemylly joka aina tyhjää lopuksi tenavienki lautaset, mutta nyt kun pitäs koittaa vähän dieetata niin on jäänyt jämät syömättä :D Oon ollu pienestä pitäen tarkka siitä että ruokaa ei heitetä roskiin ja jos heitetään niin se on "arvotonta".
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kyllä sillä satsin tekee, muttei sellasta missä makaronit, jauhelihat yms. ovat inhimillisessä suhteessa (= peruslihansyöjä) ja mistä koko perhe kolme söisi. Hyvä jos yksinkään...:D

No ok myönnän lievän liioittelun, 4-5e per satsi. Mutta kevyesti syö kolme kertaa, ainakin meillä. Toisin ehkä niillä jotka leikkivät lihotussikaa.
Samalla rahalla saa paketin parempaa jäätelöä, mikä menee kerralla.
 
No jos nyt tahdot vaikka syödä punaista kookoskanacurrya ja riisiä yhtenä päivänä, ostat 800gr paketin kanaa ja purkin currytahnaa, tuoreita kasviksia jne joista menee n. 1/10 ruokaan. Toki voit tehdä ruokaa 10x määrän ja syödä sitä pari viikkoa.

Entäs jos tahdotkin kaalilaatikkoa? Ostat kaalin, sitä pitää ostaa semmonen 4kg kerä josta jaksat syödä ehkä 250gr. Reilu kolme kiloa pilaantuu. Tokihan voisit tehdä kaalikääryleitä, kaalipataa, kaalikeittoa, kaalilaatikkoa, kaalilettuja, kaalisalaattia, kaalipiirakkaa jne. Silti sulle jäisi vielä kaksi kiloa kaalia jäljelle.

Jne.

Kaiken kun kärjistää niin toki näin.

Tyhmä pitää ihmisen olla jos ostaa ruokaa niin paljon että sitä joutuu heittämään pois. Jos esim sen kaalin kanssa tommosta probleemaa pukkaa niin ei muutakun koettaa olla ilman. Kyllä mä ainakin himassa teen vaikka sun mitä ruokaa eikä koskaan tule sitä ongelmaa että pitää heittää pois. Jos teen vaikka tortilloja niin ylijäävät rehut syö joskus kanan kanssa pois ja se lettujen päälle menevä tökötti seuraavaan pastaan ruokacremen tilalle. Järkeä saa käyttää.
 
Ei se kuule parin lapsen kanssa asuessa itsestäänselvää ole ettei ruokaa joudu pois heittämään jos ei tahdo.
Eilenkin meni roskiin melkein kokonainen rinkeli, muutama tuore leipäpala, puolikas purkki jugurttia (tuotakin syötiin useana päivänä). Lisäksi toki kaikki mitä viskellään/tiputellaan milloin minnekin, tai sitten ei vain jakseta syödä lautasta tyhjäksi.

Sääli heittää kallista ruokaa pois mutta minkäs teet? Pitäskö lapset ruokkia edellisen päivän biojäteastioista, ruoanjämistä? Ei meillä kuitenkaan mitään paskaa syödä ja kun ruokaan tahdotaan vaihtelua niin semmoinen "kanaa 10 päivää putkeen" ei oikein toimi. Eikä muutenkaan pakastettu ruoka ole kovin herkullista. Eilinen sapuska esim. lihapadoissa on ihan ok, jopa parempaa kuin vasta tehtynä, mutta esim. jauhelihaa sisältävä ruoka onkin seuraavana päivänä jo käytännössä pilalla, maun suhteen.
 
Ei meillä kuitenkaan mitään paskaa syödä ja kun ruokaan tahdotaan vaihtelua niin semmoinen "kanaa 10 päivää putkeen" ei oikein toimi. Eikä muutenkaan pakastettu ruoka ole kovin herkullista. Eilinen sapuska esim. lihapadoissa on ihan ok, jopa parempaa kuin vasta tehtynä, mutta esim. jauhelihaa sisältävä ruoka onkin seuraavana päivänä jo käytännössä pilalla, maun suhteen.

Jos vuorokauden jääkaapissa ollut jauheliharuoka on jonkun mielestä "pilalla" niin mielestäni on turha sanoa mitään ruuan kalliista hinnasta jos ei arkiruokana pysty syömään samaa sapuskaa kahtena päivänä peräkkäin. Vaihtelu ruuassa on eri juttu mutta tämä kuulostaa vain nirppanokkaisuudelta ja hienostelulta omaan korvaan. Vaikka arjesta tahtookin tehdä välistä juhlaa niin kyllä käytäntö sanelee sen, että arkiruoka on yleisesti ottaen vaan yksinkertaisempaa kun juhla-ateria. Vai herääkö joku valmistamaan työeväät klo 0400 ettei vaan tarvi uudelleen lämmittää sapuskaa?
 
Ruuan hinta nousee yhä ensi vuonna

Paineet ruoan hinnannousuun jatkuvat myös ensi vuonna, ennakoi Elintarviketeollisuusliitto (ETL).

Elintarviketeollisuuden selvityksen mukaan alan kustannukset nousevat ensi vuonna keskimäärin 5,5 prosenttia. Tänä vuonna kustannusnousu on 9,1 prosenttia.

Raaka-ainekustannukset nousevat myös ensi vuonna muita kustannuseriä nopeammin. Energiakustannusten ennakoidaan nousevan ensi vuonna selvästi maltillisemmin kuin tänä vuonna.

"Kustannusvaihteluiden pitäisi siirtyä nopeammin elintarvikkeiden kuluttajahintoihin", toteaa ETL:n toimitusjohtaja Heikki Juutinen liiton tiedotteessa.

Kustannukset ovat Juutisen mukaan jo niin korkeat, että ne rokottavat alan yritysten kannattavuutta.

Energiateollisuuden kustannusselvitys tehtiin liiton jäsenyrityksille. Liitolla on kaikkiaan 300 jäsenyritystä.
http://www.hs.fi/talous/Ruuan+hinta+nousee+yhä+ensi+vuonna/a1305548864465
 

Saa se tuosta IMO vähän noustakkin. Veikkaan että lidlin ja bonuskorttikauppojen erot sen kun kasvavat ja niitä tosiaan tuetaan esim.ostin tänään kilon maapähkinävoita 4€(kallista?). Ja tosiaan, itekkin syön samaa ruokaa monesti n.10x. Ainoo lihansyöjä oon taloudessa, silti monesti ostan parin kilon köntin naudanlihaa jossa viimeinen käyttöpäivä(en oo vuosiin ostanut muista kun alennettuja ellei normihinnalla edullisempaa vaihtoehtoa), ja se menee muutamassa päivässä. Menis nopeamminkin, jos jokaisella ruualla söis lihaa, kun kuitenkin 7x päivässä ruoka ja aina väh.30g proteiinia. Vaikea kuvitella sellainen tilanne että ruokaa lentäisi roskikseen :D
 
Ja yllättyneitä, tästä jälleen kerran 0-tutkimuksesta olivat: -----

Tutkimus: Yhä isompi osa ruuan hinnasta kaupan kassaan

Kauppa lohkaisee aiempaa isomman siivun ruuan hinnasta. Näin kertovat Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT ja Pellervon taloustutkimus PTT.

Kaupan saama osuus on nyt keskimäärin 29 prosenttia, eli kymmenen prosenttiyksikköä suurempi kuin vuonna 2000.

Samaan aikaan maataloustuottajien ja kotimaisen elintarviketeollisuuden saama osuus on pienentynyt. Maataloustuottajien osuus on nyt hieman yli 10 prosenttia, eli neljä prosenttiyksikköä aiempaa pienempi. Kotimaisen elintarviketeollisuuden osuus on pienentynyt 34:stä noin 28 prosenttiin.

Suurimpana syynä tähän on tutkijoiden mukaan vähittäiskaupan keskittyminen ja ketjuuntuminen. Sen vuoksi vähittäiskaupan neuvotteluasema on vahvistunut.

"Tutkimustulokset antavat viitteitä Suomen elintarvikemarkkinoiden epätäydellisestä kilpailusta, jossa vähittäiskaupalla on selkeä ylivoima suhteessa kotimaiseen elintarviketeollisuuteen ja maataloustuotantoon", sanoo professori Jyrki Niemi MTT:stä.

Ruoka on Suomessa edelleen kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa. Kova hinta johtuu etenkin ruuan korkeasta arvonlisäverosta.


http://www.hs.fi/talous/Tutkimus+Yhä+isompi+osa+ruuan+hinnasta+kaupan+kassaan/a1305549060524
 
Muutaman kuukauden päästä tulee tutkimus : "Tutkimus ruoan hintaan vaikuttamisen tutkimisesta" ja 5 vuoden päästä maidon hinta alenee 5 senttiä, kaikki ovat tyytyväisiä. :D
 
Toisaalla huomattiinkin jo kuinka numeroita pyörittelemällä saadaan tuo prosenttiosuus näyttämään pieneltä, vaikkei tuo 10%:kaan aivan pieni nousu ole.
Pyöritelläänpä siis hieman:

Onpas hämmentävän maltillisesti ilmaistu asiat prosenttiyksikkömuutoksilla eikä prosentuaalisilla muutoksilla. Kaupan osuuden kasvu kymmenellä prosenttiyksiköllä 19->29% edustaa kuitenkin melkein 53 prosentin nousua... ja vastaavasti maataloustuottajien 14->10% eli neljän prosenttiyksikön lasku tarkoittaa että heidän osuutensa kakusta on lähes 30% pienempi kuin aiemmin.

Kauppa(kartelli) se on mikä kannattaa.
 
Toisaalla huomattiinkin jo kuinka numeroita pyörittelemällä saadaan tuo prosenttiosuus näyttämään pieneltä, vaikkei tuo 10%:kaan aivan pieni nousu ole.
Pyöritelläänpä siis hieman:



Kauppa(kartelli) se on mikä kannattaa.

Pyöritettiin lukuja miten halutaa, tehdään mitä tahansa tutkimuksia niin ruoan hinta on suomessa korkea ja tulee nousemaan niin kauan asiakkaat vaatii lisää valikoimaa kauppoihin. Yksi ongelma on myös esimerkiksi hedelmä ja vihannesosaston ihmeellinen "kukoistus" suomessa (toimii myös muihin tuoretarvikkeisiin). Massat on niin järkyttäviä että ensinnäkin niiden rakentamiseen menee liikaa aikaa ja toiseksi hävikki kasvaa. Saksassa ja Ranskassa huomasin näiden massojen koon olevan huomattavasti pienempiä, illalla kaupoissa oli lähinnä rippeet jäljellä.
Myös einesosasto on suomalaisten elintarvikejättien keksimä kusetus (saarioinen, hk, pouttu, jne.). Sitä einestä ei muualla euroopassa ole samalla lailla. Ja se eines on semmoinen hävikin kerääjä, että oksat pois.

Eli minun oman "tutkimuksen" mukaan ruoan hinta saataisiin suomessa alas sillä, että asiakkaat lakkaisivat ostamasta eineksiä. Nyt kaupoissa nähtävistä eineksistä kun leikkaisi 80% pois, jäisi silti kaikki peruspaskalihapullat jne. hyllyyn mutta loppuisi tuo älytön uutuuksien lanseeraaminen. Ruokaan pitää mennä rahaa, sen tekemiseen PITÄÄ mennä myös aikaa. Ja jos suomalaiset haluavat ruokaa missä ei ole säilöntäaineita ja se säilyy vuoden huoneenlämmössä niin vittuoikeesti!

Ja tehokkaampi Jit periaate kaupoille antaisi myös ruoanhinnan alentamiselle sijaa. Se tietty lähtee taas sieltä asiakkaasta. Pienet tuotepuutteet kun hyväksyttäisiin, niin olisi huomattavasti helpompaa.

Siitä olen samaa mieltä että tämä 2 ketjun yhtälö on perseestä. Kolmas varteenotettava kilpailija tekisi terää. Toisaalta itsepä asiakkaat valitsevat ja jos Lidl ei ole suureksi kasvanut niin jaa-a...
 
Myös einesosasto on suomalaisten elintarvikejättien keksimä kusetus (saarioinen, hk, pouttu, jne.). Sitä einestä ei muualla euroopassa ole samalla lailla. Ja se eines on semmoinen hävikin kerääjä, että oksat pois.

Tämä on varmaankin totta! Barcelonassa lomalla ollessani yritin nälkään ettiä JOTAIN MITÄ tahansa einestä syötäväksi koska alkoi se patongin syöminen jo tökkimään mutta ei. Ainut minkälöysin koko kaupasta oli joku pastakinkku setti. Eineksethän ne siellä "alelaareissa" aina näkyy olevan.

Jotain plussaa "omalle" k kaupalle että aletuotteiden hinnoittelua on järkeistetty. "viimmeinen käyttöpäivä" eväät näytti olevan -50% ja "viimmeinen myyntipäivä" -30%.
 
Myös einesosasto on suomalaisten elintarvikejättien keksimä kusetus (saarioinen, hk, pouttu, jne.). Sitä einestä ei muualla euroopassa ole samalla lailla. Ja se eines on semmoinen hävikin kerääjä, että oksat pois.
Tämä on kyllä aina yhtä huvittavaa kun ulkomaille menee, ihmettelee että missä ne einekset nyt on. No eihän siellä niitä ole! :D Olis kyllä ihan kätevää reissussa missä ei ole ruan teko mahdollisuuksia niin ostaa eineksiä. Suomessahan en niitä hirveästi käytä, paitsi saarioisen maksalaatikko :kuola: Toisaalta näissä maissa on usein aivan perus ravintoloissa syöminen paljon halvempaa kuin suomessa, niin varmasti siellä paikalliset käy sitten enemmän syömässä kun tarvii nopeasti saada syötävää.
Tässähän olis jollekin innokkaalle kauppiaalle markkinarako, eli ottaisi vähän keski/etelä-eurooppalaista mallia kaupan rakenteeseen ja koittaisi siten pitää hinnat alhaisempina. :-D
 
Siitä olen samaa mieltä että tämä 2 ketjun yhtälö on perseestä. Kolmas varteenotettava kilpailija tekisi terää. Toisaalta itsepä asiakkaat valitsevat ja jos Lidl ei ole suureksi kasvanut niin jaa-a...

Unohdit Tradekan, jolla on reilun 10% markkinaosuus (tuplasti Lidlin).
Mutta eipä ne hinnat sen halvempia Siwoissa ja Valintataloissakaan ole.
 
Pyöritettiin lukuja miten halutaa, tehdään mitä tahansa tutkimuksia niin ruoan hinta on suomessa korkea ja tulee nousemaan niin kauan asiakkaat vaatii lisää valikoimaa kauppoihin. Yksi ongelma on myös esimerkiksi hedelmä ja vihannesosaston ihmeellinen "kukoistus" suomessa (toimii myös muihin tuoretarvikkeisiin). Massat on niin järkyttäviä että ensinnäkin niiden rakentamiseen menee liikaa aikaa ja toiseksi hävikki kasvaa. Saksassa ja Ranskassa huomasin näiden massojen koon olevan huomattavasti pienempiä, illalla kaupoissa oli lähinnä rippeet jäljellä.
Myös einesosasto on suomalaisten elintarvikejättien keksimä kusetus (saarioinen, hk, pouttu, jne.). Sitä einestä ei muualla euroopassa ole samalla lailla. Ja se eines on semmoinen hävikin kerääjä, että oksat pois.

Eli minun oman "tutkimuksen" mukaan ruoan hinta saataisiin suomessa alas sillä, että asiakkaat lakkaisivat ostamasta eineksiä. Nyt kaupoissa nähtävistä eineksistä kun leikkaisi 80% pois, jäisi silti kaikki peruspaskalihapullat jne. hyllyyn mutta loppuisi tuo älytön uutuuksien lanseeraaminen. Ruokaan pitää mennä rahaa, sen tekemiseen PITÄÄ mennä myös aikaa. Ja jos suomalaiset haluavat ruokaa missä ei ole säilöntäaineita ja se säilyy vuoden huoneenlämmössä niin vittuoikeesti!

Ja tehokkaampi Jit periaate kaupoille antaisi myös ruoanhinnan alentamiselle sijaa. Se tietty lähtee taas sieltä asiakkaasta. Pienet tuotepuutteet kun hyväksyttäisiin, niin olisi huomattavasti helpompaa.

Siitä olen samaa mieltä että tämä 2 ketjun yhtälö on perseestä. Kolmas varteenotettava kilpailija tekisi terää. Toisaalta itsepä asiakkaat valitsevat ja jos Lidl ei ole suureksi kasvanut niin jaa-a...

Sulla on selkeästi kokemusta aiheesta. Kuten itselläkin. Tosiaan, Saksassa, halvemmissa kaupoissa, kasvikset jne loppuivat viimeistään kello 17.00 ja sen jälkeen myytiin ei-oota. Sitten ne kaupat joissa valikoimaa piisaa 20-21 saakka, ovat myös kalliimpia, aivan samanhintaisia kuin Suomessa, vaikkapa Karstadt, Kaufhof ja esim. Tengelmann, tietyiltä osin. Ne joissa valikoima loppui kesken jos et ollut ajoissa, olivatkin sitten sen noin 70-50% halvempia kuin Suomessa.

Eineksiä ei tosiaan ulkomailla ole. Saksassa taasen omaa luokkaansa ovat pakastepitsat. Jokaisessa, pienessäkin kaupassa suuri osa kaupasta on varattu Dr. Oetkerin pitsoille. Ja niitä muuten sitten ostetaankin. 99%:lla saksalaisesta "hausfrausta" on läjä pakastepitsoja ostoskärrissään.

Bonuskortit pois, einekset vittuun ja ruoan hinta alas + valikoimat järkeviksi. Näillä eväillä hinnat putoaisivat ainakin 30%.
 
Tutkimus: Yhä isompi osa ruuan hinnasta kaupan kassaan.

Kauppa lohkaisee aiempaa isomman siivun ruuan hinnasta. Näin kertovat Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT ja Pellervon taloustutkimus PTT.

Kaupan saama osuus on nyt keskimäärin 29 prosenttia, eli kymmenen prosenttiyksikköä suurempi kuin vuonna 2000.

Samaan aikaan maataloustuottajien ja kotimaisen elintarviketeollisuuden saama osuus on pienentynyt. Maataloustuottajien osuus on nyt hieman yli 10 prosenttia, eli neljä prosenttiyksikköä aiempaa pienempi. Kotimaisen elintarviketeollisuuden osuus on pienentynyt 34:stä noin 28 prosenttiin.

Suurimpana syynä tähän on tutkijoiden mukaan vähittäiskaupan keskittyminen ja ketjuuntuminen. Sen vuoksi vähittäiskaupan neuvotteluasema on vahvistunut.

"Tutkimustulokset antavat viitteitä Suomen elintarvikemarkkinoiden epätäydellisestä kilpailusta, jossa vähittäiskaupalla on selkeä ylivoima suhteessa kotimaiseen elintarviketeollisuuteen ja maataloustuotantoon", sanoo professori Jyrki Niemi MTT:stä.

Ruoka on Suomessa edelleen kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa. Kova hinta johtuu etenkin ruuan korkeasta arvonlisäverosta.
 
Tässä taas yksi artikkeli mikä aiheuttaa hetkeksi vihaa ja sanakopua, mutta on jo ensi viikolla unohduksissa eikä kukaan vätys tee asialle mitään. Ai miksikö? Koska: Suomi.

Ruokakaupoilla liikaa valtaa

Kilpailuviraston mielestä päivittäistavarakauppa jyrää ostovoimallaan tavarantoimittajia monilla tavoilla, joita voi pitää terveen kilpailun kannalta kyseenalaisina.

Kaupan vahvasta asemasta kertovat varsinkin tavarantoimittajien maksamat vastikkeettomat markkinointirahat ja riskien siirto tavarantoimittajille. Myös kaupan omien tuotemerkkien yleistyminen voi haitata kilpailua, Kilpailuvirasto katsoo tänään julkistetussa selvityksessään.

Suomen päivittäistavaramarkkinoita hallitsevat S-ryhmä ja Kesko, joilla oli toissa vuonna yhteensä noin 80 prosentin markkinaosuus.
Yksiselitteisesti kiellettyjä, vakavia kilpailunrajoituksia ei selvityksessä havaittu. Silti alan käytäntöjä koskeville jatkotoimille on Kilpailuviraston mielestä selkeä tarve.

Kilpailuvirasto tutki asiaa muun muassa kaupalle ja elintarviketeollisuudelle suunnattujen kyselyjen avulla. Mukana olivat liha-, leipomo-, mylly- ja lemmikkieläinruokateollisuus.

Iso osa tavarantoimittajista katsoi, ettei saa kaupalle maksamilleen markkinointirahoille muuta vastiketta kuin pääsyn kaupan valikoimiin. Monia oli myös vaadittu ostamaan takaisin myymättä jääneet tuotteet.


http://www.hs.fi/kotimaa/Kilpailuvirasto+Ruokakaupoilla+liikaa+valtaa/a1305553087143
 
Tämä on kyllä aina yhtä huvittavaa kun ulkomaille menee, ihmettelee että missä ne einekset nyt on. No eihän siellä niitä ole!

Tule englantiin. Ei einekset ainakaan lopu kaupoista kesken.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom