Pyöritettiin lukuja miten halutaa, tehdään mitä tahansa tutkimuksia niin ruoan hinta on suomessa korkea ja tulee nousemaan niin kauan asiakkaat vaatii lisää valikoimaa kauppoihin. Yksi ongelma on myös esimerkiksi hedelmä ja vihannesosaston ihmeellinen "kukoistus" suomessa (toimii myös muihin tuoretarvikkeisiin). Massat on niin järkyttäviä että ensinnäkin niiden rakentamiseen menee liikaa aikaa ja toiseksi hävikki kasvaa. Saksassa ja Ranskassa huomasin näiden massojen koon olevan huomattavasti pienempiä, illalla kaupoissa oli lähinnä rippeet jäljellä.
Myös einesosasto on suomalaisten elintarvikejättien keksimä kusetus (saarioinen, hk, pouttu, jne.). Sitä einestä ei muualla euroopassa ole samalla lailla. Ja se eines on semmoinen hävikin kerääjä, että oksat pois.
Eli minun oman "tutkimuksen" mukaan ruoan hinta saataisiin suomessa alas sillä, että asiakkaat lakkaisivat ostamasta eineksiä. Nyt kaupoissa nähtävistä eineksistä kun leikkaisi 80% pois, jäisi silti kaikki peruspaskalihapullat jne. hyllyyn mutta loppuisi tuo älytön uutuuksien lanseeraaminen. Ruokaan pitää mennä rahaa, sen tekemiseen PITÄÄ mennä myös aikaa. Ja jos suomalaiset haluavat ruokaa missä ei ole säilöntäaineita ja se säilyy vuoden huoneenlämmössä niin vittuoikeesti!
Ja tehokkaampi Jit periaate kaupoille antaisi myös ruoanhinnan alentamiselle sijaa. Se tietty lähtee taas sieltä asiakkaasta. Pienet tuotepuutteet kun hyväksyttäisiin, niin olisi huomattavasti helpompaa.
Siitä olen samaa mieltä että tämä 2 ketjun yhtälö on perseestä. Kolmas varteenotettava kilpailija tekisi terää. Toisaalta itsepä asiakkaat valitsevat ja jos Lidl ei ole suureksi kasvanut niin jaa-a...