Riistaruoka

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja japa
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
16.12.2002
Viestejä
6 673
No tämä threadi ei hirveästi saa postauksia mutta onhan täällä jonkin verran metsästäjiä ja varmaan muutkin ovat syöneet riistaruokaa, joten hieman kokemuksia ja jos on niin reseptejä.
Tuossa itse juuri söin teeripaistia ja muusia.. röyh ja hyvää oli.
Ainut mitä olen huomannut niin riistaruoka tarviaa minun makuun aika paljon suolaa ja aikaisemmin ollaan aina lihoihin hierottu suolaan ennen paistamista kuten nytkin mutta tuli mieleen että millaisen säväyksen esim. kanalintu paisti saisi jos suolaisi ne jo siinä vaiheessa kun nylkee ja pakastaa lihat. Kun nytkin tuntui että se suola ei kunnolla kerennyt tarttua lihaan paistamisen aikana.
Tässä yleisin tapa millä meillä laitetaan teertä ja metsoa:
Elikkä kokonainen lintu johon hierotaan riistamaustetta ja suolaa ja peitetään pekonilla(pekoni vain estää lihan kuivumisen rintapalojen ja muiden lihojen päällä). Linnun sisälle laitetaan porkkanoita ja sipulia.
Koko lintu mausteineen laitetaan paistopussiin ja uuniin. Joku 150 astetta ja pari tuntia. Ja sitten syömään:kuola:
Tässä viellä viitteeliset ravintoarvot:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=753&lang=fi

Metsoa ollaan joskus jouluna laitettu muuten samaan tapaan mutta kun se on ollut kypsä ja otettu uunista niin ollaan valeltu se viskillä ja liekitetty se. Silloin siihen tulee pintalihaan viellä oma makunsa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Hyvää.
 
Riistaruoat on huonosti valmistettuina huonoja, mutta hyvin valmistettuina
parhautta :kuola:
Tuntuu että ne on valitettavan helppo ryssiä.

En ole vielä sillä tasolla, että ravintoarvot, dieetti- tai massakaudet etc
määrittelis ruokavaliota.
Ja riistaruoat on kyllä mun listoilla top notch mättöä :rock:

Valitettavasti olen niin kädetön, köyhä ja aina kiireessä että harvoin niitä
tulee syötyä :(

En myöskään tunne mitään eettisiä / omantunnon tuskia elukoiden syömisestä, kerran pamahtaa tai kalikalla niskaan ja otus tapaa luojansa.
Hauska joskus ajatella ruokapöydässä esim. jalkapaloja mutustellessa,
että joku otus on käpötellyt menemään näillä herkullisilla töpöillä.

Poro, riistalinnut, jänikset, fisut, hirvet, kaikki menee :kuola:
 
Sorsapaisti johon lisätty sianlihaa, teeripaisti, jänispaisti jne..Kaikki onnistuessaan tosi hyviä ruokia..Joskus kun sais vielä ammuttua metson tai hanhen niin pääsis niitäkin testaamaan.
 
kerran oon teerenpaistia syönyt pottujen ja ruskean kastikkeen kera. parasta kotiruokaa mitä olen ikinä syönyt. voisin syödä sitä jokapäivä, nam.
 
Nuorempana kotona asuessa tuli riistaa syötyä ihan urakalla, kun kaksi isoveljeäkin metsästeli ja kaikkien kolmen linnut meni samaan talouteen. Parhaimpina syssyinä joku 60-70 riistalintua saaliina yhteensä. Siinä tuli syötyä monenlaista: teertä, metsoa, pyytä, kyyhkyä, sorsia joka sorttia, jänistä. Ja tietysti hirveä, joka oli sitä "normaalia" lihaa, jota käytettiin paisteissa ja jauhelihana.

Parasta ehdottomasti nuoren pyyn murea liha kermassa haudutettuna. Ensin keitellään lihat irti luista, ruskistetaan voissa pannulla sipulin kera ja sitten lopuksi tuo kermahaudutus. :kuola: Ahh, tulipas nälkä..
 
Dieetilläkin erittäin hyvä vaihtehto on saksanhirvikäristys...6g rasvaa ja jopa 20g proteiinia ja helppo maustaa ja maistuu mahtavalle sekavihannesten kansa...:kuola:
 
Tähän mennessä parasta riistaruokaa on lintukäristys, eli veistetään jäisestä hanhesta/teerestä yms. ohuita siivuja ja käristetään voissa:nolo: kuumalla pannulla. Ei liian pitkää kypsennystä, tulee muuten maksan makuista ruokaa..(omakohtaisia kokemuksia). Suolaa riistaruoka kaipaa ehdottomasti ja melko reilusti.. Itse olen käyttänyt myös soijaa ja toimii melko hyvin:rolleyes: . Käriste on taivaallista jos vielä raaskii kermaa lorauttaa reilulla kädellä:kuola: . Toinen hyvä resepti on sorsalle; ensin pyöräytys pannulla jotta lihassyyt umpeutuu eikä lintu pääse liikaa kuivumaan, keitetään lihat irti ja tehdään soppaa sveitsiläistä juustokeittoainesta ja aurajuustoa liemipohjana käyttäen. Sekaan vihanneksia yms. maun mukaan. Keitosta tulee melko paksu mutta sitäkin maukkaampi:kuola:
 
arnold1987 sanoi:
Dieetilläkin erittäin hyvä vaihtehto on saksanhirvikäristys...6g rasvaa ja jopa 20g proteiinia ja helppo maustaa ja maistuu mahtavalle sekavihannesten kansa...:kuola:
on muuten aivan perkeleen paskaa. todellinen pettymys, sitkeää ku kumi. joskus erehdyin kaupan pakaste altaasta moista shittiä ostaan:(
 
neutraali sanoi:
on muuten aivan perkeleen paskaa. todellinen pettymys, sitkeää ku kumi. joskus erehdyin kaupan pakaste altaasta moista shittiä ostaan:(

En ole koskaan kokeillut noita kaupan lihoja mutta esim. mutta jäisestä hirven lihasta sellaisia lastuja vuollaan ja maustetaan oman maun mukaan niin hirveä hyvää....Aivan kuin kebab lastuja mutta paljon parempaa maultaan...:kuola:
 
neutraali sanoi:
on muuten aivan perkeleen paskaa. todellinen pettymys, sitkeää ku kumi. joskus erehdyin kaupan pakaste altaasta moista shittiä ostaan:(

Sen pitäisi antaa keittyä "hiljaisella tulella" yli tunnin verran, aina välillä nestettä lisäten. Hyvä nyrkkisääntö on se, että lisää siihen litran vettä ja keittää sitä kunnes vesi on haihtunut.
 
neutraali sanoi:
on muuten aivan perkeleen paskaa. todellinen pettymys, sitkeää ku kumi. joskus erehdyin kaupan pakaste altaasta moista shittiä ostaan:(

Minkähänlaista se sun oli? levyinä jotka piti jäätyneenä ruveta paistamaan. Sitten kun oli kypsää heitin vihannekset sekaan ja haudutin ne nesteet pois vihanneksia valmistellessa. ei minusta ainakaan mitään sitkeää ollu...tää on sellanen pieni 260g paketti!
 
AJ Styles sanoi:
Sorsapaisti johon lisätty sianlihaa, teeripaisti, jänispaisti jne..Kaikki onnistuessaan tosi hyviä ruokia..Joskus kun sais vielä ammuttua metson tai hanhen niin pääsis niitäkin testaamaan.
´

niinpä..pitäs vaan lähtee semmosille apajille et olis niitä metsoja ja hanhia:kippis1:
 
Aaah, riistaruokathreadi!

Hirvenlihasta tulee tehtyä kaikenlaista sillointällöin, kun sitä joka syksy pakastimeen sulloo. Hirvestä parasta tulee mielestäni kun tekee käristystä, tai sitten marinoi fileenkappaleen, mikä ruskistuksen jälkeen menee uuniin kannelliseen astiaan hetkeksi -> jää punakaksi sisältä -> hyvää.

Riekko on myös hyvää, paistaa voi joko kokonaisena pannulla välillä kääntäen jotta paistettua tulee joka puolelta, tai sitten irrotella rintapalat ja fileet ja paistaa vain ne. Jalkoja ja siipiä ei tule säästettyä jos ei paista kokonaisena. Rosepippurimaustettuna ihan jees :thumbs:
 
ehdottomasti nuoren pyyn murea liha kermassa haudutettuna. totta puhut! tai sitte paukauttaa sellaset 12kpl taveja ja äiti laittaa ne kermassa haudutettuna ai ai ai! viime syksynä tuli ammuttua 9kpl hanhia kaikki syöty! mutta ei oo pyyn ja taven lihan voittanutta!
 
Hirvikäristys on ihan ykkönen; laitan puolet nesteestä aina olutta -antaa mureutta ja hieman maltaista makua. Samoin jänispataan osa nesteestä olutta. Juppe saa sekaansa aina myös hieman paistettua pekonia. Riistaliha on sitä parasta herkkua, melkein joka viikonloppu sitä tulee laitettua jossain muodossa. Jollen valittaisi ajanpuutetta, laittaisin riistaruokaa joka pv -mielummin vapaana luonnossa elänyttä kuin tehotuotettua.
 
Tulipas eilen syötyä 4 tuntia uunissa haudutettua poron paistia... ja muusia NAM. Pitkästä aikaa maistui ruoka tällekkin tytölle :kuola: Voi kun tuollaista herkkua sais useamminkin.
 
Hirvisuosikit ja pyy experimentiaali:

Routapaukku Antti Heikkilän kirjasta: Jäinen hirvipaisti folioon ja uuniin 100celssiusta ja pois kun sisällä 75. Paistimittari ehdoton, kylmpi on raakaa (kokeiltu on) ja varsinkin ulkofilee murenee jos ylikypsää. Sitten marinaadiksi rosmariiniä, soijaa, pippuria suolaa <edit> valkosipuli </edit>ja annetaan olla siinä vuorokausi. Hätäilijät voi leikata paistin sopiviksi paloiksi ennen marinointi.

Vappuna kokeilin pyyvartaita: pyy sopiviksi paloiksi, ja rypsi suola pippuri marinaadiin maustumaan (joku yrtti olisi varmaan sopinut lisäksi?) sitten pekonia palonympärille ja tikkuun. Koipiin en laittanut pekonia, kuivivat mutta syötäviä mutta täkkä palat aivan loistavia.

Vasan/ylivuoteisen _sisäfileen_ laittaa 1.5cm siivuiksi ja pannulla paistaa voissa, ja sitten antaa hautua kermassa. <- Aivan ykkönen.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom