http://westsidebar.net/ravinto.htm
""Järkevä painonhallinta: Syklitys (metodi esitelty mm. Massaa! Voimaa! –kirjassa)
Voimanostaja on usein tilanteessa, jossa hän haluaa muuttaa painoansa johonkin suuntaan. Tarkoituksena olisi saada lisäpainon myötä suurempia rautoja liikkeelle tai sitten vastaavasti tähtäimessä voisi olla pääseminen pienempää painoluokkaan. Tavoitteena voisi olla myös jonkun tietyn lihasryhmän kasvattaminen ja tätä kautta voimatason parantaminen.
Kokeilemisen arvoinen metodi painon hallitsemiseen voisi olla esimerkiksi syklittäminen. Syklittämisellä tässä yhteydessä tarkoitetaan päivän energiamäärän vaihtelua aina tietyin väliajoin. Syklittäminen aloitetaan lisäämällä reilusti kaloreita reilusti yli normaalinkulutuksen (esim. 500 - 1000 kcal), jolloin luodaan elimistölle lihas- ja voimatasolle erinomaiset edellytykset kehittymiselle. Elimistö tottuu kuitenkin hyvin äkkiä ylimääräisen energian saantiin ja alkaa enenevässä määrin lisäämään ei-toivotun rasvakerroksen määrää kropassa. Plus-kaloreilla ei näin ollen kannata olla kuin KORKEINTAAN 2 viikkoa kerrallaan.
Plus-vaiheen jälkeen aloitetaan Miinus-vaihe, jolloin energiamäärää tiputetaan reilusti alle normaalikulutuksen (esim. 500 - 1000 kcal). Kun ruokamäärää näin yllättäen tiputetaan reilusti, menee elimistö shokki-tilaan, jolloin se alkaa tehokkaasti polttamaan ylimääräisiä kehon rasvavarastoja. Elimistö tottuu hyvin äkkiä myös miinuskaloreihin ja menee lopulta ”säästöliekille”, jolloin se ei kuluta enää niin paljoa. Näin ollen miinuskalorivaiheessakaan ei kannata olla kuin KORKEINTAAN 2 viikkoa. Tämän jälkeen palataan taas Plus-vaiheeseen, jolloin elimistö alkaa jälleen erittäin tehokkaasti käyttämään saamaansa ylimääräistä energiamäärää.
Koska elimistö ei voi “tietää“, kuinka kauan tämä edullinen vaihe kestää, pyrkii se käyttämään mahdollisimman järkevästi ruoka-aineet ja rasvaa ei vähään aikaan kovinkaan paljoa kroppaan tartu ja näin ollen positiivinen kierre on valmis. Tässä esimerkissä syötiin ylikulutusvaiheessa aina 500 - 1000 ylimääräistä kilokaloria ja miinusvaiheessa 500 - 1000 kilokaloria vähemmän kuin normaalikulutus. Kuitenkin ensimmäisessä vaiheessa pyrittiin optimoimaan lihasten kasvu ja toisessa vaiheessa optimoitiin rasvan palamista, joten jos homma on edennyt niin kuin pitää, olisi urheilijan lihasmäärä kasvanut ja rasvamäärä pienentynyt. Erinomainen lopputulos, eikö vain?
Syklittämisen hienous piilee myös siinä, että sitä voi käyttää sekä painon nostamiseen, että laskemiseen. Jos haluat kasvattaa pikku hiljaa painoasi, syöt Plus-vaiheessa esimerkiksi +1000 kilokaloria ja Miinus-vaiheessa -500. Jos haluat tiputtaa painoa, teet tietenkin toisin päin. Syklittäminen sopii erinomaisesti niille, jotka harjoittelevat ilman ns. kiellettyjä aineita, sillä paino ei nouse liian nopeasti, jolloin tuppaa tulemaan liikaa rasvaa ja kalorimääriä muuttelemalla voit helposti hallita painoasi. Voit kokeilla myös erimittaisia Plus- ja Miinus-vaiheita, kunhan muistat, että vaihe ei saisi kestää yli kahta viikkoa, jolloin elimistö ehtii siihen tottumaan. ""
Toimiiko tämäntapainen kahden viikon syklittely mainitulla tavalla? Tai edes suurinpiirtein?