Rasvoista

Liittynyt
25.7.2002
Viestejä
996
Kun on olemassa ns. hyviä ja huonoja rasvoja, niin kysyisin että onko tämä käsite ihan yksiselitteinen? Eli onko olemassa peläkästään hyvät ja huonot rasvat, vai onko joissain tuotteissa esim. ei-niin-huonoja rasvoja kuin toisessa? Onko maidossa oleva rasva kovinkin huonoa?

edit: Selkeytän vähän, eli vaikka esimerkki: Onko maidossa oleva rasva ihan yhtä huonoa kuin jossain lihassa oleva rasva?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Karkeasti:

"huono rasva" = tyydyttynyttä rasvaa
"hyvät rasvat" = kerta- ja monityydyttymätöntä rasvaa

Lisää tietoa löytää palstan 1 245 860 088:sta rasva-topicista. :)
 
Kyllä eri ruokien rasvoissa on eroa. Huomioitavaa on jos käsitellään asiaa tyydyttyneisyys käsitteen mukaan, että kaikkia ryhmiä pitäisi saada. Yksi suositus on, että jokaista tyydytteneisyysluokkaa samanverran.
 
No kun kerran niissä rasvoissa on eroja, niin osaisitteko sanoa missä tuotteissa on YLIVOIMAISESTI huonoimpia rasvoja? Ja missä huonorasvaisissa tuotteissa on niitä vähemmän huonoja? Eli hyviä huonoja rasvoja? Onko niitä?
 
Originally posted by andor
Eli hyviä huonoja rasvoja? Onko niitä?
Monityydyttymättömät ovat huonoja hyviä rasvoja ja tyydyttyneet ovat hyviä huonoja rasvoja. Kertatyydyttymättömät ovat neutraaleja hyviä rasvoja. :)
Kaikista on hyötyä, mutta vain kertatyydyttymättömistä ei ole haittaa. Tyypillisesti tyydyttyneitä tulee liikaa ja monityydyttymättömiä liian vähän, varsinkin n6 ja n3-rasvahappojen suhde on usein huono.
 
Originally posted by Phat
Kaikista on hyötyä, mutta vain kertatyydyttymättömistä ei ole haittaa. Tyypillisesti tyydyttyneitä tulee liikaa ja monityydyttymättömiä liian vähän, varsinkin n6 ja n3-rasvahappojen suhde on usein huono.
Jos nyt olen ymmärtänyt oikein, niin kuinka kertatyydyttymättömistä ei ole haittaa, jos n6 ja n3 -rasvahappojen suhde on huono? Eikö tällöin juuri kertatyydyttymättömien määrä ole liian suuri?
 
Originally posted by Jortsu
Jos nyt olen ymmärtänyt oikein, niin kuinka kertatyydyttymättömistä ei ole haittaa, jos n6 ja n3 -rasvahappojen suhde on huono? Eikö tällöin juuri kertatyydyttymättömien määrä ole liian suuri?
Tarkoitan n6 ja n3-rasvahappojen huonolla suhteella välttämättömien rasvahappojen eli kyseisten sarjojen linoli- ja alfalinolirasvahappojen suhdetta. Kyseiset rasvahapot ovat monityydyttymättömiä.
Onko kertatyydyttymättömiä n6 ja n3-rasvahappoja sitten olemassa? Käsittääkseni ei. Vai mitä tarkoitit?

Edit. Varmistin lunttaamalla googlesta: siis n6 ja n3 sidokset ovat juuri kaksoissidoksia joiden yhtä suurempi lukumäärä tekee rasvahaposta monityydyttymättömäksi kutsutun. Kertatyydyttymättömissä on yksi kaksoisidos. Käsittääkseni kaikissa n6(LA, GLA, DGLA, AA) ja n3-sarjan(ALA, EPA, DHA) rasvahapoissa on siis useampia kaksoisidoksia.
 
Ups, löysin lisää n3-rasvoja: SDA, ESA ja CDA eli Stearidonic Acid, Eicosa-tetraeonic Acid ja Clupanodonoc Acid mutta näyttäisi olevan nekin monityydyyttymättömiä.

Edit. menee muuten tosi monimutkaiseksi kun noita alkaa tosiaan tutkailla. Pitäisi pysyä kommenteissaan vaan sillä 'tyydyttyneet paha, tyydyttymättömät hyvä' ('me tarzan, you jane')-tasolla! :)
Edit2. Ups, toi ei sitten ollut tomi vittuiluna sun kommentille ;) Pointti siis että tottakai kaikki osaa käyttää googlea ja kaikista asioista saa monimutkaisia kun oikein kaivelee!
 
Originally posted by Phat
Monityydyttymättömät ovat huonoja hyviä rasvoja ja tyydyttyneet ovat hyviä huonoja rasvoja. Kertatyydyttymättömät ovat neutraaleja hyviä rasvoja. :)
Kaikista on hyötyä, mutta vain kertatyydyttymättömistä ei ole haittaa. Tyypillisesti tyydyttyneitä tulee liikaa ja monityydyttymättömiä liian vähän, varsinkin n6 ja n3-rasvahappojen suhde on usein huono.

Jep kiitti, tämän kaltaista vastausta kaipasinkin...
 
Jotta asia ei olisi kuitenkaan edes merkityksellisten asioiden kannalta liian yksinkertainen, täytyy vielä mainita noiden 'hyvien rasvojen' kovettaminen, jolloin muodostuu trans rasvoja. Nämä ovat ilmeisesti esim huonon LDL-kolesterolin nousemisen kannalta yhtä huonoja kuin tyydyttyneetkin rasvat. Noissa on siis korkeampi sulamispiste joten ne ovat kiinteitä huoneenlämmössä. Kovettaminen altistaa hyvät rasvat hapettumiselle mikä lienee itse ongelma.
Siksi öljyt (huoneenlämmössä nestemäisiä) ovat nyrkkisääntönä parempia kuin kovetetut kasvisrasvat.
 
Originally posted by Phat
Onko kertatyydyttymättömiä n6 ja n3-rasvahappoja sitten olemassa? Käsittääkseni ei. Vai mitä tarkoitit?
Olin tehnyt omia, näemmä vääriä olettamuksia... siis kertatyydyttymättömissä ei ole n6- eikä n3-rasvahappoja. Eri asia sitten on, mikä olisi hyvä, paljon kertatyydyttymättömiä sisältävä rasva. Oliiviöljyssähän on paljon kertatyydyttämättömiä mutta taas käyttämällä sitä paljon huonontaa n6 - n3 -rasvahapposuhdetta... vaikeeta... :rolleyes:
 
Originally posted by Jortsu
Olin tehnyt omia, näemmä vääriä olettamuksia... siis kertatyydyttymättömissä ei ole n6- eikä n3-rasvahappoja. Eri asia sitten on, mikä olisi hyvä, paljon kertatyydyttymättömiä sisältävä rasva. Oliiviöljyssähän on paljon kertatyydyttämättömiä mutta taas käyttämällä sitä paljon huonontaa n6 - n3 -rasvahapposuhdetta... vaikeeta... :rolleyes:

Oha rypsiskii melki yht paljo. Mää käythän molemphioo, enimmäksii rypsii, ja oliiviöljyy paistamisessa ja ruoanlaitossa, kivempi maku. Ja sit kalaöljyy vielä viilaamaan suhdetta paremmaks ja kalaöljyn hapot jyllää rypsin hapot :thumbs:.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom