Rasvat rypsäristä

ville___ sanoi:
herää kysymys että mitä järkeä on sitte edes podata sillon ku diettaa sitä päkkiään näkyviin? eihän sellasen treenin pitäs vaikuttaa, vai.
Tarkentaisitko hieman pointtiasi. Meni vähän ohi :)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Critter sanoi:
Tarkentaisitko hieman pointtiasi. Meni vähän ohi :)
toki :D. siis kun diettaa rasvoja pois kehosta, eli jättää kaiken rasvan syömättä (se kai se paras vaihtoehto on, mukaanlukien ne hyvät rasvat), niin lihakset eivät kasva. tuollaisen käsityksen sain täältä joka oli ihan uutta minulle, ja kamala pettymys, koska olen syöny hirveällä vaivalla ultravähärasvaista ruokavaliota jo vuosia.
eli mitä järkeä on podata silloin kun ei mitään rasvoja ota, eli diettaa??
en osaa selkeämmin :D
 
siis kun diettaa rasvoja pois kehosta, eli jättää kaiken rasvan syömättä (se kai se paras vaihtoehto on, mukaanlukien ne hyvät rasvat)

Ei ole paras vaihtoehto. Keho ei polta rasvaa jos se ei sitä ulkopuoleltakaan saa grammaakaan.
 
ville___ sanoi:
toki :D. siis kun diettaa rasvoja pois kehosta, eli jättää kaiken rasvan syömättä (se kai se paras vaihtoehto on, mukaanlukien ne hyvät rasvat), niin lihakset eivät kasva. tuollaisen käsityksen sain täältä joka oli ihan uutta minulle, ja kamala pettymys, koska olen syöny hirveällä vaivalla ultravähärasvaista ruokavaliota jo vuosia.
eli mitä järkeä on podata silloin kun ei mitään rasvoja ota, eli diettaa??
en osaa selkeämmin :D

Et ole varmasti ainoa, joka on joskus elänyt tuossa uskossa. Dietillä voit jatkaa edelleen sillä "ultravähärasvaisella ruokavaliolla" ja ottaa rasvanlähteiksi esim. kalaöljyä, rypsi/oliiviöljyä ja soijalesitiiniä. Ja kyllähän sitä rasvaa siitä ruusta vähän tulee väistämättäkin, esim. itse ainakin syön dietillä punaista lihaa, yms. Ja kannattaa todella pitää huoli riittävästä rasvojen saannista, sillä vaikuttaa suuresti mm. aineenvaihduntaan ja hormonitoimintaan, sekä näköön, hiusten ja ihon kuntoon. Siinä joitakin hyviä puolia.
 
Sundae sanoi:
Et ole varmasti ainoa, joka on joskus elänyt tuossa uskossa. Dietillä voit jatkaa edelleen sillä "ultravähärasvaisella ruokavaliolla" ja ottaa rasvanlähteiksi esim. kalaöljyä, rypsi/oliiviöljyä ja soijalesitiiniä. Ja kyllähän sitä rasvaa siitä ruusta vähän tulee väistämättäkin, esim. itse ainakin syön dietillä punaista lihaa, yms. Ja kannattaa todella pitää huoli riittävästä rasvojen saannista, sillä vaikuttaa suuresti mm. aineenvaihduntaan ja hormonitoimintaan, sekä näköön, hiusten ja ihon kuntoon. Siinä joitakin hyviä puolia.
eroaako nuo rasvalähteet mitä suosittelit sitten niistä ruokien rasvalaaduista? esim jos vaihtaisin kaikki tämän hetken rasvattomat ruuat mitä syön rasvallisiin, niin olisiko se parempi lihaskasvun kannalta, vai pidänkö rasvattomat ja otan vaan nuo kalaöljyt, rypsi/oliiviöljyt, ja soijalesitiinit joka päivä?
ja mistähän saisi tietä kuinka paljon noita sitte pitää päivässä vetää?
lihottaako ne ? eli tuleeko enemmän rasvaa kehoon, vai onko ne kovat rasvat ainoat mitkä lihottaa ? tavote ois pitää keho mahollisimman vähärasvasena lihasten silti kasvaessa maksimaalisesti.
 
Kysyin tässä gallupinomaisesti muutamalta ihan täyspäiseltä ihmiseltä, että mikä on heidän käsityksensä kotimaisten ravitsemussuositusten rasvamäärästä. "Parhaimmat" vastaukset olivat "10-20 grammaa", ja näin veikanneita oli monta.

Ja kaikki tietysti pitää olla kasvisrasvaa. Herranen aika sentään... Koska tämä kansa herää tähän kusetukseen? Sittenkö, kun ilmoitetaan että äidinmaito on epäterveellistä koska sisältää suurimmaksi osaksi tyydyttynyttä rasvaa, ja vauvoille tulee tästä lähdin antaa rypsiä pullosta?
 
Tromm sanoi:
Keho ei polta rasvaa jos se ei sitä ulkopuoleltakaan saa grammaakaan.

Rasvanpoltto riippuu lähinnä hiilareiden puutteesta.


ville___ sanoi:
eli mitä järkeä on podata silloin kun ei mitään rasvoja ota, eli diettaa??

podaamalla minimoit lihasten pienenemisen, vaikket niitä kasvatettua saisikaan dieetillä. Dietata voi muullakin tavalla, kuin vähentämällä rasvoja. Rasvan syönti lisää poltettavan rasvan määrää. Hiilareiden syönti vähentää rasvan käyttöä energiaksi.
 
Cockton sanoi:
Ja kaikki tietysti pitää olla kasvisrasvaa. Herranen aika sentään... Koska tämä kansa herää tähän kusetukseen?

Kerrotko mitä ihmettä ihmeen etua on syödä eläinrasvaa?
 
:eek: Täysin uus juttu mulle! Rasvaa PALKKARIIN? eikö se hidasta imeytymistä niin että haitaksi palautumisen käynnistymiselle? Rasvahappojen suhde, mistä Belmonde, aikasemmin sano oli myös tavallaan uutta.

Tyydyttyneitä rasvahappoja ei tarkoituksella kannata haalia, esim. punaisen maidon rasva on paskaa elimistölle, vaikka rasvaa pitääkin saada.

Jos rasvaa täytyy saada ja siis ottaisin sen rypsäristä (n. 100g eli n. 6 ruokalusikkaa ) mihin aikaan päivästä alkaisin naukkailla? Koko päivän ajan jaettuna? Mutta eikö sanottua että rasvat VASTA illalla, eli vai 1/5 osa pulloa iltapalaksi:urjo:

:offtopic: Eikö 1 ruokalusikka ole 3 teelusikkaa?
 
Critter sanoi:
Oma terveys?
Jos jotain perusteluita edes tähän saisi? Miten ja millä tavalla eläinrasvat edistävät terveyttä verrattuna pelkkään kasvisrasvaan?
 
since 1988:

>50ml rypsäriä
1 muna
maitoa sopivasti
kaakaojauhoa

sit ostat pirtelöpuikon ja teet noista pirtelön :) rasvat menee alas hymyssä suin
 
kuljetusala sanoi:
Jos jotain perusteluita edes tähän saisi? Miten ja millä tavalla eläinrasvat edistävät terveyttä verrattuna pelkkään kasvisrasvaan?
No esimerkiksi suojaavat syövältä ja nostavat HDL:ää ("hyvä" kolesteroli) paremmin kuin kasvirasvat. Sen lisäksi tyydyttyneet rasvat vähentävät oksidatiivista stressiä, ainakin epäsuorasti.
 
ville___ sanoi:
eroaako nuo rasvalähteet mitä suosittelit sitten niistä ruokien rasvalaaduista? esim jos vaihtaisin kaikki tämän hetken rasvattomat ruuat mitä syön rasvallisiin, niin olisiko se parempi lihaskasvun kannalta, vai pidänkö rasvattomat ja otan vaan nuo kalaöljyt, rypsi/oliiviöljyt, ja soijalesitiinit joka päivä?
ja mistähän saisi tietä kuinka paljon noita sitte pitää päivässä vetää?
lihottaako ne ? eli tuleeko enemmän rasvaa kehoon, vai onko ne kovat rasvat ainoat mitkä lihottaa ? tavote ois pitää keho mahollisimman vähärasvasena lihasten silti kasvaessa maksimaalisesti.

Mitä pehmeämpi rasvalähde on kyseessä, niin sen parempi se on terveyden kannalta (mm. sydän- ja verisuonitaudit). Esim. voikimpale, josta puhutaan kovana rasvana, sisältää suurimmaksi osaksi tyydyttynyttä rasvaa. Mitä pehmeämpi rasva taas on, sitä enemmän siinä on kerta- ja monityydyttymättömiä rasvahappoja. Parhaana näistä siis öljyt. Ihminen tarvitsee toki kaikkia rasvahappoja, mutta nykyihmisen ruokavaliossa pääpaino on tyydyttyneellä rasvalla. Sitä siis saa mm. rasvaisista liha- ja maitotuotteista. Siksi suositellaan käytettäväksi vähärasvaisia tuotteita, että saataisiin minimoitua "huonon rasvan" määrä. Siinä mennäänkin sitten vikaan, kun lopetetaan kaikkien rasvojen käyttö. Nämä huonon rasvan lähteet tulisi vaihtaa pehmeisiin rasvoihin. Rasvoja voit lisätä ruokavalioosi ja monipuolisinta se on silloin, kun otat käyttöön useampia hyvän rasvan lähteitä. Mutta jos haluat, niin rypsiöljyn lisääminenkin ruokavalioon jo parantaa asiaa. Toinen suositeltava on kalaöljy, josta saat omega-3 rasvahappoja.

Rasvan määrästä ruokavaliossa on monia "suosituksia" riippuen suosittelijan intresseistä. Kansanterveyslaitos suosittelee muistaakseni 35% päivän kokonaisenergiasta saatavaksi rasvoista, kun taas fitness-tyyppisillä sivuilla suositeltiin rasvojen määräksi 10% päivän kokonaisenergiasta. Kovin pahasti et voi kuitenkaan mennä metsään, jos saat päivässä rasvaa ~1g/painokilo. 40 grammaa rasvaa päivässä on minimi-suositus, ja sekin on hyvin, jos lisäät nyt aluksi rasvojen saannin edes sille tasolle.

Lihomisen suhteen ei ole väliä mistä rasvat ottaa, mutta terveyden kannalta on. Lihomiseen vaikuttaa päivän aikana nautittu kokonaisenergiamäärä, eli ei mikään yksittäinen ravintoaine. Eli taasen se harhaluulo, että rasva lihottaa. Rasvat eivät kerää kroppaan rasvaa, vaan se, että syö enemmän kuin kuluttaa. Jos ja kun nyt lisäät rasvaa ruokavalioosi, niin jos lihominen hirveästi pelottaa, voit vähentää jonkin verran proteiinien/hiilihydraattien määrää. Sillä tavalla siis tasapainottaa päivän aikana saatua kokonaisenergiamäärää. Äläkä ole huolissasi myöskään tuosta ruuan mukana saamastasi rasvasta, sekin on siis tarpeellista. Suositeltu tyydyttyneiden/tyydyttymättömien rasvojen suhde taisi olla 1/3. Jos muistan väärin, niin joku korjatkoon.

Haeppa joillakin noilla hakusanoilla pakkikselta tai googlesta, niin löydät varmasti paljon lisää asiaa rasvoista. Toivottavasti tämä ei ollut älyttömän sekava sepustus.
 
Since 1988 sanoi:
:offtopic: Eikö 1 ruokalusikka ole 3 teelusikkaa?

On joo mutta kannattaa käyttää ihan oikeaa mittaa. Tavallisella ruokailuun tarkoitetulla lusikalla saa hyvin vaihtelevia määriä mitattua nestettä. Käytän 15ml mittaa rasvan naukkailuun.
 
Sundae sanoi:
Toivottavasti tämä ei ollut älyttömän sekava sepustus.


Hyvää asiatekstiä. Melkeinpä pakkotoiston "syömisen ABC" -kirjaan kelpaavaa materiaalia.
 
Toi 1g/painokiloa kohden vois olla hyvä nyrkkisääntö ja kaikki mikä sen yli on plussaa kunhan muistaa sitten vähentää jostain muusta syömisestään.

Rasvan "oton/nauttimisen" ajankohta edelleen epäselvä ja mitä EI tule syödä samaan aikaan kun rasvoja koneeseen?
 
Sundae sanoi:
Ihminen tarvitsee toki kaikkia rasvahappoja, mutta nykyihmisen ruokavaliossa pääpaino on tyydyttyneellä rasvalla. Sitä siis saa mm. rasvaisista liha- ja maitotuotteista. ...
Öh. Eipä mutuilla vaan katsotaan vaikka pekonin rasvahappopitoisuutta:

rasvahapot tyydyttyneet 13.6g
rasvahapot yksittäistyydyttymättömät 18.0 g
rasvahapot monityydyttymättömät 5.4g

Lihasta ei saa tyydyttyneitä liikaa. Jos luotat Kansan"terveys"laitokseen, tässä heidän ohjeensa:
Rasvat

Uusissa suosituksissa rasvan osuus kokonaisenergiasta on noin 30 %. Tämä määrä sisältää sekä glyserolin että rasvahapot, jolloin rasvahappojen määrä kokonaisenergiasta on noin 28 %.

Rasvan määrää koskeva suositus esitetään vasta rasvan laatua koskevien suositusten jälkeen. Ensimmäisenä esitetään suositus kovan rasvan (tyydyttyneet rasvahapot + trans-rasvahapot ) saannista, jonka osuus on noin 10 % kokonaisenergiasta. Cis-kertatyydyttymättömien rasvahappojen suositeltava energiaosuus on 10-15 % ja monityydyttymättömien rasvahappojen osuus 5-10 % kokonaisenergiasta. Välttämättömien monityydyttymättömien ( n-6 ja n-3 ) rasvahappojen osuus on vähintään 3 % kokonaisenergiasta, johon sisältyy 1 % n-3 rasvahappoja.
Pekonin rasvat on kyllä näiden prosenttilukujen mukaiset. Jos syöt paljon maitorasvaa (ainoastaan rasvaisista maitotuotteista +joistain harvinaisemmista kuten kookoksesta voi saada "liikaa" tyydyttyneitä), silloin saatat tarvita tasapainottamiseen hieman monityydyttymättömiä lisäksi. Mutta "rasvakammoiset" eivät todellakaan tarvitse lisää tätä PUFAa, vaan yleensä sitä on törkeesti liikaa ja tyydyttynyttä rasvaa puuttuu.

Laitetaanpas tähän lista hyvistä ja huonoista rasvoista:

HYVÄT RASVAT
Tyydyttyneet rasvat (lisää muuten testosteronin tuotantoa)
Kertatyydyttymättömät rasvat
Monityydyttymättömät rasvat (kalaöljy ylivoimaisesti tärkein)

HUONOT RASVAT:
Transrasvat

Lähde minä.
 
Missä suhteissa kannattais karkeesti ottaen ottaa esim. rypsiöljyä ja oliiviöljyä? On päässyt unohtuun. Kalaöljyä otan ruokalusikallisen myös.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom