Keinotekoiset makeutusaineet
• Keinotekoiset makeutusaineet eivät kohtuukäytössä ole vaarallisia raskaus- ja imetysaikana. Tiettyjä makeu-tusaineita suositellaan vältettäväksi, mutta kerta-altistus ei aiheuta lisäriskiä sikiölle.
• Turvallisuus- ja saantitutkimusten perusteella joillekin lisäaineille on asetettu ADI-arvo (Acceptable Daily Intake), joka tarkoittaa hyväksyttävää päivittäistä saantia, jolle ihminen voi altistua periaatteessa koko ikänsä ilman terveydellisiä haittavaikutuksia. ADI-arvon satunnainen ylittäminen ei aiheuta terveydellistä haittaa.
• Lisäaineita lisätään elintarvikkeisiin tarkoituksella ja ne ovat hyvin tutkittuja ja niiden turvallisuus on arvioitu monin erilaisin puolueettomin, kansainvälisin tutkimuksin ennen kuin ne hyväksytään markkinoille ja käytet-täväksi elintarvikkeiden valmistukseen.
Asesulfaami K (E950) 100-200 kertaa makeampia kuin tavallinen sokeri. Sen ADI arvo on 9 mg/kg/vrk.
Aspartaami (E951) on 100-200 kertaa makeampi kuin tavallinen sokeri. Se ei kestä kuumentamista.
Sen ADI-arvo on 40 mg/kg/vrk.
Aspartaamia sisältävissä tuotteissa pitää olla merkintä "sisältää fenyylialaniinin lähteen". Kyseinen merkintä on varoituksena PKU-tautia sairastaville. PKU-tauti eli fenyyliketonuria on Suomessa erittäin harvinainen aineen-vaihduntasairaus. Imeväisen tiedossa oleva PKU-tauti on vasta-aihe imetyksen aikaiselle aspartaamin käytölle.
Sakariini (tai sakkariini) (E954) on vanhin synteettinen makeutusaine, joka on 300-500 kertaa makeampaa kuin sokeri. Sakariinin on todettu aiheuttavan suurilla annoksilla eläinkokeissa kasvaimia, mutta tällä ei arvioida ole-van vaikutusta ihmisen kannalta. ADI arvo on 5mg/kg/vrk. Sakariinin käyttöä ei ole ensisijaisesti suositeltu ras-kauden aikana, mutta kohtuukäytön ei tiedetä aiheuttavan lisääntynyttä riskiä sikiön kannalta. Imetyksen aikana kohtuukäyttö on sallittua, haittoja ei ole raportoitu maidon kautta.
Sukraloosi (E955) on noin 600 kertaa sokeria makeampaa. Rakenteeltaan sukraloosi on hyvin kestävä ja se erittyy elimistöstä pääosin muuttumattomana. Euroopan Komission tiedekomitea julkaisi sukraloosista turvalli-suusarvion vuonna 2000. Turvallisuusarviossa on todettu, että sukraloosin ja sen hajoamistuotteiden osalta on riittävästi tutkimustietoa, jotta voidaan todeta, ettei aineilla ole lisääntynyttä riskiä mutageenisyydestä, karsino-geenisyydestä, eikä kehitys- tai lisääntymistoksisia vaikutuksia.
Syklamaatti (E952) on energiaton makeutusaine, 30-50 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri. Sen ADI-arvo 7 mg/kg/vrk. Se kestää kuumennusta. Syklamaatin turvallisuudesta raskauden aikana on tehty eläinkokeita useilla eri lajeilla.
Syklamaatti kiellettiin Yhdysvalloissa vuonna 1970, kun sen todettiin aiheuttavan syöpää koe-eläimissä (erityi-sesti syklamaatti-sakariinisekoituksessa). Nykyisin syklamaatti on hyväksytty makeutusaine yli 50 maassa, myös Suomessa EU-jäsenyyden myötä, ja sitä pidetään yleisesti turvallisena. Syklamaatti läpäisee istukan, mutta kohtuukäytön ei kuitenkaan tiedetä aiheuttavan lisääntynyttä riskiä sikiön kannalta. Imetyksen aikana kohtuu-käyttö on sallittua, haittoja ei ole raportoitu maidon kautta.
Lähteet:
www.evira.fi
www.finfood.fi
Dokumentti julkaistu: 10.05.2010