Raaka jauheliha

Kokeiles Boxer tätä:
-jälkiuunileipää
-voita
-paksulti lihamestarin vastajauhamaa naudanpaistia
-tuoretta sipulia reilusti
-valkopippuria
-suolaa

Saattaa maistua toisenkin kerran

Tuolleen vedänkin tuota jauhelihaa, paitsi että ranskanleivän päälle:kuola:
Ruisleipää tulee muulloin syötyä ihan tarpeeksi;)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Maun takia! Maista niin tiedät...

:kuola:

Raaka jauheliha.. Mä oon nyt katkolla, mut joskus on menny vähän enemmänkin kyseistä kamaa.. Parhaimmillaan varmaan kilo istumalta :D

Kyllä mä ainakin tartar -jlihaa uskaltaisin vetää!

Ruisrevitty, 250g raakaa jauhista, oivariinia, sipulia ja mausteeks suolaa...

:kuola:
 
Eikö kevyesti pinnalta kypsennetty, sisältä verinen pihvi riitä tyydyttämään tarvetta?
 
Eli vakuumipakattua paistijauhelihaa voi popsia kaikessa rauhassa. Pieni mahdollisuus eheciin, melkein mitätön...

Eikun syömään:kuola: :kuola:
Ei EHEC (eli E. coli) ole ainoa ole ainoa mikrobi, jonka raa'asta jauhelihasta voi saada. Jauheliha on herkästi pilaantuvaa, sillä jauhettaessa lihan pinta-ala kasvaa suureksi ja mikrobit lisääntyvät huomattavasti nopeammin kuin kokolihassa. Jos hygienia ei ole ollut hyvää jokaisessa prosessin vaiheessa voi lihasta saada esim. noroviruksen, salmonellan, Clostridium perfringensiksen, Bacillus cereuksen tai Kampylobakteerin. Arvioidaan, että Suomessa 10 prosenttia väestöstä saa ruokamyrkytyksen joka vuosi. Ei tuo raa’an jauhelihan syönti sinua luultavasti tapa - joten syö vain sitä - mutta älä ihmettele jos jossain vaiheessa saat ruokamyrkytyksen.
 
User Name

Onhan näitä tässäkin ketjussa jo sanottu mutta oma näkemykseni ranskalaisin viivoin:

- kaupan hyllystä valmista jauhelihaa EI IKINÄ raakana eikä edes mediumina, jauhetussa lihassa on valtavasti pinta-alaa bakteereille lisääntyä. Useimmiten vähemmän vaarallisille mutta kuitenkin varsin epämiellyttäville pöpöille kuitenkin.
- fileestä tehtyä pihviä ei koskaan kypsäksi, itse syön mieluiten raakana niin että vain pinta on todella kuumalla pannulla paistettu rapeaksi.
- tartar vain puhtailla välineillä, mieluiten itse juuri ennen syömistä jauhetusta lihasta
- ehecin ja muiden pahojen bakteerien saamisriski on näin toimien suomessa niin häviävän vähäinen että esimerkiksi salmonellan saa paljon todennäköisemmin mm. vihanneksista
- jokainen päättäköön itse onko riski kuitenkin niin iso että ylittää raa'an tai melkein raa'an lihan syönnistä saadun nautinnon. Oma kantani on, ettei lähellekään, ei edes samalla planeetalla olla.

ja kiitoksia ketjun aloittajalle, nyt valuu kuola kun ajattelen tartarpihviä reilulla sipulilla ja huurteisella oluella :)
 
Mikään ei vedä vertoja raaalle jauhelihalle leivän päällä sipulin ja retiisin kanssa. Ja raaka kananmuna sopii tähän myös. Muistelen vesi kielellä aikoja, jotka asuin Saksassa ja monia illan istujaisia, jossa naposteltavana raakoja lihapullia. Ei siellä kukaan luullut sen olevan vaarallista ja iät ajat ovat niitä siellä syöneet.
 
Jos on niin hyvin asiat että miettii uskaltaisikohan tuota jauhelihaa syödä raakana, niin uskoisin sen tekevän ainakin henkisesti hyvää...vaikka sitten olisikin terveydelle haitallista.
 
Mikään ei vedä vertoja raaalle jauhelihalle leivän päällä sipulin ja retiisin kanssa. Ja raaka kananmuna sopii tähän myös. Muistelen vesi kielellä aikoja, jotka asuin Saksassa ja monia illan istujaisia, jossa naposteltavana raakoja lihapullia. Ei siellä kukaan luullut sen olevan vaarallista ja iät ajat ovat niitä siellä syöneet.
Mutta kyllä se hauen ja mateen mäti vasta herkkua onkin. Parasta mädistä tulee kun laittaa vähän sipulia, hienoa suolaa, valkopippuria hivenen verran ja hiukan etikkaa. Sitten annetaan maustua jääkaapissa yön yli. Sitten aina joskus kun menee lääkäriin pienien vatsavaivojen ja huimauksen takia, niin lääkäri sanoo, että se mäti pitäisi pakastaa, ja antaa sellaisen matokuurin. Sanoo, että suolistossa olisi joku lapamato. Mutta mitä sitä turhia mätiä pakastamaan, sehän tappaa kaiken maun ruoasta. Joskus tulee ulosteessa sellaisia valkoisia munia, mutta niihin tottuu. Ja miten raa’an kalan ja mädin syönti olisi jotenkin vahingollista, kun niitä ollaan Suomessa syöty iät ja ajat, eikä kukaan ole pitänyt sitä vaarallisena.
 
ei oo terveellistä ellet halua ehec bakteeria´joka saattaa raaasta jauhelihasta tulla. se onkin sitten kaukana terveellisestä.

äärimmäisen pieni mahdollisuus se on saada, mutta itse en ainakaan sitä riskiä ottaisi. ennen maistelin lihapulla taikinaa raakana(sen takia koska piti tietää onko mausteita tarpeeksi), mutta maistelu loppui siihen kun kaveri sanoi ettei kannata raakana syödä ja samalla selvitti tosta ehecistä :D

pst.. kannattaa tehä jatkossa semmonen pieni koepaistos pannulla ;) ellet ole jo ryhtynyt tekemään :D
 
User Name

Mutta kyllä se hauen ja mateen mäti vasta herkkua onkin. Parasta mädistä tulee kun laittaa vähän sipulia, hienoa suolaa, valkopippuria hivenen verran ja hiukan etikkaa. Sitten annetaan maustua jääkaapissa yön yli. Sitten aina joskus kun menee lääkäriin pienien vatsavaivojen ja huimauksen takia, niin lääkäri sanoo, että se mäti pitäisi pakastaa, ja antaa sellaisen matokuurin. Sanoo, että suolistossa olisi joku lapamato. Mutta mitä sitä turhia mätiä pakastamaan, sehän tappaa kaiken maun ruoasta. Joskus tulee ulosteessa sellaisia valkoisia munia, mutta niihin tottuu. Ja miten raa*an kalan ja mädin syönti olisi jotenkin vahingollista, kun niitä ollaan Suomessa syöty iät ja ajat, eikä kukaan ole pitänyt sitä vaarallisena.
Mikähän tämän kirjoituksen pointti oli? Mateen ja hauen mäti kyllä pakastetaan aina ihan "perimätiedonkin" mukaan, eikä se vaikuta negatiivisesti makuun. Kyllä lapamatovaara (vaikkei kummoinen vaara terveelle ihmiselle olekaan, lääkkeillä niistä pääsee) on kyllä varsin hyvin tiedossa.
 
Kyllä se lapamato on ollut merkittävä terveyshaitta vielä 1960 luvulle asti, jolloin ”kansakin” alkoi vihdoin viimein tajuta, mistä lapamadon voi saada. Kantajiensa keskuudessa suhteellisen vähäiseksi katsottua kulttuurista vaivaa ryhdyttiin silloin taistelemaan sekä valistuksen että virallisen terveydenhuollon organisoimien joukkohäätöjen avulla. Kansan uskomiksissa oletettiin lapamatojen syntyvän itsekseen vielä 1900-luvun alkukymmenille asti (konttinen et al. 1997).

Vieläkin löytyy ihmisiä, jotka eivät tiedä, että mateen ja hauen mäti pitää pakastaa vähintään -18 asteessa vähintään vuorokauden ajan ennen syömistä.

Yrjö Konttinen, Sissi Hasenson, Ilmari Valovirta, Maria Malmström, Ensio Ikonen, Ismo Virtanen 1997. Unohdettu kansallisloinen - tapausselostus ja lyhyt kirjallisuuskatsaus. Duodecim 1997;113(16):1549
 
en ymmärää miksi lihaa pitäs syödä raakana?!
sehän ihan älyttömän pahaa sellasenaan.:urjo:

Se tekee sinusta pedon!:D , Ainakin muistaakseni T Halme veti jauhelihaa raakana enne nyrkkeily matseja että sais vähä semmosta pedon tatsia siihen hommaa.;)
 
en ymmärää miksi lihaa pitäs syödä raakana?!
sehän ihan älyttömän pahaa sellasenaan.:urjo:

Makuasia. Joku tykkää ostereista, toiselle kelpaa vaan nallekarkit.

Itse upotin juuri reilu 200g carni crudaa rucola-pinaattipedillä ja kyllä kelpasi. Raaka lihahan ei sellaisenaan maistu miltään, mausteet tekevät kokonaisuuden. Raa'an lihan rakenne, suutuntuma ja olo syömisen jälkeen on aika jäljittelemätöntä, sitä ei kauramakaroni korvaa.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom