VIIDEN VUODEN VISIO POTKUNYRKKEILYSTÄ
Nyt kun en ole enää Potkunyrkkeilyliiton luottamustoimissa, niin voin vapaammin visioida asioita ilman että niitä käsitetään liiton kannaksi tms.
Viime lauantaina Virolaisessa 20000 asukkaan Rakveressa iskettiin potkunyrkkeilyn varaan rakennettu kamppailuilta Yakuza Fight 4, jossa oli noin 2000 katsojaa, eli 10% kaupungin väestöstä. Viime kesänä olin itse kulmamiehenä 900 asukkaan Mõisakülassa, jossa lähes koko kunnan väestö tuli katsomaan potkunyrkkeilyn ulkoilmatapahtumaa. Kotimaista potkunyrkkeilyä näytetään siellä myös televisiossa ja ottelijat ovat säännöllisesti lehdissä. Viron urheilullinen taso on myös ainakin miehissä kovempi kuin Suomessa, vaikka väestöä on alle neljännes - ei kuitenkaan läheskään niin paljon kovempi kuin puitteiden taso. Käytännössä laji on isompi kuin Suomessa vapaaottelu tai ammattinyrkkeily.
Viisi vuotta sitten tilanne ei siellä ollut lähellekään tämä. Miten siis Suomessa päästäisiin samaan tai edes vaparin ja ammattinyrkkeilyn nykytilaan viidessä vuodessa? Minä en sitä yksin voi tehdä, mutta ME voimme.
Ottelijat eivät ole ongelma. Meillä on jo nyt riittävän hyviä ottelijoita Suomessa ja niitä tulee kyllä lisää, kun lajin näkyvyys ja arvostus kasvaa ja houkuttelee panostamaan treenaamiseen. Nyt 16-vuotias salikisatason kundi on vuonna 2023 jo 22-vuotias lupaava kansainvälisen tason kyky, jos hänelle annetaan siihen mahdollisuus. 3x3 minuutin ammattilaismatsi ei kuitenkaan ole mikään kuolemanottelu. Pituus on sama kuin thainyrkkeilyn tai vapaaottelun amatöörimatseissa ja jaksaahan ihmiset niitäkin ottaa. Käytännössä suurin osa SM-kisojen osallistujista kykenee sellaisen ottamaan ilman että vaikuttaa olevan mitenkään väärässä paikassa.
Lähdetään siitä, että ammattilaistapahtumia pitää saada Suomeen lisää. Se ei ole erityisen vaikeaa, joskin työtä sellaisessa toki on. Ei kuitenkaan sen enempää kuin vaikka SM-kisojen järjestämisessä ja joka vuosihan niitäkin pidetään eri kaupungeissa. Rahan takia niitä ei tietenkään kannata järjestää. Järjestäjä voi kyllä jäädä voitolle, mutta tuntipalkkaa jos laskee, niin pullojen kerääminen on kannattavampaa. Eli rakkaudesta lajiin niin kuin amatöörikisojakin.
Jos King of Kings saadaan pyörimään Lahteen säännöllisesti, siinä olisi oiva kotimainen päätapahtuma, mutta tarvitaan muutakin. Niitä paikallisia iltoja, joissa voi olla esim. 1-5 ammattilaismatsia ja esiotteluina amatöörimatseja. Esiotteluiden ei edes tarvitse olla kovin hyviä, vaan niihin riittää ne parin matsin jampat, kunhan taso loppua kohti nousee. Ne ovat esiotteluita. Näitä voi järjestää joko ravintolatapahtumina tai urheilutaloilla ja vastaavilla. Jos on sopiva salitila jossa on korotettu kehä ja mahdollisuus rakentaa katsomo, niin jopa salilla.
Potkunyrkkeilyn ja thainyrkkeilyn yhteistapahtumat samaan tyyliin kuin Helsinki Fight Nightissa oli, ovat hyvä idea. Ensinnäkin useimmissa kaupungeissa on huomattavasti helpompi saada aikaan laadukas kattaus kotikehän ottelijoita, jos siellä on seuran kärkijampat molemmista lajeista. Harvasta seurasta löytyy esim. 8 sen tasoista ottelijaa, että ne voi laittaa maksavan yleisön eteen, mutta kahdesta seurasta 4+4 tai 5+3 löytynee jo helpommin. Toiseksi kahden lajin harrastajissa ja seuraajissa on isompi yleisö katsomoon ja seuraamaan ottelijoita, etenkin kun siellä on silloin enemmän niitä kotikaupungin sankareita, jotka tuovat aina yleisöä.
Todellisuudessa ei tarvita kovin paljon lisää ja toiminta voidaan suhteellisen pienellä panostuksella saada ihan eri tasolle kuin nykyään. KOK lahteen ja vuosittaiset tapahtumat 4-6 kaupunkiin, niin se on siinä. Viime aikoina Oulussa ja Porissa on järjestetty jo yleisötapahtumia ja jos nämä jatkuvat, ei tarvita montaa. Sen lisäksi on tietysti amatööripuolelta SM-kisat, Finnish Openit ja ulkomaan turnaukset, jolloin meillä olisi nykyistä selvästi paremmat kilpailumahdollisuudet niille kokeneemmille ottelijoille, joiden on vaikea saada salikisoista matseja. Ja lisäksi katsojat rahoittaisivat osaltaan urheilemista sen sijaan että ottelijat tai näiden seurat joutuvat maksamaan kaiken itse!
Paitsi kotimaasta, myös ulkomailta ja erityisesti Virosta saa ottelijoita tapahtumiin. Heillä on siitä kokemusta ja ottelupalkkiotkaan eivät ole tolkuttomia, puhutaan satasista. Lisäksi varsinkin Etelä-Suomeen tuotuina virolaisten matkakustannukset jäävät pieniksi, kun lauttalippu maksaa 20€ suuntaansa. Kansainvälinen pääottelu on siis tehtävissä pieneenkin iltaan.
Tämä kaikki on tehtävissä ENSIMMÄISEN 2-3 vuoden aikana ja se on saatava aikaan ennen kuin voidaan päästä pidemmälle. Loppuaika viidestä vuodesta voidaan käyttää yleiskasvuun. Eli enemmän näkyvyyttä tapahtumille, kun ne toistuvat, enemmän katsojia, isompia budjetteja, nettipalvelujen kautta tapahtuvaa näkyvyyttä jne.
Viiden vuoden kuluttua on mahdollista olla samassa tilanteessa kuin esimerkiksi vapaaottelu on Suomessa nyt. Se vaatii vain innostusta ja halua viedä lajia eteenpäin. Niinhän vapaaottelukin nostettiin nykyasemaansa. Ei siitä niin kauan ole, kun se oli selvästi potkunyrkkeilyä pienempi laji, mutta kaikki vapaaotteluihmiset olivat varsinkin silloin 5-10 vuotta sitten tolkuttoman innoissaan asiasta ja nostivat lajia hirveällä draivilla kukin tahollaan. Homma on infernaalisessa nousussa! Bigger than boxing! Sitä mekin tarvitaan.
#andynkbjutut