THL:n Lindström se edelleen uskoo jo eläkkeelle jääneen puolijumala Puskan oppeja. Miten voi olla niin vaikeaa myöntää ettei se yksi ainoa oppisuunta kertakaikkiaan sovi kaikille ihmisille? Ei juoksukaan sovi kaikille mutta suosittelisko jokin SUL sitä kaikille jos heilläkin olisi ollut puolijumalansa siellä?
Antaisivat jo olla.... Surullista vaan kun tätä ravintouskontoa tuputetaan tarhaikäisillekin ainoana oikeana vaihtoehtona.
HS 4.9.2014
Tutkimus: Vähähiilihydraattinen ruokavalio laihduttaa tehokkaammin kuin vähärasvainen
Hiilihydraatteja välttävä ruokavalio pudottaa painoa ja vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä tehokkaammin kuin vähärasvainen ruokavalio, toteaa tuore amerikkalaistutkimus. Tutkijoiden mukaan hiilihydraattien karsiminen "voi olla vaihtoehto" ihmiselle, joka haluaa pudottaa painoaan ja vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Yhdysvaltain valtiollisen NIH-tutkimuslaitoksen rahoittama tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä. Siitä raportoi The New York Times.
Vuoden kestäneessä tutkimuksessa 150 naisen ja miehen ryhmä jaettiin kahtia. Toinen ryhmä rajoitti hiilihydraattien saantiaan ja toinen rasvan. Kalorien kokonaismäärää ei kehotettu rajoittamaan.
Vähähiilihydraattisen ryhmän jäsenet pudottivat vuoden aikana painoaan keskimäärin 3,5 kiloa enemmän kuin vähärasvaisen ryhmän jäsenet.
Vähähiilihydraattisen ryhmän käskettiin syödä pääasiassa proteiinia ja rasvaa sekä suosia ruokia, joista saa tyydyttymättömiä eli niin sanottuja pehmeitä rasvoja, eli esimerkiksi kalaa, oliiviöljyä, rypsiöljyä ja pähkinöitä. Ryhmä sai kuitenkin syödä myös tyydyttyneitä eli niin sanottuja kovia rasvoja, joita saa esimerkiksi juustosta ja punaisesta lihasta. Ruuanlaitossa suositeltiin käyttämään oliivi- ja rypsiöljyä, mutta myös voin käyttö oli sallittua.
Ryhmän päivittäisestä kokonaiskalorimäärästä 40 prosenttia tuli rasvoista, kun verrokkiryhmässä rasvojen osuus oli alle 30 prosenttia.
Vertailuryhmien verenpaine sekä "pahat" eli LDL-kolesteroliarvot pysyivät suunnilleen samoina. Sen sijaan hyvät HDL-kolesteroliarvot nousivat jyrkemmin vähähiilihydraattisessa ryhmässä.
Suomalaisasiantuntijan mukaan tutkimuksen tulokset eivät ole uusia tai yllättäviä.
"Useissa tutkimuksissa on nähty, että hiilihydraatteja rajusti karsimalla paino laskee. Tavallisesti kuitenkin pidemmässä seurannassa eroa erityyppisten ruokavalioiden välillä ei enää havaita", sanoo tutkimuspäällikkö Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kansantautien ehkäisyn osastolta.
Lindströmin mukaan erot painonlaskussa katoavat yleensä kahden vuoden kohdalla.
"Se johtuu varmaan siitä, etteivät ihmiset jaksa noudattaa äärimmäistä dieettiä loputtomiin."
Lindström ei ole lukenut tutkimusta kokonaisuudessaan, mutta häntä ihmetyttää vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle valittu kontrolliryhmä: vähän rasvaa ja paljon hiilihydraatteja, mutta hiilihydraattien laadusta ei puhuta mitään.
Lindströmin mukaan hiilihydraattien laadun tärkeys on suomalaisten tiedossa, mutta amerikkalaiset elävät hieman eri todellisuudessa.
"Heillä todellakin on varaa pudottaa höttöhiilareita pois. Meidän suosituksiamme tämä tutkimus ei muuta mihinkään suuntaan."
http://www.hs.fi/ruoka/Tutkimus+Väh...ehokkaammin+kuin+vähärasvainen/a1409713457550
Antaisivat jo olla.... Surullista vaan kun tätä ravintouskontoa tuputetaan tarhaikäisillekin ainoana oikeana vaihtoehtona.
HS 4.9.2014
Tutkimus: Vähähiilihydraattinen ruokavalio laihduttaa tehokkaammin kuin vähärasvainen
Hiilihydraatteja välttävä ruokavalio pudottaa painoa ja vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä tehokkaammin kuin vähärasvainen ruokavalio, toteaa tuore amerikkalaistutkimus. Tutkijoiden mukaan hiilihydraattien karsiminen "voi olla vaihtoehto" ihmiselle, joka haluaa pudottaa painoaan ja vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Yhdysvaltain valtiollisen NIH-tutkimuslaitoksen rahoittama tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä. Siitä raportoi The New York Times.
Vuoden kestäneessä tutkimuksessa 150 naisen ja miehen ryhmä jaettiin kahtia. Toinen ryhmä rajoitti hiilihydraattien saantiaan ja toinen rasvan. Kalorien kokonaismäärää ei kehotettu rajoittamaan.
Vähähiilihydraattisen ryhmän jäsenet pudottivat vuoden aikana painoaan keskimäärin 3,5 kiloa enemmän kuin vähärasvaisen ryhmän jäsenet.
Vähähiilihydraattisen ryhmän käskettiin syödä pääasiassa proteiinia ja rasvaa sekä suosia ruokia, joista saa tyydyttymättömiä eli niin sanottuja pehmeitä rasvoja, eli esimerkiksi kalaa, oliiviöljyä, rypsiöljyä ja pähkinöitä. Ryhmä sai kuitenkin syödä myös tyydyttyneitä eli niin sanottuja kovia rasvoja, joita saa esimerkiksi juustosta ja punaisesta lihasta. Ruuanlaitossa suositeltiin käyttämään oliivi- ja rypsiöljyä, mutta myös voin käyttö oli sallittua.
Ryhmän päivittäisestä kokonaiskalorimäärästä 40 prosenttia tuli rasvoista, kun verrokkiryhmässä rasvojen osuus oli alle 30 prosenttia.
Vertailuryhmien verenpaine sekä "pahat" eli LDL-kolesteroliarvot pysyivät suunnilleen samoina. Sen sijaan hyvät HDL-kolesteroliarvot nousivat jyrkemmin vähähiilihydraattisessa ryhmässä.
Suomalaisasiantuntijan mukaan tutkimuksen tulokset eivät ole uusia tai yllättäviä.
"Useissa tutkimuksissa on nähty, että hiilihydraatteja rajusti karsimalla paino laskee. Tavallisesti kuitenkin pidemmässä seurannassa eroa erityyppisten ruokavalioiden välillä ei enää havaita", sanoo tutkimuspäällikkö Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kansantautien ehkäisyn osastolta.
Lindströmin mukaan erot painonlaskussa katoavat yleensä kahden vuoden kohdalla.
"Se johtuu varmaan siitä, etteivät ihmiset jaksa noudattaa äärimmäistä dieettiä loputtomiin."
Lindström ei ole lukenut tutkimusta kokonaisuudessaan, mutta häntä ihmetyttää vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle valittu kontrolliryhmä: vähän rasvaa ja paljon hiilihydraatteja, mutta hiilihydraattien laadusta ei puhuta mitään.
Lindströmin mukaan hiilihydraattien laadun tärkeys on suomalaisten tiedossa, mutta amerikkalaiset elävät hieman eri todellisuudessa.
"Heillä todellakin on varaa pudottaa höttöhiilareita pois. Meidän suosituksiamme tämä tutkimus ei muuta mihinkään suuntaan."
http://www.hs.fi/ruoka/Tutkimus+Väh...ehokkaammin+kuin+vähärasvainen/a1409713457550