Puoli kiloa kasviksia talviaikaan?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Noki
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
6.5.2011
Viestejä
44
Puolisen kiloa kasviksia pitäisi pistellä, mutta mitä ihmettä syödä talvella? Eilen harhailtuani Prismassa koriin tarttui lähinnä mandariineja :jahas:

Elikkä millä te saatte puolen kilon suositeuksen kasviksista täytettyä näin talviaikaan?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jäiset kasvikset (porkkana-kukkakaali-parsakaali tai herne-porkkana-kukkakaali) & pari palaa keittokinkkua leikeltynä mikroon :kuola: maistuu dieetillä taivaalliselle ja saa vetää pirusti :D
 
Onhan siellä kaupassa vaikka mitä, tomaatteja, kurkkuja, omenoita, banaaneja ym ym. Ei se talvella sen vaikeampaa ole kuin kesällä. Helposti tulee puoli kiloa täyteen kun syö päivässä pari omenaa tai banaania ja lämpimien aterioiden yhteydessä salaattia.
 
No joo, hedelmiä toki löytyy, mutta kaippa kasviksilla tarkoitetaan lähinnä vihanneksia ja juureksia? Sitten jos niitä pyrkii ostamaan kotimaisena, niin tomaatit hipovat viittä euroa kilo... Pakastevihannekset ovat toki vaihtoehto (tosin jos haluaa kotimaista niin saa tyytyä lähinnä herneisiin), mutta ei kai kaikki vain niitä pistele :) ?
 
Ei kai se Prisman vihanneshyllyn valikoima nyt ihan niin kausiluontoinen ole?-) Kurkut ja tomaatit eivät ehkä ole kotimaisia talvisaikaan, mutta kyllä niitä vinot pinot pitäisi laareissa maata. Mulle ei ole koskaan edes tullut mieleen, että talvella saisi jotenkin heikommin vihanneksia ja hedelmiä.
 
Niinhän sitä luulisi, että Prisaman kokoisesta kapasta löytyisi ostettavaa ;) Mutta joo, kyselen lähinnä siksi että saisin uusia ideoita :)
 
No jos nyt mietin mitä itelle tarttuu sieltä osastolta mukaan, niin kurkkua, tomaattia, sipulia valkosipulia, jotain chilejä riippuen mielialasta, paprikaa, jääsalaatti, basilika, ruohosipuli..jne jne.. .. Onhan siellä niitä + pakasteet.. Tänään ostin 6kpl tomatoo 535grammaa ja kurkku joku 500 ja hintaa yht joku 3 eur, niin ei se oikeesti nii paha oo jos 1.5 eur päivä kasvit maksaa tuolla puol kiloo menolla..Enemmän itselläkin taitaa olla siitä kiinni että ei jaksaisi syödä muuta kuin protskuu ja lihaa.. Raakaa lihaa:evil:
 
Teet vaikka salaatin kaalista, kurkusta, tomaatista, herneistä, siemenistä, kesäkurpitsasta, retiisistä ja kylmäpuristetusta oliiviöljystä. Ei tarvitse olla edes noita kaikkia mutta noista saa jo hyvän kasan aikaan. :)

Ja aina voi keittää/höyryttää parsakaalia/porkkanaa/kukkakaalia/punajuurta, tjs. Myös lanttua voi sellaisenaan vetää. Tietty myös mausteet kuten persilta, tilli, jne. antaa mukavan lisän. Ja tuolta voi luntata mitä kasvissyöjät vetää. http://www.vegaaniliitto.fi/_tietoa.html =)
 
Porkkanaa ja lanttua tulee vedettyä aika paljon, samoin sipulia. Kovassa kulutuksessa on myös paprika, parsakaali ja friseesalaatti.
Porkkana ja lanttu menee ihan raasteena; joko kylmänä tai sitten sotken sen raasteen sekaan jo ruoan valmistusvaiheessa. Sipulista jos tykkää, niin helpostihan esim. yksi sipuli uppoaa vaikka jauhelihan seurana. :)
Paprikaa ja friseesalaattia leivän päälle tai salaattina kurkun ja tomaatin kanssa. Höyrytetty parsakaali ja porkkana on herkkua.
Uunijuurekset on asia, joita olen nyt seuraavaksi päättänyt alkaa testailemaan, vieläpä niin että opettelen syömään sitä punajuurtakin. Se kun olisi lantun ja porkkanan ohella aika tymäkkää, halpaa ja kotimaista. Jos ei oikein kasveista tykkää, niin silloin kannattaa tosiaan unohtaa friseesalaatti ja muut höttötuotteet ja suosia näitä painavia, kuten porkkana ja lanttu, niin äkkiä se 500g tulee täyteen. Punnitsepas vaikka porkkana, sipuli ja omena.
 
Näin talvisaikaan kaupasta tarttuu useimmiten mukaan iso pussi porkkanoita, pakastevihanneksia (kukkakaali-porkkana-parsakaali, pinaatti jne.), punajuuria, omenoita ja banaaneja. Tulee 500 g äkkiä täyteen, kun muistaa vaan ottaa niitä joka aterialle edes vähän.
 
Mua stressais huomattavasti, jos tarkkailisin kasvisten grammamääriä vuodenajasta riippumatta. Lisäksi olen vähän kasvisrajoitteinen, kun moni niistä tuppaa turvottamaan (paprika, lanttu, sipuli paitsi valko- ja palkokasvit etenkin raakana ihan no-no, tai perästä kuuluu :wtf: ). Aamulla en useinkaan syö lainkaan kasviksia, vaan esim. vain munaa, juustoa ja lihaa, ehkä manteleita. Lounaalla pyrin syömään reilusti kasviksia, joskin yleensä salaattityyppisiä, joista ei painoa paljoa kerry, ravintoaineita kylläkin. Smoothieen saa tungettua kasvis- ja hedelmäosastoa ja rahkaan laitan usein reilusti sokeroimatonta puolukkasurvosta + steviaa.

Kaaleja pyrin syömään joskusn, mutta niistäkin kasvaa usein ikävä pötsi. Muitakin kasviksia (porkkana, punajuuri jne.) menee kyllä ja hedelmiä myös, muttei varmaan ihan suositeltua grammamäärää/pv. Ja mitens kuivatut hedelmät lasketaan, kun ne ovat kevyitä, mutta täynnä ravintoa? Samoin marjat ovat kevyempiä kuin hedelmät, mutta yleensä paljon ravinteikkaampia ja vähähiilarisempia.

Koko 500g suosituksesta ajattelen, että se koskee eniten laihduttajia, sillä mahan täyttäminen kasviksilla on hyvä idea, kun halutaan karttaa kaloreita. Jos mä täyttäisin mahan kasviksilla, saisin vain turvotuksen ja olisin hetikohta nälkäinen, eli voisin huonosti! Kun en vars. laihduta vaan kasvatan lihasta/muutan rasvaa lihakseksi, mikäli onnistuu. Syön siis kasviksia vain sen minkä huvittaa ja pyrin maksimoimaan proteiinin saannin, joskin aika rennosti sitäkin kyttään, kun en punnitse pihvejäkään ;)
 
Itsellä menee kasviksia ja hedelmiä helposti yli 500g, mitäpä noita grammoja kyttäämään jos muuten olo tuntuu hyvältä.
Minulle ainakin tulee tukkoinen olo, ellei rehua saa tarpeeksi.
Yleensä valmistan kattilallisen perusdiisseliä valmiiksi, minkä lisäksi otan eri proteiinilähteitä tarpeen mukaan.
Helppo sotku tulee kun laittaa ES wokkivihanneksia,keittojuureksia,ym. ja vaikka 1dl täysjyväriisiä kattilaan kiehumaan.
Maustelen sitten vaikka soijalla, poppamiehen chilimurskalla ja saatanasti hnz ketsuppia kyytiin.
Popsin sitten pitkin päivää lisukkeena tai aina kun tuppaa nälkä kiusaamaan.
 
Ääntä kohti, menee ne epsanjalaiset kurkut ja tomaatit ihan hyvin. Mä ainakin tingin suosiolla vähän laadusta ihan sen kalliin kilohinnan takia.
 
Resepti:
2 paprikaa
1 iso kesäkurpitsa
2-3 tomaattia
1-2 sipulia
valkosipulia maun mukaan
basilikaa
oreganoa
suolaa
mustapippuria
1 chilipaprika

Tuo setti pannulla, kunnes kaikista on tullut sellaista muhennosta. Ensin öljyä pannulle, sitten chilit ja sipulit. Nämä kuullottuvat ja sitten loput aineet paitsi yrtit ja mausteet. Annetaan hautua, kunnes tomaatit ovat soseutuneet ja paprikat ja kesäkurpitsat ovat pehmeitä. Sitten yrtit (mieluusti tuoreet, mutta kuivatkin menevät) ja mausteet. Tulee perkuleen hyvä lisuke ja yön yli jääkaapissa muhinut on tuplasti parempaa, kun maut ovat hautuneet.
 
Resepti:
2 paprikaa
1 iso kesäkurpitsa
2-3 tomaattia
1-2 sipulia
valkosipulia maun mukaan
basilikaa
oreganoa
suolaa
mustapippuria
1 chilipaprika

Tuo setti pannulla, kunnes kaikista on tullut sellaista muhennosta. Ensin öljyä pannulle, sitten chilit ja sipulit. Nämä kuullottuvat ja sitten loput aineet paitsi yrtit ja mausteet. Annetaan hautua, kunnes tomaatit ovat soseutuneet ja paprikat ja kesäkurpitsat ovat pehmeitä. Sitten yrtit (mieluusti tuoreet, mutta kuivatkin menevät) ja mausteet. Tulee perkuleen hyvä lisuke ja yön yli jääkaapissa muhinut on tuplasti parempaa, kun maut ovat hautuneet.

Aika herkku.. Ite vaan en pelkkään kasvissafkaan oo niin tottunu ja varsinkin kun kesäkurpitsa ei oo mikään suosikkini, niin sen tilalle paketti jauhista niin avot..

Hmm.. Ihan niinku menis piloille koko kasvisidea nyt..
 
Naurettavan helppoahan noita kasviksia on syödä. Porkkanat ovat jotain 50-150g per, omenat noin 100-300g per, sitten monesti menee jotain sitrushedelmiä ja marjoja usein noin 100-200g päivässä. Yleensä kertyy joku 600-800g rehua päivässä, maks. viidellä aterialla, yleensä neljällä. Ajoittain korvaan sitrushedelmät banaaneilla ja joskus menen pelkillä porkkanoilla, omenoilla ja marjoilla (yleensä joko puolukoita tai mustaherukoita, joskus mansikoita).

Ainiin, kun teen ns. perusmössöä, siihen tulee 750g tai 1000g pakastevihanneksia, eli noin 200-250g per syömäni annos. Viimeisimpään perusmössöannokseen tuli rehun lisäksi 700g jauhelihaa, 4dl kuohukermaa, 1kg sipulipottua, runsaasti veitsellä silputtua valkosipulia (kaksi yksikyntistä), noin 2tl suolaa ja 2tl mustapippuria, päälle savujuustoraastetta. Tuli hyvää! :kuola:
 
Aika herkku.. Ite vaan en pelkkään kasvissafkaan oo niin tottunu ja varsinkin kun kesäkurpitsa ei oo mikään suosikkini, niin sen tilalle paketti jauhista niin avot..

Hmm.. Ihan niinku menis piloille koko kasvisidea nyt..

Joo siis tuo oli lisuke esim. jauhelihan ja riisin kanssa. Jos dieetillä on niin sitten pelkän jauhelihan kanssa vaikka. Ja kesäkurpitsan tilalle voi laittaa jotain muuta kuten munakoisoa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom