Kukaan ei varmasti kyseenalaista sitä, etteikö pukupaini tai mikä tahansa muukin vääntölaji TUKISI lukkopaini- tai vapaaotteluharjoittelua. Optimaalisuus on sitten erikseen eli JOS olisi tarpeeksi laadukasta oman lajin treeniä tarjolla rajatta, niin se varmasti edistäisi parhaiten sitä omaa päälajia. Kyllä lukkopainiakin on mahdollista harjoitella "teknisesti" siinä kuin brassijiujitsua. Käytäntö on sitten erikseen eli treenien laadun ja treenikavereiden rajallisuuden takia BJJ- tai vapaapainitreeni on varmasti parempi TUKI kuin hohtokeilaus/crossfit/tms."
En ole nykyään täysin varma siitä, olisiko lajikehituksen kannalta optimaalista treenata ainoastaan lukkopainia edes siinä tapauksessa, että siihen olisi mahdollisuus. Aikaisemmin näin ajattelin, mutta muutamana viime vuotena olen muuttanut käsitystäni varsinkin tuon bjj:n ja lukkopainin suhteen. Monimuotoiset ärsykkeet, vaihtelu harjoituksissa jne. ovat kaikki melkoisen tärkeitä juttuja, mutta niistä Mafioso tietää enemmän. Voisiko olla mahdollista, että vahingossa ja sattuman kautta brassijutsu otteineen ja kitkaisine pukuineen olisikin juuri se optimaalinen tukilaji lukkopainille? En tiedä, kunhan keskustelen. Kaikki vääntölajit eivät mielestäni kuitenkaan ole samanarvoisia tukilajeja lukkopainille kuin bjj. Kilpamuotoinen judo tai krekopaini eivät aivan samoin palvele pääosin matossa käytävää kamppailua.
Siinä olet täysin oikeassa, että lukkopainia voidaan harjoitella ja varmasti harjoitellaankin aivan yhtä teknisesti kuin pukuvääntöä. Varsinkin kilpatasolla.
Käytännön seikkoja, eli harjoitusmahdollisuuksia ja kilpailukokemusta ei mielestäni pidä unohtaa tästä keskustelusta. Tai jos unohdetaan, niin silloin juttu muuttuu täysin teoreettiseksi. Jos pukupaini lisää harjoitusmahdollisuuksia, niin täytyyhän tuo ottaa huomioon pohdittaessa alkuperäistä kysymystä siitä, kannattaako jumpata pukujutsua jos haluaa kehittyä lukkopainijana. Toki tässäkin täytyy muistaa täytyy muistaa erilaiset yksilöt, erilaiset tarpeet jne.
Mitä tulee BJJ-miesten ylivaltaan ADCC-kilpailuissa niin on syytä muistaa, että valtaosa lukkopainin harrastajista on BJJ-harrastajia, joten ei ole myöskään yllätys, että he menestyvät ADCC-kisoissa. Lisäksi BJJ:n säännöt ovat kuitenkin erittäin läheistä sukua ADCC:lle, toisin kuin vaikkapa vapaapainin."
Niiin, tuo on taas noita käytännön seikkoja. Miksi muuten puhdas lukkopaini ei ole yhtä suosittua kuin bjj? Tuostakin voitaisiin keskustella. Kuten sanoin aikaisemmin, USA:sta löytyisi kyllä harrastajapotentiaalia lukkopainiinkin.
Hatsalle lisäyksenä ehkä kovin ei-BJJ -taustainen lukkopaininimi on Rustam Chsiev, jota voi varmaankin kutsua ADCC-menestyjäksi."
En epäile hetkeäkään sitä, etteikö maailmalta löytyisi yksittäisiä lahjakkuuksia, jotka pärjäävät lukkopainissa ilman bjj-taustaa. Lajin (lukkopainin siis) eriytymiskehityksen kannalta olisi erittäin hyvä että heitä löytyisi useampiakin. Tähän aiheeseen liittymättömänä seikkana sanon, että näkisin positiivisena asiana bjj:n lajipoliittisen yksinvaltiuden vähenemisen ADCC:ssä ja raajojenvääntelymaailmassa. Sheikki kuitenkin on bjj-miehiä, joten hetkeen tuskin tullaan näkemään esim. sääntöuudistuksia, jotka heikentäisivät pukutaustaisten kisaajien asemaa.
Rustam Chiev oli kuulemma todellakin ollut vakuuttava ilmestys Kiinassa. Vaikka mitaleille ei päässytkään, niin kyllä miestä voi sanoa menestykseksi. Norjalainen Jon Olav Einemo oli muuten muistaakseni sinivöinen voittaessaan ADCC:ssä. Brassijutsua treenannut toki, mutta vasta sinivöinen. Kaikki on siis toki mahdollista.
Tästä aiheesta väittely tuskin kääntää kenenkään päätä, mutta olisi hauska nähdä galluppi aiheesta "Onko BJJ-treeni välttämätöntä lukkopainijalle, joka haluaa optimoida kehityksensä?"
Tässä olisi myös ihmiskokeen paikka. Otettaisiin kaksi ryhmää peruskurssilaisia, joista toiselle opetettaisiin pelkkää lukkopainia ja toiselle lukkopainia ja brassijutsua. Vuoden päästä katseltaisiin tuloksia.