Pukuharjoittelu lukkopainiharjoittelun tukena

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
29.12.2005
Viestejä
952
Monesti kuulee sanottavan, että kannattaa treenata myös puvun kanssa jos haluaa hyväksi lukkopainijaksi. Miksi? Miten se puvun kanssa harjoittelu antaa lukkopainille enemmän kuin lukkopainin harjoittelu?
 
Aika pitkälti jakautuu kahteen leiriin ihmiset tämän asian suhteen. Hirveästi ei kannata käyttää aikaa kauluskuristusten yms pukutekniikoiden opetteluun jos tarkoituksena on vain kehittyä lukkopainissa, mutta kyllä puvun kanssa vääntämisessä omat etunsakkin on.

Kun opit ohittamaan guardin pukupainissa, niin ne ohitukset menevät kuin vettä vaan ilman pukua. Myös tekniikkaan joutuu enemmän panostamaan kun fysiikka ja räjähtävyys ei auta läheskään niin paljon kuin lukkopainissa. Subbarissa jotkut liikkeet voi pakottaa jerkulla läpi, mutta rättien kanssa se on huomattavasti vaikeampaa ---> joutuu keskittymään tekniikkaan.

Kun vähän aikaa nujuaa puvun kanssa, niin on ilahduttavan kitkatonta ja vaivatonta pyöriä lukkopainissa vrt. nyrkkeilijä harjoittelee paljon tavallista painavammilla hanskoilla ja sen jälkeen saa kevyet hanskat käteensä --->kädet lentää.

Puvun kanssa on tosiaan hirveästi tekniikoita jotka eivät toimi ollenkaan lukkopainissa, joten näihin ei liikaa kannattaisi aikaa tuhlata. Itse painin puvun kanssa hieman handicapped meiningillä kun omat otteet on aika painipohjaisia, niin tuntuu, että puku on vain rasite, mutta kun ottaa sen haasteena, niin tietyt asiat kehittyy :)

Eli yhteenvetona, mun mielestä se ei ole täysin hyödytöntä painia välillä puvun kanssa, mutta ei kyllä myöskään mitenkään välttämätöntä.
Ehkä isoin käytännön ero on siinä, että aika usein ne kovimmat bjj /subbariukot on siellä pukupaineissa ja niitä on paljon enemmän, eli siellä saa enemmän ja parempaa sparria, kuin jos rajoittaisi itsensä pelkästään speedopainiin.
 
Jotkut sanovat että puvulla treenaaminen kehittää matolla liikkumista tilanteissa jossa vastustaja on päällä.

Liittyisikö tämä siihen että paot pitää tehdä teknisemmin, koska on puku päällä eikä pääse niin "liukkaasti" irti?

Toi guardin ohittamisen helppous mielstäni tulee siitä ettei ole mitään hihoja tai lahkeita, mistä ottaa kiinni ja tosissaan onhan siinä vähän vammanen olo kun itse painii lukkopainipohjalta ja kaveri hakee koko ajan jotain pukuotteita.
 
Mitään absoluuttisesti oikeaa vastausta en osaa sanoa, mutta eiköhän joku yhteys siinä ole jos katsoo mitalisteja Bjj mundialeissa ja ADCC MM kisoissa.
 
Mitään absoluuttisesti oikeaa vastausta en osaa sanoa, mutta eiköhän joku yhteys siinä ole jos katsoo mitalisteja Bjj mundialeissa ja ADCC MM kisoissa.

No tämä on tosissaan yleinen argumentti pukupainin tärkeyden puolesta, mutta mitäpä jos nämä mitalistit olisivat treenanneet koko ikänsä pelkästään lukkopainia? Veikkaanpa että olisivat vielä parempia lukkopainissa.
 
No se että samat herrat menestyy ADCC ja BJJ johtuu nyt siitä että ne on niin perkeleen hyviä (Galvao, Buchecha jne...) ja treenaavat maailman parhaassa seurassa. Lukkopainitekniikat toimii BJJ mutta iso osa BJJ tekniikoista ei toimi lukkopainissa. Hyväksi ADCC mieheksi tulet painimalla lukkopainia, tietty jos ei oo niitä reenejä ni ei bjj treenit hukkaan mene. Ei sählyä pelaamalla jääkiekkoilijaksi tule.. ja sitäpaitsi säännötkin on iha erillaiset ja jalkalukot tuo lisää syvyyttä lukkopainipeliin ja paljon bjj painimalla jää kyllä ne paikat käyttämättä
 
No tämä on tosissaan yleinen argumentti pukupainin tärkeyden puolesta, mutta mitäpä jos nämä mitalistit olisivat treenanneet koko ikänsä pelkästään lukkopainia? Veikkaanpa että olisivat vielä parempia lukkopainissa.

No varmaan olisivatkin. Mutta jos on voittanut 4 kertaa ADCC mestaruuden ja 5 kertaa mundialit(= Marcelo Garcia) niin jotain on tehnyt oikein, jos on kahdessa lajissa näin menestynyt. Itse ainakin olisin mielummin moninkertainen maailmanmestari kahdessa lajissa kuin yhdessä.
 
Pointtihan ei nyt ollut toi ollenkaan, etteikö olisi kiva olla hyvä sekä räteillä että ilman, vaan se että jos nyt on lukkopaini tai vapari lajina, niin missä määrin kannattaa painia puku päällä.

Tosissaan, taitaa olla vähän sama kun sanoisi että kannattaa treenata kaukalopalloa tukilajina, jos haluaa hyväksi jääkiekkoilijaksi :)
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Itse melko paskana painijana voin todeta sen verran, että puku päällä painiessa touhu on yleensä hitaampaa ja teknisempää mikä itsellä ainakin kehittää tuota pelisilmää. En pidä huonona ollenkaan. Periaatteesta en kyllä tykkää vaatteiden repimisestä ja tästä syystä lukkopaini onki ykkösjuttu.
 
tarkoittaako "lukkopaini" siis samaa kun englannissa puhutaan "no-gi" jiu jitsusta tai jsp. Koska englannissahan käytetään myös submission wrestling termiä. Eikai ne nyt erejä voi olla siis no-gi ja sw. :o
 
No-gi on brassijujutsua ilman pukua mutta siis brassijujutsun säännöillä. Sw eli lukkopaini sitten eri säännöillä isoimpana erona tulee jalkalukkoja aika vino pino.
 
Pointtihan ei nyt ollut toi ollenkaan, etteikö olisi kiva olla hyvä sekä räteillä että ilman, vaan se että jos nyt on lukkopaini tai vapari lajina, niin missä määrin kannattaa painia puku päällä.

Tosissaan, taitaa olla vähän sama kun sanoisi että kannattaa treenata kaukalopalloa tukilajina, jos haluaa hyväksi jääkiekkoilijaksi :)

Tätä alkuperäistä kysymystä pohdittaessa on aivan eri asia, onko sulla päälajina vapari vai lukkopaini.

Jos päälajisi on amatööritason vapari, niin silloin pukupaini on vain kivaa vaihtelua ja teknistä silmää tuova lisä. Oikeastaan en aloittelevalle vaparijampalle suosittelisi pukujumppaa yhtään, sillä lukko- ja pystypaini, pystyottelu ja varsinainen vapari vievät alussa niin paljon aikaa. Tästä aiheesta muuten keskustellaan parhaillaan sekä twitterisssä @jannetulirinta ja @mikkopirtimaki, sekä Pirttimäen taitovalmennusaiheisessa blogissa Voodoovalmennus :: Etusivu. Keskustelussa mukana myös Mikko Rupponen. Laitetaan vielä linkkikin:Voodoovalmennus :: Ei tiedolla, ei taidolla vaan tuurilla

Jos taas olet kokenut vapariukko ja pidät mattopainista, niin pukuväännöstä voi olla monellakin tavalla hyötyä. Tai ei. Siitä tuossa blogissa enemmän.

Finnfighters´Gym:illä aloitteleville vaparityypeille suositellaan sivulajiksi lukkopainia, lukkopainijoille brassijutsua ja brassijutsukoille lukkopainia. Vaparityypeille suositeltaisiin myös pystylajeja, mutta kun niitä ei ole seuran valikoimassa.

Mikäli aiot vain kehittyä ADCC:n voittajaksi, niin suosittelisin ehdottomasti pukupainia subbarin oheen. Se toki tuntuu alussa ikävältä, sillä kehitys uikkaripuolella, jossa fysiikka ja nopeus näyttelevät suurempaa roolia, on huomattavasti nopeampaa kuin rättipainissa. Kuitenkin pukupaini lisää suuresti teknistä osaamista laajemmallakin mittapuulla kuin vain esim. pukuriippuvaisten lopetusten suhteen.
Pukutaustaisten painijoiden postuura on parempi, positiot ja paine paljon tiukempia. Uskon tuon johtuvan siitä, että gripit vaikeuttavat ohituksia ja helpottavat päällä olevan horjuttamista, jolloin tasapainon ja paineen on kehityttävä paremmiksi. Ajattelen myös useampien lopetusmahdollisuuksien kehittävän reagointinopeutta ja painisilmää. Jos olet tottunut siihen, että joudut puolustautumaan esimerkiksi backmountissa sekä kauluskuristuksia, että ilman pukua tehtäviä kuristuksia vastaan, on silloin paljon helpompi selvitä, mikäli pukutekniikat poistetaan hyökkäysvalikoimasta.

Käytännön tasolla bjj:n ottamista lajivalikoimaan tukee sekin, että bjj-kilpailuja on paljon lukkopainikisoja enemmän. Samoin bjj-harrastajia tuntuu olevan paljon enemmän kuin puhtaita lukkopainiukkoja ja ehkä suuremmasta omistautumisesta johtuen, on heidän yleistasonsa erittäin hyvä. Toki bjj:n (ibjjf) sääntöjen mielekkyydestä voidaan keskustella, mutta mikäli et unohda harjoittelustasi jalkalukkoja ja viittaat kintaalla typerille knee reaping -säännöille, niin silloin bjj on äärimmäisen tärkeä tuki lukkopainille. Lukkopainin kuningasluokka ADCC:n säännöt eivät juuri painota pystypainia, joten siitäkin syystä bjj on kannattava lisä. Muutenhan lukkopainin ohessa kannattaisi käydä opettelemassa perinteistä painia. Tai kannattaa toki nytkin.

Vaikka viittaus ADCC:n voittajien bjj-taustaan onkin kulunut, niin ei sitä voi ohittaakaan. Jenkeissä olisi jo painitaustaista harrastajavolyymiä ja kokemusvuosia niin paljon, että periaatteessa puhtaasti lukkopaini- tai catchwrestling -taustaisia ADCC-menestyjiä olisi tullut. Ei ole tullut. Eddie Bravon systeemiä voisi ajatella ehkä, ja Josh Barnetin koukkupainijana voisi mainita, mutta muuten kaikki menestyjät ovat olleet bjj-taustaisia. Jopa koulupainijajenkit ovat jumpaneet pukuvääntöä ja hehkuttavat sen hyödyllisyyttä lukkopainissa. Mörkö-Monsonkin on brassijutsun mustavyö jos oikein muistan. Voin olla väärässä.
 
tarkoittaako "lukkopaini" siis samaa kun englannissa puhutaan "no-gi" jiu jitsusta tai jsp. Koska englannissahan käytetään myös submission wrestling termiä. Eikai ne nyt erejä voi olla siis no-gi ja sw. :o

Sääntökokoelmia alkaa jo olla sekä bjj:ssä että lukkopainissa monenlaisia. Kuitenkin lukkopainissa on kaksi pääluokkaa, eli ADCC-säännöillä käytävät kisat ja sitten nuo No Gi -säännöillä käytävät kilpailut.

Eroja on monia, mutta kuten tuossa joku jo sanoikin, ADCC:ssä on vähemmän rajoituksia sallittujen lopetusten suhteen. ADCC:stä löytyy jako aloittelijoihin ja kokeneisiin, mutta ei samanlaista vyöluokkajaottelua kuin NoGi:ssa. NoGi:ssa valkovöiset ottelevat valkovöisiä vastaan, siniset sinisä jne. Vyöluokkien myötä sitten tulee lisää sallittuja lopetuksia ja otteluaika pitenee. ADCC:ssä siirtyminen kokeneisiin tapahtuu hankkimalla kokemusta muutamasta kisasta, NoGi:ssa mennään bjj:n vyöarvojen mukaan.
ADCC:ssä otellaan lisäksi otteluajan ensimmäinen puolisko ilman pisteitä, joten se pitäisi kannustaa lopetushakuiseen ottelutyyliin. NoGi:ssa taas pisteet juoksevat koko ajan, samoin brassijutsusta tutut "puolipisteet" eli edut. ADCC:ssä on vaikeampaa saada alasvientipisteitä kuin bjj:ssä johtuen kilpparisäännöstä ja tiukemmasta vaatimuksesta kontrollin suhteen. Siinä nuo erot nopeasti lueteltuna.

ADCC:ssa järjestetään MM-kilpailut kahden vuoden välein ja niihin on maanosittaiset karsinnat, sekä tietty määrä kutsupaikkoja/painoluokka. NoGi:ssa pidetään MM-kisat kai joka vuosi. NoGi:n mustavöisten voittajat eivät juurikaan ole pärjänneet ADCC-kisoissa (kärjistys) ja yleisesti ottaen ADCC:n voittoa pidetään jumalattomasti suurempana saavutuksena kuin NOGi:n voittoa.
 
Jos judokat olisivat vuodesta 1998 alkaen voittaneet lähes kaikki krekon maailmanmestaruudet ja useimmat mitalisijat kaikissa painoluokissa, niin luultavasti muutaman tunnin viikossa krekopainijat judoa treenaisivat.
 
Hauska nähdä lähes samanmoinen ketju ilmestyneenä mistä twitterissä on höpisty.. :) Toki siinä oli kyseessä gi -mma harjoittelu, johon liittyvät jutut Hartsa jo linkkasikin. Urheilufysiologisesti tähän ei taida olla mitään tutkimuksia, mutta kuten tuolla tuleekin jo ilmi niin aikalailla vahva yhteys on BJJ - ADCC kärkimiehistössä. Oma mielipiteeni siis on Hartsan kanssa täysin sama!
"No tämä on tosissaan yleinen argumentti pukupainin tärkeyden puolesta, mutta mitäpä jos nämä mitalistit olisivat treenanneet koko ikänsä pelkästään lukkopainia? Veikkaanpa että olisivat vielä parempia lukkopainissa. " tässä asiassa uskallan olla vahvasti Thonglongin kanssa eri mieltä. Uskon että monimuotoisesta harjoitusärsykkeestä on ollut enemmän hyötyä kun haittaa... Tämä toki vain mielipide.

Mitä AndyS kreko-judo vertauskuvaan tulee niin koitinkin joskus metsästää onko kukaan koskaan kokeillut tuommoista kombinaatiota huipputasolla. En silloin ainakaan löytänyt mitään, mutta oma harhaluuloni on että oikein toteutettuna tuokin kombo voisi toimia kenties vaikka olympimitalin saavuttamiseksi? Jos esim peruskuntokaudella krekomies kävisi 1 viikossa vääntämässä judoa. Olisiko se hukkaan heitettyä aikaa? Vai toisiko se jotain lisää painimolskille kenties? En tiedä? Kenties tästä on jo jotain faktoja?

Huipulle on monia teitä. Missään lajissa tuskin absoluuttista totuutta siihen löytyy miten tulla huipuksi saatika parhaaksi? Se nyt luonnollisesti on selviö että pelkkää judoa treenaamalla tuskin voitat esim krekon SM-mitalia. Tai koskaan ilman GItä painineena voitat lukkopainin SM-kultaa. Päälaji on päälaji, mutta tukeva oheisharjoittelu on varmasti tervettä sopivissa määrin hyvinkin monessa lajissa... Mistään mitään en tiedä, mutta ajattelin ääneen. Aamen!
 
Jos treenaa esim 2xviikko, niin turhaa treenata molempia lajeja. Jos lajitreenejä on esim. 5xviikko, niin kyllä kai siihen yksi tai kaksi rättipainitreeniäkin mahtuu joukkoon. Vaihtelu virkistää, eikä tule sitten niin helposti tule lopetettua harjoittelua kokonaan. Pitää vaan tarkkailla omaa motivaatioastetta ja sen mukaan treenailla.
 
Sellainenkin asia on vielä, että aina ei voi treenata ilman pukua niin paljon kuin haluaa. Salilla voi olla aikataulut sellaiset, että ei ole mahdollista käydä esim. 5 kertaa viikossa painimassa lukkopainia. Jos salilla on kuitenkin mahdollista painia puvun kanssa ja tällä tavalla saada enemmän treenikertoja, niin eikö se silloin ole ihan perusteltua painia puvun kanssa?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom