Jos tämä kyseinen henkilö ei lopeta häiriköintiä, vaikka olet sitä pyytänyt ja kertonut että teet rikosilmoituksen jos hän ei lopeta, voit menetellä seuraavasti:
• Laitat ylös kaikki puhelut ja tekstiviestit, mitä häneltä tulee. Lisäksi kannattaa tallentaa mahdolliset viestit. Kirjaat ylös päivämäärän, kellonajan, puhelun/tekstiviestin sisällön sekä numeron, josta tällainen puhelu/tekstiviesti tulee. Ja varsinkin, jos niiden sisällöissä on jotain uhkaavaa tai kunniaa loukkaavaa. On myös hyvä näyttää jollekin ulkopuoliselle tekstiviestien sisältö
• Tämän jälkeen menet poliisilaitokselle ja teet rikosilmoituksen kotirauhan rikkomisesta ja teet niitä siitä eteenpäin aina kun on aihetta, eli joka kerta kun henkilö soittaa sinulle. Poliisi voi sinun luvallasi selvittää sen, kuka on soittanut puhelimeesi ja lähettänyt sinne viestejä, eli tätäkin kautta poliisi saa näyttöä siitä, että kyseinen henkilö on yhteydessä sinuun. (Sähköisen viestinnän tietosuojalaki 9. luku 36§).
Rikosilmoitusta tehdessäsi sinun kannattaa vaatia tekijälle rangaistusta (eli että hänelle voidaan antaa lainmukainen tuomio - sinun ei tarvitse määritellä sitä mikä se on), sillä kotirauhan rikkominen on ns. asianomistajarikos ja poliisi ei pääsääntöisesti saa tutkia rikosta, ellet ole vaatinut rangaistusta tekijälle ja tällöin lähestymiskiellon hakeminen voi olla vähän turhaa
• Jotta lähestymiskieltoa voi hakea ja jotta se myönnettäisiin, tulisi olla jotain näyttöä tapahtuneesta. Näyttöinä toimivat puhelimeesi tallennetut viestit sekä puhelutiedot sekä mahdollisesti jonkun todistajan kertoma, joka on nähnyt esim. viestit. Lisäksi nuo poliisin luvallasi hankkimat tiedot soittajista/viestien lähettäjistä toimivat näyttönä ja tehdyt rikosilmoitukset esitutkintatoimenpiteineen
• Jos lähestysmiskielto myönnetään, kannattaa pitää huoli siitä ettei itse ole yhteydessä tähän häiriköijään. Ja jos tämä häiriköijä rikkoo lähestymiskieltoa, kannattaa siitä tehdä rikosilmoitus, koska rikkoessaan kieltoa hän syyllistyy rikokseen ja jotta hänelle määrättääisiin siitä joku sanktio. Kyseessä on rikosnimikkeenä lähestymiskiellon rikkominen (Rikoslaki 16. luku 9a§)
***
Kotirauhan rikkominen (Rikoslaki 24. luku 1§):
Joka oikeudettomasti
1) tunkeutuu taikka menee salaa tai toista harhauttaen kotirauhan suojaamaan paikkaan taikka kätkeytyy tai jää sellaiseen paikkaan taikka
2) rikkoo toisen kotirauhaa metelöimällä, heittämällä esineitä,
soittamalla puheluita tai muulla vastaavalla tavalla,
on tuomittava kotirauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
Laiton uhkaus (Rikoslaki 25. luku 7§)
Kunnianloukkaus (Rikoslaki 24. luku 9§)
(Lähde:
www.finlex.fi)
***
Itse tiedän yhden tapauksen omasta lähipiiristäni, jossa naisen exä määrättiin lähestymiskieltoon mm. tuollaisen häiriköinnin perusteella. Itse ihmettelin lähinnä sitä, kuinka nainen sieti noita kaikki puheluita, joita saattoi tulla päivässä parhaimmillaan kymmeniä.
Missään lakipykälässä ei sanota sitä, kuinka paljon niitä pitäisi tulla, jotta ne olisivat häiriköintiä. Itse olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että yksi tai kaksi puhelua eivät vielä täytä välttämättä "olemattomia" kriteerejä, mutta jos puheluita tulee useita tai kymmeniä kielloista huolimatta ja koet puhelut häiritsevinä, niin voidaan alkaa ajattelemaan rikosilmoituksen tekoa. Ja tämä kymmeniä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että niiden tulisi tulla yhden päivän aikana.
Yleensä katostaan tai ainakin aikoinaan katsottiin, että puheluiden tulisi tulla sellaiseen aikaan, kun niiden voidaan ajatella häiritsevän kotirauhaasi, eli silloin kun olet kotona. Pääsääntöisesti voisi ajatella, että se tarkoittaisi ilta- ja yöaikaan tulleita puheluita. Aikaisemmin ajateltiin myös, että niiden olisi pitänyt tulla omaan kotilankanumeroon, mutta tänä päivänä tätä sovelletaan myös kännyköihin tulleisiin soittoihin, koska harvalla enää on lankapuhelimia.
Rikosilmoituksen teko tai lähestymiskielto eivät sinällään estä häiriköintiä, mutta voivat toimia pelotteena. Mutta parempi yrittää, kuin sietää ja varsinkin jos puhelinnumeron vaihtaminen ja sen salaiseksi laittaminen ei tule kyseeseen.
TEKSTIÄ MUOKATTU!