Priorisoinnin välttämättömyys pidempään treenanneille?

Seal rowssa pitää muistaa että suurin osa, jopa kilpailijat tekevät sen väärin. Se on vain ja ainoastaan keskiselän liike, ei latsiliike. Silti monet tekee sitä väärin viistoon kun se pitää vetää kohti rintaa kyynärpäät sivuilla. Kulmasoutu tangolla on paljon tehokkaampi isoilla kuormilla kuin seal row väärin tehtynä. Pitää olla vähän hölmö jo jos tekee seal row:n viistoon.

Ihan vaan huomiona kun otit liikkeen puheeksi. Teetkö sen varmasti oikein?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Seal rowssa pitää muistaa että suurin osa, jopa kilpailijat tekevät sen väärin. Se on vain ja ainoastaan keskiselän liike, ei latsiliike. Silti monet tekee sitä väärin viistoon kun se pitää vetää kohti rintaa kyynärpäät sivuilla. Kulmasoutu tangolla on paljon tehokkaampi isoilla kuormilla kuin seal row väärin tehtynä. Pitää olla vähän hölmö jo jos tekee seal row:n viistoon.

Ihan vaan huomiona kun otit liikkeen puheeksi. Teetkö sen varmasti oikein?

Nykyisessä ohjelmassa on yhdessä treenissä seal row kässäreillä. Ohjelman teemaa noudattaen olen yrittänyt liikkeessä ensisijaisesti keskittyä lapojen venymiseen ja supistumiseen, latsit sitten tulee mukana joka tapauksessa. Silloin kun tein liikettä tangolla, niin luultavasti ne isoimmat romut tulivat ylös ensisijaisesti latseilla, koska voimantuotto on niillä parempaa.

Kuitenkin liike otti silloinkin mielestäni leukoja paremmin yläselkään, koska väkisinkin lavat joutuvat työskentelemään, jos tangon vetää penkkiin kiinni. Vähän kuin sternum-leuoissa yläselkä joputuu supistumaan liikkeen lopussa, kun rintaranka "käännetään" kohti tankoa. Souduissa vetokulma on koko liikkeen ajan "kohti tankoa", eli siis kroppaa.
 
hjelman teemaa noudattaen olen yrittänyt liikkeessä ensisijaisesti keskittyä lapojen venymiseen ja supistumiseen, latsit sitten tulee mukana joka tapauksessa
Teet väärin jos latsit aktivoituu seal-rowssa. Viestistäsi näkee, miten koitat tehdä yksinkertaisesta asiasta kamalan vaikeaa, älä tee, se on äärimmäisen simppeliä. Vedä suhteessa suoraan edestä kyynärpäät sivulla kohti rintaa, se siitä, ei tarvi enempää miettiä. Seal rowssa ei keskitytä ensi-sijaisesti keskiselän supistamiseen, vaan ainoastaan siihen. Se liike on vain ja ainoastaan sitä varten vaikka osa tekeekin sitä väärin, ne vaan eivät osaa.

Älä tee asiasta liian vaikeaa.
 
Viimeksi muokattu:
Teet väärin jos latsit aktivoituu seal-rowssa. Viestistäsi näkee, miten koitat tehdä yksinkertaisesta asiasta kamalan vaikeaa, älä tee, se on äärimmäisen simppeliä. Vedä suhteessa suoraan edestä kyynärpäät sivulla kohti rintaa, se siitä, ei tarvi enempää miettiä. Seal rowssa ei keskitytä ensi-sijaisesti keskiselän supistamiseen, vaan ainoastaan siihen. Se liike on vain ja ainoastaan sitä varten vaikka osa tekeekin sitä väärin, ne vaan eivät osaa.

Älä tee asiasta liian vaikeaa.

Mutta jos liikkeen tekee kuvailemallasi tavalla, niin visuaalisesti mä näen mielessäni takaolkapää soudun. Eli kyynärpäät sivulla kohti rintaa jne. Se, mihin mä pyrin liikkeen aikana, on ala-asennossa lavat selkeästi "auki" eli olkapäät "roikkuvat" edessä. Sit mä yksinkertaisesti aloitan liikkeen vetämällä lapoja taakse, jolloin kässärit todella liikkuvat sivuille, niinkuin kuvailit. Sen jälkeen, koska mä olen heikko, mä vedän kässärit ylös, enkä stressaa, paljonko forkut, latsit tai hauikset työskentelee. Mitä väliä.

Mutta, nyt menee jännäksi, koska.. Liikkeen lopussa nimittäin jatkan lapojen supistamista, tuomalla kässäreitä ( taas ) kropan sivuille. Tämä kaikki tapahtuu siis omien yksilöllisten voimatasojen, lihas heikkouksien ja -vahvuuksien sallimissa rajoissa. Jos mä saan latsien avustuksella tehtyä sarjat 3x8-10 30 kg hantteleilla, ja yläselkä on liikkeen jälkeen pumpissa ( ei siis latsit ), niin miten se, että tiputan puolet painoista pois, ja teen strictimmällä tekniikalla, auttaa muo kehittämään voimantuottoa lavanlähentäjiin?

Musta vähän tuntuu, että sä käänsit mun argumentin kroppa staattisena tehdyistä t-souduista päälaelleen, ja otat nyt saman näkökulman, mikä mulla itselläni oli aikaisemmin.. Ei mitään, hauskaahan tästä on vääntää, mutta vähän sama, kuin puhuttaisiin oikeast tavasta tehdä takakyykky. Teoriassa pystyllä selällä saa hyvää rasitusta etureisille, mutta käytänössä 190cm kaverin on vaikea kyykätä itselle haastavia romuja ilman, että liike alkaa muistuttaa jullea. Poislukien Hatfield-kyykky, mutta se on jo spessu liike. Kiitos vastauksesta!
 
Okei, saatoin olla väärässä edellisessä viestissäni. Kokeilin kylmiltään Miken kuvailemaa tekniikkaa, eli kyynärpäät suoraan sivuille kropasta jne. Huomattavan paljon helpompi saada selkä aktivoitua. Jos tuo jippo toimii myös painoilla, niin tunnen itseni vähän tyhmäksi, kun en itse hiffannut sitä näillä treenivuosilla. No, pitää muistaa toi seuraavassa selkäjumpassa.
 
Vastaan itse itselleni tähän ketjuun, koska se on melkein yhtä palkitsevaa, kuin pornon katseleminen, mitä mä yritän lopettaa ( huonolla menestyksellä ).. Mut joo, itse asiaan, eli tarviiko treenissä painottaa voimakkaasti tiettyjä liikkeitä / lihaksia, jos haluaa kehittyä 15+v treenanneena natuna? Mulla oli alla siis lähes vuoden kestänyt treenitauko, jota ennen olin jumpannut n. 15v. Nyt olen käynyt 8kk salilla tauon jälkeen, ohjelmana Teemu Isoahon volyymipainotteinen, 2 eri treenikiertoon perustuva hybridijako.

Vähän kommenttia ohjelmasta: plussana vaihtelu treeneissä, mikään yksittäinen treeni ei tunnu tylsältä, varsinkin kun olen pystynyt valkkaamaan itselleni sopivat liikkeet niiden tilalle, jotka alkuperäisessä ohjelmassa eivät tuntuneet hyviltä. Miinuksena: liiallinen vaihtelu treeneissä, jonka johdosta sarjapainoprogression ylläpito menee joiltain osin liian vaikeaksi toteuttaa käytännössä. Outoa kyllä, tämä on ollut ongelma enemmän yläkropan suhteen vrt. jalat, vaikka ohjelmassa treenataan yläkertaa selkeästi isommalla volyymillä.

Toinen ongelma on safkaaminen: mä olen viimeiset 3v tottunut skippaamaan aamupalan, koska vedän joka päivä herättyäni pienen venyttely / liikkuvuusharjoituksen ennalta ehkäisevänä toimenpiteenä loukkaantumisten varalle. Kesällä menin useasti ton kuntopiirin jälkeen vielä vetämään salitreenin tyhjällä vatsalla, mutta enää ei pysty, koska ruokahalu on kasvanut ja treenit muuttuneet haastavammiksi. Mut luikku olen edelleen: vaaka näytti pari päivää sitten 84kg/190cm vaatteet päällä. Toisaalta mä painoin vielä 23v:nä 60kg, joten nykyinen kehonpaino ei edes ole mulle "vähän", vaikka se onkin alipaino bodaus/voimailu kontekstissa.

Sarjapainot ovat kehittyneet vaihtelevasti: pena kässäreillä 25kg - 40kg ( vasen kiertäjä ei tykkää näistä ), hack kyykky 70kg - 142,5 ( jäin kelkan alle ekaa kertaa tällä painolla), t-soutu 40kg - 70kg ( tekniikka ei pysynyt enää kasassa tällä painolla ), jalkaprässi 100kg - 200kg ( en edes yrittänyt isommilla painoilla ), vipuvarsipenkki 60kg - 107,5 ( sama juttu kuin prässissä ), seal row kässäreillä 15kg - 32,5kg ( tekniikan ehdoilla taas ), bulgarialainen kyykky etujalka korokkeella 10kg - 35kg ( vasen jalka feilaa näillä painoilla, oikea ei ), kapea vinopenkki 50kg - 65 kg ( mä olen tosi heikko punnertaja ).

Voiko tästä päätellä jotain, en mä tiedä.. Mutta työkapasiteetti ja sarjakestävyys ovat ohjelmalla selvästi parantuneet, maksimivoima taas ei ( tietenkään ). Mut jos mä pystyn kehittämään sarjapainoja edelleen noissa em. liikkeissäm ja syömään tarpeeksi, jotta oma paino nousee pikkuhiljaa, ehkä tällä pystyy kehittymään. Ai niin, en punninnut itseäni ennen ohjelman aloittamista, mutta varmaan joku 80kg painoin. Eli muutama kilo painoa tullut lisää, tämä on ihan ok tahti, koska en ole "oikea" aloittelija. Paitsi parina ekana kuukautena tosin patti turpos silmissä, koska mulla oli alla 9kk treenitaiko. Sen jälkeen nyybi gainssit oli käytetty.

Jos alkaa tuntua, että tämä volyymi ( 25-30 sarjaa/treeni ) on liikaa, vaihdan suosiolla johonkin muuhun. Eli sit on sen priorisaation aika. Jos pystyn eka päättämään, mitä mä ylipäätänsä haluan treenillä saavuttaa.. Pitkä avautuminen, onnittelut kaikille, jotka jaksoivat selata läpi ja kiitos foorumin ylläpidolle ja Mikelle!
 
Vastaan itselleni otsikon kysymykseen, eli onko priorisointi välttämätöntä, jos haluaa 10+ treenivuoden jälkeen mahdollisuuden kehittyä. Vastaus on viimeisen vuoden perusteella kyllä ja ei. Vuosi sitten aloin uudestaan jumpata n. 9kk kestäneen tauon jälkeen, jota ennen olin ehtinyt heilua saleilla yhteensä lähes 15v. Tietenkään pitkä treenitausta ei itsessään tee minusta pitkälle edistynyttä voimailijaa tai bodaria, mutta aika montaa eri treenitapaa ja tyyliä olen tuona aikana kuitenkin ehtinyt kokeilla.

Oikeastaan minulla on priorisoinnin suhteen kokemusta pelkästään erilaisista yläkroppaspesialisaatioista, koska tasapuolisella treenillä jalat kehittyivät aina yläkertaa paremmin ( siis ekat 10v ). Tai pikemminkin raskaat jalkatreenit söivät suurimman osan palautumiskapasiteetista, jolloin muu treeni kärsi. Viimeisen vuoden olen jumpannut koko kehoa, ilman tietoisia painotuksia. Lihasta olen saanut takaisin enemmän suhteessa yläkroppaan, jalkoihin on tullut vähemmän näkyvää kehitystä. Toisaalta volyymiä on tullut tässä ohjelmassa enemmän yläkertaan, joten kaipa tääkin oli jonkinlaista rhp-meininkiä.

Mutta sitten stoorin huipentuma ja pääpointti: pystyykö joku vastaamaan, miten on mahdollista, että vähiten treenattu lihasryhmä koko ohjelmassa ( pohkeet ), on myös ainoa, jossa olen saanut uutta kehitystä 15v jälkeen?
 
Back
Ylös Bottom