Jos kukaan ei äänestäis, systeemi pitäis jotenkin uusia ja tehdä siitä vähän järkevämpi. Koko systeemi on todella rikki, esimerkkinä että annetaan lasten äänestää karkkipäivästä, niin se on joka päivä.
Äänioikeus pitäis rajaa rankasti, koska siinä on älytön vääristymä, luusereita on Suomessa helvetisti enemmän kun voittajia, niin arvatkaa ketä sinne äänesteetään, niitä jotka vaan riistää ja repii tulonsiirtoja luusereille.
Joku just 18 täyttänyt varmaan ihan hirveesti ymmärtää mitään mistään, niin siellä ne vaan äänestää.
Nyt pitää sitten määritellä, millä äänestysoikeus ansaittaisiin. Jos luuserit eivät saa äänestää, kuinka ne erotetaan voittajista? Kansalaiskoe? Kerran elämässä, muutaman vuoden välein, ehkäpä jokaisten vaalien (kunnallisvaalit, aluevaalit, eduskuntavaalit, presidentinvaalit) yhteydessä? Onko sinun tavoitteenasi vähentää äänestysoikeutettujen määrää vai lisätä sitä? Valtioista, joissa voittajat hallitsevat luusereita, on tälläkin hetkellä melkoisesti esimerkkejä maailmalla, eikä mikään niistä houkuta minua vaihtoehtona nykysysteemille. Siellä kyllä tulonsiirrot taitavat monesti mennä toiseen suuntaan, joten rohkeimmat meistä voi yrittää mennä voittamaan johonkin niistä jos täällä on omat asiat niin huonosti. Sinulla lienee kuitenkin mielessä jonkinlainen meritokratian ideaali, jossa kansalaisoikeuksia pitää ansaita? Itse olisin vähintäänkin hieman huolissani, mitä tuollainen tekee eriarvoisuuden tunteelle, yhteiskuntaluokille ja viime kädessä yhteiskuntarauhalle. Mutta uskoisin, että sulla ei moisia uhkakuvia ole mielessä, joten olisin kiinnostunut lukemaan vähän laajemmin, minkälainen sinun ajatus hyvin toimivasta, reilusta yhteiskunnasta olisi.
Itse olen myös ollut periaatteessa jonkunlaisen yleiskokeen kannalla, jolla varmistettaisiin että äänestäjä on edes jollain lailla kartalla poliittisesta järjestelmästä ja puolueiden linjoista. Tämä voisi ainakin hetkellisesti vähentää äänestysaktiivisuutta, mutta tekisi jokaisesta äänestä tavallaan laadukkaamman. Toisaalta tarvittaisiin myös mekanismeja kitkeä poliittista takinkääntöä ja vaalilupausten rikkomista, nythän ei ole muuta mahdollisuutta rankaista tuollaisesta kuin äänestyskäyttäytyminen seuraavissa vaaleissa.
Ei semmoista optimaalista systeemiä varmaan ole, mutta tää nykyinen on aivan randomia ja pelkkää bisnestä vaan medialle, mitään vaikutusta ei tällä ole lopputulokseen. Silti ihmiset sinkoilee tippa kepin nokassa ja jaksaa nähdä vaivaa asian eteen joka on aivan tyhjänpäiväistä paskaa.
Mitään järkee tässä ei ole, että kaikki saa äänestää.
Niin, itse kukin saa toki valita, kuinka toimii epätäydellisessä järjestelmässä. Osallistumatta ei voi oikein olla niin kauan kun täällä asuu, sinulla se osallistuminen vaikuttaa olevan äänestämättä jättäminen ja keskustelun herättäminen. Helpostihan siinä muodostuu illuusio, ettei osallistu millään tavalla ja muut vaan ryssii, mutta nähdäkseni asia ei ole aivan niin yksinkertainen.
En tiedä miten alas äänestysprossan pitäis pudota, että päättäjät alkais miettiin systeemin ongelmia. Demokratiaa Suomessa ei todellakaan ole. Iso vitsi koko viritelmä.
Vaaleissa ylipäätänsä on aivan typerää, että toisella on tonnin budjetti ja se sitten tulostelee A4 lappuja ja liimailee niitä puihin jossain Kirkkonummella ja toisella on 100k budjetti ja sen naama on Forumin seinässä. Kumpihan nyt sitten saa ääniä? Kaikkien pitäis olla jossain yhdessä paikkaa aatteinensa ja sieltä vois ihmiset päättää ketä äänestää ja kaikki sais tasavertaisesti itsensä esille.
Eikös se demokratiaa ole, että hallinto kuvastaa kansaa? Jos luusereita on helvetisti enemmän ja vain voittajien pitäis saada äänestää, niin kuinkahan alas äänestysprossa sitten putoaa? Voiko olla, että ne samat luuserit ei nytkään äänestä? Budjeteista olen jossain määrin samaa mieltä, mutta teknologia (vaalikoneet) on jo osittain mitigoinut rahan vaikutusta. Lisäksi, monet vaalit ovat niin selkeästi puoluevaaleja, että sillä henkilövalinnalla ei ole niin suurta merkitystä. Suhteellista vaalitapaa ja puoluejärjestelmää saa toki niitäkin ihan vapaasti kritisoida, varsinkin jos on esittää perusteltu vaihtoehto.