Hyvin mielenkiintoinen kysymys. Vastaus olisi myös yksinkertainen, JOS tarkoituksenasi olisi elää low-carb dieetillä, MUTTA ei kuitenkaan ketoosissa.
Nyt on kyse siis sokerialkoholeista. Sokerialkoholeja käytetään proteiinipatukoissa pääasiassa parantamassa patukan koostumusta (esim. estämässä patukan kovettumista kovaksi kuin tiiliskivi). Syy, miksi sokerialkoholit on eroteltu hiilihydraateista ravintoainesisällössä, voidaan sanoa johtuvan siitä, että sokerialkoholit ovat ominaisuuksiltaan erilaisia kuin "normaalit" hiilihydraatit, toisin sanoen niiden kemialliset koostumukset ja fysikaaliset ominaisuudet ovat erilaisia.
Ne eivät siis esimerkiksi ole samalla tavalla osallisia verensokeritasapainon heittelyssä kuin muut hiilihydraatit.
Toisaalta taas näitä kutsutaan nimellä "hidden carbs", ikäänkuin että hiilihydraattisisältöä saadaan alaspäin tällä tavalla kikkailemalla ja todellisuus olisikin toista. Tässäkin on jotain perää.
Sokerialkoholit on hyvä erottaa hiilihydraateista, sillä, ne eivät ole ainakaan "perinteisessä" mielessä hiilihydraatteja (ne hiilihydraattien ominaisuudet, joista tälläkin palstalla paasataan paljon), eivätkä ne myöskään nosta veren glukoosi- ja insuliinitasoja _merkittävästi_.
OK, eli jos olisit "vain" perinteinen low-carbbaaja, yllä olevan vastauksen siivittämänä sanoisin, että sokerialkoholeista ei tarvitse stressata kun ei tarkoitus ole kuitenkaan päästä ketoosiin saakka. Osa niistä itseasiassa olisi low-carbbaajalle hyvä vaihtoehto.
Mutta, kun tilanne on toinen niin sokerialkoholien, kuten esim. mannitoli, sorbitoli, osuus hiilihydraattien aineenvaihdunnasta ei ole niin selkeä. On totta, että nämä eivät ole sokereita, mutta eivät myöskään alkoholeja. Englannin kielellä näitä kutsutaan termillä "polyols". Ehkä olennaisimpana, sokerialkoholien sisältämistä kaloreista noin 1/2 - 3/4 ON yksinkertaisia sokereita. Tältä kantilta katsottuna nämä pitäisi ottaa huomioon.
Kyseiset sokerit kuitenkin imeytyvät hyvin hitaasti (aiheuttaen vain TODELLA miedon insuliininerittymisen) ja epätäydellisesti.
Ymmärtääkseni avainsanana on kuitenkin tuo epätäydellinen imeytyminen. Muun muassa fineli ilmoittaa sokerialkoholien, kuten esim. xylitolin ja sorbitolin osalta imeytyviksi hiilihydraateiksi nolla grammaa.
Mutta jos katsotaan kylmiä faktoja, niin ketodieetillä tulisi välttää myös sokerialkoholeja. On kuitenkin hyvin paljon merkitystä, mistä sokerialkoholista puhutaan. Esimerkiksi maltitoli sisältää kaksi kaloria/g, kun taas glyseroli sisältää 7 kaloria/g.
Summa summarum: sokerialkoholit eivät vaikuta merkittävästi insuliinineritykseen, MUTTA ne kuitenkin täydentävät maksan glykogeenivarastoja, joten sitä kautta saattavat sysätä sinut pois ketoosista.
Glyserolin metaboliasta:
"The predominant source of glycerol is adipose tissue. This molecule is the backbone for the triacylglycerols. Following release of the fatty acid portions of triacylglycerols the glycerol backbone is transported to the liver where it it phosphorylated by glycerol kinase yielding glycerol-3-phosphate. Glycerol-3-phosphate is oxidized to DHAP by glycerol-3-phosphate dehydrogenase. DHAP then enters the glycolytic if the liver cell needs energy. However, the more likely fate of glycerol is to enter the gluconeogenesis pathway in order for the liver to produce glucose for use by the rest of the body. "
Laskeskelinpa kyseisen patukan ravintoarvoja: "puuttuvat" sokerialkoholikalorit tekevät yhteensä 78kcal, eli 16 grammaa hiilihydraatteja! Kohtuullinen määrä, kun tarkoituksesi on pysytellä päivittäin alle 20g:ssa. Tässä tulee hyvin näkyviin se, miten paljon nimenomaan patukoiden ilmoitetut ravintosisällöt poikkeavat todellisuudesta. Hiilihydraattejahan periaatteessa patukka sisältää 18grammaa, eikä ilmoitetut 2g (2g+sokerialkoholien 16g).
Tällaiset patukat siis tulisi jättää syömättä ketodieetillä.
:kippis1: