Muistan kyllä. Sitä suuremmalla syyllä luulisi porukan älyävän, ettei ne tuoteselosteet aina pidä paikkaansa. Ei niitä mäkkärin pihvejä valvota yhtään sen tarkemmin kuin noita "hevos"lihojakaan tai mitään muutakaan.
Onkohan teillä jotenkin ylioptimisiset odotukset elintarvikevalvonnasta. Esim. viime vuonna tarkastettiin 39 % paikoista, jotka olisi pitänyt tarkistaa. Isommat tuotantolaitokset tulisi tarkistaa monta kertaa vuodessa. Tarkastuksista tulee myös ilmoittaa etukäteen, joten tehtaissa keretään vallan mainiosti laittamaan paikat näennäisesti kuntoon. Ja mitä tulee noihin elintarvikkeiden pistotarkistukseen, niin ne on yksi kärpäsen paska koko elintarviketuotannosta. Eihän ne tutkijat voi mitenkään tehdä kaikkia mahdollisia analyysejä tuotteesta. Ei sieltä esim. mitään heppaa etsitä jos ei ole epäilystä, että tuote sitä sisältää vaikkei saisi.
Sinä taas näyt uskovan, että kaikki yritykset myyvät ihan mitä hyvänsä asiakassuhteista viis, jos joku virkamies ei ole vahtimassa aivan kokoajan.
Tiedäthän, että ei se ole todellakaan pelkästään viranomaiset, jotka laatua valvovat? Viranomaisvalvonta on vain pieni osa laaduntarkkailua ja usein vasta viimeinen lenkki laadunvarmistusketjussa.
Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, niin käytännössä kaikki yritykset harjoittavat myös omavalvontaa, koska laatu ja maine ovat heille tärkeitä. Mitä suurempi ja maineikkaampi yritys, sen tarkempi se yleensä on siitä, että asiakas on tyytyväinen ja mitään poikkeamia luvatusta ei ole.
Hevosenlihakohussa suurin osa poikkeamista löydettiin tuottajien omavalvovannassa, jotka huolestuivat itse omasta laadustaan, kun toisessa yrityksessä oli ensin paljastunut viallinen tuote sattumalta. Ikeat sunmuut vetivät miljoonien edestä elintarviketuotteitaan aivan omaehtoisesti pois markkinoilta vain siksi, että eivät voineet olla sataprosenttisen varmoja lihan alkuperästä, vaikka näytteistä ei mitään löytynytkään.
Kyllä Mäkkärin pihvejä valvotaan aika paljon tarkemmin kuin useimpien pienempien lafkojen. Mäkkärillä on kuitenkin maailmanlaajuinen laadunvalvontajärjestelmä (tehdään jatkuvasti pistokokeita ristiin), laatusertifikaatteja, jotka voi myöntää vain ulkopuolinen laaduntarkkailijataho säännöllisten tarkastusten jälkeen sekä pitkälle kehitetyt laatukriteerit (esimerkiksi suomalainen sipuli ei kelvannut Mäkille, koska ei ollut tismalleen oikeanlaista, ranskalaiset mitataan millin tarkkuudella yms.).
Pahimmassa tapauksessa yrityksen maine saattaa olla lopullisesti mennyt ja konkka edessä tai joku jopa kuolla vialliseen tuotteeseen. Esim. elintarvikkeita vedetään yritysten itsensä toimesta jatkuvasti pois myynnistä vain sentakia, että niissä saattaa olla jämiä jostain aineksesta, joka saattaa olla allergisoiva eikä näy tuoteselosteessa.