Perinteisen kirjoitustaidon taantuminen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mike
  • Aloitettu Aloitettu
Mulla ainakin sormet alkaa huutamaan hoosiannaa heti 10minsan kirjoittamisen jälkeen. Sitten onkin aivan vitun vaikea kirjoittaa kun kaikki sormet kramppaa erisuuntiin ja lihakset ovat liekeissä :D

Käsiala ei ole muutenkaan ollut ikinä minun vahvin osaamisalue. Ala-asteellakin jouduin kirjoittelemaan johonkin fuckin vihkoon joka päivä 5 lausetta kaunolla, jotta käsialaa saataisiin paremmaksi. Paskat se mitään auttanut, huononsi vain tilannetta.
Tekstaamisesta saa ihan hyvin selvää, muut kirjoitustyylit näyttävät joltain rytmihäiriöisen EKG-käppyrältä
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kyllä kaunokirjoitus kirjaimineen ihan muistissa on, mutta en mä sitä juuri ala-asteen jälkeen käyttänyt ole, enkä käytä. En ole koskaan tykännyt kaunokirjoituksesta, enkä kyllä sen puoleen tekstauksestakaan, tikkukirjaimilla on niin paljon nopeampi kirjoittaa.

Nykyisellään on tullut kaunoa kokeiltua lähinnä, kun on vertailtu lasten kanssa entisen kaunon ja nykykaunon kirjainten eroavaisuuksia.
 
Mikähän mahtoi olla viimeinen vuosi kun ekalla opetettiin kaunokirjoitusta. Oisko ~-92, kuka muistaa? Ainakaan kukaan alle 20v ei ole ala-asteella kaunoa kirjoittanut ellei opettaja ole opettanut omiaan.

Mä menin ekalle luokalle -89, silloin oli jo tyyppikirjaimet. Mikä oli muuten ihan perseestä, sillä osasin jo kirjoittaa ja aika pitkälle eri lailla, enemmän kaunokirjoitusta ja joskus tikkuja.

Nykyään ei ole ongelmaa, siitä on yliopisto pitänyt huolen. Enää ei ole kirjeenvaihto niin vilkasta, mutta jotain joskus kumminkin. Jotain kaunon, tyyppikirjaimien ja tekstauksen sotkua näkyy tulevan.
 
Mikähän mahtoi olla viimeinen vuosi kun ekalla opetettiin kaunokirjoitusta. Oisko ~-92, kuka muistaa? Ainakaan kukaan alle 20v ei ole ala-asteella kaunoa kirjoittanut ellei opettaja ole opettanut omiaan.



Iteltäni sujuu kaunokirjoitus vieläkin, ja siis nimen omaan kauno eikä mikään tyyppikirjoitus. Sujuu kyllä myös tekstauskin ihan hyvin.

Mun käsiala on yleensä aina ollu(muidenkin mielestä) siistiä, jopa kaunista. Kiitos siitä ala-asteen vanhanliiton naisopettajalle, joka suunnilleen joka päivä pisti harjoittelemaan ihan vaan kaunokirjotusta ja joka päivä testattiin myös että kertotaulut menee ulkoa. :worship:

Noin pitäs kyllä tehä nykyäänkin(en tiiä tehäänkö, tuskin). Sillä onhan se nyt naurettavaa, kun aikuiset ihmisetkin on heti ihan monttu auki, kun joku vanhempi ihminen kirjoittaa jotain kaunolla, eikä siitä saada selvää.

Nykyään vissiin kaikki tehä näillä koneilla, niin ei tuota perinteistä kynä & paperi hommaa enää pidetä minään...
 
Huh.. Enpä edes muistanut että kyseinen kirjoitustapa on edes olemassa. Ei kyllä suju enää. Hieno olisi löytää ala-asteen vanhoja äidinkielen vihkoja, jossa harjoiteltiin kaunokirjouitusta sivutolkulla. Hukkaan meni sekin taito.
 
Mistä johtuu että naiset kirjoittaa kauniimmin ja kaikki kirjaimet on samankokosia jne? Itsellä vielä suht ok käsiala kun taas veljen käsiala on tasoa 3 vuotias. Siis ihan hirveetä sotkua, kirjaimet suunnilleen väärinpäin ja toistensa päällä..
 
Minä opettelin aikoinani vanhan kaunon viimeisenä ikäluokkana meidän koulussa. Sujuu yhä ihan kivasti, vaikka tekstauksella yleensä kirjoitankin. Tykkään kirjoittaa käsin, töissä teen usein muistiinpanoja yms. lippu, lappu + kynä -systeemillä.

Liittyiköhän kaunon opettelu jotenkin hienomotoriikkaan? Vanha kauno on tosi nättiä, samoin vanhat numerot on palon hienommat kuin uudet, pelkistetyt. Tosin en minäkään enää esim. kakkoseen pyöräytä kahta silmukkaa... Yhden kuitenkin. :rolleyes:
 
onneks välillä pakko vääntää semmosta tekstausta että sitä uskaltaa näyttää asiakkaille asti niin pysyy kirjoitustaito tallessa. kaunoa kirjoitin viimeks joskus -02 ylppäreissä mutta eiköhän sekin onnistuisi jos hetken taistelisi


e: jes osasin kaikki kaunokirjaimet.

ja ei tainnut olla pakko kirjoittaa kaunolla, huomasin vaan että pysyy käsiala ja juttu paremmin hanskassa kun kirjoitus tapahtuu etanavauhtia :)
 
Onko joissain kouluissa ollut pakko kirjoittaa äidinkieli ylppäreissä kaunolla/tyyppikirjoituksella? Mielestäni sen ihan tekstaten hoidin.
 
Hankalaahan tuo on...
Taitaa kehitys mennä siihen että käsinkirjoitustaito vähenee huomattavasti kun pari vikkoa sitten uutisoitiin koulun ostavan jo 3. luokkalaisille läppärit.
 
Niin kauan kun joutuu käsin kirjoittamaan luennoilla noita pahimmillaan 10 sivun mittaisia laskuja, niin eiköhän se säily. Käsi on kyl krampissa jatkuvasti :(

Kaunosta ei kyl mitään muistikuvaa vaikka sitä yläasteella/lukiossa vaadittiin, tekstauksella mennään.
 
Hankalaahan tuo on...
Taitaa kehitys mennä siihen että käsinkirjoitustaito vähenee huomattavasti kun pari vikkoa sitten uutisoitiin koulun ostavan jo 3. luokkalaisille läppärit.

Mitä 3.luokkalaiset tekevät läppäreillä? Luulisi budjetille olevan parempaakin käyttöä: kun minä olin kolmannella niin oli pelkkä pöytäkone ja sillä katseltiin paria pornokuvaa disketiltä ja pelattiin doomia. Ja se jos mikä oli hyvää aikaa se :)
 
Haiskahtaa homolle tuollainen kaunokirjoitus.












Joo en osaa. Tekstaus onnistuu sentään ihan siististi.
 
Mä menin ekalle luokalle -89, silloin oli jo tyyppikirjaimet.

Taisin aloittaa samoihin aikoihin koulun (laskujeni mukaan, vaikka oonkin nyt 26-vuotias), mutta olen osunut aika hyvään ns. saumaan. Meidän luokkamme lienee ollut viimeisiä, joille vielä tuolloin opetettiin vanha kauno. Ainakin saman kunnan muissa kouluissa sekä kaikkien ikätovereideni ala-asteilla on tuolloin jo opetettu tyyppikirjoitus. Vähäks siistiä. Tyyppikirjoitus on kuitenkin vielä noiden alkuvuosiensa jälkeen muuttunut.
Joka tapauksessa tästä voisi päätellä, että noin vuodesta 1989 on tyyppikirjoitusta opetettu.

Joku tuolla mainitsi jakokulman, nyt on pakko alkaa muistella että mitenkäs se toimikaan.

Edit. Haa!
2000-luvulla voimaan tullut uudistus ei tosin ollut mikään varsinainen kirjainuudistus, vaan pikemminkin 1980- ja 1990-lukujen taitteessa voimaan tulleen uuden kirjainmalliston täsmentäminen. Reilu kymmenen vuotta sitten toteutettu uudistus oli mittava, siinä kirjaimet lähenivät muodoltaan tekstauskirjaimia.
http://www.hameensanomat.fi/Article.jsp?article=62799

Onkohan se muuten niinkin, että vasta tätä 2000-luvun uudistuksen jälkeistä kirjoitusta kutsutaan tyyppikirjoitukseksi?
 
Onkohan se muuten niinkin, että vasta tätä 2000-luvun uudistuksen jälkeistä kirjoitusta kutsutaan tyyppikirjoitukseksi?

En tiedä nykyään, mutta meillä kyllä silloin koulussa puhuttiin tyyppikirjaimista. Muistan siksi niin hyvin, että kirjoitin itse tosiaan sitä vanhaa kaunoa ja oli hieman tekemistä opetella ihan eril tavalla. Joskus ala-asteen ja yläasteen taitteessa alkoi olla ihan sama miten kirjoittaa, kunhan saa selvää.

Niin, olen -82 syntynyt siis. Tuskin kuitenkaan on tullut samaan aikaan kaikkialle tuo uudistus.
 
Hienohan tuota kaunoa olisi rustata, toisinaan vituttaa kun kirjoittaa muistiinpanoja puhtaaksi ja jälki on kuin päiväkotilaisen tekemää ja rivit kiemurtavat kuin käärmeen kusi erämaassa. Itse siitä saa toki selvää, mutten omia tekstejäni katsele mielelläni edes itse.
 
Mä oon siintä asti kirjoittanut kaiken kaunolla kun se ala-asteella opetettiin. En ikin ymmärtäny, enkä vielkään, :D et miksi sakki haluaa väkisin tekstata. Muut unohtaa kaunon mut mä unohin jo ala-asteella miten osa kirjaimista kirjoitetaan tekstaten..esim joku f kirjain täs koneel tulee jatkuvast nähtyä niinkuin se kuuluis kirjoittaa (kai) mut ei sitä kirjoittaes muista.
Esim viimeks täytetty lomake oli asumistukee haettaes, kaunolla vaan kaikki.:D Paitsi nimenselvennys, damn..
 
Mitä ihmettä oikeesti?? :wtf: Siis aikuiset ihmiset ei osaakaan enää kirjoittaa käsin. Tai jos osaa niin vain tikkukirjaimin tai tekstaten - suurin osa ainakin. Mun mielestä kauno on kuitenkin ehdottomasti nopein ja esteettisin tapa kirjoittaa, ihmetyttää vain, että miksi se on monille niin ylivoimaista.

Ja tosiaan itselle on lähinnä tekstaus ollu aina vaikeampaa kuin kauno, mut kyllä sekin luonnistuu jo nykyään tarpeeks nopeesti kun on ollut järjestään pakko raapustaa lomakkeet täyteen sitä. Eli aika pienellä vaivalla se kirjoitustaito kyllä palaa/tai sen oppii jos vaan haluaa :thumbs:
 
Ja tosiaan itselle on lähinnä tekstaus ollu aina vaikeampaa kuin kauno, mut kyllä sekin luonnistuu jo nykyään tarpeeks nopeesti kun on ollut järjestään pakko raapustaa lomakkeet täyteen sitä.

Kirjoitan itsekin aina kaunoa, jos saa valita. Tekstausta on hitaampi kirjoittaa.

Mitä tyyppikirjoitukseen tulee: itsehän olen siis 1981 syntynyt, enkä tiedä ketään samanikäistä joka kirjoittaisi vanhaa kaunoa. Eipäs kun on yksi, mutta hän on vähän Ultimecian tavoin opetellut vanhan kaunon itse. Oli miten oli, tykkään leuhkia kaikille sillä, että kirjoitan niin hienosti käsin. Asia on minulle tärkeä!
 
Jos on paljon tottunut käsin kirjoittamaan, se käsiala elää oman muotoisekseen. Mulla se on jossain kaunon ja tekstauksen välimaastossa, ja on muuten vaihdellut iän myötä aika paljonkin. Riittää kun vertaa lukioaikaisia ja tämän vuoden yliopistopapereita, on niissä samojakin piirteitä mutta ei tosiaan näytä täysin samanlaiselta.

Vieläkö jossain lehdessä muuten on niitä, että voi kirjoittaa käsin huoliaan ja murheitaan ja joku "asiantuntija" analysoi käsialaa ja auttaa pulmissa?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom