Eiks ne itseasiassa just ole. Ainakin muistelisin, että siitä olis joku aika sitten ollu sellanen tutkimus.
Herkutteluun järkeä
ILTALEHTI 7.5.2007 1:14
Light-juomia ja makeutusaineita parjataan usein syyttä.
- Maalaiskunnan kasvatille makeutusaine ei käy luonnonraaka-aineita korvaamaan, tohmajärveläinen Arttu Laasonen toteaa. Joonas Turusen mielestä on huvittavaa, kuinka ihmiset ostavat rasvattomia ja sokerittomia tuotteita ja makaavat loppupäivän itseensä tyytyväisinä sohvalla. - Kävisivät lenkillä, niin voisivat syödä kunnon jogurttia. (JARNO JUUTI)
Tänä keväänä terveystietoisia kuluttajia hemmotellaan:
Karkki, jossa on vähän sokeria, paljon aitoa hedelmämehua eikä lainkaan keinotekoisia makeutusaineita. "Natural" siideri ilman makeutusaineita, mutta vain vähän kaloreita. Innovatiivinen CocaColaLight, jossa parjattu aspartaami on korvattu sukraloosilla.
Mitähän tästä pitäisi ajatella?
Ravitsemustieteen professori Leena Räsäseltä pääsee huokaus.
- Pelkään, että tällaiset tuotteet hämärtävät kuluttajan mieltä, mikä todella on terveellistä ruokaa. En näe näitä minään terveydellisinä uudistuksina, vaan pikemminkin haistan kaupalliset intressit.
Yksi harhaisimmista kansankäsityksistä liittyy juuri makeutusaineisiin. EU:n Elintarviketurvallisuusvirasto EFSA kumosi aspartaamiin yhdistetyn syöpäriskin viime vuonna.
-
Käytössä olevien makeutusaineiden turvallisuus on taatusti testattu. Kun elintarvikkeita, esimerkiksi virvoitusjuomia, käytetään tavanomaisina määrinä, siinä on vielä satakertainen turvamarginaali mihinkään riskiin, Räsänen sanoo.
Turhaan parjattu aspartaami
Aspartaamilla makeutettua light-limonadia sopii juoda neljä litraa päivässä ennen kuin on tarpeen huolestua mistään makeutusaineeseen liittyvästä riskistä.
Tätä elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tuoretta ohjeistusta ei silti saa ymmärtää väärin; neljän litran päiväannosta ei muista syistä suositella kenellekään.
Yksi piilevistä terveysriskeistä on hammaseroosio, jolle hapan juoma altistaa.
- Kohun aspartaamin ympärillä soisi silti jo sammuvan, Esko Niemi Tullilaboratoriosta toteaa.
Niemi arvelee, että aspartaamin kohdalla "vahinko" ehti jo tapahtua: Kuluttajiin juurtuneet käsitykset ovat sitkeässä. Niemi arvelee, että markkinoiden makeutusaineettomat uutuudet ovat juuri kohun jälkilämpöä.
- Halutaan tarjota vaihtoehto heille, jotka ehtivät jo pelästyä.
"Miksei vesi enää kelpaa?"
Sekä Räsänen että Niemi järkevöittäisivät koko keskustelua light-juomista, kevyttuotteista ja "terveyskarkeista". Kansanterveydelliseksi ongelmaksi noteerattua ylipainoa ehkäistäessä vähäsokerisempi tuote olisi ehdottomasti parempi, mutta...
- Kun ihminen miettii, valitseeko light-limsan vai tavallisen, minä kysyn, eikö olisi parempi juoda vettä, Räsänen näpäyttää.
Niemellä on sama ajatus:
- Jos on jano, miksei vesi enää kelpaa?
Vaikka keinomakeuttaja on kaloriton, leivonnaisissa lopputulos voikin sisältää enemmän energiaa, kun osa sokerin vaatimasta tilavuudesta korvautuu esimerkiksi rasvalla ja jauhoilla.
Asiantuntijat pelkäävät, että etuliitteet "kevyt-", "terveys-" ja "sokeriton" saavat aikaan harhan, että tuotteita voi pistellä suuhun huoletta.
- Vaikka olisi kuinka "terveyskarkki", se ei tarkoita, että käyttöä kannattaisi lisätä. Minusta kymmenen vuoden takainen karkkipäiväkäytäntö oli erittäin hyvä. Ei makeisia kuulu mussutella joka päivä.