Pellavansiemenrouhe

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kipi I
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Maksimimäärä päivää kohden taitaa olla jotain 0.25 dl, eli 20 g. Itse käytän pellavansiemeniä 10 - 20 g päivässä.

Edit. siis 0.25 dl pellavan_siemeniä_ painaa 20 g, ei rouhe.
 
Saapas sanoi:
pellavasiemenrouhe on yhdys sana.
T: Kielipoliisi numero kaksi.

Niin... ja yhdyssana kirjoitetaan yhteen!!! :lol2:

T: Kielipoliisi nro. 3 :piis: :arvi: :piis:
 
No voi piru! Se oli lähinnä vitsi... :D
Mä luulin että kaikki tajuaa sen... :D
*repeilee* :hyper:
Anteeks, Neon, ei millään pahalla. :nolo:
 
Pellavansiemenille ei ole asetettu enimmäispitoisuusrajaa kadmiumille, jota kertyy erityisen runsaasti juuri pellavaan. Pellavansiemenet ja rouhe sisältävät myös syaanivetyä korkeita pitoisuuksia. Syaanivedyn käyttäytymistä ei kuitenkaan tunneta ruoanvalmistuksessa eikä elimistössä. Todennäköisesti osa siitä haihtuu ennen elimistöön kulkeutumista ja vähenee mahdollisesti myös elimistössä.

Pellavansiemenellä on vastapainoksi tiettyjä hyviä ominaisuuksia. Ne sopivat esimerkiksi eräille aikuisille lyhytaikaiseksi lääkitykseksi vatsan toimintahäiriöissä. Lisäksi ne sisältävät kuitua, kasviestrogeeneja ja alfalinoleenihappoa.

EU:n vierasainelainsäädäntötyöryhmässä on nähty tärkeäksi lainsäädännön puuttuessa, että kansallisesti kuluttajaa informoidaan pellavan sisältämän kadmiumin haittavaikutuksista.

Elintarvikevirasto on antanut pellavansiementen kadmiumille ohjeellisia arvoja kuluttajan terveyden suojaamiseksi. Kun pellavansiementä tai rouhetta käytetään elintarvikkeiden valmistuksessa, tulee lopputuotteen kadmiumpitoisuus tarkistaa ja olisi hyvä, jos se jäisi alle 0,2 mg/kg, joka on EU:n uusimman vierasainedirektiivin mukaan viljavalmisteille sallittu korkein kadmiumin pitoisuus. Suositeltavaa on, että pellavansiemeniä käytetään alle 10% elintarvikkeessa. Silloin ei synny myöskään vaaraa syaanivedystä.

Elintarvikevirasto suosittelee seuraavaa varoitusmerkintää sellaisenaan myytäville pellavansiemenille:

- "aikuisille enintään 2-4 ruokalusikallista vuorokaudessa"

Lapsien on syytä välttää pellavansiementen runsasta syömistä, koska heidän katsotaan olevan yleensä herkempiä myrkkyjen vaikutuksille kuin aikuisten.

Pellavansiemenöljy ei sisällä syaanivetyä eikä kadmiumia.
 
Saapas sanoi:
No voi piru! Se oli lähinnä vitsi... :D
Mä luulin että kaikki tajuaa sen... :D
*repeilee* :hyper:
Anteeks, Neon, ei millään pahalla. :nolo:

höhöö.... koettaa nyt heti korjailla virhettään: "öhöm, se oli vitsi.."

Ps. kaikkihan me tiedetään(?) että yhdyssana kirjoitetaan yhteen, joten kyllä, vitsi se olikin!!! :D
 
Pari kertaa päivässä rahkan sekaan puolitoista ruokalusikallista pellavarouhetta.... joskus puuron seassa...

Enkä ole tähänkään vielä kuollut... --> viitaten tohon soijakeskusteluun
 
Pellavansiemeniä tulee 2 rkl sekotettua aamulla rahkasettiin ja ainakin maha toimii paljon paremmin mitä ennen pellavansiemenien käytön alottamista.
 
Pari ruokalusikallista pellavasiemenrouhetta rahkan tai puuron sekaan, ainakin kerran tai kahdesti päivässä.
 
Parisen ruokalusikallista pellavansiemenrouhetta meikäläinenkin lusikoi aamupala/aamuvälipalarahkan mukana ääntäkohti. Aamulla en saa herättyäni mitään alas vaan otan aamupalan töihin mukaan, syön sen parisen tuntia töihintulon jälkeen. Kotona rahkaa purkkiin ja kasa rouhetta päälle, töissä vaan lusikalla sekaisin ja nälkä pysyy taas hetken poissa...

Vatta toimii paljon paremmin nyt, kuin vertaa ennen rouheen käytön aloittamista. Ja vattaan sattuminenkin syömisen jälkeen on loppunut lähes kokonaan... Olisko ollu kuituvajetta ennemmin, vai mikä auttoi...
 
"vierasainelainsäädäntötyöryhmä"

Hieno ja pitkä sana.

Mutta asiaan.. onkokohan se pellavansiemenrouhe missä määrinehdottoman haitallista elimistölle ja millä tavoin sen huomaa ja kuinka nopesti sen huomaa? Ilmeisestikään asiasta ei ole vain yhtä kantaa, koska uusimmassa HyväTerveys-lehdessä esiintyy sen lukijan palstalla kaksi eri näkemystä. Toisessa mielipiteessä professori Simo Tarpila näyttää sille vihreää valoa ainakin 24--30 grammaan asti per päivä. Ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab taasen näkee tarpeelliseksi rajoittaa sen käyttöä ja väittää jo 2-4 ruokalusikallisen per päivä olevan haitallista. Kadmiumin ja syaanivedyn vuoksi siis.

Olen itse kekannut nämä pellavansiemenrouheet vasta taannoin. Niiden runsas kuitupitoisuus ja Omega 3 ja Omega 6 -rasvahappojen suhde vetosi minuun, mutta nyt tässä jo mietin josko siirtyisi kokeilemaan pellavansiemenöljyistä ja hankkisin ne kuidut jostain muualta.

Joitain sen kummemmin arvottamattomia linkkejä aiheeseen:

http://www.aamulehti.fi/teema/ruoka/33246.shtml
http://www.finfood.fi/finfood/finnf...1ed2d1514d5c8b38c225690a002d75f1?OpenDocument
http://openetti.aokk.fi/mkuivalahti/SeOppi/jutut/pellava/pellava.htm
http://www.tekniikkatalous.fi/kemia/article36541.ece
http://www.neomed.fi/sivut/pellterv/pellterv.html
http://www.sini-pellava.fi/FAQ.htm#raskausaikana
http://yle.fi/akuutti/arkisto2005/080305_c.htm
 
Rouhetta käytän 1 rkl päivässä. Kymmenisen vuotta sitten suositeltiin maksimiannosta 2 rkl/vrk, mutta nykyään olen nähnyt suosituksen puolitetun 1 rkl juuri myrkkyjen takia. Yön yli liotus poistaa jotain myrkkyä, mutta rouheesta se on jo poistunut eikä niitä tarvitse liottaa.

Luontaisterveys 4/2012 -lehdessä puhutaan kuitenkin kokonaisten siementen puolesta, koska rouheessa rasvahapot ehtisivät hapettua. Kaupasta ostamani rouhe todella maistui oudolle (jopa homeelle), joten teen rouheen itse murskaamalla kokonaiset siemenet edellisenä iltana. Toivon, että rouheen rasvat pysyvät hyvänä yhden yön. Aamulla veteen ja juotavaksi.
 
Itse sekoitan pellavansiemeniä 1 rkl aamusta joko smoothien, maustamattoman viilin tai puuron sekaan ja hyvin toimii vatsa :D
 

Suositut

Back
Ylös Bottom