Palkankorotus

Siinä vaiheessa, kun työpaikanvaihdosta on todella puhetta, on suurimmassa osassa tapauksista kirjallinen tarjous toisesta yrityksestä takataskussa. Siinä vaiheessa nykyinen työnantaja yleensä tekee lähinnä muodollisen yrityksen nostaa palkkaa - todellisuudessa joku side työntekijän ja -antajan välillä on jo katkennut. Ja suhde tuskin palaa entisilleen.

Minä en uhkailisi työpaikanvaihdolla koskaan.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Totta, mutta työpaikan todellinen vaihto tai sillä uhkailu on kaks täysin eri asiaa.

Jotain neuvoja omien havaintojen pohjalta.

Meillä lukee HR:n ohjeissa esimiehille jotakuinkin näin, että työpaikan vaihdolla kiristävä työntekijä on tyytymätön työhönsä ja lähtee jos on lähteäkseen hyvin todennäköisesti pian muutenkin, ei sitä rahalla paikata. Muutenkaan kiristykseen tuskin suhtaudutaan positiivisesti, koska siitä voi tulla kierre koko organisaatiossa ("Ai sekin sai lisää liksaa kun uhkasi lähteä, mäkin lähen!"). Ennemmin otetaan riski ja annetaan työntekijän lähteä, kuin luodaan rahastusautomaatti. Todennäköiseksi lähtijäksi et halua leimautua, koska sen jälkeen olet merkitty mies/nainen joka tilanteessa (koulutukset, urasuunnitelmat jne.).

Tietysti neuvottelutyyli on joka organisaatiossa omanlaisensa. Itse tunnet esimiehesi parhaiten ja sopeuta tyylisi häneen. Itselläni sekä pomo että minä itse neuvottelemme osin rahasta ihan päivittäisessä työssä, joten palkastakin voi puhua samoilla periaatteilla. Palkka on siinä määrin tunteita nostattava asia, että onhan se vaikeaa. Määritelläänhän palkassa käytännössä henkilön työn arvo, joten useimmille meistä sillä valtava symbolinen merkitys materian lisäksi. Tiedosta se ja koita irrottaa itsesi tästä neuvotteluissa. Rahaa se vain on. Samaa argumenttia voit kokeilla pankissa tai Alepan kassalla :D.

Esitä hyvät perustelut: parasta on jos pystyt luettelemaan minkä verran olet tuottanut firmalle rahaa ja mitä lisää olet tehnyt ja oppinut. Vain järkeviä konkreettisia perusteita ja referenssejä, sellaisia mihin itsekin uskot. Lisäksi kysy kollegoiden palkkaa (tai katso verotiedoista jos et uskalla) ja tutustu (esim. liiton) palkkatilastoihin, ja esitä pomolle missä sinun mielestäsi itsesi pitäisi sijaita palkkataulukossa ja millä perusteilla (ns. tilastojen selittävät tekijät). Älä kuitenkaan paljasta tarkkoja lähteitäsi, tai niitä voidaan käyttää toiseenkin suuntaan ("Tää jätkä/muijahan saa jo keskiarvon!"). Pyydä oma työnkuvasi ja sen vaatimusten määrittely sekä palkkaluokitus (mikäli käytössä) perusteluineen. Itse huomasin sijaitsevani luokituksissa kolme luokkaa osaston keskiarvoa alempana, vaikka teen kalleimmalla taksalla ulkoisessa laskutuksessa. Siihen oli helppo tarttua. Muuten kyllä olen sitä mieltä, että luokitukset on tehty vastustajan eli työntekijän hämäämiseksi. Ei voi maksaa, kun luokitus sanoo sitä ja tätä... Sivuuta tuollaiset argumentit esim. omilla tilastoillasi markkinapalkoista. Muutenkin asiallisia vasta-argumentteja kannattaa miettiä valmiiksi ja selvästi näkyvästi tehty taustatyö vaikuttaa pyynnön uskottavuuteen.

Kaikki tämä kannattaa esittää jossain hyvässä yhteydessä, missä olette käyneet positiivisessa hengessä läpi kehitysideoita työhösi liittyen ja pomollakin vilkkuu euron kuvat silmissä siitä miten jätkä/likka laitetaan tuottamaan.

En väitä olevani hyvä edellä mainituissa neuvottelutavoissa, mutta oma palkkani on noussut varsin kiitettävästi. Samassa porukassa on mielestäni työntekijänä ja työkaverina loistava tyyppi, joka on toisaalta vaatimaton ja toisaalta neuvottelutaidoiltaan töksäyttelevä. On kuulemma ollut reilusti yli 10 vuotta ilman henk.koht. palkankorotuksia. Täytyy silti todeta, että työpaikkaa vaihtamalla palkka nousee vielä monta kertaa helpommin. Sisääntulopalkka on tärkeä, koska korotukset yleensä tehdään prosenteissa ja vaikutus kumuloituu.
 
että työpaikan vaihdolla kiristävä työntekijä on tyytymätön työhönsä ja lähtee jos on lähteäkseen hyvin todennäköisesti pian muutenkin, ei sitä rahalla paikata.

No jaa. Tätä nyt ei varmaankaan voi kovin moni allekirjoittaa oikeasti. Veikkaisin että suurin osa on ihan oikeasti tyytymätön toimesta saatavaan palkkaan, eikä toimeen itseensä. Mutta onhan tolla argumentilla hyvä vakuutella itseään esimiehenä.

Edit. Ja mikä helvetin side siinä katkeaa jos pyytää lisää liksaa (vaikka sitten lähtöaikeitaan väläyttämällä). It`s nothing personal, it´s just business. Myös työntekijän puolelta.
 
No jaa. Tätä nyt ei varmaankaan voi kovin moni allekirjoittaa oikeasti. Veikkaisin että suurin osa on ihan oikeasti tyytymätön toimesta saatavaan palkkaan, eikä toimeen itseensä. Mutta onhan tolla argumentilla hyvä vakuutella itseään esimiehenä.

Muistan kuulleeni, että palkankorotuksen vaikutus positiivinen vaikutus menee ohi kolmessa kuukaudessa. Yleensähän työssä viihtymiseen vaikuttaa monet muut asiat kuin palkkaus. Toki palkan pitää olla kunnossa niin kuin muutkin työsuhteen elementit, mutta ei sillä isolla liksallakaan saa muita perseellään olevia asioita pysyvästi paikattua.
 
Helpointa on soittaa omalle liitolleen ja kysyä niiltä suuntaa antavia rajoja palkkoihin ko. tehtävässä. :wanha:
Jos palkka on oikeasti liian alhainen ja palkkaa ei asiallisista pyynnöistä nouse, auttavat liiton lakimiehet sinua asiassa.. :whip:
 
Edit. Ja mikä helvetin side siinä katkeaa jos pyytää lisää liksaa (vaikka sitten lähtöaikeitaan väläyttämällä). It`s nothing personal, it´s just business. Myös työntekijän puolelta.
Lisää liksaa pitääkin pyytää, mutta eroamisella uhkailu on lapsellista ja osoittaa aika paskaa neuvottelukykyä.

Työpaikan vaihto on huono ja provosoiva argumentti, työnantajan pitää antaa tehdä päätelmä työntekijän työpanoksen välttämättömyydestä itse, että rahahanat aukeaa. Montako kertaa peräkkäin työantajan pitäisi sitten antaa lisää rahaa kun työntekijä uhkaa työpaikanvaihdolla? Kerran? 10000€ asti? Joka kuussa? Saako kaveritkin?

ps. En ole muuten esimehenä ko. firmassa, vaan joku oli pari vuotta sitten unohtanut palkkausohjeisiin lukuoikeudet kaikille HR:n dokumentinhallinnassa. Jos tuo on HR:n virallinen kanta, niin enpä lähtisi uhkailemaan.

Fitnesstukku koodi pakkotoisto15. Jos joku on saanut uhkaamalla rahaa, niin kertokaa ihmeessä miten meni ja miltä nyt tuntuu! Voin harkita taktiikan vaihtoa.:D
 
jos ei vaan osaa perustella miks tarttee lisää palkkaa tai ei ole oikeaa syytä niin kai toi uhkailu on ok. vähän kun löis turpaan jos ei osaa vastata toisen vittuiluun.

henk koht mieluummin perustelisin asiallisesti ja muutenkin hoitaisin hommat kuin aikuiset ihmiset konsanaan.

itellä tulossa kohtapuolin vastaavanlainen keskustelu ajankohtaiseks. tosin sovittiin työsopimusta tehdessä että katotaan alun jälkeen miten ruennut menemään ja jos menee hyvin, palkka katotaan kohdilleen.
 
Miten isosta työnantajasta on kyse? Tällä on aika paljon merkitystä sen suhteen, miten hommaa kannattaa edistää...

Omassa (isossa) firmassa on työnimikkeitä, joilla on myös määrätty työnkuva. On aika helppoa perustella ylennys, jos työntekijä jo tekee ylemmän nimikkeen kuvauksen mukaisia tehtäviä. Nimikkeet on luokiteltu ja jokaisella luokalla on määritelty palkkahaitari ja tätä kautta se liksakin voi nousta. Jos teillä tehdään kehityskeskusteluissa arvioita työsuorituksista niin näiden olisi myös syytä olla hyviä. Toinen vaihtoehto on hakea toista duunia firman sisällä, joka on ylemmästä luokasta kuin nykyinen.

Jos taas olisin pienessä firmassa, niin menisin toimarin puheille ja pyytäisin lisää liksaa kun olen vaan niin perkeleen hyvä.
 
Viitisen kymmentä toimihenkilöä meidän firmassa, meidän tehtaalla parisen kymmentä. Tarkkaan määriteltyjä työnkuvia EI OLE. Jokainen tuntuu tekevän hommia osaamisen ja kiinnostuksen mukaan...
 
Jos oot ostajana toiminu ja tinkaillu, niin muista mainita kuinka paljon on sun takia firman rahoja säästyny :D
 
Jos alkaa näyttää siltä ettei korotusta perusteluista huolimatta tule, kysy pomolta mitä sun pitäis tehdä (tai vaihtoehtoisesti mitä pitäis tapahtua) että se palkka nousee. Harva esimies viitsii sanoa alaiselleen, että sun palkkas nyt ei nouse ennen kun helvetti jäätyy, koska motivaatio on sen jälkeen varmasti nollilla. Sitten kun oot saanu pumpattua esimieheltä jonkun tavoitteen (vaikka se valmistuminen tai jonkun koulutuksen käyminen, kokemusta lisää x kuukautta, jonkun vastuualueen ottaminen), niin hoidat sen asian kuntoon ja käyt pyytämässä sovitun korotuksen. Jos pomo lupailee korotusta sitten kun "firmalla menee paremmin" tms., muistat tietysti sanoa sen että haluaisit jonkun tavoitteen johon itse voit vaikuttaa.

Niin, ja jos vastaus tosiaan on se "sitten kun helvetti jäätyy", niin kannattanee tosiaan pyytää se työtodistus.
 
Back
Ylös Bottom