TSA sanoi:
Huh. Öljyn hinnasta alkaa olemaan jo vaikka minkälaisia ennusteita ja analyysejä ilmassa.
Joko on pakkostoiston sijoittajilla viritelmiä, miten saisi hyödyttyä mahdollisimman tehokkaasti tästä ilmiöstä?
"kohtahan" se taas "ehkä" lähtee nousuun... Jotain bulleja, hyödynnettyjä beareja?
Miten saisi hyödyttyä? Se riippuu ihan näkemyksestä. Jos näkemyksesi on että seuraavan vuoden aikajänteellä öljyn hinta on 70+ USD per barreli, niin katselisin syvänmeren öljynporaajia. Näitä on lyöty kuin vierasta sikaa viimeisen vuoden aikana. Jos veikkaa nopeaa elpymistä, kannattaa ostaa erittäin velkaisia firmoja, kuten Seadrill tai Seadrill Partners. Parin vuoden aikajänteellä Seadrillin osakkeesta on lähtenyt lähes 90%. Jos öljyn hinta nousisi nopeasti 90 USD hintaluokkaan niin näiden hinta moninkertaistuisi. Toisaalta jos ei nouse niin velkaiset yhtiöt voivat joutua omistajien taskuille tai velkajärjestelyihin.Eli riskiä näissä on myös erittäin paljon.
Sitten jos haluaa hakea vähemmän riskiä, niin ottaa firmoja joiden tase on paremmassa kunnossa. Esimerkiksi Atwood Oceanics ja Diamond Offshore. Ja lisäriskiä voi ottaa, jos sijoittaa firmoihin, joilla on vanhempi fleet. Tosin tämä tie on se, jota en suosittele, sillä nämä ovat ensimmäisiä, joiden rigit eivät saa sopimuksia ja eivät ole generoimassa kassavirtaa. Thorleif Jackson oli heittänyt muutamien firmojen lukuja blogiinsa:
http://www.nordnetbloggen.dk/hvem-er-vinderen-indenfor-offshore-drilling/25/11/2015/ Tuossa vain pari, firmojahan on vaikka kuinka paljon lisää.
Öljynporaajissa kannattaa tarkastella ensinnäkin backlogia, jonka lähes jokainen firma julkaisee verkkosivuillaan. Tämä kertoo miten lähiaikoina liikevaihto ja tulos tulevat kehittymään ilman uusia sopimuksia. Toiseksi kannattaa arvioida millaisia lauttoja firmalla on. Lautoista puhutaan yleensä tiettyjen sukupolvien edustajina (esim. 6 generation). Uudemmat kykenevät poraamaan syvemmälle, nopeammin jne. Eli ne ovat haluttavampia asiakkaiden näkökulmasta. Heikossa markkinassa uudemmat lautat voittavat sopimuksia, kun vanhat jäävät ilman ja ovat romutusuhan alla. Kolmanneksi kannattaa tutkia tasetta. Se kuinka paljon velkaa firmalla on ratkaisee sen selviämisen heikossa markkinassa lauttojen laadun lisäksi. Heikon taseen omaava firma on useammin pakkoraossa ja joutuu tekemään huonoja päätöksiä. Hyvällä taseella varustettu voi hyötyä näistä tilanteista esim. ostamalla halvalla kilpailijalta lauttoja. Hyvätaseisen ei myöskään tarvitse niin innokkaasti leikata osinkoa, eikä käydä omistajan kukkarolla osakeannin muodossa.
Jos haluaa vähän vähemmän riskiä, niin hyviä vaihtoehtoja, voisi olla myös oilfield services firmat. Kuten Halliburton, Schlumberger, Baker and Hughes etc.
Tuottamattomiin asioihin, kuten suoraan öljyn ostoon en sortuisi ennekuin tietotaitoa on näiden osalta paljon. Nämä sopivat enemmänkin spekuloimiseen...