kreatiniinin, kuten kaikkien muidenkin labra-arvojen mittaaminen on aina enemmän tai vähemmän epävarmaa. Jos nyt en ihan väärin muista, niin ns laadunvarmistusnäytteillekin annetaan kreatiniinille +/-8% 'hyväksymisrajat'. Toisin sanoen HUSin ja TYKSin mittaamalle 'tuntemattomalle' näytteelle sallitaan nuo rajat, ja labrassa kaikki hyvin. Myös päivästä/viikosta toiseen samassakin labrassa tulee vaihtelua. Sen mukaan, mikä on laitteistojen päivän kunto.
Kreatiniinista yleisesti: kuten joku jo aiemmin mainitsi, lihasmassa lisää sen määrää. Viitearvojen määrityksessä on käytetty varmaankin 99,9%:sti ei-bodyhemmoja, joten näihin tavis-viitearvoihin ei kannata tuijottaa. Lisäksi ihmisen veritilavuus on kuivuneessa tilassa jopa 10% pienempi kuin norminesteissä, joten tästäkin syystä tulee heittelyä. Lisäksi lääkäritkään eivät tiedä, että 'paasto' ennen labrakokeita ei tarkoita yhtä lasia vettä klo 20 jälkeen. Jos vain tuon verran juo, on varmasti lievä (~5%) dehydraatio aamulla kun näytettä antaa -> vastaavasti kaikki arvot hieman suuremmat kuin niiden pitäisi olla.
Kyllähän lääkärit kystatiini c:n varmaan tuntevat, mutta kun se on kalliimpi tutkimus kuin kreatiniini. Heitä pitäisi muistuttaa, että krea-arvo nousee vasta, kun munuaisten toimintakapasiteetista on jo yli puolet mennyt...
Lisäyksenä vielä, että ALAT-tulos on myös kovasti treenaavilla koholla. Ilman että olisi alkoholin suurkuluttaja. Lääkärit unohtavat, että lihaksissa on myös ALATia, joka vuotaa soluista pois kun ne treenissä vaurioituvat. Luin taannoin artikkelin, jossa esim jalkapalloilijoille tehdyssä tutkimuksessa oli normaalin yläraja 1,5x perusjamppoihin verrattuna. ALATin puoliintumisaika on luokkaa 1,5-2 vrk, joten muutama päivä pois salilta niin tämä efekti kumoutuu. Ei tartte selitellä alkoholinkäyttöään.