Nakeissa ja makkaroissa on paljon suolaa, mutta esim. tuo saarioisten makaronilaatikon 300g sisältää 2,7 g suolaa, mikä on noin puolet saantisuosituksesta 70 kiloiselle miehelle. Tuo kuitenkin menee hyvinkin paljon painokilojen mukaan, eli esim. satakiloisen miehen suositus on siellä 8 gramman paikkeilla.
"Liiallisen suolan saannin vaarat
Ylilääkäri Antti Jula Kansanterveyslaitokselta valotti kuulijoille liiallisen suolan saannin vaarallisuudesta. Natriumin fysiologinen tarve on ihmisellä hyvin pieni, ja sen saanti ylittää tarpeen miehillä 16-kertaisesti, naisilla 12-kertaisesti. Natriumin liikasaanti aiheuttaa esimerkiksi suurten suonten jäykkyyttä, sydämen vasemman kammion liikakasvua ja kohonnutta verenpainetta.
Elintapamuutokset ovat keskeisessä asemassa kohonneen verenpaineen hoidossa, ja erityisesti suolan saannin vähentäminen on tärkeää. Ruokavalion natriumrajoitus tehostaa kohonneen verenpaineen lääkehoitoa, tosin elintapamuutokset voivat jopa olla ainoa hoitokeino. Natriumin vaarallisen vähäinen saanti ruokavaliosta on äärimmäisen harvinaista. Natriumin puutetta esiintyy yleensä vain tiettyjen sairauksien yhteydessä.
Professori Jaakko Tuomilehto Helsingin yliopiston kansanterveystieteen laitokselta esitti tutkimustuloksia epidemiologisesta näkökulmasta. Natriumin liiallinen käyttö on itsenäinen riskitekijä kuolleisuuteen ja sepelvaltimotautiin sairastumiselle. Liiallisella suolan käytöllä saattaa olla yhteys diabetesriskiin."
Kannattaa suhtautua varauksella noihin suosituksiin, ne on usein ihan ehdottomia ylärajoja oikeastaa, ja kaikenlisäksi elintarviketeollisuuskin saattaa päästä vähän vaikuttamaan (esim juuri tämä Antti Jula ei pidä suositeltua määrää mitenkään optimina.)...
Syitä miksi suolaa käytetään aivan liikaa on yksinkertaisesti se, että se maistuu ihan helkkarin hyvältä. Sillä saa minkä vaan maistumaan oikeestaa. Ja toisekseen ruokateollisuus hyödyntää sitä siinä mielessä, että ruoka säilyy pidempään. Veikkaan, että moni ku sanoo just näitä, et ei suolasta oo haittaa alkuunkaan, on sellasia, jotka eivät edes ole kokeilleet vähäsuolaista ruokavaliota eivätkä edes pystyisi syömään niin mautonta ruokaa kuin vähä suolainen ruokavalio edellyttää. Ylimääräisestä suolasta (jota suurin osa kaikesta ruokiin lisättävästä suolasta on) ei ole sitten mitään hyötyä, vaan nimenomaan haittaa.
Jos juot sopivasti vettä ja syöt monipuolisesti, niin voin väittää, että suolaa lisättynä ei tarvita lainkaan, eikä sillä estetä mitään lihaskramppeja esimerkiksi kuten jotkut tuntuvat luulevan.. Netistä voipi jokainen itse googlailla aiheesta ja väitän, että löytyy aika monta luotettavaa tutkimusta, joissa runsaalla suolan käytöllä löytyy yhteyksiä vaikka mihin sairauksiin, hiljasta on varmaan toistepäin...
Noista eineksistä vielä sen verta, että kyllä se sitten voi olla ihan ok, että jos syöt sen muutaman gramman suolaa jostakin esim n.500 kalorin eineksestä, mistä se jo löytyy, ja loppupäivän syöt pelkästään ruokaa joka ei sisällä lainkaan suolaa niin vielä menettelee. Mutta pystytkö sen yhden suolaisen eines aterian lisäksi syömään päivän muut ruuat, vaikkapa n.1500-2500kcal (kulutuksesta riippuen) lisää täysin suolatonta ruokaa? Moni syö sitten vielä päälle leipää, ties millä päällisillä, ja äkkiä ollaan ties kuinka paljon syötykkin sitten iltaan mennessä yhteensä suolaa. Bottom line, kaikissa jalostetuissa ruokatuotteissa tuppaa olee ainakin se 1,5% suolaa.. Sehän on aivan järjetön määrä kun sen suhteuttaa vielä kaloreihin, leipä on todella hyvä esimerkki tästä.
Se menee muutenkin ruokavaliossa niin pitkälti silleen, että jos se maistuu erityisen hyvältä, niin siinä on joko liikaa suolaa, sokeria(lisätty sokeri/hunaja jne) tai rasvaa (kovat rasvat) Nuo on ne joilla poikkeuksetta se maku saadaan ruokaan kuin ruokaan.