10.stä suurimmasta uraanikaivoksesta tietääkseni vain kaksi tuottaa uraania sivutuotteena ja loput ovat pääasiallisia uraanikaivoksia, jotka louhivat myös mineraaleja ja metalleja. Tosin tämä nyt ei ole mikään argumentti, koska uraanikaivoksien pääasialliset ympäristövaikutukset johtuvat uraanimalmin prosessoinnista, ei itse kaivamisesta. Uraanitonnin valmistus tuottaa satoja tonneja säteilevää kemikaali- ja lietejätettä, jotka pitäisi tunkea johonkin ja varmistua, että se ei vuotamaan luontoon. Että se siitä väitteestä, ellei uraania louhita niin palataan takaisin soittamaan bongorumpuja viidakkoon...
Tämä suomessakin työtä tekevä Areva louhii uraania Nigeriassa tällä hetkellä ja siellä ei juuri turvallisuusmääräyksistä ole välitetty. Säteilevää jätettä on kasattu ties minne ja paikallisia työntekijöitä on kuollut jätteiden päästessä juomaveteen. Myös työturvallisuus on ollut retuperällä ja riskeistä ei ole juuri puhuttu. Tämä on se yksi syy miksi mulla ei juuri henkilökohtaisesti ole kovinkaan suurta luottamusta kyseisen firman toimintatapoja kohtaan.
Ja jos oikeasti eettistä korttia tahdotaan repiä esiin, niin ollaan miehiä ja kaivetaan se uraani omasta maaperästä niin saadaan ihan henkilökohtaista tuntua uraanikaivostoimintaan.
Arevan louhiminen taas ei liity suomalaiseen ydinpolttoaineeseen, joka tulee Itä-Euroopasta. Yleensäkin elämässä asiat voidaan tehdä huonosti tai hyvin, myös uraanikaivoksen radonilmastointi. Suomessa asia on samoin. Voit rakentaa talosi soraharjun päälle ja jättää pohjatuuletuksen tekemättä, jolloin kärsit tämän mielenkiintoisen alkuaineen olemassaolosta kallioperässä pitkällä ajanjaksolla.
Kaivostoiminta taas on aina vaarallista; kukaan ei vaan ikinä noteeraa kun Kiinassa hiilikaivokseen kuolee ihmisiä koska siinä ei ole mitään jännää... kuten säteily :wtf:
Säteily tuntuu muutenkin olevan aivan käsittämätön juttu ihmisille. Jotenkin tuntuu vaikealta ymmärtää, että elämme koko ajan säteiden pommituksessa. Jos ajatellaan että korkea-aktiivinen ydinjäte säteilee 100 terabecquerelia kilossa (lähde STUK), riittää säteilyn eristämään metrin paksuinen betonikerros tai muutama metri vettä. Olisi hyvä päästää jokainen Suomen ydinenergiapelkoinen tiirailemaan itse tätä jätettä vesikerroksen läpi niin mittasuhteet alkaisivat hahmottumaan. Jos jäte siitä vielä kaivetaan puoleen kilometriin ja kapseloidaan, ei se sieltä tupsahda kenenkään takapihalle ja tuhoa maailman eliöitä.
Ideana oli sanoa, että jokaikinen kivi tuolla pihalla säteilee, mutta eri asia on, onko sillä oikeasti mitään käytännön merkitystä. Etelä-Suomessa porakaivosta vetensä ottava saa suurella todennäköisyydellä enemmän säteilyä kuin köyhdytetyllä uraanilla pommitetulla alueella oleskeleva. "On kuitenkin mielenkiintoista, että huolimatta verrattain suuresta juomaveden kautta tapahtuneesta uraanialtistumisesta, vakavia terveyshaittoja ei ole havaittu. Myöskään yhteyttä ei ole voitu havaita porakaivoveden uraanin ja leukemia-, maha-, munuais- tai virtsarakkosyöpäriskin välillä." -lähde Stuk
Mitä tulee uraanin louhintaa, voimme aina ostaa "reilun kaupan" uraania jostain teollisuusmaasta, jossa normit ja valvonta ovat kohdallaan, kaivaa sitä itse, käyttää MOX:ia tai alkaa eristämään uraania merivedestä. Harmi vain että uraani muodostaa suurimman osan esim. juuri Nigerin viennistä ja tuo merkittäviä tuloja muuten rutiköyhälle maalle. Kumpi on siis parempi ihmiskohtaloita ajatellen, louhia vai jättää louhimatta.... Turvallisuusasiat voidaan tietenkin hoitaa aina paremmin, se pätee kaikkeen.
Jos kuitenkin ajatellaan maailman energiahuoltoa, "satoja tonneja" on aika vähän verrattuna siihen kuinka paljon jätettä tulee fossiilisten polttoaineiden, kuten vaikkapa kivihiilen louhinnasta ;)
Joka muuten sekin jäte säteilee...