Koulutuspoliittinen ongelma
Menee nyt vähän topikin laidalle, mutta mielestäni huomionarvoinen asia.
Olen jo muutaman vuoden miettinyt asiaa, joka esitettiin myös YLEn avoimessa luentosarjassa (
http://www.yle.fi/teema/ylenavoin/sarja.php?id=218 ) suomalaisten ylikouluttautumisesta ja sen seurauksista yhteiskuntaan.
Työpaikkojen rakenne ei ole muuttunut juurikaan koulutuspohjaan verrattuna viimeisten vuosikymmenien aikana. Automaatio on tietysti poistanut osan tuotannon duunariportaan työpaikoista, mutta nykyään jopa yli puolet väestöstä koulutetaan alemman/ylemman korkeakoulutuksen saaneiksi. Paljon puhuttu eläköitymisen kautta muodostuva poistuma työelämästä vuoteen 2010 mennessä ei sisällä lähellekään vastaavaa määrää kyseisen koulutuksen edellyttämiä työpaikkoja.
Periaate "kaikkien on halutessaan pystyttävä opiskelemaan ja kukaan ei halua tehdä paskahommaa ja jokainen haluaa virikkeellisen, hyväpalkkisen työn esimiesasemassa" aiheuttaa lopulta helvetillisen kilpailun vapautuvista koulutusta vastaavan tason työpaikoista, jotka sitten ansaitaan suhteilla, tuurilla, pätevyydellä ja vakuuttavuudella. Iso osa jää nuolemaan näppejään ja katkeroitumaan koulutus takataskussaan ns. yhteiskunnan reunatyövoimana erilaisiin koulutusta vastaamattomiin pätkätöihin tai valtion erilaisiin tutkimusympäristöihin määräaikaisiin työsuhteisiin TEKESin antaman tutkimusrahoituksen varaan.
Mun mielestä tässä systeemissä ei ole järkeä. Yhteiskunnan pyöritykseen tarvitaan myös sitä perustyötä tekevä iso joukko suomalaisia ihmisiä. Perustyölle ja ammatilliselle osaamiselle pitäisi suoda arvostus ja arvostuksen mukainen palkka. Tilannetta ei auta mielestäni yhtään median ihannoima äkkirikastuminen, bimbojulkisuus ja "kaikki nyt ja heti" asenne. Yhteiskunnallamme on mielestäni suuri tarve tarkistaa perusasenteitaan ja -arvostusta.
Tällä kansalla ja sen päättäjillä karkaa usein meno käsistä. Kun jotain uudistuksia tehdään, niin sitä sitten suoritetaan niin hurmiossa, että ei ehditä miettiä milloin mennään liiallisuuksiin. Onhan tästä koulutuspoliittisestakin asiasta varoiteltu jo ajat sitten, mutta näyttää vallallaolevien mielipiteet ajavan muuta.