En ole kirjaa hetkeen lukenut, joten voin olla väärässäkin, mutta iduista siinä ei muistaakseni mainita sanallakaan. Eli eiköhän siirretä itukeskustelut toiseen threadiin. Olen muutaman kerran idätystä joskus kokeillut, ja joka kerta siinä epäonnnistunut, joten siksi juttelen täällä enkä jollain ituhippien foorumilla.
Kirjoitustyylistä voin vain todeta, että toiset tykkäävät ja toiset eivät, ja tarkoitus oli nimenomaan polarisoida porukkaa mahdollisimman voimakkaasti. Suomeksi sanottuna herättää kekustelua.
Kookosöljy on tyydyttyneenä maailman kemiallisesti vakain rasva, ja siksi kaikkein kestävin. Toki sekin voi pilaantua, koska siinäkin on muutama prossa (yleensä alle 10%) tyydyttymättömiä rasvahappoja, mutta paljon paremmin se kestää säilytystä ja huoneenlämpöä kuin mikään muu rasva - jos ei lasketa laadukasta kaakaovoita. Kylmäpuristettu kaakaovoi on sitten ihan oma lukunsa etenkin antioksidanttiensa ansiosta. Maininnan ansaitsee tässä yhteydessä myös
palmuöljy.
Eläinrasvat ja voikin ovat korkeintaan puoliksi "kovaa" eli tyydyttynyttä rasvaa, ja siksi nekin tuppaavan härskiintymään pidemmän päälle. Herkimpiä ovat siemenöljyt, kuten rypsi- tai pellava, klaöljyn ohella. Niiden kanssa kannattaa jo olla tarkkana, eli tumma pullo, jääkaappi, eikä missään nimessä paistorasvaksi. Hormonitoiminnalle tekee hyvää saada kaikenlaisia rasvoja aina kookoksesta omegoihin - ja mielellään härskiintymättömänä, ei karsinogeeniksi käristettynä.
Miken kanssa ollaan samaa mieltä, että ihminen on paljon monimutkaisempi kuin paraskaan tiede vielä ymmärtää. Siksi kannattaa suosia sen tyyppistä ravintoa, johon olemme evolutiivisesti sopeutuneet. Pakastepitsahan ei kasva puussa.. Mustikkaa täällä on syöty varmaan satojatuhansia vuosia.
Oikeaa Ceylonin kanelia kauppaa Suomessa tietääkseni vain yksi pieni maahantuoja, enkä ole sitä vielä kauppojen hyllyillä nähnyt. Se on kyllä kovaa kamaa verrattuna perusmarketin jauhettuun (ja ehkä säteilytettyyn?) purkkimausteeseen.
Kourallinen mansikoita tekee lähinnä pahan olon - se on maailman torjunta-ainejäämäisin ruoka-aine heti maapähkinän jälkeen. Mansikka on siis melkein ainoa, mitä en missään olosuhteissa suostu syömään muuta kuin luomuna.
Ja mitä smoothieen tulee, sen päätarkoitus on korjata se kaikkein pahin puutos nykyravinnossa, mikä ei ole hedelmä eikä edes marja, vaan vihreät lehdet hyvin imeytyvässä muodossa. Biologiset lähisukulaisemme syövät tätä proteiinipommia melkein puolet kaloreistaan. Jos roskaruoan pilaamalla nykyvatsalla kokeilee moista temppua, joutuu sairaalaan. Sen takia täytyy homma aloittaa mehukoneella tai blenderillä. Ne hedelmät ja marjat ovat siinä maun vuoksi, koska eihän hullukaan kittaa pelkkää blendattua salaatinlehteä.. Ja tuskin niistä marjojen kymmenistätuhansista fytokemikaaleista ja antioksidanteista haittaakaan on. Plus vitamiinit oikeassa isomeerimuodossaan kaikkien mahdollisten kofaktoreitten kera.
Jos joku Pakkotoiston vakiojäsen oppii idätyksen salat, niin tervetuloa konsultoimaan tätä Itä-Suomen ituhippiä. Voidaan samalla maistella raakasuklaata ja macalla ym hormoniboostereilla maustettua superfood-palkkaria.