Mustanaamioksi mustanaamion paikalle.
~Proxi~ sanoi:
perustekniikat ja humpuuki tekniikat, heitot jne. Pointti on se että ei tarvitse olla mustan vyön omaava että osaa jotain.
Kovia jannuja on mustissa vöissä ja myös alemmissa vöissä mutta heikoimmat ovat ne joilla on luja putkinäkö vain yhteen lajiin tai teittyyn tekniikkaan/tapaan.
Äijä puhuu asiaa. Yksi typerimmistä mieltä rajoittavista tekijöistä on todellakin jokin lajin mustan vyön tavoittelu tai "henkinen kumartaminen". Itsekin siihen aikoinaan syyllistynyt....
Ja valitettavasti ne näkyvät vyöt ja oletetut osaamiset voi huijata: olin 20-22 ikäisenä aika mitättömän näköinen rääpäle, paino jotain 57 kg. Olin aikidossa "ihan hyvä", ja jutsussakin treenasin tosimielellä. Sitten eräällä salilla ei ollut aikidoryhmää, kun vaihdoin paikkakuntaa ja päätin mennä judoon. No, mullahan oli vaan ns. "rättipuku" ja valkoinen vyö. Hakaman pistin kaappiin.
Suoraan vaan alkujumpasta mattotreeniin, ja vastaan tuli semmonen 100 kilonen sininen vyö. No se sanoi että "tule vaan rohkeasti päälle" johon minä että "ei kai näin pieni ukko isomman kimppuun käy..." mutta siitä sitten rohkaistuin ja eikun rätteihin kiinni. Yllätys, yllätys: kaveri alkoi ihmettelemään että mikäs tässä nyt on, pysyin vaan rentona ja rauhallisena niin ei mitään hätää. Tilanne muuttui vasta sitten kun yritin selättää/sitoa häntä, no siihen ei enää voimat/taidot ihan riittäneetkään, mutta siis sopivalla tekniikalla pärjää lajista toiseen, kun pysyy siinä mitä osaa eikä astu "toisen tontille".
Noista vyöjärjestelmistä vaan, että joskus 20v sitten blackbeltissä oli juttu niiden alkuperästä: väriasteikot olivat käytössä budhalaisilla/shintolaisilla temppeleissä, eli niillä kuvattiin sitoutumista/kehitystä? niihin hengellisiin tavoitteisiin ko. uskonnoissa. Eli sen vuoksi niitä korkeampia vyö-asteita ei pitäisi antaa pelkän teknisen osaamisen myötä vaan sitten kun se homma on mennyt "kokonaisvaltaiseksi". Ilmeisesti kun budolajit omaksuivat tämän saman systeemin, sillä haluttiin korostaa sitä "henkistä puolta". Aika naurattavaa, että joku umpiluterilainen "keksii" oman lajin koirankasvatuksen, heinäseipään ja moran ja puntarin käytöstä, ja ottaa käyttöön "Budolajin" tittelin. ( Kaikki näkyvät arvo-asteikot, uskonnossa, liike-elämässä, armejassa, ovat vallankäytön välineitä, itsetehostusta, yleensä valheellista itsensä palkitsemista tai korostamista joka monesti kääntyy itseään vastaan. Tätä voi kommentoida sitten jossain muualla, kiitos. )
Itse en perusta enää yhtään noista vyöjärjestelmistä, mutta tottakai testaus/graduointi/sparraus sellaisenaan on ok ja ainakin judon kohdalla tuntemani ruskeat/mustat vyöt ovat olleet ihan oikeasti kovia heppuja. Ja saahan sitä verrattua siis itseänsä johonkin toiseen harrastajaan.
Ja jutsussa oli myös osaavia heppuja, aikidon parissa oli enemmän hajontaa "katu-uskottavuuden" kanssa kotimaisten mustavöiden parissa. Silloin 15v. sitten ei aikidossa nuo vyöarvot olleet niin esillä kuin nykyään taitaa olla.
Ihan sama se, kuka tahansa saa perustaa minkä tahansa lajin, keksiä sille minkä ties vyöjärjestelmän ja julistaa itsensä senseiksi. sittenhän saa myöntää mitä tahansa elvis-10-dan juttuja hölmöille. Mustanaamio-kerhoonkin liittymällä sai tilata itselleen semmosen mustanaamio-sormuksen. Siitä se matka mustanaamioksi alkaa kun peruskurssi...siis vuositilaus on hankittu.
"Sensei, kuinka kauan tässä lajissa kestää saavuttaa musta vyö...?"
Sensei poistuu, menee pukuhuoneeseen ja tulee jotain kädessään takaisin kysyjän luo.
"Tuossa, siinä on sinulle musta vyö. Ole hyvä."
- Avilla -