Mustasta vyöstä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Timber
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
taisto sanoi:
Minun vastaus oli asiaton, ei tarvitse sen takia vaihdella nimimerkkeja. :morkkis
Tuo teksti, mihin olit quotannut, oli keskivertoa vaikeampaa lukea.
------------------------------------------------------------------

Ymmärrän kyllä minkä kuvan tuosta jutusta sai, joten mitäpä tuosta.
 
Niin, 1. dan on japaniksi sho-dan, mikä taas on suomeksi "ensimmäinen askel". Perinteisesti sen sai kun osasi kaikki perustekniikat ja tämän jälkeen alkoi soveltamisen syvempi harjoittelu.

Tämä länsimainen käsitys että "värivyöt = oppilaita, mustavyöt = opettajia", kun itämainen käsitys on "värivyöt = oppilaita, mustavyöt = harrastajia".
 
Suomessa on ainakin WTF virallisissa seuroissa aika tykit vaatimukset mustalle vyöllä. Koreassa ja jenkeissä vastaavan saa kuulemma "ilmaiseksi".....
 
Wintikka sanoi:
Suomessa on ainakin WTF virallisissa seuroissa aika tykit vaatimukset mustalle vyöllä. Koreassa ja jenkeissä vastaavan saa kuulemma "ilmaiseksi".....

Oon kuullut tosta kans... ihmetyttää vaan, eikö WTF:ssa pitäisi olla melko yhtenäiset sännöstöt tuoltakin osin?
 
Suomessa on syystä tai toisesta menty systeemiin, jossa 1.daniin vaaditaan huomattavasti kovempi taso kuin kansainvälisesti ja ennenkaikkea Koreassa. Jos Suomessa tyypillinen treeniaika harrastajallle on 5-7 vuotta 1.daniin, niin Koreassa ja muuallakin maailmassa se on 2-3v.

Tästä on huomattavaa haittaa, koska nyt suomalaisten taekwondoinien sana ei paina läheskään niin paljon kansainvälisissä yhteyksissä, kuin sen kuuluisi, jos he olisivat "oikealla" dan-arvollaan. Systeemiä pyritään ilmeisesti hinaamaan kkohti kv-käytäntöä.

Jenkkien postimyyntivyöt on sitten oma sillisalaattinsa, mutta väittäisin silti suurimman osan kukki-sertifioiduista jenkkitaekwondoineista suorittaneen vyönsä siihen pariin kolmeen vuoteen, kuten muuallakin.
 
Pikkaisen vaan ihmetyttää miten tuo nyt esim juuri WTF:ssa on toteutettu, ilmeisesti rima on vyökokeissa jossain määrin alempi tai nuo vöiden väliset minimitreeniajat on poistettu/lyhennetty. Vyötekniikkojenhan pitäisi kuitenkin ainakin teoriassa olla samat.
 
dan-asteiden graduoinnit aikidossa.

XXL sanoi:
Olen kuullut että Krav Magan expert tasolla pitää torjua oikea puukkohyökkäys jolloin ilman torjuntaa voi lähteä tasokokeissa henki. Hyökkäys on aika alkeellinen ja etukäteen tiedossa mutta tarkoituksena on varmaankin pitää koe missä mitataan kuinka kova "oikean" vaaratilanteen kanssa on.

Vastaavaa löytyy aikidosta dan-asteiden vyökokeista, ei ole enää mitään "satubalettia" vaan aika kovaa touhua kun on kyse asetekniikoista, puukko ja miekka. Eikä siis kyse ole mistään kumipuukoista....
 
Ensinnäkin WTF on puhdas kilpailuorganisaatio, eikä myönnä tai vahvista mitään vöitä. Sen hoitaa kukki-taekwondon päämaja kukkiwon. Kukkiwon ei ole määritellyt mitään 1.danin alapuolella olevia arvoasteita, vaan ne ovat kansallisten liittojen heiniä. Itseasiassa Suomessakin on ainakin kaksi eri värivyöjärjestelmää (Liiton ja Unionin), jotka molemmat "päättyvät" kukkiwonin vahvistamaan 1.daniin.

Käytännössä tilanne on sellainen, että kukkiwon on märritellyt 1.daniin tietyt minimivaatimukset. Suomen taekwondoliiton edustajat eivät kuitenkaan suosittele kukkiwonille vyöarvon myöntämistä, ellei oppilas ole käynyt värivyöskaalaa läpi ja täytä huomattavasti minimivaatimuksia kovempia vaatimuksia.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
XXL sanoi:
Olen kuullut että Krav Magan expert tasolla pitää torjua oikea puukkohyökkäys jolloin ilman torjuntaa voi lähteä tasokokeissa henki. Hyökkäys on aika alkeellinen ja etukäteen tiedossa mutta tarkoituksena on varmaankin pitää koe missä mitataan kuinka kova "oikean" vaaratilanteen kanssa on.

Avilla sanoi:
Vastaavaa löytyy aikidosta dan-asteiden vyökokeista, ei ole enää mitään "satubalettia" vaan aika kovaa touhua kun on kyse asetekniikoista, puukko ja miekka. Eikä siis kyse ole mistään kumipuukoista....

Jaa-a, jos on hyökkäys etukäteen tiedossa oleva ja alkeellinen, niin tokihan sen suorittaminen oikealla veitsellä/miekalla tuo tietyn säväyksen, mutta ei se nyt niiiiin :worship: vaikeaa ole. Vaan jos ei hyökkäys ole tiedossa, niin hitaastikin tehty ns. vapaa hyökkäys oikealla veitsellä/miekalla on kyllä aika vaikea torjua ja/tai väistää, ihan dojo-olosuhteissakin.

mika
 
Vyöarvot on persiistä varsinkin karatessa jos keskityt ottelupuolelle niin ei ole aikaa hinkata perustekniikoita/katoja joilla ne vyöt suoritetaan.
 
AndyS sanoi:
Kukkiwon ei ole määritellyt mitään 1.danin alapuolella olevia arvoasteita, vaan ne ovat kansallisten liittojen heiniä.

Ok, toi selvensi asiaa. Olin käsityksessä että kukkiwon olisi määrittänyt kaikki vyöasteet.
 
Mustanaamioksi mustanaamion paikalle.

~Proxi~ sanoi:
perustekniikat ja humpuuki tekniikat, heitot jne. Pointti on se että ei tarvitse olla mustan vyön omaava että osaa jotain.

Kovia jannuja on mustissa vöissä ja myös alemmissa vöissä mutta heikoimmat ovat ne joilla on luja putkinäkö vain yhteen lajiin tai teittyyn tekniikkaan/tapaan.

Äijä puhuu asiaa. Yksi typerimmistä mieltä rajoittavista tekijöistä on todellakin jokin lajin mustan vyön tavoittelu tai "henkinen kumartaminen". Itsekin siihen aikoinaan syyllistynyt....

Ja valitettavasti ne näkyvät vyöt ja oletetut osaamiset voi huijata: olin 20-22 ikäisenä aika mitättömän näköinen rääpäle, paino jotain 57 kg. Olin aikidossa "ihan hyvä", ja jutsussakin treenasin tosimielellä. Sitten eräällä salilla ei ollut aikidoryhmää, kun vaihdoin paikkakuntaa ja päätin mennä judoon. No, mullahan oli vaan ns. "rättipuku" ja valkoinen vyö. Hakaman pistin kaappiin.

Suoraan vaan alkujumpasta mattotreeniin, ja vastaan tuli semmonen 100 kilonen sininen vyö. No se sanoi että "tule vaan rohkeasti päälle" johon minä että "ei kai näin pieni ukko isomman kimppuun käy..." mutta siitä sitten rohkaistuin ja eikun rätteihin kiinni. Yllätys, yllätys: kaveri alkoi ihmettelemään että mikäs tässä nyt on, pysyin vaan rentona ja rauhallisena niin ei mitään hätää. Tilanne muuttui vasta sitten kun yritin selättää/sitoa häntä, no siihen ei enää voimat/taidot ihan riittäneetkään, mutta siis sopivalla tekniikalla pärjää lajista toiseen, kun pysyy siinä mitä osaa eikä astu "toisen tontille".

Noista vyöjärjestelmistä vaan, että joskus 20v sitten blackbeltissä oli juttu niiden alkuperästä: väriasteikot olivat käytössä budhalaisilla/shintolaisilla temppeleissä, eli niillä kuvattiin sitoutumista/kehitystä? niihin hengellisiin tavoitteisiin ko. uskonnoissa. Eli sen vuoksi niitä korkeampia vyö-asteita ei pitäisi antaa pelkän teknisen osaamisen myötä vaan sitten kun se homma on mennyt "kokonaisvaltaiseksi". Ilmeisesti kun budolajit omaksuivat tämän saman systeemin, sillä haluttiin korostaa sitä "henkistä puolta". Aika naurattavaa, että joku umpiluterilainen "keksii" oman lajin koirankasvatuksen, heinäseipään ja moran ja puntarin käytöstä, ja ottaa käyttöön "Budolajin" tittelin. ( Kaikki näkyvät arvo-asteikot, uskonnossa, liike-elämässä, armejassa, ovat vallankäytön välineitä, itsetehostusta, yleensä valheellista itsensä palkitsemista tai korostamista joka monesti kääntyy itseään vastaan. Tätä voi kommentoida sitten jossain muualla, kiitos. )

Itse en perusta enää yhtään noista vyöjärjestelmistä, mutta tottakai testaus/graduointi/sparraus sellaisenaan on ok ja ainakin judon kohdalla tuntemani ruskeat/mustat vyöt ovat olleet ihan oikeasti kovia heppuja. Ja saahan sitä verrattua siis itseänsä johonkin toiseen harrastajaan.
Ja jutsussa oli myös osaavia heppuja, aikidon parissa oli enemmän hajontaa "katu-uskottavuuden" kanssa kotimaisten mustavöiden parissa. Silloin 15v. sitten ei aikidossa nuo vyöarvot olleet niin esillä kuin nykyään taitaa olla.

Ihan sama se, kuka tahansa saa perustaa minkä tahansa lajin, keksiä sille minkä ties vyöjärjestelmän ja julistaa itsensä senseiksi. sittenhän saa myöntää mitä tahansa elvis-10-dan juttuja hölmöille. Mustanaamio-kerhoonkin liittymällä sai tilata itselleen semmosen mustanaamio-sormuksen. Siitä se matka mustanaamioksi alkaa kun peruskurssi...siis vuositilaus on hankittu.

"Sensei, kuinka kauan tässä lajissa kestää saavuttaa musta vyö...?"
Sensei poistuu, menee pukuhuoneeseen ja tulee jotain kädessään takaisin kysyjän luo.
"Tuossa, siinä on sinulle musta vyö. Ole hyvä."

- Avilla -
 
Jos siellä Koreassa mustan vyön saa nopeammin, niin treenaako ne viikko tasolla saman verran kuin Suomessa. Eli voiko nopeampi suoritusaika olla peräisin kovemmasta harjoittelusta?
 
mites noi vyot meni karatessa? mitä tarvii että saa vihreän vyön? kaveri kysyy...joku tietty määrä otteluita?
 
AndyS sanoi:
Ei. Jos treenaa ihan simona, sen 1.danin voi saada jopa vuodessa tai allekin. Mitään minimiaikaa ei ole, kunhan tekniikat ja liikesarjat osaa.

Et selvästikkään ymmärtänyt kysymystäni. Jos sen mustan vyön voi saada vuodessa simona treenaamalla, niin johtuuko Korealaisten tai Japanilaisten lyhyemmät suoritusajat siitä, että ne treenaavat simompaa kuin Suomalaiset?
 
AndyS sanoi:
Ei. Jos treenaa ihan simona, sen 1.danin voi saada jopa vuodessa tai allekin. Mitään minimiaikaa ei ole, kunhan tekniikat ja liikesarjat osaa.

Sinänsä aika vääristävää, mutta judossakin mustan vyön saat helpoiten Japanissa. Tottakai opetuksen taso on varmasti korkeampaa, kuin vaikkapa Suomessa, mutta tuskin niin paljon kuin tämän hetkinen ero antaa ymmärtää. Japanissa vyön saa kovalla innolla 2-3 vuoteen. Suomessa mustaan vaaditaan 18-vuoden ikä ja noin 8-10 vuotta treeniä. Kokeita on pari kertaa vuodessa ja niihin pääsemiseksi on saatava puoltoja, kilpailupisteitä jne.. Entisessä seurassani oli eräs harrastaja, joka suoritti mustan vyön vasta 20 vuoden harrastamisen jälkeen.
 
jumijumius sanoi:
Jaa-a, jos on hyökkäys etukäteen tiedossa oleva ja alkeellinen, niin tokihan sen suorittaminen oikealla veitsellä/miekalla tuo tietyn säväyksen, mutta ei se nyt niiiiin :worship: vaikeaa ole. Vaan jos ei hyökkäys ole tiedossa, niin hitaastikin tehty ns. vapaa hyökkäys oikealla veitsellä/miekalla on kyllä aika vaikea torjua ja/tai väistää, ihan dojo-olosuhteissakin.
Ymmärsit asian ehkä väärin. Puukon torjuminen ei ole koskaan helppoa mutta tässä jutussa ei ole siitä kysymys vaan oikean hengenvaaran käsittelystä pääkopassa ja toimintaan yleensäkin pystyminen.

Kun siihen kerran pystyy, vaikeammatkin oikealla aseella tehdyt hyökkäykset torjuu helpommin.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom