Raejuusto sanoi:
tuon tuta-DI-tutkinnon "kaupallisuudesta" nyt voidaan vääntää vaikka kuinka kauan, mutta insinöörikoulusta ne paperit otetaan ja TKK:lta tullut tuta-DI on lukenut teknisiä perusaineita vähintään yhtä paljon kuin joku paperi- tai koneinssi.
Totta, jos opintoviikoissa mitataan. Meikäläiselläkin esim. systistä on yhteensä yli 40 ovarin edestä, koska sekä tekninen kokonaisuus että sivuaine on systikseltä. Kuitenkin jos katsoo normaalia tutalaisen valitsemaa systiskurssien kirjoa tulee siellä vastaan niinkin tekniseltä kuulostavia kursseja kuin investointiteoria, riskianalyysi, päätöksenteko ja ongelmanratkaisu, jne. Eli varsin kaupallispainotteista sovellettua matikkaa. Lisäksi koska niin moni tutapelle lukee systistä sivuaineena, on suuressa osassa vähääkään teknisempiä pakollisia sivuainekursseja jo vakiona tutalaisille suunnatut kaupallispainotteiset harjoitustyöt, yms. Eli siis esimerkiksi systislabratöissä tutalaisia varten on huomattavasti teknispainotteisempien töiden sijaan kansantalouspeli, sekä yrityksen sähkönkulutuksen ennustaminen ja hankintastrategian optimointi. Ja nämäkin tuntuvat yleisen mielipiteen perusteella olevan liian teknisiä useimmille tutapelleille. :D
Kyseessähän ei ole kauppatiede vaan yhdistelmä teollisuustaloutta (kovaa insinööritiedettä) ja kansantaloustiedepohjaista liiketoimintatiedettä. Teollisuustaloushan lähti koneosastolta ja yritysstrategia fyssalta.
Alunperin kyllä, mutta lukuunottamatta logistiikkaa, laadunhallintaa yms. "aitoa" teollisuustalousshittiä, on tutalafkan opintokirjo käytännössä puhtaasti kaupallista strategian, markkinoinnin, projektiliiketoiminnan, työpsykologian ja johtamisen yms. osalta.
Sulle olisi siis esim. LVI-amis ollut varmaan parempi vaihtoehto.
No melkeinpä. Itse asiassa olen vasta "todellisuuteen havahduttuani" naureskellut ihan tosissani, että olisi pitänyt lukion jälkeen vain käydä joku parin viikonlopun mittainen PT-kurssi, ja alkaa pikkuhiljaa haalimaan asiakkaita, sillä esim. parin Meijerillä toimivan trainerin kk-liksat peittoavat aivan reippaasti esim. asiantuntijatason hommista saatavat keskipalkat. Lisäksi kyseisissä hommissa omat kiinnostuskohteet olisivat vain eduksi, sillä voin aivan rehellisesti sanoa lähes 10-vuotisen itseopiskelun jälkeen tietäväni treenaamisesta ja ravinnosta enemmän kuin mistään esim. opiskeluihini liittyvästä asiasta.
Vaatii todella hyvän käsityksen työmarkkinoista, että tietää minkä oven väliin sen koiven änkee noinkin laaja-alaisella koulutuksella.
Kuten kirjoituksistani varmaan olisi jo voinut päätelläkin, se käsitys työmarkkinoista vain sattuu olemaan todella heikko. Eli voisi hyvinkin sanoa, että ensin haaskattuani viimeiset 4 vuotta opiskellessani väärää alaa, en todennäköisesti valmistuttuanikaan omaa mitään konkreettista tietoa opiskelemistani asioista tai niihin liittyvistä töistä, ja mitä suurimmalla varmuudella päädyn tekemään työpaikkavalintani yhtä suurella menestyksellä kuin opiskelupaikkavalintani. Eihän koko paskalle voi kuin nauraa. :lol2: