Mitä lihaksessa tapahtuu treenatessa?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja tvi2
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
13.12.2006
Viestejä
111
Mielenkiinnosta vain kyselen, mutta tiedän sen verran, että lihassolut jotenkin särkyvät ja kun niiden vauriot paranevat lihas kasvaa, joten oisko kellään laittaa jotain linkkiä missä tästä vähän tarkemmin?
 
kuormitus aiheuttaa mikrovaurioita lihaksissa. tällöin kasvutekijöiden määrä solun sisällä lisääntyy, proteiinisynteesi kiihtyy ja kun vauriot korjataan, lihaksen koko kasvaa. eikö se oo yksinkertaisesti noin. ei mun ainakaa tarvi enempää tietää mitä tapahtuu, kunhan tapahtuu :D

e: no, tää ei tainnu hirveesti valaista sua..
 
"Lihassoluihin kohdistuva riittävä kuormitus, tensio, aiheuttaa mikrovaurioita solun sisäisissä supistumistapahtumasta vastaavissa proteiineissa. Kasvutekijöiden määrä solun sisällä lisääntyy, proteiinisynteesi kiihtyy ja vauriot korjataan korkojen kera."
MASSAA! VOIMAA! Tie jatkuvaan kehitykseen, Timo Erämetsä - Peter Grönfors.

Noita teorioita on sitten useampia, mutta pääperiaatteena tuota voisi pitää? :)
 
Viimeksi muokattu:
Muuten myös energiaa sisältävät yhdisteet (glykogeeni, rasvat, ATP, KP?) hajoavat treenin aikana...? Tapahtuu ns. "yleinen katabolia" = lihaksen metabolia muuttuu suuntaan jossa tuotetaan energiaa. :arvi: ?
 
Soluhengitys on sitä, kun mitokondrioissa vapautuu mm. glukoosin tertiäärisidoksista energiaa solun käyttöön. Tätä vapautunutta energiaa ladataan sitten Adeniiniin kiinni ja syntyy ATP:tä, jossa on kolme fosfaattiosaa. Voidaan kuvitella, että ne kolme fosfaattiyksikköä ovat jokainen annos energiaa. Sitten kun lihassolu on rasituksessa, irtoaa ensin yksi fosfaattiosa solun energiantarpeeseen ja syntyy ADP:tä. Kun vielä toinen irtoaa, syntyy AMP:tä.

Nämä ADP ja AMP matkustavat sitten solulimaan, josta ne saavat uudet (kolmannet) fosfaattiosat, muuttuvat takaisin ATP:ksi ja menevät sitten takaisin mitokondrioihin käytettäväksi. Yhen tollasen ATP-molekyylin kiertoon kuluu kovassa lihaksen rasituksessa aikaa vissiin jotain parisen sekuntia, joten aika nopeasti siellä tapahtuu.

Ei tästä muuten tietoa olis, ellen valmistautuis justiinsa biologian reaaliin lukiossa :| Eikä tuokaan välttämättä mitään faktaa ole, mutta noin mä olen asiat käsittäny :P Siitä miten lihassolu sitten kasvaa, tai että mitä siellä tarkalleen ottaen tapahtuu, olis kyllä mielenkiintosta tietää. Voiskohan olla vaan niin yksinkertasesti että kaikki soluelimet kasvaa ja soluliman määrä lisääntyy tai jotain. Mene ja tiedä.

EDIT: Jaaha, tuossa jo selkiskin toi, että proteiinit, jotka vastaa solunsisäisistä supistumisista kasvaa ja näin koko solu saa lisää kokoa..
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Lihakset kasvavat levossa, harjoitellessa ne saavat siihen ärsykkeen. Punttisalilla näkyvä lihasten turvotus johtuu niihin pakkautuneesta nesteestä. Harjoituksen jälkeen lihas itse asiassa pienenee, mutta elimistö huomaa tämän ja alkaa rakentaa uutta lihaskudosta. Pystyäkseen kestämään rasituksen paremmin elimistö lisää sitä hieman yli sen määrän, mitä sitä kudosta oli ennen harjoittelua. Tähän perustuu lihaskasvu.

Copy pasted CyberCoachin sivuilta
 
Pystyäkseen kestämään rasituksen paremmin elimistö lisää sitä hieman yli sen määrän, mitä sitä kudosta oli ennen harjoittelua. Tähän perustuu lihaskasvu.

Lihas tai elimistö yleensäkään nyt ei sinänsä ajattele että sitä pitää kasvattaa rasituksen vuoksi, mutta lihaksessa aiheutuvat vauriot aikaansaavat ketjun joka aiheuttaa lihaksissa hengailevien kantasolujen aktivoitumisen ja nämä kantasolut sitten muuttuvat neutraaleista soluista lihassolutyyppisiksi ja yhtyvät olemassaolevaan lihassolukkoon. Osaltaan harjoittelun aiheuttamat reaktiot lihaksessa liene myös vähän piiskaavat kantasolujen toimintaa ja auheuttavat olemassaolevien/jäljellejäävien kantasolujen jakautumista, joten lihaksessa siis solujen määrä lisääntyy ja kantasolut kasvavat kokoaan muuttuessaan lihassoluiksi.

Eli suoritus paranee kun lihassolukko lisääntyy, mutta iso osa voiman kasvusta osa tulee myös siitä että hermotus ja lihaskoordinaatio paranee eli lihas saadaan tehokkaammin aktivoitua toimimaan yhtäaikaisesti, ja myös hapenkäyttö paranee jonkin verran jolla on vaikutusta kestävyysmuodossa.

Jonkun verran on tullut asiaan perehdyttyä kun mulla on eläinfysiologia pääaineena, mutta opinnot vielä sen verran alkuvaiheissa että mitään asiantuntijalausuntoja en rupea antamaan. Ehkäpä tulevaisuudessa :rock:
 
Siis lihassoluja tulee lisää myös? Koulussa muistaakseni opetettiin ettei soluja tule lisää vaan olemassaolevat kasvavat. Jostain luin myös, että mitokondrioiden määrä lihassoluissa voi harjoituksen tuloksena kasvaa.
 
Siis lihassoluja tulee lisää myös? Koulussa muistaakseni opetettiin ettei soluja tule lisää vaan olemassaolevat kasvavat. Jostain luin myös, että mitokondrioiden määrä lihassoluissa voi harjoituksen tuloksena kasvaa.

Lihaksissa on neutraalina möllöttäviä satelliitti- l. kantasoluja läsnä ja treenaus sitten kiihottaa näitä vaihtamaan tyyppiä ja yhtymään lihassoluun. Kun puhutaan että lihassolussa on useita tumia tai että tumien määrä lisääntyy harjoituksen myötä niin se johtuu tästä ja mitokondriot lisääntyvät tämän seurauksena toki myös. Satelliittisolun ei aina tarvitse ilmeisesti yhtyä toiseen lihassoluun vaan se voi suoraan muuttua ylimääräiseksi lihassoluksi, mutta en itsekään tunne tuota mekanismia niin tarkkaan että mitään varmaa voisin sanoa. Pitääpä tutkia asiaa tässä joskus muistin aikaan että mikä saa aikaan mitäkin.

Yleisellä tasolle, tähän satelliittisolujen aktivointiin perustuu myös horpan vetäminen, erillaiset hormonit ovat niitä lihasten kovasta rasittamisesta aiheutuvia välittäjäaineita jotka vaikuttavat tuohon satelliittisolujen erikoistumiseen.
 
Lihaksissa on neutraalina möllöttäviä satelliitti- l. kantasoluja läsnä ja treenaus sitten kiihottaa näitä vaihtamaan tyyppiä ja yhtymään lihassoluun.

Tapahtuuko ilmiö myös toisinpäin, eli kun lopetetaan treeni -> lihas pienenee, koska sen solujen kokonaismäärä laskee?
 
Tapahtuuko ilmiö myös toisinpäin, eli kun lopetetaan treeni -> lihas pienenee, koska sen solujen kokonaismäärä laskee?

Mielestäni lihasten koon kasvaminen on ensisijaisesti kiinni siitä, että solujen määrä ei kasva vaan solut keräävät enemmän tavaraa. Satellittisolut eivät siis muutu uusiksi lihassoluiksi, vaan kasvavat yhteen aikaisempien lihassolujen kanssa ja ikään kuin luovuttavat soluelimensä olemassaoleville soluille. Nämä elimet ovat lähinnä solujen yleisiä vempaimia, eli tehostavat solun toimintaa mm. proteiinisynteesin, energiantuotannon jne. osalta, eli yksittäisen lihassolun toiminta tehostuu ja koko kasvaa ja se kykenee tuottamaan ja ylläpitämään suurempaa määrää supistavia yksiköitä.

Kun lihas sitten pienenee, niin se ei hävitä kaikkia saamiaan osia, vaan lähinnä lihaksen supistavaa työtä tekeviä osia eli proteiinisäikeitä puretaan "turhina". Nämä supistavat säikeet vievät suuren osan lihassolun tilavuudesta, joten olisi järkevää että lihassolujen koko pienenee samalla.

Vaikka lihas pienenee näiden supistavien elinten näivettymisen johdosta, sinne silti varmaankin jää aiemmin hankittu muu soluelimistö, mikä mahdollistaisi mm. lihasmuistina tunnetun ilmiön. Toisin sanoen, kun harjoittelu aloitetaan uudestaan niin aikaisemmin harjoitettu ja sitä myötä paljon proteiinisynteesikalustoa hankkinut lihas kykenee huomattavasti tehokkaampaan synteesiin eli nopeasti tuottamaan lisää supistamistyötä tekevän koneiston osia. Näin siis spekuloisin.
 
oon ite kuullut et kun tekee punttia nii lihas murskautuu ja se "korjaantuu" levossa..:hyvä:

Kyllä se aika lähellä totuutta on, kun lähdetään asiaa yksinkertaistamaan - ei tietenkään murskaudu, mutta kun lihas on kovassa rasituksessa niin jotain mikrovauriota sinne säikeisiin aina syntyy, joka saa aikaan tapahtumaketjun.

Lihaksen kasvaminen mikrovaurion takia johtuu siitä, että tuo "vaurionkorjausmekanismi" ei ole kauhean tarkka, eli elimistö annostelee vähän reippaalla kädellä korjaukseen osallistuvia tekijöitä -> tulee vähän ekstraa samalla.

Täsmennän vielä tuota satelliittisolut vs. lihassolut asiaa joka ilmeisesti on vähän huonosti esitetty. Eli kantasolut ovat ikään kuin reservinä lihassoluille, ja yksi treenauksen vaikutus on että kantasolut lisääntyvät keskenään kovalla tahdilla. Mutta vaikka sateliittisolujen määrä kasvaakin, niiden osuus lihaksessa on kuitenkin aika pieni, eli se vielä ei kauheana lihasmassaa lisää. Massa kasvaa sitten kun näitä sateliittisoluja lähetetään liittymään lihassoluihin, joka mahdollistaa lihaskudoksen paisumisen entisestään. Pitkäaikaisen treenauksen myötä lihaskudosta täydennetään hiljalleen enemmän ja enemmän sateliittisolujen avulla, joten ajan myötä lihaskudoksen koko kasvaa hiljalleen.
 
Back
Ylös Bottom