Mitä kasviksia/ vihanneksia syödä?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mies847
  • Aloitettu Aloitettu
Suosittelen lämpimästi hankkimaan höyrytysvälineet kasviksille, tuollaisella saa kypsytettyä ja lämmitettyä tosi kätevästi sekä raa'at että pakastevihannekset. Kalan höyryttämistä pitäis kans kokeilla mutten ole vielä uskaltanut.

Bamboo-Steamer-1.jpg


Kun tuosta kurkusta oli puhetta, niin tässä on mielenkiintoinen sivusto josta voi lueskella kaikkien ruokien hyvistä vaikutuksista, kannattaa tutustua:

World's Healthiest Foods

Tuolta löytyy kaikkea mielenkiintoista luettavaa paitsi hedelmistä ja kasviksista, myös lihoista, pavuista, maitotuotteista, mausteista etc.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
:offtopic: Siis,tämähän on vain mielipiteeni,mut kuinka eettistä on lihaanin edes miettiä miten epäeettistä kurkun syönti on??Eiks epäeettisempää oo syödä lihaa,joka todistetusti tuntee enemmän eläessään ku kurkku?
Mut nyt mentiinkin taas ihan erilinjalle keskustelussa.
Ja by the way,mausteilla ja maustesuoloilla saa ihmeitä aikaan.
 
Mikrossa lämmitys ns. tappaa kasviksista ja vihanneksista kaikki vitamiinit. Itse höyrytän aina kattilassa. Tulee paljon paremman makuisiakin. :)

Onkohan faktaa tuo mikroväite? Miten "tappaminen" tapahtuu? Voi tietysti olla, mutta en ole koskaan tuollaisesta kuullut.

Olen aina ajatellut, että vitamiinit poistuvat veden mukana keitettäessä ja ehkä myös haihtuessa. Mikrossahan tietysti haihtuu vettä myös, mutta näin käy myös höyryttäessä.

Luulisin että keittäminen olisi huonoin vaihtoehto vitamiinien kannalta ja mikro sekä höyrytys parempia. Makuasiat ovat sitten asia erikseen. Jos vihannekset heittää suoraan ruokaan, niin silloinhan vitamiinit myös säilyvät.

Yleensä ottaen pakastevihannesten dissausta en ymmärrä. Tuore on tietysti aina tuore, mutta tuoreita vihanneksia ei täällä talvella saa (osa tietysti säilyy kellarissa jotenkin). Pakastaminen on käsittääkseni kuitenkin melko hyvä ruoansäilöntämenetelmä.
 
Vesiliukoiset vitamiinit (C, B1, B2, B6, B12, niasiini, biotiini, pantoteenihappo ja foolihappo) liukenevat luonnollisesti veteen, joten liottaminen tai keittely ei siis kannata. Parhaiten pakasteiden ravintoarvo säilyy nopealla sulatuksella huonennlämmössä tai mikrossa. Paitsi lihan, joka sulatetaan hitaasti, jotta lihasnesteen hävikki olis mahd. pientä.

Myös mua kiinnostaa miten mikroaallot heikentävät kasvisten ravintoarvoa?
 
Onkohan faktaa tuo mikroväite? Miten "tappaminen" tapahtuu? Voi tietysti olla, mutta en ole koskaan tuollaisesta kuullut.

Olen aina ajatellut, että vitamiinit poistuvat veden mukana keitettäessä ja ehkä myös haihtuessa. Mikrossahan tietysti haihtuu vettä myös, mutta näin käy myös höyryttäessä.

Luulisin että keittäminen olisi huonoin vaihtoehto vitamiinien kannalta ja mikro sekä höyrytys parempia. Makuasiat ovat sitten asia erikseen. Jos vihannekset heittää suoraan ruokaan, niin silloinhan vitamiinit myös säilyvät.

Hankala selittää kun harva varmaan ymmärtää kasvisten bioenergiakentistä jne. Mutta niin se vaan on että mikron säteet "liuottaa" tai miten sen nyt paremmin selittäisi, vitamiinit kasviksista. Ruoasta tulee ns. kuollutta. Tietysti kuidut ym. säilyy mutta vitamiinit ja hivenaineet häviää. Kyllähän sen nyt järkikin sanoo että mikron säteet ei voi olla ainakaan terveellisiä saatikka parantaa ruoan ravintoarvoa. Höyrytys on ehdottomasti paras eikä oo edes vaivalloista kun ostaa kattilaan höyrytysritilän.
 
Eihän mikron säteet juuri muuta tee kuin värisyttää dipolimolekyylejä kuten vettä.

Jos lämpötila ei nouse niin korkeaksi, että vitamiiniyhdisteet rupeaa hajoamaan niin ei ne mihinkään kuole kun ei ne edes elä. Tosin mikro kuumentaa ruoan niin kuumaksi, että helposti rupeaa molekyylirakenteet hajoamaan. Hivenaineet taitaa pysyä aika hyvin, tuskin mikro alkuaineita tuhoaa. ;)

Joo, ja tää ihan mututuntumalla ilman minkäänlaista tietoa miten nää jutut oikeasti menee. Saa korjata, enkä väitä olevani absoluuttisen oikeassa, kunhan herätän keskustelua!
 
Jaa´a, enpä kyllä kasvisten bioenergiakentistä ymmärrä mitään, mutta uskallan väittää, että vähemmän se mikroaaltouuni niitä vitamiineja tuhoaa kuin esim. keittäminen. Jo ihan kypsennysajan lyhentymisen takiakin.

Toki voin olla varsin väärässäkin, mutta ainakin haluasin hyvät perustelut sille, mikä niitä vitamiineja siinä mikroaaltouunissa tuhoaa. Enpä ainakaan googelia käyttämällä löytänyt mitään tuohon viittaavaa. Enimmäkseen joka paikassa herjattiin samaan suuntaan, miten itsekkin olen päätellyt, eli keittäminen ja paistaminen on vitamiinien säilymisen kannalta ne huonoimmat vaihtoehdot. Ja uuni ja mikro parhaimmat.
 
Hankala selittää kun harva varmaan ymmärtää kasvisten bioenergiakentistä jne. Mutta niin se vaan on että mikron säteet "liuottaa" tai miten sen nyt paremmin selittäisi, vitamiinit kasviksista. Ruoasta tulee ns. kuollutta. Tietysti kuidut ym. säilyy mutta vitamiinit ja hivenaineet häviää. Kyllähän sen nyt järkikin sanoo että mikron säteet ei voi olla ainakaan terveellisiä saatikka parantaa ruoan ravintoarvoa. Höyrytys on ehdottomasti paras eikä oo edes vaivalloista kun ostaa kattilaan höyrytysritilän.
mikroaalto lämmittää vettä siellä kasviksen sisällä. miksi se olisi yhtään eri asia kuin kuuman vesihöyryn lämpö? kummassakin tapauksessa varmasti jotain häviää, kun on korkea lämpötila.
 
Koska starfish tulet kertomaan meille tietämättömille lisää nuista kasvisten bioenergiakentistä ja mikron säteiden vitamiinejä liottavasta vaikutuksesta?
 
Olenpa kuullut monelta taholta, että maaperän köyhtymisen vuoksi meillä on suomessa nykypäivänä ravintoköyhät kasvikset. Ja taas ulkomailta tuotu tavara poimitaan vähintään puoliraakana koreihin, ja kypsyy sitten matkalla pimeässä ruumassa tai jotain. Että eiköhän tyydytä suosiolla siihen mitä on ja vedetään vaan niin että tuntuu. En kylläkään ota kantaa siihen missä ajassa kenties maaperän köyhtyminen on tapahtunut mistä johtuen, mutta se siitä mitä olen asiasta ymmärtänyt. Mutta varmasti meillä on Suomessa terveelliset marjat, joita on metsät tulvillaan, ja niitä kannattaisi itse kunkin syödä.
 
Bodaajan kasvikset

Proteiinit, hiilarit ja rasvat ei tuota ongelmia. Mutta mikä olisi sellainen suht helppo ja halpa combo millä saa päivän vitamiinit ja kivennäisaineet ihan tuoreesta ravinnosta?
Monivitamiinia syön päivittäin jo muutenkin, mutta uskon että moni rehujen hyvä vaikutus jää saamatta.
Tähän mennessä se puoli kiloa päivässä on mun osalta ollu paremminkin puoli kiloa viikossa, joten tältä osin ollaan kaukana optimista.

Kuitenkin, ajattelin tämmöistä päivittäistä pohjaa:
Tomaattia
Kurkkua
Pähkinöitä
Tekeekö sitten esim pakastevihanneksilla mitään, vai onko vitamiinit haihtunu siinä vaiheessa kun annos lämmitetään mikrossa?

Kuten näkyy, lista kaipaa lisäystä paljon joten antakaa tulla ehdotuksia. Mitään päivittäistä salaattia tuskin jaksan alkaa vääntää, tarkoitus on ripotella nuo ruuan yhteydessä lautaselle/leivän päälle. Pois lukien toki pähkinät joita voi syödä muuten vaan.
Itse syön paljon kasviksia päivässä juuri niiden terveysvaikutusten takia. Eli omaa listaa:

Kaalit:
- Parsakaali
- Kukkakaali
- Ruusukaali
- Valko- eli keräkaali
- Punakaali

Ehdottomia terveysvihanneksia, ja mm. parsakaali on monissa äänestyksissä valittu terveimmäksi ruoka-aineeksi, ja kaalit yleisesti terveimmiksi vihanneksiksi. Itse syön joko höyrytettynä tai uunihaudutettuna kunnon palat parsa- ja kukka- tai ruusukaalia päivittäin.
Lisäksi aamu- tai iltapäivän välipalalla syön kerä- tai punakaalia raastettuna omena/appelsiiniraasteen tai ananaspalojen kera.
Jos vain yhtä vihannesta syöt niin syö kaaleja.

Porkkana
Syön vähintään kolme porkkanaa päivässä raasteena aamu- tai iltapäivän välipalan osana. Sekaan saatan laittaa omena/appelsiiniraastetta tai ananaspaloja.
Toinen tapa on höyrytys tai uunihaudutus.
Porkkana antaa väriä iholle ja parantaa kesäajan rusketusta.

Sipuli
- keltasipuli
- Punasipuli
- Salottisipuli
Syön noin yhden kohtuu ison sipulin päivässä, joko raakaraasteena esim. tonnikala/kirjolohi/broilerisalaatin joukossa tai uunihaudutettuna muiden kasvisten joukossa. Liika sipulinkäyttö aiheuttaa kramppeja jalkoihin.
Sipulissa on erittäin terveellisiä aineita.

Valkosipuli
Nielen päivässä 2-3 raakaa valkosipulinkynttä muutamaan pienempään palaan siivuttuna. Tämä estää hengityshajuhaitat. Ihokaan ei jostain syystä ala tuoksua kalmalle. Lisäksi melko usein uunivihannesten ja patojen joukossa hauduttuu valkosipulinkynsiä.
Valkosipuli on todellinen terveyspommi joka tappaa taudinaiheuttajia ja antaa todella paljon energiaa. Lisäksi eräs paikka seisoo kuin järki. Valkosipulia käyttäessä suoraan sanoen on tunne että veri virtaa ja pitää liikkua koko ajan.

Salaatit:
- Amerikansalaatti
- Keräsalaatti
- Jäävuorisalaatti
- Ruukkusalaatit
Näitä on päivittäin raakasalaatin joukossa. Runsaasti terveysaineita.

Tomaatti:
Sisältää lykopeenia ja muita terveysaineita paljon. Syön ainakin kolme tomaattia päivässä paloiteltuna raakasalaatin osana. Pastakastikkeen osana lisäksi melko usein.

Paprika
Kaiken värisiä paprikoita syön noin puolikkaan paprikan päivässä silputtuna raakasalaattiin. Mieluummin tumman värisiä (punainen, keltainen, vihreä, violetin-musta) koska niissä on eniten karotenoideja. Erittäin terveellinen vihannes, joka kannattaa kuitenkin pestä erittäin hyvin.

Herneet ja vihreät pavut
Näitäkin tulee päivittäin lisättyä salaattiin tai uunivihannesten seuraksi kunnon annos. Ostan kesäisin, kiehautan ja pakastan. Kun loppuu niin kaupan pakastealtaasta lisää. Hyvää valkuaista ja terveysaineita yllin kyllin.

Sienet:
- Suppilovahverot
- Kantarellit
- Herkkusienet
Terveellisiä herkkuja, joita on usein ruuan lisukkeena.

Pinaatti, persilja, purjosipuli
Näitä erittäin terveellisiä vihannesyrttejä pakastan kesällä ja lisään ruuan joukkoon. Pinaateista tulee välillä tehtyä myös keittoa, joka kananmunan kanssa on todellista herkkua.

Kurkku ja kesäkurpitsa
Kurkkua varsinkin ja välillä myös kesäkurpitsaa on aina raakasalaattien joukossa.

Pähkinät:
- saksan-, pekaani-, pistaasi- ja cashewpähkinät
Varsinkin nämä pähkinät on todettu erittäin terveellisiksi, todellisiksi terveyspommeiksi. Pähkinöitä tulisi syödä 20-40g päivässä.

Banaani
Terveellinen tankkausaine. Yksi tulee keskimäärin päivässä syötyä.

Omena
Erittäin terveellinen hedelmä, mieluiten tietenkin kotimaisena tai erittäin hyvin pestynä. Kuoressa on eniten ravintoaineita.
Omena päivässä ja..

Sitrushedelmät:
- Appelsiini
- Greippi
- Sitruuna
- Mandariini, klementiinit, tangeriinit
Noista jotain käytän päivittäin mehulingolla itsepuristetun täystuoremehun raaka-aineina, jotka juon kuituineen.
Sisältävät paljon flavonoideja ja vitamiineja.

Ananas
Ananas kuuluu ainakin lähes päivittäin ruokavalioon mm. maitorahkan joukossa, sekä porkkana- ja kaaliraasteen osana.
Mieluummin tuoreananaksesta leikattuna, tai sitten säilykeananasviipaleita omassa mehussa, ei siis ananasmehussa, johon on lisätty sokeria. Muista tarkistaa säilykkeen etiketistä.

Kiivi
Tätä tulee käytettyä ananaksen sijaan maitorahkan joukossa. Paljon varsinkin C-vitamiinia.

Mustikka
Erittäin terveellinen marja ja hyväksi näkökyvylle.
Tulee käytettyä mm. maitorahkan maustamiseen.
Marjastan tai ostan ja pakastan nautittavaksi mahdollisimman usein.

Mansikka, vadelma
Näitä tulee käytettyä syksyisin ja pakastettuna pitkin vuotta. Terveellisiä.


Itse käytän kasviksia joko sellaisenaan raakasalaateissa tai sitten valmistan ne höyryttämällä kattilan höyrytysosassa tai uunihauduttamalla (parsa-kukka-ruusukaalit, porkkana, sipuli). Joskus tulee toki wokattua pannullakin, kuitenkin vain kevyesti koska paistaminen ei ole terveellisimpiä valmistustapoja.

Yleensä syön kasvikset pääosin seuraavilla tavoilla:

Raakasalaatti jossa neitsytoliiviöljyä ja balsamico-viinietikkaa
Raakaraaste porkkanasta, kerä- tai punakaalista johon hieman hedelmää kostuttamaan
Tonnikala/kirjolohi/broilerisalaatti jossa paljon raakavihanneksia sekä herneitä, papuja, kananmunaa. Lisäksi hieman täysjyväpastaa tai täysjyväcouscousia, kostutettuna neitsytoliiviöljyllä ja balsamicolla.
Uunihaudutetut kasvikset joihin valmistuttua hieman neitsytoliiviöljyä sekaan.
Rosolli höyrytetyistä kasviksista.
 
Ei muuten kannata syödä parsakaalia, jos on samana päivänä esim. treffit.. Aiheuttaa samalla tavalla pahanhajuisen hengityksen kun valkosipuli!
 
T-Nation: Power Foods

I didn't look at foods as a nutritionist; rather, I looked at them from the perspective of my training as a microbiologist.

Each food was chosen because it appears to have incredible, almost drug-like effects on human physiology. While I make no guarantees (there isn't a nutritionist alive who can), eating these foods often will quite likely change your health and change your life.
 
Pientä nostoa...

Missä olet starfish? Ei selvinnyt ainakaan mulle vielä nuo postissa 32 utelemani asiat...
 
Suosittelen lämpimästi hankkimaan höyrytysvälineet kasviksille, tuollaisella saa kypsytettyä ja lämmitettyä tosi kätevästi sekä raa'at että pakastevihannekset. Kalan höyryttämistä pitäis kans kokeilla mutten ole vielä uskaltanut.

Bamboo-Steamer-1.jpg


Kun tuosta kurkusta oli puhetta, niin tässä on mielenkiintoinen sivusto josta voi lueskella kaikkien ruokien hyvistä vaikutuksista, kannattaa tutustua:

World's Healthiest Foods

Tuolta löytyy kaikkea mielenkiintoista luettavaa paitsi hedelmistä ja kasviksista, myös lihoista, pavuista, maitotuotteista, mausteista etc.

Höyrystys onnistuu mainiosti pelkällä siivillällä ja kattilalla. Kunhan laittaa jonkun kannen rehujen päälle. Ei tarvi investoida mihinkään hienoon höyrystysjärjestelmään.

Niin ja hyvää settiä GI-Joe:lta! kasvikunnan tuotteiden monipuolinen syönti on suotavaa ja tuossa on hyvä luettelo mitä saa kaupan rehuhyllystä. Tuosta sitten naamariin oman maun mukaan.

Kunhan rehut ei sitten jää linjalle: Perunaa monipuolisesti...
 
Tuossa aiemmin oli pälpätystä mikroaaltouuneista.. että vitamiinit häviäisivät jne.. Ei taida pitää paikkansa.

"Vitamins are often destroyed during the cooking process, regardless of the chosen cooking method. The factors that most significantly affect the extent of that destruction are temperature, cooking time, and liquid use. Let’s take a look at each of these factors to see how the microwave measures up.

* Temperature. Microwave ovens use less heat than most other cooking methods. Therefore, heat-sensitive vitamins such as vitamin B and vitamin C are less susceptible to destruction in the microwave. In fact, a study at Cornell University found that spinach retained nearly all of its folate (a B vitamin) when cooked in the microwave, but lost 77% when cooked on the stove.

* Cooking time. Microwaving is faster than other conventional methods of cooking. Food heated quickly in a microwave retains more nutrients than foods kept hot for a long time, such as those simmered on a stove. The longer the food cooks, the more nutrients are destroyed.

* Liquid use. Regardless of the cooking method, foods cooked in water lose more nutrients than those cooked without water. This is because vitamins leave the food, enter the water, and are then discarded. Less water is generally used in microwave cooking, and therefore it is similar to steaming, which minimizes the loss.

The bottom line: The microwave is one of the best cooking methods for retaining nutrients in foods, as long as you limit the amount of water you use when cooking."

http://www.thedietchannel.com/Microwave-Cooking-And-Food-Vitamins.htm

Eli taitaa olla jopa parempi lämmittää mikrolla kuin kiehauttamalla. Tietenkin jos kasvien bioenergia kentät jotenkin... :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom