Bodaajan kasvikset
Proteiinit, hiilarit ja rasvat ei tuota ongelmia. Mutta mikä olisi sellainen suht helppo ja halpa combo millä saa päivän vitamiinit ja kivennäisaineet ihan tuoreesta ravinnosta?
Monivitamiinia syön päivittäin jo muutenkin, mutta uskon että moni rehujen hyvä vaikutus jää saamatta.
Tähän mennessä se puoli kiloa päivässä on mun osalta ollu paremminkin puoli kiloa viikossa, joten tältä osin ollaan kaukana optimista.
Kuitenkin, ajattelin tämmöistä päivittäistä pohjaa:
Tomaattia
Kurkkua
Pähkinöitä
Tekeekö sitten esim pakastevihanneksilla mitään, vai onko vitamiinit haihtunu siinä vaiheessa kun annos lämmitetään mikrossa?
Kuten näkyy, lista kaipaa lisäystä paljon joten antakaa tulla ehdotuksia. Mitään päivittäistä salaattia tuskin jaksan alkaa vääntää, tarkoitus on ripotella nuo ruuan yhteydessä lautaselle/leivän päälle. Pois lukien toki pähkinät joita voi syödä muuten vaan.
Itse syön paljon kasviksia päivässä juuri niiden terveysvaikutusten takia. Eli omaa listaa:
Kaalit:
-
Parsakaali
-
Kukkakaali
-
Ruusukaali
-
Valko- eli keräkaali
-
Punakaali
Ehdottomia terveysvihanneksia, ja mm. parsakaali on monissa äänestyksissä valittu terveimmäksi ruoka-aineeksi, ja kaalit yleisesti terveimmiksi vihanneksiksi. Itse syön joko höyrytettynä tai uunihaudutettuna kunnon palat parsa- ja kukka- tai ruusukaalia päivittäin.
Lisäksi aamu- tai iltapäivän välipalalla syön kerä- tai punakaalia raastettuna omena/appelsiiniraasteen tai ananaspalojen kera.
Jos vain yhtä vihannesta syöt niin syö kaaleja.
Porkkana
Syön vähintään kolme porkkanaa päivässä raasteena aamu- tai iltapäivän välipalan osana. Sekaan saatan laittaa omena/appelsiiniraastetta tai ananaspaloja.
Toinen tapa on höyrytys tai uunihaudutus.
Porkkana antaa väriä iholle ja parantaa kesäajan rusketusta.
Sipuli
-
keltasipuli
-
Punasipuli
-
Salottisipuli
Syön noin yhden kohtuu ison sipulin päivässä, joko raakaraasteena esim. tonnikala/kirjolohi/broilerisalaatin joukossa tai uunihaudutettuna muiden kasvisten joukossa. Liika sipulinkäyttö aiheuttaa kramppeja jalkoihin.
Sipulissa on erittäin terveellisiä aineita.
Valkosipuli
Nielen päivässä 2-3 raakaa valkosipulinkynttä muutamaan pienempään palaan siivuttuna. Tämä estää hengityshajuhaitat. Ihokaan ei jostain syystä ala tuoksua kalmalle. Lisäksi melko usein uunivihannesten ja patojen joukossa hauduttuu valkosipulinkynsiä.
Valkosipuli on todellinen terveyspommi joka tappaa taudinaiheuttajia ja antaa todella paljon energiaa. Lisäksi eräs paikka seisoo kuin järki. Valkosipulia käyttäessä suoraan sanoen on tunne että veri virtaa ja pitää liikkua koko ajan.
Salaatit:
- Amerikansalaatti
- Keräsalaatti
- Jäävuorisalaatti
- Ruukkusalaatit
Näitä on päivittäin raakasalaatin joukossa. Runsaasti terveysaineita.
Tomaatti:
Sisältää lykopeenia ja muita terveysaineita paljon. Syön ainakin kolme tomaattia päivässä paloiteltuna raakasalaatin osana. Pastakastikkeen osana lisäksi melko usein.
Paprika
Kaiken värisiä paprikoita syön noin puolikkaan paprikan päivässä silputtuna raakasalaattiin. Mieluummin tumman värisiä (punainen, keltainen, vihreä, violetin-musta) koska niissä on eniten karotenoideja. Erittäin terveellinen vihannes, joka kannattaa kuitenkin pestä erittäin hyvin.
Herneet ja vihreät pavut
Näitäkin tulee päivittäin lisättyä salaattiin tai uunivihannesten seuraksi kunnon annos. Ostan kesäisin, kiehautan ja pakastan. Kun loppuu niin kaupan pakastealtaasta lisää. Hyvää valkuaista ja terveysaineita yllin kyllin.
Sienet:
-
Suppilovahverot
-
Kantarellit
-
Herkkusienet
Terveellisiä herkkuja, joita on usein ruuan lisukkeena.
Pinaatti, persilja, purjosipuli
Näitä erittäin terveellisiä vihannesyrttejä pakastan kesällä ja lisään ruuan joukkoon. Pinaateista tulee välillä tehtyä myös keittoa, joka kananmunan kanssa on todellista herkkua.
Kurkku ja kesäkurpitsa
Kurkkua varsinkin ja välillä myös kesäkurpitsaa on aina raakasalaattien joukossa.
Pähkinät:
-
saksan-, pekaani-, pistaasi- ja cashewpähkinät
Varsinkin nämä pähkinät on todettu erittäin terveellisiksi, todellisiksi terveyspommeiksi. Pähkinöitä tulisi syödä 20-40g päivässä.
Banaani
Terveellinen tankkausaine. Yksi tulee keskimäärin päivässä syötyä.
Omena
Erittäin terveellinen hedelmä, mieluiten tietenkin kotimaisena tai erittäin hyvin pestynä. Kuoressa on eniten ravintoaineita.
Omena päivässä ja..
Sitrushedelmät:
-
Appelsiini
-
Greippi
-
Sitruuna
-
Mandariini, klementiinit, tangeriinit
Noista jotain käytän päivittäin mehulingolla itsepuristetun täystuoremehun raaka-aineina, jotka juon kuituineen.
Sisältävät paljon flavonoideja ja vitamiineja.
Ananas
Ananas kuuluu ainakin lähes päivittäin ruokavalioon mm. maitorahkan joukossa, sekä porkkana- ja kaaliraasteen osana.
Mieluummin tuoreananaksesta leikattuna, tai sitten säilykeananasviipaleita
omassa mehussa, ei siis ananasmehussa, johon on lisätty sokeria. Muista tarkistaa säilykkeen etiketistä.
Kiivi
Tätä tulee käytettyä ananaksen sijaan maitorahkan joukossa. Paljon varsinkin C-vitamiinia.
Mustikka
Erittäin terveellinen marja ja hyväksi näkökyvylle.
Tulee käytettyä mm. maitorahkan maustamiseen.
Marjastan tai ostan ja pakastan nautittavaksi mahdollisimman usein.
Mansikka, vadelma
Näitä tulee käytettyä syksyisin ja pakastettuna pitkin vuotta. Terveellisiä.
Itse käytän kasviksia joko sellaisenaan raakasalaateissa tai sitten valmistan ne höyryttämällä kattilan höyrytysosassa tai uunihauduttamalla (parsa-kukka-ruusukaalit, porkkana, sipuli). Joskus tulee toki wokattua pannullakin, kuitenkin vain kevyesti koska paistaminen ei ole terveellisimpiä valmistustapoja.
Yleensä syön kasvikset pääosin seuraavilla tavoilla:
Raakasalaatti jossa neitsytoliiviöljyä ja balsamico-viinietikkaa
Raakaraaste porkkanasta, kerä- tai punakaalista johon hieman hedelmää kostuttamaan
Tonnikala/kirjolohi/broilerisalaatti jossa paljon raakavihanneksia sekä herneitä, papuja, kananmunaa. Lisäksi hieman täysjyväpastaa tai täysjyväcouscousia, kostutettuna neitsytoliiviöljyllä ja balsamicolla.
Uunihaudutetut kasvikset joihin valmistuttua hieman neitsytoliiviöljyä sekaan.
Rosolli höyrytetyistä kasviksista.