Mitä öljyä?

Jep, sehän tekeekin ihmisestä automaattisesti kaikkitietävän. Pitääpä muistaa itsekin erota kaikista mahdollisista liitoista niin pätevöityminen pomppaa heti pari pykälää ylöspäin.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tää keskustelu vois pysyy luettavampana, jos ihmiset ei lainailis kaikkia pätkiä joista eivät ymmärrä mitään (Paletaani saattaa jotain teksteistään ymmärtääkin, mutta valitettavasti ne menee mulla pahasti yli hilseen ja olen luullut jotain ravintoasioista tietäväni).
En ymmärrä sitä miksi oliiviöljy olisi parempi kuin rypsiöljy. Lisäksi olen kuullut ja lukenut monta mielipidettä, joissa rypsäriä pidetään parempana.
Omega3 ja omega6 rasvahapojen suhteen tajuan ja sehän on rypsiöljyssä huomattavasti parempi kuin oliiviöljyssä, jossa ei juuri omega3 rasvahappoja.
 
Tuohon kasviöljyjen omega-3 -pitoisuuteen ei kannata juuri tuijottaa, sillä terveysvaikutus on mitätön kalasta saatavaan kolmoseen verrattuna. Kroppa osaa käyttää kalaöljyn osaset paremmin hyväkseen. Mitä taas kannattaa panna merkille, on omega-6 määrä. Rypsissä on omegasuhteet 2:1, mikä näyttää paperilla hyvältä, mutta käytännössä monityydyttämättömän rasvan liikasaanti on haitaksi. Kannattaa siis suosia sitä öljyä, jossa on vähemmän kutosta.

Mitä taas paistamiseen tulee, niin auringonkukka- ja rypsiöljy on viimeiset vaihtoehdot kuumennettuna nauttimiseen. Näiden rasvojen rakenne muuttuu epäedulliseksi kuumennettaessa. Siispä, ekologisista syistä voita paistamiseen, ja jos haluaa eri makua, niin sitten extra-virgin oliivia tai kookosöljyä.
 
Tuohon kasviöljyjen omega-3 -pitoisuuteen ei kannata juuri tuijottaa, sillä terveysvaikutus on mitätön kalasta saatavaan kolmoseen verrattuna. Kroppa osaa käyttää kalaöljyn osaset paremmin hyväkseen. Mitä taas kannattaa panna merkille, on omega-6 määrä. Rypsissä on omegasuhteet 2:1, mikä näyttää paperilla hyvältä, mutta käytännössä monityydyttämättömän rasvan liikasaanti on haitaksi. Kannattaa siis suosia sitä öljyä, jossa on vähemmän kutosta.

Mitä taas paistamiseen tulee, niin auringonkukka- ja rypsiöljy on viimeiset vaihtoehdot kuumennettuna nauttimiseen. Näiden rasvojen rakenne muuttuu epäedulliseksi kuumennettaessa. Siispä, ekologisista syistä voita paistamiseen, ja jos haluaa eri makua, niin sitten extra-virgin oliivia tai kookosöljyä.

Rypsiöljyä en käytä yhtään mihinkään, paistamiseen aito voi , samoin leivän päälle. käytän myös kylmäpuristettua oliiviöljyä,kookosöljyä sekä tietysti omega-3:ta( lysi) jota menee 3 ruokalusikkaa / vrk.
 
Rypsiöljyä en käytä yhtään mihinkään, paistamiseen aito voi , samoin leivän päälle. käytän myös kylmäpuristettua oliiviöljyä,kookosöljyä sekä tietysti omega-3:ta( lysi) jota menee 3 ruokalusikkaa / vrk.

Tuossahan onkin periaatteessa ohjerunko kaikille suomalaisille. Kalaöljystä vielä sen verran lisää, että kannattaa tsekata E-EPA tavallisen möllerin tjsp. sijasta.
 
Onko tuon aidon voin käyttöön muitakin syitä kuin egologiset syyt?

Kuitenkin OP kysyi tietoa, eikä ihmisten mielipiteitä. En nyt mitenkään halua vittuilla, mutta täällä on niin paljon kaikennäkösiä tietäjiä, että varmasti lähteet olisi tässä tapauksessa paikallaan.

Recap: Oliiviöljy on kaikkeen parempaa kuin rypsiöljy. Mutta rypsiöljy ei myöskään tapa ja parempi vaihtoehto olisi kylmäpuristettu. Voita suositellaan, mutta miksi?

ps: En tarkoita tällä avautumisella heitä joilla jotain lähteitä oli.
 
Nyt vedellyt Rainbown Extra Virgin oliiviöljyä, muuten oikein mainio neutraali-maku, mutta tulisiko kenellekkään mieleen vaihto-ehtoa missä ei tuota ärsyttävää poltetta tule kurkkuun kun on niellyt öljyn?
 
Juu tuon merkin öljyä voisin seuraavaksi ostaa, olis vaan pitänyt kuunnella Hulkkia ja ostaa tuota Bertol-merkkistä, kun se haukkui nuo rainbown öljyt.
 
Knossos ja Bertolli on hyviä, ja Pirkka on myös yllättävän laadukas näistä edullisin vaihtoehto. Mä oon just taas etsiskellyt tollaista pippurista öljyä, jossa ois vähän potkua :)
 
Luin lehdestä hiljattain, että joku lääkäri kertoo että ei ole väliä, vetääkö rypsäriä vai voita. Onko tähän rypsärin käyttöön kuitenkin joku treenaamiseenkin liittyvä syy, muutakuin sydämen hyvin vointi? Koska tämä mies vakuutti että tällä ei ole sydämelle väliä mitä vetää.
 
Itsekin käytän voita yleensä paistamiseen (välillä oliiviöljy) mutta pitää olla varovainen ettei se liian kuumassa pala tummaksi. Saattaa tuoda paskaa makua paistettavaan. Jamie Oliverkin tän tietää ja kesken paiston se vaihtoi vanhan voin pois ja heitti uutta tilalle. :o
 
Kookosöljy käy hyvin.

Miten äijillä kokemus tosta kookosöljystä, tuoksuuko / maistuuko miltään paistossa? Tyyliin rypsäri vs. oliiviöljy? Ekan kerran kun heitin oliiviöljyä pannuun se haju yllätti mut täysin. Rypsäri ei juuri tuonut mitään hajua tai makua.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom