Jatkan vielä, koska haluan:D.
Mutta ajattelen, että ihan oikeaa toiminnallista lihasmassaa ei voi saada kovinkaan hirveästi tavallinen tallaaja, keskiverto geeneillä.
Pjumppi treeneillä saa sarkoplastista lihaskasvua eli sitä koko lisää ilman suurempaa voiman lisäystä.
Kädet voi olla 40-45 cm pintaan aika tavallisella treenaajalla, joskin yleistä on mitä ite tiedän, että kädet on kireenä jotain 42-43 cm luokkaan ja kireä on jo 10%, kisakireästä en välitä:D. 45-50 cm kädet, niin alkaa olemaan jo sen verta lahjakasta, kun puhutaan siitä kireästä kädestä.
Niin valitettavaa, kun se onkin niin käden koko kulkee aina kropan koon mukana. Mitä enemmän lihasmassaa ja rintaan, selkään, olkapäihin, jalkoihin, sitä isommat kädet on mahdollista saada.
Ja toisekseen lihasten kiinnityskohdat ja malli on sellainen juttu, mikä määrittelee minkä kokoinen lihas tulee olemaan.
Esimerkiksi korkea huippuinen hauis näyttää isommalta, kunhan hauiksessa on pituutta vielä sopivasti.
Mun teesi:
1. harjoittelemalla vähän viikoittain, alle 2 h viikossa.
2. tekemällä maltillisella sarjamäärällä, kokonaismäärä sarjoja viikoittain 2-6 sarjaa per lihasryhmä, kun tehdään isoilla 5-10 toistoa.
3. harjoittelemalla lihasryhmät 1-3 krt viikossa
4. sopivan lyhyellä palautusajalla sarjojen välissä 1,5-2min.
On mahdollista saavuttaa mahdollisimman nopeasti, maksimaalisesti lihasmassaa, kun puhutaan keskivertogeeneillä varustetuista harjoittelijoista.
Mitään kehonrakennusammattilaista ei tällä ole kaiketi rakennettu?
Ammattilaiset ovat aivan eri luokkaansa, samoin sm tason kehonrakentaja(ei sinäänsä yllättävää, että hormonien käyttö tekee pumppi/volyymipumppi treenistä hyödyllisempää kehonrakentajalle, mitä raaka voimapohjainen kehonrakennusharjoittelu on naturaali harjoittelijalle).
En sano, etteikö pumppi treenillä kasvata naturaali lihaksiaan, varmasti kasvattaa
.
Toiminnallisen lihaksen kasvatus on silti usemman haaveissa johtuen siitä, että sarkoplasmisesta kasvusta ei ole mitään varsinaista hyötyä kuin ulkonäöllinen.
Mitä enemmän painoa, sitä parempi hengitys/verenkierto elimistö täytyy olla.
Tästä syystä kehonrakentajalla saattaa siis olla tautisen hyvä peruskunto, kun hinkkaa aerobista paljon ennen kisoja.
Tavallinen treenaaja kuitenkin haluaa olla lihaksikas ja niissä voisi olla toiminnallista voimaa ja aikaa ei saisi kulua mahdottaman paljon(onhan se tylsää salilla käydäkin useamman mielestä, enemmän kuin 3 krt viikossa).
Ja toisekseen kehittävä painoharjoittelu on työtä, kovaa työtä.
Ennen kuin ihminen pääsee edes lähelle teoreettista maksimaalista lihasmassaansa(minkä genetiikka valitettavasti sanelee ja myös hormonitasot veressä), on töitä lihaskilojen eteen tehtävä.
Säännöllisesti ylös päin toistoissa ja painoissa, 1 toisto lisää per treeni kerta on jo hyvää kehitystä, kaikki mikä on +1 on mun laskujen mukaan lisää
.
Ymmärrän, miksi 3-5 jaot on erittäin suosittuja, lahjakas harjoittelija pääsee niillä erittäin pitkälle. Kunhan kehityksen kolmijalka tai nelijalka on käytössä.
Usea ihminen luulee olevansa lahjakkaampi, mikä on valitettavaa.
Kaikki eivät saa 50 cm hanskaa kireänä, vaikka hormonimäärät olisivat veressä erittäin suuria. Joillain on siguna: "Jos ei grammalla testoa kasva niin ei kasva millään".
Tässäkin on eräänlainen totuus.
Isommalla sarjamäärällä saadaan kyllä paremmin voimaa, hermoston kehityksen kannalta erittäin viisasta, että tehdää paljon toistoja ja oikeasti oppisesti liikettä. Eikä viedä sarjoja loppuun saakka, varaa jää muutama tai useampi toisto. Ja palautusajat pitenee, 3-5 min.
Ei mikään yllätys, että näin kilpaileva voimanostaja noukkii useasti paremman tuloksen. Voimanostajan mielenkiinto pitäisi pääosin olla hermoston kehityksessä, toiminallisen lihaksen määrää tulee olla myös paljon, että on mahdollista tehdä maksimaalisia tuloksia.
Lahjakkuus on voimanostossa myös erittäin "poikaa", tosin voimapuolella moni on huomannut, että se löysän näköinen vanha ukko, jolla lihastakin näytti olevan todella vähän, voittaa kisat:D.
Hyvä voimanostaja:
- tavoittelee maksimaalisen hyvää hermostoa, jolla saa tiettyihin liikkeisiin eniten voimaa(kyykky&penkki&veto).
-sivutuote toiminnallinen lihasmassa(sarkomeerinen lihaskasvu)
- ei tavoittele symmetristä fysiikkaa
Hyvä Kehonrakentaja:
- tavoittelee symmetristä fysiikkaa
- on lahjakas, lihasten kiinnityskohtien, mallin, hartiarakenteen, nivelten, lantion, vyötärön kapeudessa.
- tekee painoharjoittelua, joka yhdistää sarkomeerisen ja sarkoplasmisen harjoittelun, tällä tavalla saadaan isommait lihakset niin voimiltaan kuin lihaskooltaan
Nykypäivän Pro kehonrakentaja:
- tavoittelee symmetristä fysiikkaa
- on lahjakas, lihasten kiinnityskohtien, mallin, hartiarakenteen, nivelten, lantion, vyötärön kapeudessa.
- on samaan aikaan voimakas ja harjoittelee myös ei toiminnallisen lihasmassan kasvatusta(Hallitseva Mr. Olympia) eli tekee sarkomeeristä ja sarkoplasmista painoharjoittelua samaan aikaan.
- tekee isoilla sarjamäärillä, harjoittelee paljon 3-7 h viikottain(Dorian Yates poikkeus, Dorian myös söi vähemmän mitä muut huiput ylipäätänsä keskimäärin)
- käyttää paljon hormoneja.
- on perkeleen lahjakas:D.
Mihin väliin tavallinen painoharjoittelija laittaa itsensä?
Huippukehonrakentajan menetelmillä ei saa hyvää tulosta, varsinkaan jos yrittää yhdistää maksimaalisen voima ja maksimaalisen lihaksen koon kasvun.
Voimanostolla saa voimaa ja kohtuullisesti lihasmassaa, aikaa kuluu kuitenkin jos haluaa paljon voimaa, voimaharjoittelussa sarjamäärät ja palautukset ovat väkisin pidemmät. Joten harjoitteluaikaa täytyy varata myös enemmän.
Edes suomen sm tason kehonrakentajien menetelmät eivät toimi läheskään kaikilla.
Muuta en enään sano, paitsi tehköön kukin mitä haluaa
. Mitä näistä kinastelemaan, jos joku saa 50 cm tekemällä jotain treeniohjelmaa, se on hyvä hänelle. Tärkeintä mikä saa oman ruhon kehittymään, mulle ainakin.
edit: kirjoitusvirheitä tossa on varmaan tuhat ja ajatus meinasi katkeata muutamassa kohdassa...:D. Jos joku tästä hyötyy niin ihan kiva. On kiva että on kivaa;).
Lisäksi pääni on kipeä ja olen sairaslomalla...:D.
Rakastan kyllä painoharjoitteluun liittyviä asioita ja siksi tämä viesti tuli tehtyä, muutaman miettimisen jälkeen...
Hyvä laji siitä, että kaikki voi harrastaa ja tapaa erilaisia, hienoja ihmisiä.
Kaikki me ollaan niinku erilaisii, samanlaisii;).