Miksi Suomessa talousasioita opetaan, etenkin nuorille, todella vähän?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Timba79
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
no riippuu miten säästämisen määrittelee. onko se lyhytkestoista, pitkäkestoista, elämänmittaista mitälie... ja se taas riippuu säästämisen tavotteista. säästääkö sit eläkepäiville, lomamatkaan, uuteen tietokoneeseen, kämpän putkiremppaan, helikopteriin, tankkiin, mitälie.
 
no riippuu miten säästämisen määrittelee. onko se lyhytkestoista, pitkäkestoista, elämänmittaista mitälie... ja se taas riippuu säästämisen tavotteista. säästääkö sit eläkepäiville, lomamatkaan, uuteen tietokoneeseen, kämpän putkiremppaan, helikopteriin, tankkiin, mitälie.

Mieti nyt jos dr phil sanoo, että kulutukseen 30% ja säästöön 20%, niin tarkoittaako se nyt sitä, että jos ostankin kaikki vasta enskuussa, niin olenkin säästänyt 50% koko vuoden?

Säästö on säästöä vain jos se ei mene kulutukseen.
 
Kiitos. Olen aidosti ja oikeasti asiasta huolissani. Etenkin kun lähipiirissä oli yksi henkilö ottamassa kämppälainaa, eikä hän ymmärtänyt edes mitä tarkoittaa marginaali, eikä yhtään mitään mihin yleensäkään voisi säästää...paitti tottakai nollakorkoiselle käyttötilille. Eikä ole ainut esimerkki tämä. Kukaan ei tunnu tietävän mistään perusjutuistakaan yhtään mitään.

Tästä minulla on omakohtaista kokemusta. Vasta alettuani ottamaan asioista selvää, huomaan kuinka pihalla olin ja kuinka pihalla 90% ihmisistä on. En tietänyt yhtään mitään ja ajatukseni oli jotakuinkin: "Talousasiat ovat vaikeita ja monimutkaisia. En ymmärrä mitä hyötyä minulle olisi jos ottaisin asioista selvää. Eihän talousasiat kuulu muille kuin rikkaille, jollekin Wahlroosille ja Ollilalle. Rikkaat ovat pääasiassa ahneita, enkä minä ole ahne. En edes halua tulla varakkaaksi, koska se edellyttäisi epätervettä kiinnostusta rahaan." ...Hieman ehkä kärjistettynä.

Yksi ensimmäisistä asioista, joka silmäni aukaisi, oli havainto, että vaurauden hankkimisella ei ole mitään tekemistä ahneuden kanssa. Vauraus tulee niiden luo, jotka osaavat tarttua systeemin luomiin mahdollisuuksiin. Raha ei tule rahan luo, vaan raha tulee taidon luo. Suurin osa ihmisistä on ahneita, mutta vain pieni osa on rikkaita. Itseasiassa liiasta ahneudesta on vain haittaa. Silloin ihminen pyrkii saavuttamaan pikavoittoja, eikä ottamaan asioista syvemmin selvää.

Timba79 sanoi:
Ei opeta ei. Eikä tohon mitään syventäviä opistoja 100 opintoviikkoa tarvita. Tunti viikossa perusjuttuja ja sillä pääsee jo pitkälle. Ja väitän edelleen, että oikein koottuna tuollainen paketti kiinnostaa koululaisia ihan yhtälailla kun kaikki muutkin tunnit jos ruoka- ja välintuntia lasketa.

Taloudenhoidon peruskurssi voidaan opettaa parin oppitunnin aikana. Ei tarvita mitään monimutkaisia sanoja tai matemaattisia kaavoja. Pitäisi aloittaa perustelemalla hyvä taloudenhoito oppilaille eettisin ja moraalisin perustein ja siitä lähtä eteenpäin painottaen yksilön vastuuta itsestään ja päättyen yleisluontoisiin sijoitus- ja säästömahdollisuuksiin.

Opettamalla jotain kansantaloustiedettä (niin hyödyllistä kuin se onkin) ensimmäisellä oppitunnilla, tapetaan vain kaikki kiinnostus taloustietojen ja -taitojen hankkimista kohtaan. Meillä ainakin lukiossa vieroitus onnistui liki täydellisesti. Myös minun osaltani.

Timba79 sanoi:
Kioysakin luettu. ;) No ei vaan, ihan perusjuttua tuo nyt on muutenkin, JOS edes vähän ottaa asioista selvää. Ja tuo hälläväli asenne ei oikesti ole hyvä juttu. Tota yhteiskunta huolehtii -asennetta tapaa aika hiton paljon.

Enkä edes häpeä tunnustaa, vaikka kyse on yltiöpopulistisesta jenkkikirjailista, jonka kirjoista on turha etsiä mitään "pistä joka kk 200 $ sijoituksiin ja leikkaa luottokorttisi kahtia" sijoitusvinkkejä kummempaa. Suosittelen "Rikas isä, Köyhä isä" kirjan lukemista niille, joiden on vaikea motivoida itseään talousasioiden pariin. Kyse on inspiroivasta kirjasta ennenkaikkea, ei mistään sijoittamisen oppikirjasta (niitä löytyy kirjastosta ja suurin osa on niin kuivia että on syytäkin olla inspiroitunut ne läpi kahlatakseen!).

Mitä näihin yhteiskunnallisiin asioihin tulee, niin minusta nykyisin on aivan itsestäänselvää että ihminen on vastuussa itsestään ja läheisistään ja valtion tehtävänä on pääasiassa pysyä poissa tieltä ja turvata lakien noudattaminen. En nyt väitä että toimeentulotuet ja lapsilisät pitäisi katkaista, en todellakaan. Siitähän seuraisi katastrofi kun ihmiset on aivopesty odottamaan niitä sossun rahoja. Jos ei ole laittaa jotain uutta järjestelmää tilalle, ei pidä romuttaa vanhaa. Talousasioiden opettaminen yläasteelta lähtien olisi hyvä alku, jotta joskus saavuttaisimme sellaisen yhteiskunnan, jossa ihmisillä on kyky hallita omaa elämäänsä ja jossa valtiolla olisi pienempi rooli. Huom! Talousasioiden opettaminen johtaisi väistämättä siihen, että ihmiset vaatisivat valtiovallalta enemmän vapauksia päättää omista asioistaan (vähemmän veroja), ja muutokset syntyisivät luonnollista tietä alhaalta ylöspäin.

Timba79 sanoi:
Juuri näin. Eikä tässäkään tarkoitettu, että kaikkien pitäisi olla rikkaita. Mutta kyllä jonkinlainen perusvarallisuus auttaa kummasti eteenpäin. Ei heti tartte olla kirkon leipäjonossa jos työpaikka joskus lähteekin alta. Vähentää stressiäkin jo huomattavasti.

On mahdottomuus että kaikki olisivat rikkaita. Mutta suurimmalla osalla ihmisistä on potentiaali rikastua, mutta eivät syystä tai toisesta rupea tekemään asialle mitään. Suurin osa ihmisistä on täysin tyytyväisiä siihen, että käyvät töissä, maksavat 1/3-1/2 tuloistaan veroina (plus holtittoman rahankäytön/-painon aiheuttaman inflaation aiheuttama ylimääräinen varansiirto kansalaisilta valtiolle tai kuka tahansa painokoneita pyörittääkään), ovat korviaan myöten velkaa hautaan asti ja ehkä joskus saavat osan siitä eläkkeestä, joka heille on vanhuuden päiviä varten luvannut valtio, jolla ei oikeasti ole 100% katetta lupauksilleen.

Ja suurin osa suurimman osan ihmisistä taloushuolista katoaisi jo sillä, että perjantaikännin sijaan sijoittaisi parisataa joka kk fiksusti osakkeisiin. Tai jättäisi sen plasmadigihdtv:n hankkimatta ja sijoittaisi ne rahat johonkin tuottavaan. Tai ajaisi hieman halvemmalla autolla, tai...tai... Mutta ei. Pitää käydä töissä, pitää maksaa verot, pitää kuluttaa ja pitää tukkia ne sepelvaltimot.

No tässähän sanoitkin jo kaikki samat asiat varsin hyvin:

Timba79 sanoi:
Näin on. Ja tokihan tuo 10% tuloista on jostain (usein turhista) menoista pois. Mutta vuosien kuluttua tuon saa korkojen kera takaisin. Kohta nimittäin juoksee tuloina tuo 10% "ylimääräistä" tekemättä yhtään mitään fyysistä työtä rahan eteen.

Ja jos Suomalaiset tajuais tuon pesämunan kartuttamisen, siirtyis se sukupolvelta toisellekin sitten samalla. Ja kun nuoret osais rahankäytön perusteet, ei menis se pieni pesämuna heti uuden bemarin hankintaa ja kavereille baarissa tarjotessa. Kukin tyylillään, mutta jos ei pesämunasta mitään käteen jää, tuskin jää noista leluistakaa kuin katkeruus myöhemmille vuosille.

Eikä säästäminen tarkoita mitään kurjuudessa elämistä. Ehkä se on jostain luopumista, mutta osaapa sitten oikeasti arvostaakin jotain kun on joskus joutunut luopumaankin. Ja edelleen, nuo saa myöhemmin korkojen kera takaisin.
 
Mitäs tämän oppiaineen pitäisi tarkkaan ottaen sisältää?

Perustaloudenhoito kun on kuitenkin aika laaja käsite, ja merkitsee eri ihmisille eri tavoitteita. Tällä hetkellä tulee jo peruskoulussa tietoutta oman talouden hoidosta, eli perustietoa siitä, että tulot pitäisi olla suuremmat kuin menot. Tätä samaa ymmärtääkseni jatketaan lukiossa, tai ainakin joissain lukioissa jollain tasolla.

Eli, kuinka syvälliseksi talousopiskelun pitää mennä, että se on edelleen edes jollain tasolla niin kiinnostavaa, että siitä on tulevaisuudessa vielä muistissa jotain?

ideoitaha toteutuksesta? Toimintamalleja?
 
Koko teksti:rock:

Ainoa mistä oon vähän eri mieltä on suurimman osan mahdollisuudesta vaurastua. Mut mä oonkin kyyninen.

Itseä on aina taloustieteet, kansantaloustiede eritoten kiinnostaneet aika paljon, viime vuoden aikana vasta oon kuitenkin huomannut että Rahoitukseen tai Kansantaloustieteeseen haluasin keskittyä täyspäiväisemminkin, jotenkin vaan politiikka, valtiotieteet tai lakiasiat ei jaksaiskaan ehkä kuitenkaan sen suuremmin napata, enkä koskaan oo ollu poliittisesti valveutunut. Sensijaan maailmantalouden lainalaisuudet on sydäntä lähellä. Sellaan ei kiinnostaisi opiskella valtiotieteitä, kuitenkin mua on aina teoreettisuus ja tieteet kiinnostaneet enemmin kuin käytäntö.

Ootko sä Tomppa85 kauppakorkeakoulussa kenties?

edit: ja tottakai talouden lainalaisuuksista pitäisi koulussa opettaa enemmin kuin mitä yhteiskuntaopissa oli lukiossa. Itteä oisi ainaskin kiinnostanu ottaa useampiaki kursseja taloustieteita, just jos ois jotain kansantaloustieteen perusteita käyty läpi, vähän mikrotaloustieteen puoleltakin jotain arkielämään liittyvää, mutta kansantaloustieteitä ois saanu parisen kurssia olla lukiossa. Varmaan kiinnostaisi nuoria jos asiat esitettäisiin innostavalla tavalla. Ei talousasioiden tarvitse olla puisevia, Mä ainaki tykkään :haart:

edit kaks, sellasen toiveen voii opetussuunnitelmalle suomessa esittää että sijoituksen nykyarvot pitäis opetella laskemaan,ja tehdä selväksi että 25000 markkaa vuonna 1970 on eri asia kuin vuonna 1998. esimerkkinä. ihmiset usein tuntuu puhuvan että oli se ja se ihan sairaan halpaa 30 vuotta sitten, vaikka ei se oikeasti sitten ollutkaan. Tai että miten paljon arvo siinä ja siinä on nousee / on noussut 20 vuodessa, vaikka pitäisi puhua nykyaikaan muutetuista rahasummista.
 
Niin, kuten otsikko kertoo, miksi Suomessa talousasioita ei opeta koulussa "juuri ollenkaan". Tai mitä on viimeksi koulussa olleilta nuorilta kuullut, niin opetus on täysin opettajasta kiinni ja monesti jopa ala-arvoista. Voi olla että käsitykseni on väärä ja toivottavasti olisikin...

Otetaas muitakin esimerkkejä. Esim. Kansalaisopistot järjestää kurssia vähän laidasta laitaan, itse en ole huomannut yhtään mitään talouden peruskursseja heidän valikoimissaan. En tässä tarkoita sijoittamista, vaan taloutta yleensä, sijoittaminen on vain osa sitä.

Ja lapsiperheille satelee jos jonkinnäköstä opasta postilaatikkoon, yhdessäkään en ole huomannut mitään lapsiperheiden taloutta koskevaa juttua. Tähän ei siis lasketa KELAn vihkosta, jossa kerrotaan paljonko saa lapsilisää 1,2,3 lapsesta jne.

Alkoholista, huumeista yms. (mikä on toki erittäin tärkeää, eli pointti ei tässä ole näitä vähätellä) valistetaan ja kerrotaan jo ensiluokista lähtien ja homma jatkuu koko kouluajan. Mutta perus taloudenhoitoasioita ei käsitellä käytännössä ollenkaan. Ja surkeassa jamassa oleva oma talous se ajaa monesti syrjäytymään ja käyttämään päihteitä.

En tiedä onko pohdintani osittain kaukaa haettuja, enkä muutenkaan edes halua näitä pitää minään totuutena. Ainut tarkoitus on herättää keskustelua aiheesta.


Sama homma politiikan suhteen, monille vielä parikymppisillekin täysin hepreaa.
 
Toimisiko yhteiskuntakaan jos jokainen laittaisi puolet säästöön? Kotimainen kulutus on iso osa koko meidän talouttamme.

Näin siitä kurssista saisi ehkä ihan järkevän. Luokka jaettaisiin pareiksi ja jokainen tekisi ryhmätyön eri tuloluokista 1000€/kk, 1500€/kk,2000€/kk, yms. Joutuisivat budjetoimaan tuollaisen henkilön tulot ja menot vuodeksi ja lopulta esittelemään sen koko luokalle, että jokainen saisi jonkun idean myös muiden töistä.

Jos ei asuntoa lasketa, niin aika pro pitää olla, jos koko ikänsä säästää 20% nettotuloistaan. Säästämistähän se lainan maksaminenkin on.

No jos nyt yhtäkkiä kaikki rupeis kovaa säästämään, niin totta hitossa talous ottaisi takapakkia. Mutta jos homma tapahtuisi pikkuhiljaa ja säästäminen olisi muutakin kun kaikki jemmaan pankkitilille, niin ihmisillä olisi passiivista tuloa ja sitäkautta pitkässä juoksussa enemmän varaa kuluttaa. No pankit ja luottolaitokset ei tästä välttämättä tykkäis, mutta ei kaikki aina voi voittaa.

Siihen mun järki ei todellakaan riitä, että jos kaikki yhtäkkiä rupeis sijoittamaan, niin miten kävis, paitti että osakekurssit nousis väkisin rajusti. Ehkä joku tähän osaa jotain vastata, mutta menee sekin varmana jo ohi aiheen. Tilanne kun on täysin mahdoton käytännössä toteutua.

Tästä minulla on omakohtaista kokemusta. Vasta alettuani ottamaan asioista selvää, huomaan kuinka pihalla olin ja kuinka pihalla 90% ihmisistä on. En tietänyt yhtään mitään ja ajatukseni oli jotakuinkin: "Talousasiat ovat vaikeita ja monimutkaisia. En ymmärrä mitä hyötyä minulle olisi jos ottaisin asioista selvää. Eihän talousasiat kuulu muille kuin rikkaille, jollekin Wahlroosille ja Ollilalle. Rikkaat ovat pääasiassa ahneita, enkä minä ole ahne. En edes halua tulla varakkaaksi, koska se edellyttäisi epätervettä kiinnostusta rahaan." ...Hieman ehkä kärjistettynä.

Sama täällä. Vuonna 2001 kun otin asuntolainan, enpä minäkään varmaan tiennyt mitä tarkoitta maginaali, tai viitekorko, tai paljon muutakaan. No onneks niistä ajoista on viisastuttu ja lainat voi sopia uudelleen. ;) Yksi järkevimmistä teoistani on ollut ottaa 17.000 euroa AUTOLAINAA! No on sitä saanu ajella uudella autolla, mutta mitätä tuo enää 2-3 vuoden päästä merkitsee?

Yksi ensimmäisistä asioista, joka silmäni aukaisi, oli havainto, että vaurauden hankkimisella ei ole mitään tekemistä ahneuden kanssa. Vauraus tulee niiden luo, jotka osaavat tarttua systeemin luomiin mahdollisuuksiin. Raha ei tule rahan luo, vaan raha tulee taidon luo. Suurin osa ihmisistä on ahneita, mutta vain pieni osa on rikkaita. Itseasiassa liiasta ahneudesta on vain haittaa. Silloin ihminen pyrkii saavuttamaan pikavoittoja, eikä ottamaan asioista syvemmin selvää.

Juuri näin. Ahne ja röyhkeä tipahtaa alas ja kovaa jossakin vaiheesa ja hyvä niin.

Taloudenhoidon peruskurssi voidaan opettaa parin oppitunnin aikana. Ei tarvita mitään monimutkaisia sanoja tai matemaattisia kaavoja. Pitäisi aloittaa perustelemalla hyvä taloudenhoito oppilaille eettisin ja moraalisin perustein ja siitä lähtä eteenpäin painottaen yksilön vastuuta itsestään ja päättyen yleisluontoisiin sijoitus- ja säästömahdollisuuksiin.

Opettamalla jotain kansantaloustiedettä (niin hyödyllistä kuin se onkin) ensimmäisellä oppitunnilla, tapetaan vain kaikki kiinnostus taloustietojen ja -taitojen hankkimista kohtaan. Meillä ainakin lukiossa vieroitus onnistui liki täydellisesti. Myös minun osaltani.

Totta. Tästä maailmasta olevilla järkevillä ja realistisilla esimerkeillä voisi sitä kiinnostusta saada. Mahdollisuus sitten opiskella syventävämmin niille joita asiat alkavat ihan tosissaan kiinnostamaan.

Mutta luulenpa, että jos tästä järkevän kansantajuisen paketin kasaisi, niin aika montaa lopulta kiinnostaisi tai ainakin heräisi kysymyksiä joista voisi ottaa selvää kun alkaa kiinnostamaan. Ei tarttis laput silmillä ajaa täysillä eteenpäin...


Enkä edes häpeä tunnustaa, vaikka kyse on yltiöpopulistisesta jenkkikirjailista, jonka kirjoista on turha etsiä mitään "pistä joka kk 200 $ sijoituksiin ja leikkaa luottokorttisi kahtia" sijoitusvinkkejä kummempaa. Suosittelen "Rikas isä, Köyhä isä" kirjan lukemista niille, joiden on vaikea motivoida itseään talousasioiden pariin. Kyse on inspiroivasta kirjasta ennenkaikkea, ei mistään sijoittamisen oppikirjasta (niitä löytyy kirjastosta ja suurin osa on niin kuivia että on syytäkin olla inspiroitunut ne läpi kahlatakseen!).

Enkä minäkään. Ei tuo nyt liikoja antanut enää kun asioista selvää ottanut, mutta mielenkiintoinen luettava parille illalle tuo oli. Ja siitä on jatko-osakin, eli kassavirtakvadrantti, mutta se nyt ei paljon uutta avaa kuitenkaan.

Mitä näihin yhteiskunnallisiin asioihin tulee, niin minusta nykyisin on aivan itsestäänselvää että ihminen on vastuussa itsestään ja läheisistään ja valtion tehtävänä on pääasiassa pysyä poissa tieltä ja turvata lakien noudattaminen. En nyt väitä että toimeentulotuet ja lapsilisät pitäisi katkaista, en todellakaan. Siitähän seuraisi katastrofi kun ihmiset on aivopesty odottamaan niitä sossun rahoja. Jos ei ole laittaa jotain uutta järjestelmää tilalle, ei pidä romuttaa vanhaa. Talousasioiden opettaminen yläasteelta lähtien olisi hyvä alku, jotta joskus saavuttaisimme sellaisen yhteiskunnan, jossa ihmisillä on kyky hallita omaa elämäänsä ja jossa valtiolla olisi pienempi rooli. Huom! Talousasioiden opettaminen johtaisi väistämättä siihen, että ihmiset vaatisivat valtiovallalta enemmän vapauksia päättää omista asioistaan (vähemmän veroja), ja muutokset syntyisivät luonnollista tietä alhaalta ylöspäin.

Eipä käytännössä mitään lisättävää.

On mahdottomuus että kaikki olisivat rikkaita. Mutta suurimmalla osalla ihmisistä on potentiaali rikastua, mutta eivät syystä tai toisesta rupea tekemään asialle mitään. Suurin osa ihmisistä on täysin tyytyväisiä siihen, että käyvät töissä, maksavat 1/3-1/2 tuloistaan veroina (plus holtittoman rahankäytön/-painon aiheuttaman inflaation aiheuttama ylimääräinen varansiirto kansalaisilta valtiolle tai kuka tahansa painokoneita pyörittääkään), ovat korviaan myöten velkaa hautaan asti ja ehkä joskus saavat osan siitä eläkkeestä, joka heille on vanhuuden päiviä varten luvannut valtio, jolla ei oikeasti ole 100% katetta lupauksilleen.

Ja jos ei rikastua, niin ainakin vaurastua ja saavuttaa vähän vähemmän stressitön tila oravanpyörässä. Se iso asuntolaina ja epävarma työpaikka...ilman säästöjä kera parin ison luottokorittilaskun, ei mikään paras mahdollinen tilanne ole.

Ja kun sitä erilaista vekkulia hankkii riittävästi, niin eipä olekkaan tulevaisuudessa varaa kuluttaa enää samalla tavalla. Velat kun on kuitenkin pakko maksaa pois jos meinaa hommaa jatkaa. Jos taas velan sijaan ostaa varallisuutta, tuo se tulevaisuudessa tuloja joita voi sitten kulutella.

Ja suurin osa suurimman osan ihmisistä taloushuolista katoaisi jo sillä, että perjantaikännin sijaan sijoittaisi parisataa joka kk fiksusti osakkeisiin. Tai jättäisi sen plasmadigihdtv:n hankkimatta ja sijoittaisi ne rahat johonkin tuottavaan. Tai ajaisi hieman halvemmalla autolla, tai...tai... Mutta ei. Pitää käydä töissä, pitää maksaa verot, pitää kuluttaa ja pitää tukkia ne sepelvaltimot.

No tässähän sanoitkin jo kaikki samat asiat varsin hyvin:

Niinpä.
 
Ootko sä Tomppa85 kauppakorkeakoulussa kenties?

En ole, enkä näillä näkymin menekään. Omin neuvoin on paljon hauskempaa opiskella ja tutustua näihin asioihin. Olen enemmän käytännön ihminen ja haluan oppia tekemällä asioita. En missään nimessä tietenkään sulje sitä vaihtoehtoa pois, että joitain kursseja kävisi opiskelemassa.

Jokaisen kannattaa ammatista riippumatta innostua etsimään tietoa näistä asioista. Tietoa on paljon tarjolla ilmaiseksi esim. kirjastoissa ja internetissä. Ei vaadi muuta kuin aikaa ja hieman vaivaa.
 
Mitä tehdä jos on nuori kaveri ja jonkun verran veloissa, eikä työtä tai koulua tiedossa? Entä onko mitään paikkaa, mistä voisi (nuori) saada opastusta hankalassa tilanteessa elämänsä järjestämiseen?
 
kunnalliseen velkaneuvontaan kannattaa mennä, siel tietää neuvoa paremmin.

Ellet sitte oo velkaa Bandidokselle tai Mafialle, jolloin kehotan lähtemään muukalaislegioonaan karkuun, Velkaneuvonnassa kertoo kyllä miten kannattaa hommaa hoitaa eteenpäin.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Kyllä minun muistaakseni peruskoulussa opetettiin ihan riittämiin talousasioita ainakin vielä 80-90-luvun taitteessa. Meikäläinen sijoittui muistaakseni pronssille jossain koulujen välisessä taloustietoskabassa. Tosin vaikea jälkikäteen arvioida, kuinka paljon siitä tiedosta oli koulusta peräisin ja kuinka paljon lehdistä ja kotoa. Mistään sijoitusasioista ei meidän vasemmistolaisessa kodissa kyllä puhuttu.

Voisin kuvitella, että nykyisin oman talouden hallinnan opetukselle olisi erityistä tarvetta. Mukuloilla on järjestään kännykät, joista voi tilata jos jonkinlaisia maksullisia palveluita (ja myöhemmin tulee tekstiviestivipit sun muut kuvioihin). Toisaalta jos kotona vanhemmilla ei ole minkäänlaista rahankäsittelytaitoa, niin ei siinä välttämättä tunti kouluopetusta viikossa auta. Kaipa holtiton rahankäyttö paljolti opitaan.

Tuttavapiirissäni on tapauksia, joilta yksinkertaisesti puuttuu suhteellisuudentaju raha-asioissa. Homma ei vaan pysy kontrollissa. En tiedä, mistä sitten johtuu. Joillakin maanisilla tapauksilla kyse näyttää olevan persoonallisuudenpiirteestä. Rahapeliriippuvaiset ovat myös oma lukunsa.
 
Oikeastaan yhden asian syvällinen opettaminen riittäisi. Nimittäin rahan aika-arvon.

Käytännössä inflaatio?

Fiksumpikin sekoaa kun puhutaan tuotosta ja reaalituotosta. Tai sitten perustellaa, että ainoa järkevä reaalituotto voidaan saavuttaa omalla firmalla tai osakemarkkinoilla.
 
Käytännössä inflaatio?

Fiksumpikin sekoaa kun puhutaan tuotosta ja reaalituotosta. Tai sitten perustellaa, että ainoa järkevä reaalituotto voidaan saavuttaa omalla firmalla tai osakemarkkinoilla.

ei mennä noin monimutkaisuuksiin, vaan pelkästään siihen että rahalla on aika-arvo.

näin ainakin ite ymmärsin ton. eli jos annat rahaa lainaan, saat lisää rahaa korkona ja jos ite lainaat rahaa, sun pitää maksaa sen alkuperäsen summan lisäks korot päälle.
 
ei mennä noin monimutkaisuuksiin, vaan pelkästään siihen että rahalla on aika-arvo.

näin ainakin ite ymmärsin ton. eli jos annat rahaa lainaan, saat lisää rahaa korkona ja jos ite lainaat rahaa, sun pitää maksaa sen alkuperäsen summan lisäks korot päälle.

Jep juuri tuota tarkoitin, eli esim. todellisuudessa kun 20 vuotias kundi ostaa sen 5000€ auton rassin tienaamillaan kesätyörahoilla, tulee sen kustannukseksi paljon enemmän mitä tuo 5000€, koska olisi voinut kulkea bussilla ja sijoittaa tuon 5000€ ja saada korko-/osinkotuottoja.

Eli se, että et kuluta nyt mahdollistaa suuremman kuluttamisen tulevaisuudessa.

Toinen suuri typeryys on suurten summien makuuttaminen käyttötilillä. Minulla on lukuisia kavereita, jotka säilyttävät tuhansia euroja käyttötilillä, jonka korko taitaa olla alhaisempi mitä inflaatio.
 
Olisi siellä syytä opettaa kulutustakin. Esim termi hinta-laatusuhde. Tarvitseeko pienellä liksalla hankkia Dieselin farkut ja että, asuminen ja eläminen oikeasti maksaa.
 
Toinen suuri typeryys on suurten summien makuuttaminen käyttötilillä. Minulla on lukuisia kavereita, jotka säilyttävät tuhansia euroja käyttötilillä, jonka korko taitaa olla alhaisempi mitä inflaatio.
Mitä rahoille sitte pitäis tehdä? Mikä olis tehokkain suhteellisen pieniriskinen tapa pistää rahat poikimaan lisää? Itellä on nimittäin myös rahat vaan makaamassa tilillä :(
 
Mitä rahoille sitte pitäis tehdä? Mikä olis tehokkain suhteellisen pieniriskinen tapa pistää rahat poikimaan lisää? Itellä on nimittäin myös rahat vaan makaamassa tilillä :(

Pistä vaikka lyhyen koron rahastoon. Tai vaikka Kaupthingille säästötilille. Tuolla saa 5,05 % koron vuoden loppuun asti ja siitä eteenpäin ohjauskoron mukaista tuottoa. Rahoja saa siirrellä vapaasti. http://www.kaupthing-edge.fi/ Glitnir tarjoaa myös korkeaa korkoa. Nämä ovat käytännössä riskittömiä vaihtoehtoja.
 
Pistä vaikka lyhyen koron rahastoon. Tai vaikka Kaupthingille säästötilille. Tuolla saa 5,05 % koron vuoden loppuun asti ja siitä eteenpäin ohjauskoron mukaista tuottoa. Rahoja saa siirrellä vapaasti. http://www.kaupthing-edge.fi/ Glitnir tarjoaa myös korkeaa korkoa. Nämä ovat käytännössä riskittömiä vaihtoehtoja.
Tämä kuuluisi varmaan tonne tyhmiin kysymyksiin, mutta tuo 5,50% on varmaan sitten korko kuukaudessa? Esimerkiksi jos laittaisi 10 000 niin voisi jo tienataki muutamia tuhansia?
 
Timba muuten, millaisella tasolla muksuille muissa maissa opetetaan talousasioita? Siis Suomeen verrattuna, kun nimenomaan Suomi mainitaan otsikossakin? Mä olen tästä aika autuaasti pihalla.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom